Het Vaderland/Jaargang 68/18 mei 1936/Avondblad/Tentoonstelling Voorburgsche Kunstkring

Uit Wikisource
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Tentoonstelling Voorburgsche Kunstkring
Auteur(s) Anoniem
Datum Maandag 18 mei 1936
Titel Tentoonstelling Voorburgsche Kunstkring
Krant Het Vaderland
Jg 68
Editie, pg Avondblad D, 2
Opmerkingen Johannes Evert Akkeringa vermeld als J. Akkeringa Sr., Jan Akkeringa als J. Akkeringa Jr., Jacobus Johannes Damme als J.J. Damme, Claes Huisman als C. Huisman, Bernardus Joannes Koldewey als B.J. Koldewey, Willem Kromhout als W. Kromhout, Kees van Moorsel als C.M. van Moorsel
Brontaal Nederlands
Bron kranten.kb.nl
Auteursrecht Publiek domein

Tentoonstelling Voorburgsche Kunstkring


      In de bovenzalen van café Vronesteyn te Voorburg is Zaterdagmiddag een door den Voorburgsche Kunstkring georganiseerde tentoonstelling van schilderstukken, beeldbouwwerken en architectuur geopend.
      Voorburg heeft – aldus de heer Wils, die een inleidend woord sprak, – een reputatie op te houden, niet alleen omdat het een gemeente is waar het aangenaam is te wonen, maar ook omdat er een bevolking huist, welke een open oog heeft voor de dingen die boven het alledaagsche uitgaan en het leven meer glans en meer kleur geven. Dit behoeven geen daverende dingen te zijn; ook een kleine tentoonstelling als deze brengt de menschen nader tot elkaar, bevredigt onze geestelijke behoeften en brengt ons leven op een iets hooger niveau. Dit is de overweging die heeft geleid tot het organiseeren van deze tentoonstelling, waarvan de omvang uiteraard niet zoo groot is (immers er zijn alleen inzendingen van Voorburgsche kunstenaars) doch die kwalitatief niet bij de groote exposities achter staat. Spr. wekte alle aanwezigen op propaganda te maken voor dien Kunstkring en vroeg ten slotte de aandacht voor een bijzonder onderdeel van de tentoonstelling, n.l. het werk van de schoolkinderen.
      Van de medewerkers aan deze tentoonstelling noemen wij: J. Akkeringa Sr., en J. Akkeringa Jr., Jan Bakker, Fred. Brouwer, J. J. Damme, Marian Gobius, D. Horst, C. Huisman, Louis Meys, P. E. van Renesse (schilderstukken), Marian Gobius en Albert Termote (beeldhouwwerk). Aan de afdeeling architectuur zijn inzendingen van B. J. Koldewey, W. Kromhout, C. M. van Moorsel, Ir H. van Vreeswijk en Jan Wils; meubelen en kunstnijverheid-ontwerpen werden ingezonden door Hiemstra & Evenblij en weefwerk door Mevr. Frank–Max.
De tentoonstelling blijft geopend tot en met Zondag 24 dezer.