De Telegraaf/Jaargang 5/Nummer 1810/Avond-editie/De werkstaking te Almelo

Uit Wikisource
‘De werkstaking te Almelo’ door een anonieme schrijver
Afkomstig uit De Telegraaf, woensdag 15 december 1897, Avond-editie, [Eerste blad], [p. 2]. Publiek domein.
[ Eerste blad, 2 ]

De werkstaking te Almelo.

 Uit Almelo wordt van den 14en dezer aan de Zw. Ct. geschreven:
 Gisteravond werd alhier weder een groote volksvergadering gehouden in zake Hedeman. Des middags te voren was een gedeelie van de wevers en vaste arbeiders, die op die fabriek werkten, vergaderd.
 Aan de ongeveer 350 werklieden waren er 131 aanwezig geweest, waarvan 56 stemden voor het voorstel om den eisch van den fabrikant ten opzichte der uitsluiting van enkele arbeiders aan te nemen, doch daaraan verbindende loonsverhooging voor de vaste arbeiders en behoud der vroegere arbeiders-commissie. 75 werklieden vonden dit nog niet stellig genoeg en waren voor het voorstel om alle arbeiders weer aan ’t werk te doen deelnemen en de commissie te doen aanblijven.
 Tot recht begrip diene, dat de heer Hedeman verlangt: uitsluiting van 3 werklieden, geen arbeiderscommissie en geen voorstel tot loonsverhooging.
 Ten gevolge van bovenstaande stemming staat de kwestie oog even onoplosbaar als voorheen. Elk der beide partijen wil baas zijn.
 De avondvergadering van alle fabrieksarbeiders uit Almelo werd bijgewoond door ongeveer 1000 personen.
 De voorzitter Boerrigter, een afgevaardigde uit Hengelo, de heer Doesburg en nog een paar sprekers hebben de vergadering ingelicht omtrent den loop der zaken, hebben gewezen op den onvoldoenden steun dien men aan de werkeloozen schonk, op de kans die men had dat de fabrikant na een werkstaking van 17 weken en een offer van ƒ 16,000, zich zou moeten gewonnen geven, op de mogelijkheid om buitenslands hulp te verkrijgen op het vreemde verschijnsel dat men in geheel Twente met zijn duizenden fabrieksarbeiders niet het volk van één kleine weverij onderhouden kan, op het belang voor de toekomst dat de fabrikant niet baas bleef enz. enz.
 Ten slotte werd aangenomen de navolgende motie: „De groote openbare vergadering, gehouden in het café „Ossenkappel“ op Maandag 13 Dec., gehoord het rapport der commissie belast met de onderhandelingen met den heer Hedeman, verklaart de zaak der arbeiders gerechtvaardigd, roept bij deze alle goedgezinden op hun steun te vergrooten en verzoekt tevens allen arbeidersorganisaties, welke tot nog toe niet gesteund hebben, steun aan deze rechtvaardige zaak te verleenen en raadt den stakenden en uitgestotenen aan, hun strijd voort te zetten.