De Nieuwe Koerier/Jaargang 2/Nummer 106/Berichtten we in een vorig nummer, dat de nieuwe kapel naast het klooster de Steenen Trappen voltooid was

Uit Wikisource
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Berichtten we in een vorig nummer, dat de nieuwe kapel naast het klooster de Steenen Trappen voltooid was, [...]
Auteur(s) Anoniem
Datum Dinsdag 24 september 1889
Titel Berichtten we in een vorig nummer, dat de nieuwe kapel naast het klooster de Steenen Trappen voltooid was, [...]
Krant De Nieuwe Koerier
Jg, nr 2, 106
Editie, pg [Dag], [3]
De Nieuwe Koerier vol 002 no 106 Berichtten we in een vorig nummer, dat de nieuwe kapel naast het klooster de Steenen Trappen voltooid was.jpg
Brontaal Nederlands
Bron roermond.x-cago.com
Auteursrecht Publiek domein

      –— Berichtten we in een vorig nummer, dat de nieuwe kapel naast het klooster de Steenen Trappen voltooid was, eene nadere beschouwing bracht ons tot de overtuiging dat de gevel een sieraad is voor de Neerstraat.
      Het plan is van den heer H. Delsing. In verband met den gevel van het oude adellijke huis, de Steenen Trappen, heeft hij getracht een ontwerp ten uitvoer te brengen, dat van zijne bouwkennis getuigt. De gevel is gebouwd in weelderigen 17e eeuwschen Vlaamschen stijl. Een hoofdraam vormt het middendeel des gevels; twee nissen, met wapens en ornamenten versierd, vullen de zijvakken. Midden in het met krullende bochten oprijzende bovendeel des gevels zal een Mariabeeld onder een sierlijk baldakijn in eene nis prijken.
      Het inwendige der kapel is even doelmatig ingericht als de gevel practisch door ramen ingesneden is, zoo voldoende licht inlaat.
      Zoowel deze gevel als het prachtige front aan het huis van den heer Lommen, bij ’t begin van den Kapellerweg en dat van het huis des heeren Romen, bewijzen ruimschoots, dat men thans te Roermond bij ’t bouwen aan de eischen van practische inrichting ook die van den goeden smaak en kunstzin weet te verbinden. Dat is ten minste wat fraaiers voor ’t oog dan die planken keeten langs den Kapellerweg.