Geloofsbelydenis

Uit Wikisource
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Geloofsbelydenis

Auteur Multatuli
Genre(s) Literatuur voor 1880
Brontaal Nederlands
Datering 1859
Bron Verzamelde Werken van Multatuli, Garmond-editie, naar tydsorde gerangschikte uitgave bezorgd door zyne weduwe, tiende deel. Amsterdam, 1918, Uitgevers-maatschappy 'Elsevier', pp 57-58.
Auteursrecht Publiek domein
Logo Wikipedia
Logo Wikipedia
Meer over Geloofsbelydenis op Wikipedia

Een vader zou voor 'n oogenblik het huis verlaten. Om de scherpzinnigheid zyner kinderen op de proef te stellen, gaf hy hun te raden wat hy zou gedaan hebben gedurende z'n afwezigheid. Een der kinderen die een blauw buisje droeg, zeide:

- Ik weet het al. Vader is naar den kleermaker, om zich 'n blauw buisje te laten aanmeten.

Het tweede kind, dat gaarne zoetigheid at, werd boos op BLAUWBUIS, die zoo dom kon zyn te gelooven dat de vader een blauw buisje droeg, als hy.

- Ik weet beter, zeide het. Vader eet zoeten koek met stroop.

Het derde kind, dat in 'n donker hoekje zat, kneep 'n kat in den staart, en schold KOEKETER uit, die zoo dom was te denken dat vader koek at als hy.

- Ik zoek beter, zeide het. Vader slacht 'n os.

Het vierde kind dat zeer twistziek was, trok KATTENKNYPER de haren uit, omdat hy zoo dom was te gelooven dat de vader 'n osch slachtte.

- Ik weet beter, zeide het. Vader is naar buurman Pieterse gegaan om dien eens flink afteranselen.

Het laatste kind verpleegde een lyster die haar pootje had gebroken, en had hiermee zooveel te doen dat het verzuimde aan 't raadsel te denken.

Toen nu de vader thuis kwam, bleek er, dat noch BLAUWBUIS, noch KOEKETER, noch KATTENKNYPER, noch HAARTREKKER goed gegischt hadden. Maar 't laatste kind had nog niet gesproken.

- Ik weet het waarlyk niet, zei LYSTERMANNETJE. Zie daar richt zy zich op, en ziet ons dankbaar aan...

- Juist, riep de vader... dat deed de zieke weduw die ik bezocht!

Niemand had getroffen. Maar LYSTERMANNETJE was het naast aan de waarheid, zonder te hebben meegeraden. (Vgl. Ideen 101, 440).