Pagina:Algemeen Handelsblad 1877 no 14517.pdf/2

Uit Wikisource
Deze pagina is niet proefgelezen

kon tot geen resultaat komen, omdat in plaats van 5000 aandeelen, slechts vertegenwoordigd waren 4791 aandeelen, uitbrengende 817 stemmen.
 Over de voorstellen werd een korte beraadslaging gevoerd. In antwoord op vragen van den heer Lens uit Arnhem, stelde de voorzitter, mr. ’s Jacob, in het licht, dat de verkoop van de lijn Batavia-Buitenzorg moest worden beschouwd in verband met de andere voorstellen, en dat deze lijn, hoe voordeelig zij ook nu moge zijn, geen zekerheid voor de toekomst oplevert, in verband met de aansluiting van den Preanger. Betreffende deze zaak merkte de heer P. P. van Bosse op, dat de winst op deze lijn à ƒ 250,000 meer dan vergoed wordt door de winsten, te verkrijgen uit de door den Staat te betalen koopsom, die ƒ 275,000 zullen bedragen. Ten opzichte der bestemming van de 2 millioen, die als winst overschieten der 5 millien door den Staat te betalen, werden de toelichtingen (ook in ons nommer van 2 Mei vermeld) nader opgehelderd.
 Overigens bepaalde zich het debat tot een woordenwisseling over breed of smal spoor. De heer de Bordes ontwikkelde zijne theorie over breed spoor, en keurde de in de voorstellen bedoelde versmalling af, tegenover het oordeel der directie en van de meerderheid van commissarissen, van welk college hij alleen een ander gevoelen is toegedaan. De directie deed vooral uitkomen, dat smal spoor reeds daarom noodzakelijk is, omdat de Staat overal op Java smal spoor aanlegt, maar bovendien ook omdat er voordeelen aan verbonden zijn, bij klein vervoer, een factor, die hier juist wordt gevonden. De heer de Bordes hield de nadeelen van smal spoor vol en verklaarde dit alleen te doen, omdat hij, in zijne hoedanigheid van commissaris, voor de gevolgen van eventueel te nemen besluiten wilde waarschuwen.
 De vergadering werd verdaagd tot heden over vier weken, waarna de eindbeslissing zal worden genomen.

 Naar wij vernemen loopen gedurende de thans aangevangen zomerdienstregeling dagelijks op den Rijnspoorweg goederentreinen, welke des avonds te 9 uur van Amsterdam en 8.15 van Rotterdam vertrekken, des nachts doorrijden en den volgenden ochtend te 7.40 en 9.10 te Emmerik aankomen. Van daar vetrekken zij weder te 11 uur voorm., om via Wesel-Hallern in Bremen aan te komen 9.45 des avonds en in Hamburg 8.14 den daarop volgenden ochtend; voorts via Oberhausen in Deutzerfeld te 11.20 des avonds van den dag van vertrek uit Emmerik, en in Giessen 11.15 den volgenden voormiddag, van daar gaan zij verder naar Zuid-Duitschland, terwijl zij eindelijk via Löhne-Vienenburg des avonds 9 uur in Minden komen, om van daar verder naar Hannover te gaan. Ook over Zevenaar-Kleef eindelijk loopen de met die treinen vervoerde goederenwagens door, om des nachts te 1 uur in Keulen aan te komen, van daar te 6 uur weder te vertrekken en dan na 8 a 12 uren Bingerbrück te bereiken.



 Van Madeira werd Maandag aan de Daily News getelegrafeerd: „de proclamatie van sir Theophilus Shepstone, waarin deze zijn besluit mededeelt om tot de inlijving van de Transvaal over te gaan, geeft de verzekering, dat dit land onder een afzonderlijk bestuur zal blijvem en de bewoners al hun wettelijke voorrechten zullen blijven genieten. De Hollandsche taal zal even goed de officieele taal zijn als de Engelsche en de bestaande wetten zullen van kracht blijven, tot zij door de bevoegde wetgevende macht veranderd zijn. Gelijk recht zal aan zwarten en blanken worden verleend, evenwel zonder gelijke burgerlijke rechten. Al de rechten van eigendom blijven geëerbiedigd. Al de ambtenaren der regeering, die bekwaam zijn voor hun betrekking en den wensch hiertoe te kennen geven, behouden hun ambt. Alle bona fide concessiën en contracten met de regeering, met openbare maatschappijen, of met particuliere personen, zullen eerlijk worden gehandhaafd. In de staatsschuld moet worden voorzien. Een tweede proclamatie schaft de oorlogsbelasting af. Te Pretoria is een korps van rustbewaarders gevormd, 200 man sterk, onder bevel van kolonel Weatherly en kapitein Gunn. Er is nog geen bericht ontvangen, dat Britsche troepen de Transvaal zijn binnengetrokken. De proclamatie, waarbij West-Grikwaland wordt geannexeerd, is te Kimberley gunstig ontvangen.



 * ’s-GRAVENHAGE, 15 Mei. De audientie van den minister, van koloniën zal op 18 dezer niet plaats hebben.

 * DEVENTER, 15 Mei. Naar wij vernemen, was het voorstel van de Regeering in zake den verkoop der vestingwerken en bloc te Deventer: 1o. om de vestingwerken van den Brink tot de Bergpoort voor het Rijk te behouden, om die te gebruiken voor militaire doeleinden; 2o. om de kazerne en de gebouwen, welke thans het Rijk van de Gemeente in bruikleen heeft, aan het departement van oorlog over te doen; 3o. het bovenmagazijn, hetwelk het Rijk thans van de Gemeente in huur heeft, tevens aan het departement van oorlog af te staan; 4o. een zwemplaats voor rekening der Gemeente te maken ten behoeve van de infanterie; 5o. een benedenmagazijn voor rekening der Gemeente ten behoeve van hte Rijk te maken; 6o. te bouwen voor rekening der Gemeente, ten behoeve van het Rijk, drie woningen voor militairen en 7o. nog daarenboven een som van ƒ 175,000 uit te keeren aan het Rijk, welke som na gevoerde onderhandelingen door den Minister is gereduceerd tot op ƒ 150,000. De Gemeente had, in al deze voorwaarden genoegen genomen, doch een som van ƒ 25,000 geboden. De geheele oppervlakte der vestingwerken, waarvan de Gemeente eigenaresse zou worden, bedraagt 51 hectaren grond en water.

 § BREDA, 15 Mei. Voor de geldleening, groot ƒ 60,000, door onze gemeente te sluiten, is ingeschreven voor een bedrag van ƒ 162,000. Hiervan is toegewezen: ƒ 1000 a 101 pCt. aan de heeren Gebrs. Klop & Co., alhier; ƒ 2000 pCt. a 100¼ pCt. aan de heeren Gebrs. van der Pol & Co., te Oosterhout, en ƒ 57,000 a 100⅛ pCt. aan de heeren W. Laane, te Rosendaal.

 * MAASTRICHT, 15 Mei. Hier ter stede hebben zich reeds een aantal officieren, onderofficieren, lands- en andere ambtenaren opgegeven om deelnemers te worden van de op te richten vereeniging „Eigen hulp.”




𝕭𝖊𝖘𝖑𝖚𝖎𝖙𝖊𝖓 𝖊𝖓 𝕭𝖊𝖓𝖔𝖊𝖒𝖎𝖓𝖌𝖊𝖓

 De 1ste luit. der mariniers H. A. J. Batteké is, met ingang van 16 dezer, voor den tijd van drie maanden gedetacheerd aan ’s rijks geweerwinkel te Delft.




𝕺𝖓𝖉𝖊𝖗𝖜𝖎𝖏𝖘.

 Door de Staatscommissie voor de geneeskundige examens is heden bevorderd tot tandmeester de heer A. G. B. Friederich; het getuigschrift voor het 1ste gedeelte is uitgereikt aan den heer P. J. Hymans van Anrooy.



 Bij koninklijk besluit van 12 dezer, is aan de volgende vreemdelingen vergunning verleend om hier te lande lager onderwijs te geven, als: aan de juffrouwen: F. M. Bryan, geboren te Manchester (Engeland), K. D. Coles, geb. te Castle Cary (Engeland), M. S. Devenoge, geb. te Lausanne (Zwitserland), N. Easson, geb. te Leith (Schotland), L. E. Rauscher, geb. te Straatsburg (Elsas-Lotharingen) J. H. Rudolph, geb. te Cleve (Pruisen), T. Sponagel, geb. te Westhofen (Hessen), R. E. Udriet, geb. te Boudry (Zwitserland).




𝕶𝖊𝖗𝖐𝖓𝖎𝖊𝖚𝖜𝖘.

Ned. Herv. Kerk.

 Beroepen: te Hoofdplaat J. Visser, te Schoondijke; te Terhorne T. F. Uilkens, te Ezinge; te Waspik E. B. Gunning, te Alkmaar; te Giessen-Nieuwkerk (toez.) A. Guldenarm, prop.; te Wijk-bij-Heusden H. Hasselman, te den Ham; te Dussen J. D. van Arkel, te Broek op Langendijk.
 Aangenomen: naar Sleen V. R. Sikkes, te Ter Apel.
 Bedankt: voor Leersum T. J. Stipriaan Luicius, te Scherpenzeel; voor Hagestein J. F. W. Kleber, te Ankeveen; voor Bruinisse A. H. den Boer, te Jaarsveld; voor Weerseloo (toez.) J. H. Leemhuis, te Lutkewierum; voor Wouterswoude L. Okken, te Surhuizum; voor Goes J. H. Cordes, te Vorden.


 Tot de evangeliebediening zijn toegelaten door de provinciale Kerkbesturen: in Zuid-Holland de candidaat H. J. Haar Romeny, van de Utrechtsche Hoogeschool; in Noord-Brabant en Limburg de candidaat A. K. E. Horst, van de Leidsche Hoogeschool; in Gelderland de candidaat J. van Bolhuis, van de Groninger Heogeschool.

Evang. Luth. Kerk.

 Bedankt: voor Harlingen W. F. Loman, te Amsterdam.




Visscherijen.

  • NIEUWEDIEP, 15 Mei. Het is hier in de laagte dag^n niet reer voordeelig met de zeevisscherij, het gnre koude weer houdt de anajovisch en de geep van den wal; die visch trekt langs de diept-j naar de Zuiderzee. Voor de geep wordt nog ƒ4 het tal betaald. Eog wordt onder den Zuidwal zeer veel gevangen, de prijs is 25 a 30 c. het stuk. Schelvisch niet veel gevangen ƒ 10 het groot honderd. Een groot gedeelte van de visschersvloot is naar binnen om ansjovis te korren. j * VOLENDAM, 15 Mei. Onze g heele visschersvloot is den voorgaanden nacht ter ansjovis-vi«scherij uitgeweest. De vangst was niet gunstig. Sommige hadden eenige honderden, andere 2 a 3000, cc» span had 70f)O. Het «oort is mooi. * ELBURG, 15 Mei. Wegens windstilte zijn een groot gedeelte onzer visschers in de haven gebleven; die op zijdermet ! uit waren; brachten slechts 700 stuks bot en een zestal elften aan. De prys der bot is ƒ 3 de 100 stnks. VOLLENHOVEN, 15 Mei. De buitenvischvangst levert wei- Big ; de binneuvischvangst, wegen» sluiting, niet anders dan paling, iie, tegen hooge prijaen opgekocht, meertndeels naar net buitenland gevoerd wordt. i * BERGEN-OP-ZOOM, 15 Mei. De anejovisvangst op deze stroomen (Oosterschelde) is gedurende de laatste vier weken door het gure weder beneden het gewone gebleven, doch was gisteren en heden meer gun»tig; eenige visschers hebben van Vs tot 4 ankers elk per getij aangevoerd.

Dolitieberichten.

Aan het Commissariaat van Politie op de Noordermarkt zijn terug te bekomen zeven sleuteltjes aan een ring en een langharig bruin hondje. Allerlei.

Gisterenavond is op den Vijgendam een vigilante, bespannen met een paard en waarin een geestelijke met twee dame» zat, omgeslagen. De personen zijn met den schriK vrijgekomen.

Het 11. D deelt onder meerdere bijzonderheden betreffende den brand, die Zondagmorgen op het Oudkerkhof te Utrecht woedde, het volgende mede: Waren de huizen en inboedels der hoofdbewoner» verzekerd, men zegt, dat d* heer Ptoorda voor eene enorme waarde bont in b waring had, die het dubbele zoude bedragen van hetgeen hij voor fich zelf had geassureerd. Een boyenbewoner, een officier van het Ind. leger, kapt. Schell, had eertt 10 dagen geleden een 10-tal kisten met uitzet in ontvangst genomen, die alien, onverzekerd, verbrandden: hij zelf was uit de etad. Een ander wierp een kist effecten nit zijn raam in den tuin; de trommel moet zijn opengesprongen en ie papieren van waarde moet-n, op een enkel na, vermist worden. Een boyenbewoner had pas Zaterdag bij den heer B. ïijn meubels gebracht; hij kon, nauwelijks gekleed, de woning verlaten on verloor alles, vooral eene belangrijke boekerij. Als een «taaltje, hoe de schrik iemand aangrijpt bij znlke om»tandigheden, zegt men, dat iemand, wiens woning geheel vernield is, nog iet» willende redden, met zijn geboorteakte kwam aanloopen. Onder het puin heeft men in de woning van den heer R. het tafelzilver in een massa gevonden , waarop het toeval «en goud tientje had doen plaats nemea* Geld- en geldswaarde moet er zijn verbrand.

Men schrijft ons uit Utrecht: Ten gevolge van d» vrij algemeen gerezen bedenkingen tegen de werking van het brandwezen, by en gedurende den laatsten brand alhier, i* een petitionement op groote schaal op touw gezet, om in de eerstvolgemde zitting van den gemeenteraad op verbetering van de brandweer aan to dringen. Aan het hoofd daarvan »taat de firma Klokke enC°„wier woning grenst aan de beschadigde perceelen op het Oudkerkhof.

De verleden jaar door het Selskip for friske tael en skriftenkennis benoemde commiisie, bestaande uit de heeren mr. Ph. vaa Blom, te Heeronveen; G. Colmjon ,te Leeuwarden ; W. Dijkstra, te Holwerd ; J. van Loon Jz., te Leeuwarden en R. G van der Veen, te Driesnm; ora ecu plan te ontwerpen tot invoering of bevordering eener meer eenpariggelijke «peiling dau tot nog toe in gebruik was bij de Friesche schrijver», is zoover mot haar werk gereed , dat zij in de eerïtvolgeode algemeene verga lering des Selikit-B, dit jaar te houdea, eene bepaald plan kan indienen. Aai het plan zijn da noodiga inlichtingen toegevoegd op den grondslag van de drie volgende regelen: I°. schrijf, zooala gij spreekt; 2°. gebruik de letterteekens in de waarde, welke ze in het Friesch hebben; 3". waar de uitspraak twijfelachtig, beslisse de afleiding. Bovenal of vóór alle» hoeft de commissie zich in deze gehouden aan regelmaat, eenvoudigheid, kortheid en duidelijkheid.

Eergisterenavond is een boerenhofstedo op den weg van Grave naar Mill (gem. Velp), in korten tijd afgebrand. Hoewel de brandspuiten uit Grave. Velp en Escuaren dadelijk waren aangerukt, stond men echter door een geheel gebrek aan water, geheel machteloos, en dat juist op een plaats, waar voor ongeveer twee maanden in de onmiddellijke nabijheid de Beersche Maas, haar groene wateren deed voortstroomen; woning en inboedel waren, hoewel niet genoegzaam, bij de Bataaf'scho Brandwaarborgmaatschappij verzekerd. Van den inboedel zijn eenige' voorwerpen gered, üe oorzaak is onbekend.

Het rijksbureel voor de statistiek heeft, dezer dagen openbaar gemaakt ket resultaat der verkiezingen , gehouden op 10 Januari jl, ter verkiezing der leden voorden nieuwen Duitscho Rijksdag. Daaruit blijkt.dat het aantal kiezers, volgens de telling van 1 December 1875, is geweest 8,943,012 en dat het zielenaantal destijd» was 42,727,380. Van dit aantal zijn 5,557,787 ter stembus gekomen, die hebben afgebracht 5,523,778 geldende stemmen. Er zyn uitgebracht 1,594,142 stommen ter gunste van de nationaal-libende partij, 1,418,803 van het centrum, 53J.739 van de conservatieve partij, 485,122 vaa de socialisten, 438,190 van de partij van vooruitgang, 486,468 ten voordeele van de Rijkspartij, 219,159 van de Polen, 110,473 van de groep- Löwe, 112,496 ten gunste van de particularisten, 106,121 der protest-partij 57,167 ten behoeve van de volkspartij, terwijl al de overige «temmen zijn uitgebracht ten gunste van leden niet tot een der genoemde partijen behoorende. Hieruit blijkt, dat, indien men de stemmen , uitgebracht ten gunste van leden der partij van vooruitgang tor zijde «telt, bijna de helft van het totaal tea voordeele van de bestrijder» van het Rjjk komt.

De cerrespoadent van de Dolly News ia het Russ'sche hoofdkwartier, te Kitcheneff, spreekt niet vee! lof van de regelmatigheid en de ordelijke methode, waarmede de Russsehe legers den Donau naderen. Hij wa 3 een etmaal opgehouden te Usigheni, het grtn«spoorweg*tation tuiichen Kessarabia en Moldavia, waar treinen met militairen voorbij moesten trekken. Hij was dus uit«tekend in staat om op te merken, hoe het transport geregeld was. Gedureade 24 uren ïag bij acht treinen met militairen voorbijtrekken. Elke treia vervoerde een geheel bataljon infanterie, en eiken dag wordt een gelijk aantal vervoerd. De troepen zijn voorzien van hun leeftocht en reizen den geheelen dag door. Des nachts wordt halt gehouden op een plaats waar brandstof en levensmiddelen ia gereedheid zija gebracht, en daar slapen de soldaten. Behalve de acht treinen met soldaten , trekken dagelijks acht treinen met voorraad en materieel «aar den Donau. Groote depots worden op vele plaatsen aangelegd, om de troepen in Rumenië, en wanneer zij den Donau overgetrokken zija, van leeftocht en amanitie te voorzien. Wellicht kan er later nog verwarring ontstaan , doch op het oogenblik zon zelfs de vijandelijkst gestemde opmerker moeten erkennen, dat alk maatregelen met beleid en wel overdacht genomen zyn.

De zeeleeuwin — die het Brighton Aquarium sinds eenige maanden bewoont — heeft eergisteren het leven geschonken aan een zeeleeuwin-welp. Dit is het eerste voorbeeld van een «eeleeuwia, die in gevangenschap haar gezia vergroot. Advertentie

l&ttlamté* VAN 1 TOT 5 REGELS f 9.50. BOVEN 5 REGELS a 50 Cts. DE REGEL. Heden verscheen bij SCUELTEMA & HOLKEMA, Benrssteeg- te Amsterdam, eene in verschillende kleuren gedrukte Panoramakaart van het Oorlogstooneel iv Aziatisch-Turkijc, ontworpen door den Heer P. 11. WITKAMP. FKIJS 50 fKSTS. Deze Kaart bevat tevens eene verklaring van een aantal Turksche namen. (MELLERIE, METTEPJE, L. T. SAHDMAN, 91. KA&VKRSTJKAAT 91. Assortiment des XOUVEAUrÉS pour ESFANTS et HOMMES. HANDELSBERICHTEN. AMSTEEDAM, Woensdag 16 Mei.

Beschrijving en Nominale Waarde der f 00.095 balen JAVA, 31K3 balen MACASSAR, 1030 balen BOETOX en 358 balen TIMOR KOFFIE, in Veiling bij de Nederlandsche Handel-Maatschappij te Rotterdam, 23 Mei 1877. 2586 balen Java Preang. liehtb. enhoogg. 65 a 74 c. 2062 n Preang. geela 63Vs »65 » 5279 e Blank en blanka 541/3 ,57 » 17313 11 Bleek 33% » 54i/_i » 16511 # Bleek grocnachtig 31 » 52% » 1827 » Havana-Aaïd 52 *55 » 82'»2 • Rok 32 » 521/2 » 22493 » Passaroean 51 // 53 , 956 i » Java Probolinga (_Ol/a »33 » 235 » Timor 5213,— , 728 » Bneton 51 "» 54 r 2241 » Macassar..., 48 » 561.'3 1 284 // Pare Pare 46 w — > 2790 * Ordinair en Triage 29 *50 » 12431 . BSD - r - »

Ter Veemarkt waren heden aangevoerd: — Eund.; 163 vette Kalveren, waarvan de prijzen waren: lste qual. ƒ 0.95, 2de qual. ƒO.BO per KG.; 4 Graskalveren ƒ — a—, 134nachtere Kalveren ƒ 4 a 8; 3 Schapen ƒ—; 195 vette Varken» 50 a 60 o. per KG. AARDAPPELEN. Zeeuwsche Jammen ƒs.—a 5.50; Friesche dito ƒ4.70 a 4.90; Engelsche ƒ 3 10a3.25; Grevelaars ƒ3.60; Pruisen ƒ 2.90 a 3.80. Aanvoer zeer gering. NIJMEGEN, 15 Mei. Tarwe f 13.25 a 13.50. — Rogge f 10.—a 10.50. — Haver f 4.30 a 5 50. — Aardappelen ƒ3.— a 4.— per HL. — Boter ƒ 1.20 a 1.44 per KG. — Mieren f 3.— per 100 stuk». — Kothuiden ƒ0 16 a 0.17 per Vs KG. Verkocht werden 20 HL. Tarwe, 41 HL. Rogge, 1425 HL. Haver, 650 HL. Aardappelen en 1250 KG. Boter. OVI.VIE.\ , 15 Mei. De prijzen ter weekmarkt waren heden: Boter per Vs vat ƒlB a 22. — Kipoeneieren per 100 ƒ 2.50. Ten gevolge van de gunstiger weersgesteldheid waren de prijzen, zoowel van raelke als gaste Koeien, belangrijk hooger; magere Varken» ca jonge Biggen, alsmede Schapen, werden hooger verkocht. AI.iHEI.OO, 8 Mei. Rogge ƒ8 75 a 9.25. — Boekweit f 7 a 7.25. — Aardappelen ƒ3.50 a 4.. — Stroo f 22 50 a 24. — Knthuiden en Kalfsvellen graag. AMBT-ALMEEOO, 15 Mei. Ter Veemarkt was heden de aanvoer nog al belangrijk, de prij* der gustekoeien — ter inweidiag — was aanzienlijk hooger en ook voor drachtige en vette waar werden hooge prijzen bedongen.

ANTWERPEN, 15 Méi. Huiden. De verkoopen bedroegen heden 1377 stuks; droge Buenos-Ayresinataderos-ossenhuiden van 12 KG. fr. 150; gezouten Buenos-Ayres niataderos koehniden van 18 al 5 GK. fr. 71S; gezouten lüo Grande ossenhuiden van 1&74 KG. fr. 64; gezouten Montevideo paardenhuiden van 12 KG. fr. 53, gedroogde Buenoa-Ayres paardenhuiden van 5-/ s KG. fr. 8; per stuk. — Perole.um lager; disp. wit 311/2- LON»EN, 14 Mei. Suiker. De markt was heden stil ten gevolge der hooge i/rijzen, dio gevraagd werden, ging er weinig 0111. — Koffie. Tot de prijzen van jl. Vrijdag werden enkele partijtjes Ceylon Plantation, Ooitin., Rio en Gottoiico verkocht; in dezo week zullen er verscheidene veilingen plaats hebbeu. — Rijsl stil en zonder afdoeningen in loco; op levering werden verkocht 200 t. Askoaiie pinbv, April-Mei-verzending, tot 11 sh. van de kade. — Peper prijshoudend; v rkocht werden 1500 b. tot 3'/s a 3'/» voor Penang en 91% d. voor Sirgapore. - Tin. Strait» vast; 25 t. werden verkocht tot 70.6; 60 ton Australisch tot 70 sh.; Engelsch tin blokken 74 a 75 sh. — Lijnolie vaster; disp. en per de loopende maand 30 sh.; per Mei-Aug. 30.3. — Raapolie vast; di»p. en per de loopen4e maand 36.6; per de laatste vier maanden 37.3 a 37.6. — Talk lusteloos; P. Y. C. 44.9; per de laatste drie maanden met verkoopen tot 45 »h. — Granen. Tarwe s til; infer. aoorten liepen ongeveer 1 sh. terug; andere soorten werden op de pryzen van jl. Maandag gehouden, doch vonden geen kooper». GENUA, 12 Mei. Koffie vast gettemd; de omzet was echter niet zeer groot, door de hooge eischen der honden. Verkocht werden 250 b. Santos tot 1. 117 a 124; 200 b. Rio tot 1. 108 a 115; 400 b. Portorico tot 1. 155 a 158; 100 b. Domingo tot 1. 116, en 500 b. Jamaica tot geheimen prijs.— Suiker. In Hoil. ermhed hadden eenige kleine omzettingen plaats tot 1. 170 voor prima merken; tot dien prijs waren er heden echter ge-n verkoopers meer. — Huiden in het begin der week »til; bij sluiting was er levendige vraag er werden 9000 stuk» tot hoogere prijzen verkocht. — Katoen stil en 1. Vs lager dan verige noteeringen. Verkoopen gedurende de afgeloopen week iIOO b.; New-Orleans low middling a middling op levering tot 1. 84 a 86; best Oomra 1. 69 a9l.— Amandelen stil; prijzen hielden zich meeilijk staande. Zoete Sardinieche en Siciliaansche werden betaald met 1. 175 a 176, Provence 1. 162. — Olijfolie zeer stil; voor consumptie is er bijna geen vraag, prijzen hielden zich echter staande. IïANGOOx^', 14 Mei. (per tel.) Rijst met aanhoudend goede vraag tot vaste prijzen; men noteert to Rangoon 7 6; te Basgein 7 U; te Moulraain 7 6; te Abyab B.IJ. De uitvoer gedurende de afgeloopen week bedroeg: van Rangoon 4812 t. (totaal 239,812 t. sedert het begin van het seizoen) en van Abyab 3355 t. (totaal 566,955 t. sedert het begin van hot seizoen.) Stoomvaart=Berichten.

Op IG Mei zyn te Southampton aangekomen; van New-Orleans en Havana, de Hanover; van New-York en Baltimore, de Mosel. — To New-York op 15 Moi aangekomen de Algeria. Cargalijsten.

AMSTERDAM. MANILLA, Panama, Bugdorf: 1823 p. Tabak, N. H. M. VLAARDINGEN. LISSABON, Sophie,Trédup:2s3mooienZout, 130bunü.Kurk, J. W. Muurling. MAASSLUIS. LISSABON, Star of Peac,-, Heatley: 380 mooien Zoat, 120 bo»s. Kurk, A. E. Maas en Zonen. Aangekomen Passagiers.

Te BROUWERSHAVEN, van Macassar, per Vrachtzoeker, kapt. Vellenga : do jongeh. H. Recker, de heeren E. Graafland, A. Qraafland, E. Frieswijk, F. Dufferwiel, P. van Hartrop, do jongejuffr. C. W.v. Hartrop, de heeren J. I'iifferwielenH.v.Lith TELEGRAMMEN.

(Telegrammen met een * yetcekend zijn met van Reuter.) ' HAMBUBG. 15 Mei. Tarwe. Mei/Juni 251.— ; Juli/Aug. 249; Seut./Oct. 236.-. — Rogge. Mei'Juui 177. — ; Juli,/ Aug. 16';; Sept./Oct. 168.—. — Raapolie loco 69.— ; Oct. 68. Petroletun loco 13.— papier; dito 12.90 geld; dito per Aag./Dec. 13 66 geld. HAMBURG, 15 Mei. Koffie zeer levendig en vast. Omzet 3000 b. Bio-reel ord. 81, Santos goed ord. 86.

LONDEN, 15 Mei. (Slotkoersen). 3 püt. Geconsoiid. 937/ s; 2i'j pCt. Holland —; 4 pCt. dito —; Russen 1862 72Va; dite 1864— ; dite 1866 —; dito 1873 751/4! *Vi pCt. dito 1875 ; 4 pOt. Nicolai-Spoorw. ; Mosc. Jaroslaw ; S pCt. Italië 1861 633/ i ; 3 pCt.! Spanje 108/»; 3 pOt. Portugal ; 3 pCt. Turken Alg. Schuld BV4; Dito Geconverteerde ; 7 pCt. Egypte 1868 —; 7 pCt. dito 1873 —; Dito Geunifieerde 33; 6 pUt. Amerika 1888 ; 7 pOt Ulinois (... B. —; Krie-Spw. Aand. —; 5 pCt. Braz. 1865 89% 4 pCt. Mexico 1851 7; 3 pOt. Dito 1864 —; 4V» pOt. ColuwMa ; 6 pCt. Peru 1870 ; 5 pCt. Dito 1372 ; IV» pOt. Vener,. —; 3 pCt. dito —; 6 pCt. dito 1862-; 6 pCt, —; 5 pCt. tiriekon 1824/25 ; Dito Cnap. —. Wissel: Petersb. 3/m. 251/ s; Parijs 25.32; Duitsehl. 20.70 Amsterdam 12.03 Va it. HAMBUBu, 15 Mei. (Slotkoersea.) spCt Rassen 183270^/4; Turken 33/<: 6 pCt. Amerika 1885 961/4: 3 T>Ct. Italië 63-i/«; Lombard. i4B; 5 pCt. Oost. Zilverr 497/ g; Certif. Russen —a —, 3 pOt. Bianl. Spanje —; dito Buitenl. 101/ g; 8 pOt. Bondsleen. —; dito nieuwe —. — Wisael Londen 3/m. 20.23; Amsterd. 168 40; Parijs 80.90. Disconto 31/4 pCt PARIJS. 15 Mei. (Slotfcoersen.) S pOt. Pransche Rente (opealng) 67.75; dito (Blotk.) 67 55; 8 pCt. Morgan ; 5 pCt. Rente 1872 102 65; Crédit Mobilier (Nieuwe) 122; 5 pCt. Italië 63.50; 5 pOt. Turken Algomeene Schuld 8 15; Üblig. Turken 1869 42 —; Fransch-üostenr. Spoorw. 437: 3 pCt. Binnenl. Spanje lO'/s; 3 pCt. Buiteid. dito 1869 10 ■'/;<.•, 6 pOt. Amerika 1882 —; Oostenr. Goudronte 54.40; Oblig. 1875 de Banque Centrale de Bassie 335; fi pCt Peru 14%. 5 pCt dito —; 7 pCt. Egypte —: dito 1876 164; 6 pCt. dito —, Egyptische Spooren 254; Nieuwe Turken . Kalm. Wissel op honden 26.13; Amst 2065/ g; Hamb. 12!»/i. MADRID, 14 Mei. 3 pCt. Binnenl. Spanjs 11.20; 3 pCt. Boitonl. dito 11.35. Bovenstaande telegrammen zijn reads in een gedeelte onzer vorige oplaag gemeld. Oorlogsnieuws.

LONDEN, 16 Mei. (R. O.) Uit Port Said wordt onder dagtcekening van heden gemeld, dat het Engelsche gepantserde eskader aldaar hedenmorgen van Candia is aangekomen.

  • PETERSBURG, 15 Mei. (Russ. tel. Agentschap.) De ernstige en langdurige beraadslagingen in het Lagerhuis over de crisis in het Oosten (welke met de verwerping der resolutiën van den heer Gladstone geëindigd zijn), hebben in Rusland een zeer gunstigen indruk gemaakt, omdat uit de verklaringen der Engclscha ministers ten duidelijkste blijkt, dat Engeland uitsluitend de bescherming der Engelsche belaagen op het oog heeft. Vermits het nu geenszins in de bedoeling der Russische regeering ligt, om de belangen noch van Engeland, noch van eenige aaderc mogendheid, rechtstreeks of zijdelings te krenken , is geen conflict te vreezen. •PETERSBURG, 15 Mei. (K. Z.) Het officieuse Journal de Si. Pétertbourg komt op tegen de bewering van lord Derby's rede van 8 dezer, waarin ten opzichte van het bckonde onderhoud van lord Loftus met keizer Alexander werd opgemerkt, dat tijdens de veakkring van iaatsgenoomde, de uitrustingen ijverig door Rusland werden voortgezet. Het hlad merkt op, dat hier eeno verwisseling van data bestaat, welke niet het gevolg kan mijn van //gebrek aan geheugen." Het tracht verder aan te toonen, dat de verklaring des Keizers, waarin lord Derby eene tegenspraak zoekt, de ontwikkeling is van hetzelfde denkbeeld, dat sedert den aanvang der Oostersche crisis, steeds de staatkunde der keizerlijke regeering geleid heeft. In het verslag, door lord Loftus uit Livadia gezonden, over da door den Czaar gegeven verzekeringen, werd gecon sta teen!, dat de Czaar aan elk plan van verovering of van uitbreiding van grondgebied vreemd was; en evenzeer dat Rusland er niet aan dacht zich meester to maken van Konstantinopel, dat slechts een lastpost zou zijn. In de te Moskou gehouden redevoering gaf keizer Alexander den wensch te kennen, om het lot der Christenen in Turkije door de gemeenschappelijke pogingen der mogendheden te verboteren en to beveiligen; of de taak zelf te aanvaarden, wanneer die pogingen mochten mislukken. Waar vindt men dus hier eenige tegenspraak? Het klad geeft zijne bevreemding te kennen over de wijze, waarop de plechtige verklaring des Keizers en de handelingen zijner regeering door den Minister eener bevriende mogendheid vaa de tribune af worden beoordeeld. De vriendschappelijke betrekkingen tusschen Engeland en Rusland gedoogen wel volle openhartigheid, maar geen verdachtmakingen, welke door niets gewettigd worden.
  • BUDAPEST, 14 Mei. (K. Z.) De diplomatieke agent van Rusland heeft aan vorst Milan den wensch van den Czaar te kennen gegeven, dat Servië niet van de aangenomen verdedigende houding afwijke. De ministerraad te Belgrado heeft besloten, dat vorst Milan naar Petersburg za! vertrekken. * WEENEN, 15 Mei. (K. Z.) Aan de Pester Lloyd wordt uit Londen gemeld, dat tusschen Rusland en Groot-Brittannië onderhandelingen worden gevoerd over de vaststelling eener dcmareatielijn voor de Ru»sische krijgsoperatiën. - * BERLIJN, 15 Mei. (K.Z.) Graaf Schuwaloff heeft hior nnn verscheidene personen verzekerd, dat hij, na een kort verlof, naar zyn post van Russisch ambassadeur to Londen zal terugkeeren.

Op den Donan.

  • KONSTANTINOPEL, 15 Mei, des ochtends (K.Z.) Een Russisch korps , uit voetvolk, ruiterij en artillerie bestaande, is, na den Donau bij Potbachi te zyn ovcrgetrokken, in de Dobrudscha doorgedrongen. Het gevecht ii reeds aan den gang.
  • KONSTANTINOPEL, 14 Mei. (Daily News.) Eene officieele depêche, hier ontvangen, bsvestigt het springen van den monitor Lufti Djelil, in de nabijheid van Matchin, op 11 dezer, //ten gevolge van eene toevallige oorzaak." Het schip zonk en slechts één man werd gered. De Russen gaan voort met het oprichten van batterij en te Kalafat. Ander oorlogsnieuws is er heden niet. BUCHAREST, 16 Mei. (R. O.) Gisteren is gedurende twee uren geschutvuur gewisseld tusschen Turkujaja en Oltenitza. Des middags werd door de Russische batterijen van zwaar kaliber, in do nabijheid van Braïla opgericht, geschoten in de richting van de Turksche stad Matchin, om te beproeven of hare schoten zóóver zouden reiken. Dit gelukte.
  • GALATZ, 14 Mei. (Daily-Ncws.) Er is geene ernstige poging door de Russen gedaan om den Donau over te steken. Gisteren heeft een sleepboot uit Getchet eenige honderden tonnen steenkolen vervoerd, welke de Turken aldaar voor hunno fiotille hadden opgeslagen. De Turken hebben zich daartegen niet verzet. Matchiu ligt ongeveer zeven mylen van Braïla, en het bericht, dat de batterijen van Braïla hare bommen tot in Matchin wierpen, is dus ongorymd.

Het front van het Russische leger zal gedekt worden deor tien regimenten Kozakken van den Kaukasus en den Ural.

De overstroomingen in do Birlat-vallei zijn thans verminderd en de troepen trekken die vallei door, ten getale van zesduizend man per dag. Het negende korps vormt den rechtervleugel voorbij Bucharest. Het twaalfde korps bevindt zich in de nabijheid van Rumeiiic's hoofdstad. Het zevende korps staat links op de hoogte van Ismaïl en Jassy. De veertiende, dertiende eu vierde korpsen vormen de tweede linie. Hot vijftiende en het tiende korps blijven in de omstreken van Odessa. Het weder is droog en zeer heet. «WEENEN, 15 Mei (Daily News.) Het Russische leger, voor de tegenwoordige oporatiën bestemd, telt negen korpsen. Slechts twee zijn voor de Dobrudscha bestemd. Het hoofdkorps zal, volgens militaire berekeningen, bij Giurgowo de rivier oversteken, en zuidoostwaarts naar Varna optrekken. Rumenië.

BUCHAREST, 15 Mei. (/{. O.) Grootvorst Nicolaas is hcdennamiddag hier aangekomen en aan het spoorweg station door vorst Karei en gemalin ontvangen. De Grootvorst bracht daarna een bezoek arm don Vorst en de Vorstin en aan den Bauisahen diplomatieken agent, en keerde des avonds naar Plojosti terug.

BUCHAREST, 16 Mei. (R. o.)\ De Kamer der Afgevaardigden heeft een krediet van tien millioen goedgekeurd voor het onderhoud des legers. * BUDAPEST, 14 Mei, dos avonds. (Part. tel. van de Debat».) Rumenië heeft zooeven den oorlog aan Turkije verklaard. Prins Karei heeft het opperbevel over de troepen aanvaard. De Servische ministerraad i 3 voornemen dit voorbeeld te volgen en men verwacht gelijk besluit van prins Milan. WEENEN, 15 Mei. (R. 0.) Aan de Pol. Corr. wordt uit Bucharest gemeld, dat de komst van den grootvorst Nicolaas aldaar ten doel heeft, om zich definitief to verstaan over de oporatiën van het Rumeensche le"cr, dat onder bevel staat van prins Karcl. Montenegro.

ZARA, 15 Mei. (R. O.) De insurgentcn hebben op 13 dezer de groote kazerne te Grab, twee blokhuizen, twee pakhuizen en het gebouw der accijnsen te Znbei in brand gestoken, zonder eenigen tegenstand le ontmoeten. De soldaten vlachttea en lieten een aanzienlijken voorraad amunitie en proviand achter. Klein-Azië.

KONSTANTINOPEL, 15 Mei. (R. 0.) Het Turksche eskader heeft de versterkte Russische haven Suchum-Kalé beschoten. De Turken gingen aan land , versloegen de Russen en bleven meester vaa het terrein. Do bevolking uit den omtrek sluit zich bij de Turken aan. De Russen trekken hunne troepen bijeen in de omstreken van Kars. * KONSTANTINOPEL, 15 Mei. (K.Z.) Duizenden Beduïnen, uit het regeeringsdistrict Bagdad-Diarbekir, door hunne Scheiks aangevoerd, hebben zich bij het Turksche leger in Anatolië gevoegd. De Porte heeft hun volkomen verzorging en vrijstelling van het betalen hunner schatting gedurende tien jaren toegezegd. PETERSBURG, 15 Mei. (R. O.) In officieele berichten van hot oorlogstooneel in Azië, gedagteekend uit Alexandropol 12 Mei, wordt gemeld, dat eene afdeeling Turksche cavalerie, 700 man sterk, uit Kars is gevlucht, welks bevolking er op aandringt, dat de Turksche troepen de Russen te gemoet trekken. PETERSBURG, 16 Mei. (R. O.) Volgens ontvangen bericht hebben eergisteren vijf Turksche gepantserde oorlogsbodems Soukhun beschoten; de stad heeft veel geleden. Een poging tot een landing is verydeld door 5 compagnieën met 2 stukken geschut. De aanvallers hebben een groot aantal dooden aan den oever der rivier achtergelaten. » WEENEN, 15 Mei. (Daily News) Geen enkel geloofwaardig bericht is nog hier ontvangen , betreffende de gevoelige nederlaag der Russische troepen in Klein-Azië. Telen-rammen van algemeenen aard.

  • MEXICO, 14 Mei. (Débats.) De president Porfirio Diaz heeft| in zijne rede tot opening van het congres, o. a. gezegd, dat de regeling der schuld, de rentebetaling on het amortisatiefonds, eene levensquaestie voor dr- ropuMiek is, en dat een voordracht dienaangaané» bij het congws aal ingediend ïfordat. LONDEN, 15 Mei. («. O.) Door do Bank vanEagelami is heden p. Bt. 20,000 uitbetaald. Fijn Zilver 54'5/s d. per ons. ' PARIJS, 15 Mei. («. O.) Moyaux (do man, die zya kir.d heeft vermoord) is door liet Hof tot levenslangea dwangarbeid veroordeeld. PARIJS, 16 Mei. (ff. 0.) Ten gevolge van ceno gednchtonwi-s'ding tusschen den president Mar- Mahon on den minister Jules Simon, over de binnenlanische staatkunde van het Kabinet, heeft genoemde minister zijn ontslag ingediend. De ministers zijn op dit oogenblik vergaderd. * ROME, 14 Mei. (Daily News). De bisschop van Poitiers heeft den Paus verzekerd, //dat alleen vrees voor Duitschland Frankrijk tot eene schijnbaar goede verstandhouding met Italië dryft. Ware dit niet het geval, dan zou de Paus spoedig ondervinden, dat Frankrijk voor de belangen van den H. Stoel op werkdadigc wijze in de bres weet te springen." Men voegt er bij, dat do bisschop door den maarschalk Mac Mahon zou gemachtigd zijn tot deze belangrijke mededeeling. Het bovenstaande wordt echter slechts onder alle voorbehoud medegedeeld. ROME, 15 Mei. (lt. O.) De Paus heeft heden de bedevaartgangers uit Nederland ontvangen. In antwoord op hun adres bracht de Paus de geschiedenis der Nederlanden in herinnering. Hij wenschte er zich geluk mede: //dat de verschrikkelijke bladzijden van de vervolging der Kerk door de geuzon thans zijn uitgewischt. Hij betreurde de verblinding der Jansenisten en noodigde de bedevaartgangers uit, om te bidden voor hen en voor de Protestanten. * ROME, 5 Mei. (Dtba's.) Do hier bijeengekomen Duitsche bisschoppen hebben zich met het Vaticaaa verstaan over voorstellen , hun op verschillende tijdstippen gedaan , tot regeling hunner verhouding tot de Duitsche Rijksregepring en van het beheer hunner diocesen. Do Paus en de congregaticn hebben de gedragslijn dier bisschoppon goedgekeurd , zoodat daarin geene wijziging zat gebracht worden. Ten opzichte van de diocesen i» gein besluit genomen. VILLEFRANCHE, 15 Mei. 'R.0.) Toen heden het Fransche eskader hier voor anker kwam is de ketel van het gepantserde fregat Revanche gesprongen. Naar men verzekert, zijn bij deze ramp 20 menschen gedood en 60 gowoml, waarvan 20 doodelyk.

NEW-YORK, 15 Mei. Katoen middl. 103/4. — Petroleum (per gall. van6Vj ff) 14% — Meel 825. — Mats 69. —Roode voerjaarß-2'arwe2!3. — Rio-Kotfie fair 19';' g. — Suiker. Moscovados 10. — Vracht voor Granen SVü- - Reuzel IC/g. ~" Gezouten Vleesch 8V«. — Reuzel Wilce.i Juni 101/* — Katoen. Dagelijksche ontvangst 3000 b., uitvoer naar Engeland b., idem naar het vasteland — b., vooi rand 510 000 b.; Amerik. op aankomst low middl. verschep. Aug. 11 08. NEW-ORLEANS, 15 Mei. Katoen. Middling 10' V». PHILADELPHIA, 15 Mei. Petroleum per gallon va» 81/9 ff 141/*- LONDEN. 15 Mei. Suiker over het geheel vast. — Koffie prijshoudend. — Talk P. ï. C. loco 44.6, Oct.—Dec. 44 6.— Koper: Chili £' 68.15 a 69. — Petroleum Kigali pence per gallon. — Raapolie loco 36.6 a 3" sh. LONDEN, 16 Mei. Aanvoer vaa Eng. Tarwe 400 g., vreerade «ito 28,600 g.; Eng. Garat g., vreemde dito 4700 g.; vreemde Haver 40,500 g., vreemd Meel 5600 barrel», vreemd dito 400 zakken. — Tarwe. 8 ladingen worden aan de kust ten verkoop aangeboden. — Granen in dalende stemming. — Boter. Friesche 94 a 96 sh. LIVERPOOL, 16 Mei! Katoen. Verkocht 8000 balen, stil. Invoer 22,000 balen. Tweede depêche. Verkocht 8000 b. Braziliaansche ")t lager. MANCHESTER, 15 Mei. 7 ff Shirtings 6.2; Bi/4ffs. dito 7.7; 40 s Grey Vam banner will spinning lOi/s p. PETERSBURG, 15 Mei. Talk loco —; Tarwe loco 17; Rogge loco 9.50. — Harer loco 5.25. Veranderlyk weder. PESTH , 16 Mei. Tarwe loco zonder affaire. ÏEULEN, 16 Mei. Tarwe daadjjk 27.75, Mei 26 30: Juli 26 10. — Rog?r. dadelijk 20.50, iMei 17 90; Juli 17 75. — ttcuipolie. dadelijk 35.60; Mei 35.—. Oot. 34 30. Tarwe en Rogg« prijshoudend, Raapolie hooger. Veranderlijk weder.

Rijuhoogte: Te 1 nur 326 PARIJS 16 Mei. Meet 8 merken loopende maand 68.75; Juni 69.50, Juli-Augustus 70 50. 4 laatste md. 69.75. —Tarwe loop. md. 33 23; Juni 33 50; Juli/Aug. 33 75; 4 laatste maanden 32.75. — Rogge loop. maand 24.—, Juni 23.75; Juli/Aug. 22. —; 4 laatste maanden 21.50 — Raapolie loopendo maand 91.—; Juni 91.—; Jnli/Aug. 91.50; 4 laatste maanden 92.50. — Lijnolie loopende maand 81.25; Juni 81.50; Juli, Aug 80. — ; 4 laatste maanden 79.—. — Voorloop loopende maand 57. —5 Juni 57 75; Juli/Aug. 58.50; 4 laatste maanden 59.25 — Suiker 88° dadelijk ";„ 74.50; dito ï/, 80.50; witte N". 3 loop. md. 84. — ; Jnli/Au<. 84.25; 4 maanden van October 72 25; dito (reraffinsord 164. — k 165.—. Veranderlijk weier.

NEW-YORK, 15 Mei. (Slotkocrs?n.) Goudagio slotk. 7; aoogste koers 7V»; laagste koers 7. — Wis3el op Londen in joud 487 Va; Parijs —; 6 pCt, Amerika 1885 —. —; 5 pCt. dito 1871 11 is/* -, Erie-Suoorw. 6*/ i; Chicago North-Western- Spoorweg 45i/i; Coutral Pacific 1091/4; Union Shares 671/4; Illinois 571/4. ■. ■-. _ . „, PETERSBURG, 15 Mei. (Slotkoersen). Wi3sel London 3/m. 251%; Hamburg 3'm. 2201/»; Amsterdam 3/m. ; Parijs 3'm. 270%; Russen Aandeelen 1864 189.—, dito 1866 184.— ; Russischo Sporen 193%; Imperialen 704; 4Vs pOt. Rassische 1875 981/4; Plaats, disconto 6 pCt. WEKNEN, 16 Mei. (SlotkoorsoB.) 5 pCt. Papierrente Mei 58 10, dite Fèbr.53.30; SpCt.Zilv. Jan. 64.10; dite April 64 30 Goudrente 70.10; Oostenr. Aand. 1354 103 .10; dito dite 1858 154.50; dito 18«> (07.- l dito 1864 129 70; Crediet-Anst. 134.—;Hong. Schatiustbiljotten 1874 82.50; dito 1873 88 ~; 0»lig. Leiah Czera. Sp. 101.50; Baukactif-n 765; Hong. Loten 70 —; Steate-dpuorweg-Aand. 218.—. Nieuwe Lombarden 75 —; FEg.-Oost. Bank «6 20; Aand. Theisßpw. 159.— Wissel op Londen 129. —, Hamberg 62.60; Parijs 51.40; Napoléon dor 10 33-, ZUveragif'll3 30; plaatselpdisconto 41/ s pCt. Stil. FRANKFORT, 16 Mei. (Slotkoorsen). Von. Loml). Spoorw. 59«/4; Duitsche Rijksbank ISV/s; Pap. Mei4si/2; dito Zilverr. Jan. 497/8; Oostenr. Bank-Actiëa 602 50; dito Krediet-Actiön 104 62; Fransch Oost, Spoorw. 1767/»; Oost. Aand. 1854 fl. 250 89; dite !BGO 92%; dito 1864 244.— ; Hong. Loten 125 50; Hong. Schatkistbüi. 1373 77:!/4. dito 1874 725/4; Raab-Gratï- Loten 73; 5 pCt. ItaKS ; 5 pCt. Fr. Rente (volgest.)—; 5 pOt. Russen tm ; dito 1872 77%; 5 pCt._ dito 1873 77%; dito 1875 71; Pandbr. 707/ g ; 3 pGt. Spanje 1869 10%; 5 pCt. Turken —; 6pCt. Amerika 1885 9S»/*; 5 pOt. lita 1871 102",». — AVissel: Londen k.z. 204.75: Weenen k. z. '57.40; Parfis k. z. 81.40; Amsterd. k. z. 169.80; Napoleons Por 16.28; Plaataelfike discoato 3Vs P*'t. PARIJS, 15 Mei. Boulevard: 8 pCt. Fransche rente 67.40; 5 pCt. dito van 1872 102.55; Turken 8.20; Goudrente 54»/». De markt is in gedrukte stemming. PARTICULIERE TELEGRAMMEN. Scheepstijdingen.

IJMUIDEN, 16 Mei. Vertrokken: Vesta, S., Hamburg. European, S., Huil. m , In het gezicht: Stad Haarlem, S., Gareloch. Waterstand: 5 vm. hoogw. 59. Windrichting: 5 voorm. W.N.W. Waterstand: I.— nm. laagwater 41. Windrichting: I.— nm. Z.W. NIEUWEDIEP, 16 Moi. Binnen: Burgemeester van betten, Braam, Bordeaux. Vertrokken: FrédericSnowdon,S.,Newc. VLIE, 15 Mei. Binnen: Jonge Gernt, Hazewinkel, Dantflg. BROUWERSHAVEN, 16Mei.W.Binnen: Ottowa,S.,Odes»» n. Rotterdam. ___, ,„,.., .. In het gezicht: Johanna Margaretha, Ruhaak, Ijilathap. VLISSINGEN, 16Mei.Binnen: Wester-Scheldc, Ran. Samarang n. Rott.; vertr. 13 Dec.-Elaa.Fretwurst, Buenos Ayres.- Wcstbure, Montevideo. - Elisabeth Taylor, Mitchell, Wimingt. - Peter Maxwell, Roach, Baltim. - Storkors, fenchsen, id. - Maidot Orleans Houston, Philadelphia. - Anna,Larsen,New-York. - Dos Ounados, BaatidaH, Falm. - Joseph Wilhelm. LIVORNO,ISMei. Vertrokken: Castor,9.,Napels. CARLOFORTE, 15Mei. Vertrokken: Juno,S.,Marseille. GIBRALTAR, 15 Mei. Gepassee-A: Venus, S., Malagan. Amst HAMBURG, 16Mei. Vertrokken: Urama,S.,Amst. STETTIN, 14Mei. Vertrokken: Ceres, S., Beval. KONINGSBERGEN, 15Mei. Binnen: Ondine,S„ Amst. Bij DUNGENESS, Geloodst: Adriana, *andberg Pensacola n. Dordrecht. ________ VBRVOLG DER NIEUWSTIJDINGEN. GEMEENTERAAD VAN AMSTERDAM.

Vergadering van Woensdag 16 Mei. Yo rzitter: jhr. mr. C. J. A. den Tex. Si3k£&^2£-ide her v FuM4^£SrEvcrwijn Lange, HnlttmaS. Dijkers, RogU, van Tienhoven Zonder kennisgeving do heeren: Insinger tn Smidt van Gelder. De Vooritter soet mededeeling van de volgende ngekTe"v.SSnvan H B. Warniuk, om penseen of om bestendiging van wachtgeld als eervol ontslagen sectie-brandmeester. In handen van B. en W. 2" id L J A. Koopman, om eervol ontslag met 1 Sept. a i, als leeraar in het handteebraeo aan de burger dag- en avondschool. In handen van B. en W. om den mspecteur te h°reid van den heer H. Molkenboer, om ontslag als lid van do schoolcommissie. Verleend onder dankbetuiging voor de be- Wefo*n4.n*\v"A J- Dassel, om kostelooze plaatsing op do openbare huurscholen der 2de klasse voor jongens te verleenen -tan een ifiner kinderen. In handen van B en W. Het verslag over den toestand der Gemeente in 1876 is gereed, on zal eerstdaags gedrukt WDe RVadten^.lf.d^olK*!, de stembureaux voor de verkiezimr van leden der Tweede Kaaier. Aan de orde komen de volgendo stukken: . N*W Rap%rt van de commissie voor de strafverordemn_ren vaa 14 Dec. 1876, op een adres van F. H. Bange c. •. waarin zij de aandacht velgen op hut dagelijks toenemend intal zoogenaamde .handkamn", die, v-atTim.«« grootse betrrft en te WÜw waarop zij worden b ' len en best,,ard, cc» zeer ernstig■ A»« opleveren, en waarbij iq zeer drmgead verzoeken ten^lfereiwiedigste zoodanige maatregelen te nemen