Kurt Schwitters en Theo van Doesburg/Das Schiffchen

Uit Wikisource
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Das Schiffchen: Dada Nachrichten.

Auteur Kurt Schwitters en Theo van Doesburg
Genre(s) Proza
Brontaal Nederlands
Datering April 1923
Bron Digital Dada Library
Auteursrecht Publiek domein

[27]

das schiffchen:

DADA NACHRICHTEN


[auteursrechterlijk beschermd]

K. S.

Index pointing right.jpg DERNIER DADA à PARIS Index pointing left.jpg

Paris (von unserem Pariser Mitarbeiter): »Le mouvement Dada reprend son activité à Paris avec tous ses anciens membres.« »Notre mouvement ici sera plein de vigeur.« – Die Anarchistische Jeugdorganisatie Haag hält dada für ein anarchistisches watercloset. Dada dagegen ist eine aristokratische duinwaterleiding. Dadaprogramm ist nicht parteiprogramm.

HAAG[vertikaal:SCHE

HOP-HOP-HOPJES]

Het Binnenhof is het Herz van den Haag. (MERZ reimt sich auf Herz.) De Haagsche Kunstkring, in vereenvoudigde spelling H.K.K. is het hart van het Binnenhof. Dada is het hart van den H.K.K. BILLARD en BUFFET vormen de ingewanden van deze neuzeitliche vereeniging, die door hare gastvrije en gulle introductie der Dadaisten in den Niederlanden, het HART van alle rechtzinnige dadaisten veroverd heeft. De dadaisten verklaren zich dan ook ingenomen met het voorstel om in Binnenhof onder auspicium van den H.K.K. het centraal-bureau te vestigen voor

DADAISTISCHE-VREEMDELINGENVERKEER
Index pointing right.jpg iN HOLLANd
Index pointing left.jpg

      De Heer August Heyting (niet de verwaren met Auguste Bolte) verklaarde zich bereid een hollandsch Volks-


27


[28]


28

lied te maken (muziek van Voormalen). Het motief door den heer Heyting daarvoor gekozen luidt: „DOM DOMMER DOMST MEER DAN DOM ALLERDOMST”, womit er nicht sich meint. Bijwijze van hulde heeft de heer August dit motief op de eerste dadasoirée voorgedragen. Het publiek huilde Zwieback. Na dit geslaagde debuut als AUGUST DE DOMME VAN DE H.K.K. hop hop (Lijn 13) heeft de heer Heyting de snit van zijn gekleede jas laten ombeelden in een onberispelijke Biedermeyersnit.

Th. v. D.