Pagina:Album der Natuur 1854 en 1855.djvu/442

Uit Wikisource
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Deze pagina is gecontroleerd
 

BROEIJEN VAN NACHTEGALEN IN GEVANGEN STAAT.Ik acht onze liefhebbers van vogels geen' ondienst te doen, door hun het volgend verhaal mede te deelen van eene welgelukte proef om nachtegalen in gevangen staat te doen broeijen.—Zij werd door eenen sergeant-majoor van het eerste regiment Life Guards medegedeeld in No. CCXXXI der Proceedings van de Zoölogical Society, pag 196.

In eene zeer groote kooi had hij een klein sparreboompje geplaatst, en overigens de kooi met bladeren en takken gevuld, om haar zoo veel mogelijk naar eene heg te doen gelijken. Hierin werd een gevangen paar nachtegalen geplaatst, die, nadat zij aan hun voedsel gewend waren, spoedig aan den nestbouw gingen, hetgeen door het wijfje geschiedde.—Gedurende het uitbroeijen bleef het mannetje in de nabijheid van het nest zitten, en zong het zoo helder als in den vrijen toestand.—Toen de jongen uit de eijeren waren te voorschijn gekomen, was hij zeer ijverig in het voederen van hen.

Het wennen aan het voedsel had op zeer aardige wijze plaats. Men plaatste meelwormen in glazen buisjes, aan elk uiteinde met eene kurk verstopt. Deze buizen werden gestoken in den bak met het voeder. De vogels pikken er naar en daaronder glijdt steeds de bek in het voeder, dat aldus in den mond wordt opgenomen en ingeslikt.

W.V.