De Avondpost/1916/Nummer 9512/Avond-editie/De strijd om Goerz

Uit Wikisource
‘De strijd om Goerz’ door een anonieme schrijver
Afkomstig uit De Avondpost, donderdag 11 mei 1916, Avond-editie, p. A 2. Publiek domein.

[ A 2 ] * De strijd om Goerz. Een corr. van de „Morning Post” geeft eene beschrijving van de moeilijkheden, die het Italiaansche leger te overwinnen heeft:
 „Vandaag zijn de Italianen langzaam in gevechten van man tegen man vooruitgekomen; de artillerie heeft hen slechts weinig kunnen helpen, terwijl de kanonnen van den vijand tusschen de rotsen verborgen, opgesteld zijn.
 Het Italiaansche leger houdt Goerz in een geweldigen cirkel van staal omsloten. Zij hebben de Oostenrijkers teruggestooten en hunne loopgraven zoo ver tot die van den vijand vooruitgeschoven, dat de actie van diens, anders oneindig sterkere artillerie, er door verlamd wordt[.]
 In den geheelen sector van Goerz, d.w.z. op de rotsachtige heuvelen van den Sabotino, van den Godgora en van den Pesuma liggen de Italianen op niet meer dan drie Kilometers afstand van de laatste huizen van Goerz. Er liggen tusschen de Italianen en de zoo zeer begeerde stad nog slechts de rivier en een stijle glooiing. Zij zouden de stad wel kunnen nemen, doch slechts ten koste van ontzettende offers aan menschenlevens. De stad te nemen zonder tevens het stelsel van bergversterkingen, die de flanken en het achtergedeelte der stelling beheerschen, zou gelijk staan met zich in een gevaarlijken en doodelijken val te wagen.
 De hoofdaanval der troepen van Koning Victor is daarom gericht tegen de stellingen die Goerz beheerschen. Die aanval werd uitgevoerd door eene reeks langzame, systematische, hardnekkige operaties tusschen heuvelen en bergen, die van 200 tot 2000 M. hoog zijn. Iederen dag wordt op een der sectoren van het front om Goerz, een gedeeltelijke actie ondernomen met het doel, de strategische kracht van dit enorme versterkte kamp te verzwakken.
 De moeilijkste taak is echter, de artillerie van den vijand te verlammen; zijne batterijen zijn zoo goed als onbereikbaar voor de Italiaansche kanonnen, die beschermd en verborgen worden door rotsachtige barrières. De Italiaansche artillerie heeft desondanks wonderen gedaan en heeft blijken gegeven van buiteng[e]woon goede opleiding.
 De Italianen zijn er in geslaagd, hunne veldkanonnen en hunne stukken van gemiddeld kaliber dichtbij de batterijen van den vijand te brengen, zoodat den Oostenrijkers geen gelegenheid wordt gegeven van hunne betere uitrusting en zwaarder stukken voordeel te trekken; zoo het hun niet altijd gelukte de kanonnen van den vijand te vernielen, dan hebben zij toch dikwijls hunne werkzaamheid verlamd.
 Binnenkort zal dit werk, dat de Italiaansche troepen gedurende den winter met heldenmoed hardnekkig hebben voortgezet, vruchten gaan dragen en dan zullen wij getuige zijn van den grooten strijd om Goerz die een der grootste episoden van den Europeeschen oorlog zal uitmaken.