Architectura/Jaargang 5/Nummer 10/Tentoonstelling van bindwerk

Uit Wikisource
‘Tentoonstelling van bindwerk’ door M.L.
Afkomstig uit Architectura, jrg. 5, nr. 10 (zaterdag 6 maart 1897), p. 59-60. Publiek domein.
[ 59 ]
TEN­TOON­STEL­LING VAN BIND­WERK.

DeVereeniging kunst toegepast op boekbanden” hield van 7 febr.—1 maart ll. eene tentoonstelling van antiek en modern bindwerk in het stedelijk Museum, paulus potterstr. te amsterdam. Het voor deze gelegenheid vervaardigde aanplakwerk trok de aandacht door sobere onceptie en waardige techniek. De omlijsting bestond uit vier stukken: een hoofd, een onderstuk en twee verticale zijbalken, uitgevoerd in houtsnede, dus geen klein werk — daar tusschen de tekst in effen zwarte letters — de rand licht bruinkleurig en zwart.
 Op de tentoonstelling was, behalve de oude goede voorbeelden, weinig bijzonders te zien, temeer daar het beste reeds naar de kunstnijverheid tentoonstelling te Leiden gezonden was. Aan de constructie en de uitdrukking der functie, [ 60 ]schijnt weinig aandacht te worden geschonken, terwijl van de bijkomende versiering veel werk wordt gemaakt, (precies dus als in de architectuur).
 Van buiten mooi gemaakte banden waren er genoeg- de schoonste was wel de band van dysselhoff voor de vertaling van walter crane’sKunst en samenleving” dan volgde er een van theo molkenboer goud op lichtgrijs — waarbij een band van der kinderen, wonderlijk genoeg, royaal in het water viel — van ellens was er eene linnen met zijde geborduurde portefeuille vrij wel gecomponeerd en verdienstelijk uitgevoerd.
 Een Stal ontwerpen van w. scherjoon gaven een goed denkbeeld van de wijze waarop een boekband niet gecomposeerd en versierd moet worden. Ze verraden gemis aan begrip van composeeren en aan kracht van uitdrukking. De beroemde (?) band van cobden sanderson is alleen te waardeeren voor hen die vooraf in eene onoordeelkundige bewonderingsstemming gebracht zijn. Dit wat betreft de compositie — het werk was voortreffelijk.

m. l.