Algemeen Handelsblad/Jaargang 63/Nummer 19093/Avondblad/Schilderijen-verzamelingen/Onze stadgenoot, de heer F. H. Wente

Uit Wikisource
‘Onze stadgenoot, de heer F. H. Wente, heeft zijn kostbare verzameling schilderijen in de loods op het Damrak ter bezichtiging gesteld. […]’ door een anonieme schrijver
Afkomstig uit het Algemeen Handelsblad, dinsdag 25 februari 1890, Avondblad, Tweede Blad, [p. 2]. Publiek domein.

[ Tweede blad, 2 ] Onze stadgenoot, de heer F. H. Wente, heeft zijn kostbare verzameling schilderijen in de loods op het Damrak ter bezichtiging gesteld.
 In twee der zalen is zij opgehangen. De oude kunst in de middenzaal en de moderne in een der nevenzalen. Vooral onder de verzameling oude kunst komen schilderijen voor, die de aandacht van kenners zullen trekken. Een paar namen mogen dat bewijzen: Avercamp, Beeldenmaecker, Joost de Beer, Dirck van der Bergen, Sybrandt van Beest, Van Beyeren, Boudewyns, Jan Brueghel, Jan van Bijlert, Michiel Carré, Jacob Willemsz Delff, Govert Flinck, Jacob Gellig, Henricus Goltzius, Jan van Gool, Jan van Goyen, Meindert Hobbema, Arnold Houbraken, Jacob Jordaens, Thomas de Keyser, Albert Jansz. Klomp, Jan en Klaes Molenaer, Paulus Moreelse, Netscher, Isac van Ostade, Paulus Potter, Frans Pourbus, Jacob van Ruisdael, Rembrandt, Santvoort, Jan Steen, David Teniers, Gerard ter Borch, Van Tol, Adriaen van Utrecht, Dirk Valkenburg, Adriaan van de Velde, Jan Wijnants en Adam Willaerts van de Hollandsche en Vlaamsche scholen; Salvator Rosa, Francesco Albani en Cammedo van de Italiaansche school; Juan Antonio Escalante, Murillo en Velasques de Silva D. Diego van de Spaansche school. Achter enkele dezer namen zal men in den catalogus een vraagteeken vinden. Men weet nl. niet van alle schilderijen of ze van de schilders zelf of van hun leerlingen zijn.
 Wij hebben met groot genoegen gezien, dat de heer Wente wat werk heeft laten maken van het uiterlijk der zalen.
 De wanden zijn nu voorzien van een lambrizeering, waarop de schilderijen rusten, voor de deuren hangen gordijnen, smaakvol geplooid, hier en daar staat een oud-Hollandsche kast met een mooi blauw stel, een tafel en wat stoelen, en in het midden en in de hoeken spreiden groene sierplanten hun breede bladeren uit. Er is met weinig middelen iets smaakvols tot stand gebracht. De schilderijen hangen hier eenigszins huiselijk in een omgeving waaraan de schilder gedacht kan hebben, toen hij ze schilderde.
 Ontwerpers van volgende schilderijententoonstellingen mogen er een voorbeeld aan nemen.
 De heeren De Vos en Le Grand zorgden met veel smaak voor de stoffeering, en de antiquaar Speijer stond de antieke meubelen kosteloos voor het goede doel af.
 Velen zullen ongetwijfeld op het Damrak eens een kijkje gaan nemen. Zij doen daarmede ook een weldadig werk, want de opbrengst der entrée-gelden wordt tusschen Liefdadigheid naar Vermogen en het Burgerziekenhuis verdeeld.