Essays van Montaigne/Deel 1/Onze intentie bepaalt het oordeel over onze handelingen

Uit Wikisource
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Essay: Onze intentie bepaalt het oordeel over onze handelingen

("Que l'intention juge nos actions")

vertaling: Julien Grandgagnage


De dood, zegt men, maakt ons vrij van al onze verplichtingen. Maar ik ken er die er anders over dachten. Hendrik VII van Engeland kwam als volgt overeen met Don Philip,(1) de zoon van keizer Maximiliaan (of, in meer vleiende termen, vader van keizer Karel V) : Philip zou aan hem de hertog van Suffolk van de Witte Roos uitleveren - zijn vijand, die was gevlucht naar Nederland - waarbij koning Hendrik de belofte zou doen om de hertog in leven te laten. Maar toen deze zijn eigen dood voelde naderen, beval hij per testament aan zijn zoon om de hertog te doden zodra hij zelf was overleden.

Onlangs waren er in de tragedie die hertog van Alva ons liet zien in Brussel met de graven van Egmond en Hoorne, veel opmerkelijke dingen; onder andere dat de genoemde graaf Egmond op wiens woord en verzekering de graaf van Hoorne zich had overgegeven aan de hertog van Alva, erop aandrong om als eerste ter dood te worden gebracht. Zo zou de dood hem kunnen vrijspreken en hem bevrijden van de plicht die hem bond aan de genoemde graaf van Hoorne.

[...]Creative Commons License
Creative Commons Attribution icon
Deze vertaling heeft de licentie Creative Commons Naamsvermelding 3.0;. In het kort: het staat u vrij de tekst te gebruiken en te verspreiden, onder voorwaarde dat u de naam vermeldt van de auteur/vertaler ("Jules Grandgagnage").


Voetnoten 1. Filips de Schone