Pagina:Algemeen Handelsblad vol 059 no 17918 Avondblad.pdf/2

Uit Wikisource
Deze pagina is niet proefgelezen

pelen, waardoor aan die kaartjes valschelijk het voorkomen werd gegeven op 29 Juni nog geldig te zijn, daarop heeft hij die kaartjes of plaatsbewijzen op 29 Juni 1886 verkocht, o. a. aan de commiezen van ’s rijks belastingen: W. J. Van R., W. C. en A. J. J. Van R., die, voorzien van die plaatsbewijzen, de reis van IJmuiden naar Amsterdam hebben aanvaard.

LANDBOUW.

 Uit Zevenwouden schrijft men ons, dd. 27 Oct:
 In Friesland begint men ’t vee op stal te zetten, ofschoon er nog veel gras op de weilanden is. Niet alleen zijn de schuren opgepropt met hooi, maar bij vele boerderijen ziet men bovendien nog hooibergen.
 Ook de spurrie, knollengroen enz. staan voordeelig, zoodat er volop voeder voor het vee is. Er wordt dan ook zooveel mogelijk vee „opgezet”, te meer daar de prijzen laag zijn. De voorraad vette runderen, schapen, lammeren en varkens voor de slachtbank is ongekend groot.

AANBESTEDINGEN.

 Gisteren is te Amersfoort, onder beheer der architecten Kerkhoff en Du Rieu, aanbesteed: het bouwen van een heerenhuis met stal, a/d. weg van Amersfoort naar Oud-Leusden.
 Ingekomen 5 biljetten, minsts inschrijver was A. Van Doornik te Baarn voor de som van ƒ 31,924.

ALLERLEI.

 Een loodgieter die in de Looierstraat van het dak eener woning viel, aan welke hij werkzaamheden verrichtte, werd zwaar gekwetst naar het Gasthuis gebracht.



 Uit Tessel schrijft men ons:
 De aanhoudende en felle oostenwinden hebben ons plotseling in den winter verplaatst. De „Ada van Holland” doet reeds winterdienst, zoodat de laatste boot hier ongeveer ’s avonds te halfzes aankomt.
 Het zou gewis in het belang der vele reizigers van en naar Tessel zijn, indien de Minister den dienst wijzigde. In den winter vertrekt de eerste boot van Tessel tegen 4½ uur, dus midden in den nacht. Rekent men nu de groote afstanden mee, die sommige Teeselaars moeten afleggen, vóór ze de haven bereiken, dan zal niemand het genoemde uur bijzonder geschikt heeten. Wanneer de eerste reis te 6 of 7 ure plaats had, zou dit veel praktischer zijn.



 Aan de Ass. Crt. schrijft men uit Giethoorn, dat Frederik Schipper, aldaar woonachtig, bekend heeft de moordenaar van den veldwachter Kiel te zijn.
 Volgens zijne bekentenis heeft, naar ons medegedeeld wordt, ’t feit zich als volgt toegedragen.
 Hij had zich een fuik toegeëigend en deze Donderdag jl. uitgezet. Toen hij deze in den vroegen morgen van Vrijdag wilde lichten, had Kiel hem op heeterdaad betrapt en pogingen gedaan hem de fuik af te nemen. Om den diefstal te bedekken had hij zich hiertegen verzet en een boom gegrepen, waarmeê hij den veldwachter tegen de borst gestooten had, die hierdoor uit zijn rank vaartuigje in ’t diepe meer getuimeld was. Hij zag hoe Kiel spoedig met den dood worstelde, hij had hem kunnen redden maar vrees voor ’t ontdekken van den eenvoudigen diefstal weerhield hem en — Kiel verdronk voor zijne oogen.
 Hoe nu ook dit feit te verbergen. Hij nam het lijk in zijn bootje en liet het ver van de plaats waar de moord plaats had in de diepe Geulakkerwijde op den bodem zinken en spoedde zich naar huis, waar hij dadelijk alles aan zijn vader meedeelde, die nu nog niet door de justitie is gehoord.
 Na herhaaldelijk te hebben ontkend, kwam hij ten slotte tot bekentenis en wees der politie de plaats aan waar hij ’t lijk had laten zinken. Het lijk werd daar gevonden en later geschouwd.



 Een bekend technoloog in ons land houdt zich volgens het Haagsche Dagbl. bezig met het zoeken van een plant of gewas van Java, om die daar op groote schaal aan te planten ter verwerking tot cellulose voor de Europeesche papierfabrieken. Ook bestaat het plan om de ampas (afval) van suikerriet daartoe te gebruiken.



 Zaterdagavond jl. woedde er een felle brand in een huis aan den Blauwen Steen, in de gemeente Wijnandsrade (Limburg). Het huis is met schuur en stalling door het vuur vernield. De bewoonster van het huis wordt verdacht den brand zelf te hebben veroorzaakt.



 Te Scherpenzeel heerscht de besmettelijke keelziekte in hevige mate. In den tijd van veertien dagen stierven aan die ziekte reeds acht kinderen en eene vrouw, Een der ingezetenen verloor in ééne week aan die ziekte zijne vrouw en zijne beide kinderen.



 Een donkerkleurige vioolspeler, Brindis genaamd, landgenoot van Othello, maakt thans een kunstreis door Duitschland. Daar is hij, te Wolffenbuttel, het slachtoffer geworden van zijn gelaatskleur. Hij werd gevangen genomen, onder de aanklacht van vreeselijke misdaden te hebben gepleegd. Bij het onderzoek voor den rechter bleek, dat de aanklager, een 13-jarige knaap, een verhaal had gelezen van een neger die zulke euveldaden had verricht, en hij Brindis gezien had, deze voor den dader hield en hem bij de politie aangaf! Zoodra deze oorsprong der aanklacht duidelijk werd, haastte zich de rechter den ongelukkige vioolspeler, die 6 dagen in de gevangenis had doorgebracht, in vrijheid te stellen.



 De Duitsche veldmaarschalk graaf Moltke begint ook reeds vrij bejaard te worden. Den 26sten October vierde Moltke op zijn landgoed Greisau in Silezië, zijn 86sten verjaardag.



 Te Penquena, is ’s nachts brand ontstaan in het groote seminarie, dat door meer dan 300 leerlingen was bezocht. Ofschoon de vlammen zich snel uitbreidden, zijn allen er goed afgekomen. Half gekleed redden de leerlingen zich uit het gebouw, dat in minder dan een uur over zijn geheele lengte van 142 meter in brand stond. De schade wordt begroot op ongeveer 2,000,000 frcs.



 De conferentie tusschen de Belgische en Fransche ministers der posterijen, van den Peerenboom en Granet gehouden, is geëindigd. De uitslag is, dat besloten werd tot den aanleg eener telephonische verbinding tusschen Parijs en Brussel.



 De uitgever der gedenkschiften van ex-generaal Grant, heeft aan de wedawe, als tweeden termijn van betaling van auteursrecht, 150,000 dollars uitbetaald. De eerste termijn was ongeveer evenveel. Dit recht is gedurende 28 jaar aan de rechthebbenden verzekerd en zal vermoedelijk in ’t geheel 700,000 dollars opbrengen.



 Te New-York is op 85-jarigen leeftijd overleden de weduwe van den bekenden milionnair Astor Stewart, wiens lijk onlangs uit het graf werd gestolen. Dit feit is nog steeds onopgehelderd gebleven. De woning der weduwe Astor, het „Marmeren Paleis”, in de Vijfde Avenue, zal, met de kunstschatten, welke het bevat, vermoedelijk in een openbaar museum worden veranderd.



INGEZONDEN STUKKEN.

Een plantsoen buiten de Willemspoort?

 Men behoeft wel niet „bejaard” te zijn, om zich te kunnen herinneren, dat weleer in den omtrek van de Willemspoort een zeer boomrijke en lieflijke ontspanningsplaats bestond onder den naam van Haarlemmerplantsoen of Bolwerk. Dit was voor de bewoners van het noordwestelijk gedeelte onzer stad, wat het Vondelpark voor het zuidelijke thans is. Ieder weet ook hoe dat plantsoen door den bijl is vernietigd ter wille der uitbreiding van de stad in dat gedeelte, waar nu een ware volksbuurt is verrezen. Toch werd de val van dat plantsoen door de bewoners van Bickerseiland, Haarlemmerdijk, Haarlemmerstraat, Brouwersgracht, enz., zeer bejammerd.

Vóór nu een 5 4 6-tal jaren werd door de bewoners van die buurten dan ook een adres aan den Raad gezonden om een nieuw plantsoen te mogen erlangen in dat gedeelte der stad. Zelfs de bewoners der Westerstraat zonden een adres in, met geldelijke bijdrage in de kosten van aanleg. B. en W. antwoordden aan adressanten, dat vooralsnog geen uitvoering kon worden gegeven aan dien wensch, maar dat later de plek buiten de Willemspoort, waar vroeger het station stond, zou worden aangelegd tot plantsoen, daarna werd in den Raad door sommige leden voorgesteld voorloopig een gazon aan te leggen, doch het kwam, er helaas ! niet toe. Wel vindt men ook op de kaart sinds jaren die plok aangegeven als //terrein voor park bestemd", maar men rept er in den Raad in het geheel niet meer van. Zelfs in de begrooting, die heden en morgen in den Raad in behandeling komt, is geen post er voor uitgetrokken. Wanneer zal men er eens aan denken dat gedeelte niet meer zoo stiefmoederlijk te behandelen? Mg dunkt de omtrek van de Willemspoert kon in denzelfden geest worden aangelegd als de omgeviDg van de Leidschepoort. Buiten de Willemspoort late men een gazon met bloemperken aanbrengen en langs de glooiende

wallen van de Mainix- en Nassaukade, evenals aan de Leilschcpooit en Raampoort, plante men graszoden, vvaariu perken met bloemen. Men kan zonder veel kosten der omgeving van Willemspoort wel een beter aanzien geven'dan thans het geval is. Het is te hopen dat nog heden of morgen de Raadsleden B. en W. er op wijzen, en dan in den volgenden zomer iets in de aangegeven richting wordt gedaan. Vooral nu men daar in den omtrek nog flink aan 't bouwen is (zooals langs den Haarlemmerweg), moet men den bouwlust gaande houden. 27 Oct. Ij), h . J. m ! NEDERLANDSCHE KOLONIEN. Hollandsche Mail.

BATA\ IA 20—21 September. Uit een aan de Java Bode welwillend afgestaan schrijven uit Atjeh ontleent het blad het bericht dat de staatjes ter Westkust van Atjeh het voor mevr. Hansen betaalde losgeld zullen terugbetalen. Majoor Stemfoort verkeerde bij het ver trek der mail in eunstigen toestand. De kogel is reeds uit het been verwijderd. • '

In een brief uit Atjeh aan het Dagbl. v. A r .-Ilezen we o. a. het volgende over de lotgevallen van mevr, HanBe, toen zij bij de Atjehers gevangen was. 1'hans valt er een blijde mare te verkondigen, n. 1. het uit hunne gevangenschap terugkeeren van mevr. Hanse en den stuurman Fay. Den 6de bracht een extratrein hen te half één uur van Lamdjamoe hier aan. Hij zag er vrij goed uit en scheen weinig geleden te hebben, doch het arme vrouwtje was zoo zwak, dat men haar uit den trein in het gereedstaande rijtuig van den Gouverneur moest dragen. Zij was gehuld in een paar Atjehsche sarongs en had slechts kousen, aan de voeten, terwijl Fay geheel blootsvoets was. Indien de Atjohers niet bevreesd geweest waren, dat zij bezwijken zou, tengevolge van het doorgestane leed, de zware vermoeiennissen en Jhet slechte eten, dan hadden zij nog zoo spoedig niet toegegeven. Nu stelden zij zich eindelijk tevreden met 25000 dollars die hun toen zoo spoedig mogelijk in bankpapier gebracht werden; en, daar geconditioneerd was: //gelijk oversteken", ging de gouverneur zelf mede, om mevr. Hanse en haar lotgenoot in ontvangst te nemen. Men moest echter onverrichter zake terugkeeren, want de Atjehers verlangden klinkende specie, ten minste voor het grootste gedeelte, en daar zooveel van die munt ter plaatse niet aanwezig was, vertrok overste van Teijn naar Penang met de Zeemeeuw, om het van daar te halen. Daarna toog men weder naar Lamdjamoe, en had de uitlevering der gevangenen plaats. Toekoe Baid heefc steeds bij de onderhandelingen als tusschenpersoon dienst gedaan, of als makelaar, want idat hij geheel belangloos zijne medewerking zou hebben verleend, is haast niet denkbaar. De gevangenen zijn over 't algemeen redelijk goed behandeld; wanneer Toekoe Oemar zich bij zijne bende bevond, zelfs zeer goed. — Dan gaf hij haar kleine geschenken,o. a. eens eene mooie sarong; doch was hij afwezig, hetgeen dikwijls het geval was, dan was de verhouding minder welwillend en ontstal men haar weder het geschonkene' Met haar lotgenoot mocht zij volstrekt niet spreken. Zij is overigens geheel uitgeput door da zware marschen die gemaakt moesten worden, en waarvan één , berg-op-berg-af , vijf dagen duurde. — Bij die gelegenheid werd ook een rivier doorwaad, waarvan het water haar tot de schouders reikte. Een paar maal hedben de Atjehers haar op die tochten gedragen, doch gewoonlijk werd zij, wanneer zij van vermoeidheid niet meer gaan kon, maar meegesleurd. Van de haar niet lang geleden gezonden levensmiddelen, versnaperingen en kleedingstukken heeft zjj niets ontvangen; — daar hebben onze vijanden zich aan te goed gedaan! Bij de Atjehers bevonden zich zes deserteurs en een groot aantal gedrostte kettinggangers: onder deze laatsten heerschte echter groote sterfte. Mevr. Hanse wordt nu zorgvuldig verpleegd en men heeft hoop dat haar geschokt zenuwgestel langzamerhand tot rust zal komen en door eene betere voeding ook de andere kwalen zullen verdwijnen, waaraan zij nu lijdende is. — Op die afmattende tochten kreeg zij niets anders te eten dan gedroogde gestampte rijst, bleef men ergens eenigen tijd, dan kwam er wat gezouten of gedroogde visch bij. De beide bij Rigas gekwetste officieren, Proost en Van Bockum Maas zijn geëvacueerd, daar zij in het hospitaal de beri-beri gekregen hebben. Om dezelfde reden vertrok ook dr. Tschudnowsky en met hem 248 zieken, waaronder slechts 92 dwangarbeiders. De Westboot had 152 militairen gebracht. QDagbl. v. TV. I.)

Omtrent den brand in de Zuid-Holland schrijft men aan de Jav.-Bode: Vrijdagnamiddag ten 3 uur bespeurde men brand in 't achterruim (de zoogenaamde piek) waar de proviand geborgen wordt, van het op vertrek liggende en aan de Rotterdamsche Lloyd behoorende stoomschip Zuid'Holland. Daar in deze zelfde laadruimte ook koffie en peper gestuwd was, ontstond er door het smeulen der goeniezakken een sterke stiklucht waardoor niemand er nabij konde komen. Door de stoompompen van het schip, welke onmiddelijk na de ontdekking aangezet waren, was men tegen 4 uur den brand omtrent meester, toen door de hitte een vat jenever uit elkaar sprong, waardoor de brand zich weder uitbreidde. AJstoen werd de hulp van de stoombrandbaikas Jacatra van Priok ingeroepen en was men door gezamenlijk werken ten 5 uur den brand meester. Onmiddelgk werd begonnen met alle kracht de gedeeltelijk verbrande en door water beschadigde lading te lossen en in een der hangars op te bergen. Aan de tegenwoordigheid van geest der officieren is grootendeels te danken, dat het ongeval geen grootere afmetingen aangenomen heeft. De schade zal nog al aanzienlijk wezen. De oorzaak is alsnog onbekend. I

Civiel-departement. Benoemd: Tot adjunct-inspecteur bij de in- en uitvoerrechten en accijnsen W. F. Klusman, thans tijdedelijk belast met de waarneming der betrekking van fsrificateur der 1ste klasse. Tot secretaris van de Algemeene Rekenkamer, de president van de Wees- en Boedelkamer te Padang (Sumatra's Westkust), L. A. Martens. Bestuur over Vreemde Oosterlingen: Tot luitenant der Chineezen ee Kendal, afdeeling van dien naam, residentie Semarang, Eo Soen Sing, handelaar aldaar. Belast: Met de waarneming van den civiel geneeskundigen dienst en het opzicht over de vaccine in de afdeeling Tangerang (Batavia W. J. M. Linden, directeur geneesheer van het gezondheids-établissement te Gadok. Met de waarneming der betrekking van controleur bij de in- en uitvoerrechten en accijnsen te Cheribon A. D. Verzijl, thans tijdelijk belast met de waarneming der betrekking van adjunct-inspecteur. Door de resident van Kedoe met de contröle over de afdeeling Magelang, de ambtenaar voor den burgerlijken dieDst J. C. Bennen. Overgeplaatst : de ingenieur der 2e kl. bij deB. O. werken, A. P. Melchers, van de directie naar Laboeau Deli; door de directeur van binneul bestuur |tan de residentie Cheribon naar de residentie V aduta de controleur der 2e kl. Th. A. Smulders; de benoemde aspirant-controleur G. A. M. Meijer, van de residentie Probolingo naar de residentie Kediri; de aspirant-controleur E. W. H. Doeve, van de contröleafdeeling Cheribon naar de contróle-afdeeling Tjimas; op eigen verzoek' en mitsdien buiten bezwaar van den Lande, van Cheribon naar Bandoeng de commies der 3e klasse b;j den post- en telegraafdienst J. Van Brero, en van Bandoeng naar Cheribon de commies der 3e klasse E. E. Van Steenbergen. Geplaatst: Door den resident van Cheribon in de contróle-afdeeling Koeningan de adspirant-controleur J. A. Th. Gortmans. Militair Departement. Geplaatst : De van verlof uit Nederland teruggekeerde le luitenant der infanterie D. W. A. Graichen bij het 10 bataillon. Overgeplaatst: De kapiteins der artillerie H. J. Van Heutsz van Padang naar Salatiga, P. H. Opzoomer van Batavia naar Padang en E. Stoppindaal van Muntok naar Batavia. Geplaatst: De 2e luitenant der infanterie L. M. Leijh bij het 17e bataillon uit Nederland aangekomen als bestemd voor den Indischen dienst. Overgeplaatst: De tot kapitein bevorderde le luitenant der infanterie J. A. Delhougne van de garnizoens compagnie der Lampongsche districten bij het arnizoens bataillon van Celebes, Menado, en Timor.

AANGEKOMEN PASSAGIERS. Per ss. Compta, van Deli, Singapore en Riouw, de heeren Keulemans, Schaap, Louis Bessie, Maijr, E. P. King, J. G. King, Voostoeve en 2 kinderen, Boers met echtgenoote en 3 kinderen, mevr. v. d. Veen en 4 kinderen. Per ss. Conrad, van Samarang, de heeren Stueri, Pieragnolie, mevr. Van der Lof, Van Suchtelen, echtg. en 4 kind., Palm, echtg., 4 kind. en bed., Courier dit Dubicart, Kraft vaa Ermel, Toorop, echtg. en kind., André en De Bruijn. Per ss. G. G. Müer, van Atjeh, Padang enz., de heeren Meier, Remders De Kruiff. Leisie, Da Groot, Reimman, Poosen, Bockom Maas. Geuzken. Per es. Billiton, van Billiton, de heer GroothofEen mevr. Reineke.

VERTROKKEN PASSAGIERS.

 Per ss. Conrad, naar Nederland, de heeren W. H. Toorop, echg. en kind, E. W. Van Suchteien, echtg. en 4 kind., E. B. Masthoff, echtg. en 5 kind., J. H. Van der Veen, echtg. en 4 kind., A. S. J. Van der Lof geb. Vincent, J. W. A. De Bruine geb. Canter Visscher, jhr. E. P. E. De Stuers en zoontje, jongeheer J. G. C. Hooghwinkel, G. A. C. O. Kraft van Ermel, E. Bosch, echtg. en kind., J. C. Bruijn, G. Pieragnoli en A. F. André.
 Per ss. Godavery, naar Singapore, de heeren Heyman, Van Walcheren, Leegstra, Hartogh en Robertson.
 Per ss. Cheribon, naar Soerabaja, de heeren Wiselius, Fock, jongenheer Knaap, mevr. Van Bloemen Waanders en dochter, mevr. Vosmaer en 3 kind., De Burlet, Rogge, Verstijnen, Anderson Veen, mevr. Hendriksz, Von Cosel met echtg. en 1 kind. Rosenfeld, Pino, mej. Pino, Wieland en Spaan.
 Per stoomschip Generaal Pel, naar Bencoelen, Padang en Atjeh, de heeren Schiff en echtg., Dominicus, Speltie en Bartelds.

RECLAMES. VIEUX gegar. zuiver, op flesschen, inhoudende één liter a ƒ2.25, bij minstens 2 liter. JEAN EBEL & ©., "SÜ! 7 W" ontvingen de nieuwste Prijscourant der firma MlESfCK-E, de welbekende specialiteit in het maken van Overhemden op Maat, n Dames-, Hoeren- en KinderuiUetten. Bij dit in typographisch opzicht keurig afgewerkte boekje trok het vooral onze aandacht, dat de daarin vermelde prijzen zoo bijzonder goedkoop zijn. In aanmerking nemende dat, volgens de algemeene opinie, alles hetgeen bij MENCKE gemaakt wordt, goed is, meenen wij onzen lezers en lezeressen in gemoede te moeten aanraden, genoemde Prijscourant te doen ontbieden. Deze wordt franco toegezonden door de Cliemiserie Spéciale MENCKE. Heerengraelït 344, Amsterdam. MAATSCHAPPIJ VOOR DEN WERKENDEN STAND. AUBJEXTOSBJEUEtS. 27 October 1886. Het kastoor is gevestigd op de groote Koopmansbeurs, ingang Damrakzijde, en alle werkdagen, tot des namiddags 1 uur, geopend. Ingekomen aanvragen van werkzoekenden. 1 Gasfitter. 1 Koetsier. 1 Looper. 1 Magazijnmeester. 1 Opperman. 1 Opzichter. 1 Sjouwerman. 1 Slagersjongen. 1 Smidsjongmaatje. 3 Timmerlieden. Ingekomen aanvragen van wtrkgevers. 1 Schoenmaker.

GEMEENTERAAD.

Zitting van Woensdag 27 October. Voorzitter mr. G. Van Tienhoven. Tegenwoordig 25 leden. Afwezig de heeren: AnkerI' smit, Heijnsius en Joosten. De Voorzitter doet mededeeling van de volgende ingekomen stukken; Adres van het algemeen bestuur der Zuiderzeevereeniging, gevestigd te Amsterdam, houdende, onder overlegging van een exemplaar der statuten dier Vereeniging, het verzoek, dat Amsterdam in het steunen dezer groote zaak krachtig zal willen voorgaan. Aan B. en W, tot praeadvies. Adres van W. P. Koopman (met adres van wederlegging van A. W. Van Me gen), waarbij hij, onder overlegging van advertentiën uit het //Vliegend Blad", houdende aanvragr-n om buffetjuffrouwen, verzoekt de plaatsing van dergelijke advertentiën te verbieden, en inzonderheid ouders en voogden daartegen te waarschuwen. Ter visie. Nota van het raadslid Gosschalk (reeds medegedeeld). Wordt behandeld bij de begrooting. Adres van Dirk Stigter, om eervol ontslag als derde onderwijzer, aan de school 2e klasse lr. S. Wordt eervol verleend. Adres van de Amsterdamsche Debitanten-Vereeniging, waarbij zij zich beklaagt, dat de claviger van het Gymnasium zich balast met het aannemen van orders voor de leverantie van boeken, enz. Aan B. en W. tot afdoening. Het adres is gesteld in handen van Curatoren. Adressen van W. Rudolfs c.s„ bewoners en hoofdzakelijk winkeliers en neringdoenden aan de Westerstraat,

en van J. Willemsen c. s., eigenaren van perceelen, aldaar om geen gevolg te geven aan h st voornemen, om de dag- en weekmarkt, gehouden wordende op de Noordermarkt en Prinsengracht tus-' schen de Wester- en Anjelierstraten, geheel te verplaatsen naar eerstgenoemde straat. Bij de voordracht desbetreffende met nader praeadvies. Adres v*n dr. M. W. C. Gori, waarbij hij naar aanleiding van het praeadvies, door B. en W. uitgebracht op zijn adres, dit nader toelicht. Bij het rapport. Adres

a beltverplaatsing en de nieuwe belt on rem»!!™ i et pul lertestuur. Men hange meffi t • n op aan w elkander sluitende kaprtokken zoo11 f e ®? 4 andel ; afh angt. s pr . ' hoot van ° d ° BJ; T Burgemeesters dat hij die kapstokken! :ai loorhakken (gelach). Op kracht en drin :t spr. aan, ook op hygiënisch gebied Tar <•*:— i_ a 1.1..L vai besmetting in do achterbuurten, als het'Hol b v die, en te «rdwSnen Als een ziek kind strekken zoovele belanghebbenden de armen uit naar B en w om verbetering. ' En mocht die zorg voor zoovele belangen veel geld kosten, waarlijk tegen een kleine verhsoging van hebben ingezetenen geen bezwaar Spr. wijst nu op zijne nota, in het geheel door ons medegedeeld. Le inhoud vereischt geen antwoord. Het zgn gedachten, die wellicht dienen kunnen bg de voorbereiding der daarin besproken aangelegenheden. Enkele punten, o. a. de nieuwe beerwagen kunnen bg de begrootings worden besproken. De overwegen bg den Hlignspoorweg verdienen zeer de belangstelling van B. en W en snr zal gaarne vernemen, wat dienaangaande wórdt overwogen. ^ Tan |P r ' «IKén ten doel aan te toonen, dat voor Amsterdam de stilstand nog niet is aangeb. oken ° ^ an Hall vraagt, moet Amsterdam zicb niet in staat van tegenweer stellen tegenover Nieuwer-Ams.el, nu van de grensregeling vooreerst nets komt. Moet men den kinderen der ingezetenen van N.-A. toegang geven tot door ons betaalde scholen, terwijl men aan onze poorten eerebogen oprichtte en feestzangen aanhief dat de grensregelir g niet zou gelukken, en waarvan een refrein had kunnen luiden: v\V ij zaaien niet, wij maaien niet, v. ij teren op de moêr", Spr. wenscht dus dat op de scholen van lager en middelbaar onderwas en i p net gymnasium, waar de leerlingen uit N.-A. toegang hebben, die worden geweigerd. De heer Metelerkamp zegt omtrent de noiaGosscbalk: waartoe een afzonderlijke nota, waar een algemeen verslag wordt uitgebracht. Het eerste punt in de nota is een wensch, en een van langen adem. De beerwagen is een quaestie van détail , die bg de technische ambtenaren, niet bij den Baad behoort. Ook de overige onderwerpen zijn wenschen, behalve wat de overwegen der N. R. S. betreft; die quaest.e is praematuur, want het bii de Tweede Kamer ingediend ontwerp moet zoo 't daar ligt aangenomen of verworpen worden. In de grensregelingsquaestie is spr. 't niet eens met den heer vau Hall. Men vangt meer vliegen met honig, dan met azijn; men kweeke geen verbittering. Een gemakkelijker oplossing zal worden verkregen als men zich niet stelt in staat van tegenweer. En de zaak zal nog %vel eens aan de orde komen. De heer Van Nierop bespreekt het terrein achter hat Bijksmuseum. Hg wenscht verandering in den ellendigen toestand. Een fraai plan van bebouwing met pleinen, wandelplaatsen, terreinen voor vermaak zou hij willen zien en bij gelooft dat bouwgrond aldaar even gemakkelijk als goed ware te verzilveren. Kan men zulk een plan tegemoet zien? Als do aanleg fraai en goed is zal er zeker spoedig worden gebouwd. Nadat de heer Daniels aandrang bij de Regeeling heeft gewenscht tot mededeeling aan de gemeente van betaald successierecht in verband met de aanslagen in de inkomstenbelasting, zegt de heer Willeumier dat bij met genoegen deze begrooting leeft ontvangen, omdat B. en W. niet voorstellen, meer te eisehen van de draagkracht der burgerij, en uitstellen wat uitstel kan lijden. De heer Gosschalk antwoordt den heer Metelerkamp dat hg zijne denkbeelden in een nota heeft nedergelegd, omdat zij in een algemeen verslag met de vele men's, met de vel» leden en enkele leden, wellicht zouden zijn verwaterd. Het beerwagenplan moest den Baad worden medegedeeld, omdat in den Baad spr. als 't ware gesommeerd is zulk «en plan in te dienen, toen die zaak ter sprake was. De waarnemende wethouder Coninck Westenberg zegt, dat de beschuldiging van matheid tegen deze begrooting ongegrond is, vooral nu blijkt welke voordrachten sedert bij den Baad zijn ingekomen. De gasthuisplannen noemde de heer Gosschalk een verrassing aan den vooravond der begrooting. 6pr. meende dat die nu riip zijn ter beslissing; een nota van dit lid was dan zeker meer een verrassing.^ Het abattoir wil men in 1887 in gebruik nemen. Dus dan zal de belt moeten fcijn verdwenen en daartoe wordt alles aangewend. Wat de hygiënische belangen betreft der gemeente, de keuze van den heer Gosschalk om juist het Hol en Uilenburg te noemen, is niet gelukkig. De toestanden zgn daar waarlijk niet zoo erg, oneindig beter dan in vrooger jaren. Den heer v. Nierop antwoordt spr. dat de Baad zelf over de terreinen achter het Bijksmuseum een bestemming tot wederopzeggens heeft gegeven, en dat nu twee tentoonstellingen er zgn ontworpen, 't Is zeer de vraag of jt niet beter is een terrein als dat achter het Rijksmuseum nog niet zoo spoedig weg te doen. Wat de overwegen der N. li, S. betreft de heer Gosschalk hecht te veel gewicht aan het ontwerp van wet bij de Tweede Kamer aanhangig.

OFFICIEELE PRIJSCOURANT DER VEREENIGING VOOR DEN EFFECTENHANDEL.

De met * gemerkte Fondsen zijn noodlijdend. Wanneer in de laatste vier weken een fonds niet is genoteerd, vervalt de opgaaf van den vorkjes koeia.

Pond Sterling a ƒ 12.— Frank of Lire = /' 0.60 Zilveren Roebel = // 2.— Papieren Roebel = ƒ 1.— Oostenrijksche Florijn.. = // 1.20 Zuidduitsche Florijn... // 1.—

Duitsche Reichsmark... = ƒ 0.60 Portugeesche Milreis... = // 2.70 Spaansche Piasters = // 2.60 Spaansche Peseta.... t= ƒ0.50 Deensche Kroon = u 0.66*/, Amerikaansche Dollar = // 2.60

AMSTEEDAM. 27 OCTOBEB1885. Staatsleeningen. EUROPA. Nederland. pGt. Cert. Nat. W erk. Sch.2^ dito dito 3 dito dito 3| Recepissen dito 3ï dito Amort. Synd...3| dito Entr.-Dok 4 Belg-lë. Obl 4 dito -2J J)enem.Obl.Lond.4 dito Binnenl 4 do. Tol-Kroon L. & W.3 j dito dito ........4 li'ranïtr. Inschr... 3 dito 1] glong-arge. Obligatiën 1867 6 dito Papier 5 dito Goudleening... 5 dito 1881 4 Italië. 1862/81.... 5 Cert. Adm. Lamaison.5 do. Tut. Nolthenius.6 Paus. Leen. 1860/64. .5 Hf oor W. Obl. 1878. i] dito 1886 31 ©08tenr.Mei/Nov.5 Febr./Aug 5 Zilv. Jan./Juli 6 dito April/Oct 5 In Goud 4 Folen. Obl. 1844..4 Fortugr. 1853/84. .3 dito 1881 5 Prutsen .Gec.Obl.4 dito Rm. 2/5000 4 ?&uslaml. Obl. Hope 1798/1815.5 Cert. Hamb. 1820...5 Obl. Londen 1822...5 Cert. Ins. 5e ser. '54.. 5 dito dito 6e // '56. .5 Obl. 1862 £ 50/100...5 // £500/1000 5 w 1864 ƒ 1000 5 i/ 1864 £ 100 5 // 1866 ƒ 1000 5 // 1866 £ 100 5 n 1877 £ 20/100...5 w 1877 £ 500 5 i Ooster-Leening .. 5 (/ do. 2e serie...'...5 1/ do. 3e // 5 // 1872 Gec. £60/100.5 ,/ £ 600/1000 5 „ 1873 Gec. £50/100.5 u £ 600/1000 5 ff do. 1884 Gec....5 // 18501eLng.£100.4 [/ £ 500/1000 4 a 1860 2eLiig.£100.4 // £ 500/1000 i', 1/ 1875 Gen,£50/100.4 t £ 600/1000 4 ii 1880 Gec 4 ii 5e Leen. 1847....4 ff Leen. 1867/69... .4 ff £ 1000 3 Inschr. Bank-Assgn..6 Cert. van dito 6 Obl. in goud 1883 .. .6 dito 1884 i Spanje. Buit. Perpet. S. Obl..4 dito 1876 dito 2 tiinn. Amort. 8ch...4 dito Terpetueele 4 ITnrfcïje. Geprivil. ObJ 5 Algem. Scb, toet....5 Obl. Geregistrecrae,. dito Gecv. 6erie D.. Koers van het Geld: Beleening Vorige Koers, Laags. Koers, Hoogs. Koer». Gebl. Koers 75# 89% 99# 99% 100 74* 89# 99% 99% 74# 99% 100% 99% 100 100 77# 100 100 78 100# 74 92# 82% 95# 94# 101 93 83# 95* 83% 95* 101% 98* 66* 66% 67* 67# 92% 88# 62* 89# 105 105 66% 66* 67* 67% 88# 52% 89# 105 66% 67% 67% 53* 9 90 66% 67% 53% 102% 59 91# 59* 88* 97* 102# 59# 88% 89*6 100# 98* 100^ 98* 99# 101* 55* 56* 56# 96* 96* 96% 97* 96* i 96% 1 95* | * 100# 100# 98* 99 56# 56 96# 96% 100# 98# 56# 97 97 98% 93# I ®1 I 91 80% 57* 88* 77* 77* 40* 38* 106>£ 89 #, 91# 81 88 76* 106# 89* 81% 88% 60% 47 60# 60# 58# 65% 66 66# 13* 13% I 13* 14 pOt. Obl. 1863/65 dito Geregistreerde.. dito 1869 6 dito Geregistreerde.. dito Gecv. serie O.. Zweden. Obl. 300/600 1876...4J dito 1500/3000 dito Leening 1880..4 AFRIKA. J2g°ypte. Leen.'76.4 Spw. dito 1876 5 Z.-Afr.Rep. '75.5 dito 1886 6 Jtaas»«.lS.1873.4^ NOORD-AMERIKA. Ter.Staten.'77..4 dito 1876 4^ "XiOuisiana. '77.7 •Mexico. 1851...3 •dito 1864 3 ZUID-AMERIKA. Brazilië. Londen 1865 5 dito Leen. 1875 5 dito dito 1886... .,6 dito dito 1860....71 dito dito 1863 4 dito dito 1883 4 dito goud 1879 4 •t'olumbia. Obl. 4 •Ecuader. 1855.1 *Peru.l870gereg..6 ♦dito 1872 dito 5 Tenezuela. '81.4 Prov. en Steil. Leen. Amsterdam Obl. '61.. 3^ dito 1886 3J Noordzeekanaal 3 Arnhem Leen. 1885..4 Breda Leen. 1886...3i Deventer Oblig 3| 's-Grav. Leen. 1884..4 Gron. Prov. Leen....4 dito Sted. 1880/83...4 Leiden 1882 4 Maastricht Obl 4 Nijmegen 1885 4 Rotterdam 1886 ....3^ Utrecht 1879/83 4 Zeeland 1878/81 ....4 Zutfen Leen. 1886... 3^ Ind.en Fin. Ondern. Nederland. Afr.Hand.-Ven.Aand, Amst, Bank dito dito Droogd.-M, dito. dito dito Obl 4 Amst. Hyp.Bank Pb.4^ dito dito dito 4 dito Kanaalm, Aand.2 Arnh. Hyp. Bk. Pb. .4^ dito dito 4 C.-Ven.Lens&B.Ad.. dito dito Obligatiën.6 do. liq.Bew. en gest.O. Dorrep. Bk. enV.-L.A. dito dito Ob' 6 Duinw.-M. O'ol 4 dito Leen. 1885 4 Gem. Cred. Obl 4J dito dito 4 dito dito 3 's-Grav. Hyp.-Pb... .4$ dito dito 4 Gron.Waterlm. Aand. Handelsv. Amst, Ad. dito dito Obl 4 Havenst.bootd. Aand. Holl. Hyp.-Bk. Pb.. .4J dito dito 4 Int. C. H.-V. Rott. A. dito Obl 6 Java-Bank Aand.... Kas-Vereen, dito.... Kol. Bank dito dito dito pref. dito. Prolongatie 3 pCt. Vorige Koers. W* 13% 104 X 104# 74 91 86 101 122% Koers, 13# 75# Hoogs, Koers. 14 75# ilu 78 85 23% 23* 9* 9# 99* 99* 98# 96# 101 100* 91* 91* 94# 28 28* 10 H# 14# 11% 11% 39# 39% 99* 99# 99# 99# 92# 98* 93* 98* 99# 100* 101* 100 98% 98% 101 98# 90 134 132# 102* 101* 53* 102 100# 4 45 22 22 7% 7% 34* 33* 101* 101 101* 101 102 103# so 102# 101 93 60 74* 73# ICO* 1C0# 1C0* 66% 103* 167 129 33 32 45* 9X 28# 14# 11 % 39j!f, 98# 7# 34 Oebl. Koers 34 Vorige pCt. Koers. Kol. Bank Obl 5 K. Fab. v. St. e. a. W.4J K. N. Stbm. Aand... K. N. Stbm. Obl 5 K. M. de Schelde do.5 K.W.-I. Maild. Aand. Maastr. Hyp.-Bk. ... 4J dito dito 4 Maats. Krasn. Aand. dito dito Obl 4 do. Feijenoord Aand. do. t. Expl. v.Waterl. Nat.Hyp.-Bk. Pb... .5 dito dito 4£ dito dito 4 Nat. Art. Magistra . .4 Ned.Am.L.-Mij.Pbr. .5 dito Stv.-Mij 5 Ned. Bank Aand.... Ned. Handelm. dito. dito dito Cert. v. dito dito dito resc 5 N.-I. Handb. Aand.. dito dito Obl 5 dito dito 4 dito Landb.-Mü dito.5 Ned. Panoptie. Aand. N.-Brab. Gem.Cr. Ob.4 Ontv. en Betaalk. Ad. Pal.v.Volk./"200 dito. Parkschouwb. dito... Pass. Rott. dito Rott. Hyp.-Bnk.Pb. .4| dito dito 4 Sam. Hand. Comp.Ob.6 Soer.B.-en H.-Ver. De Rijk,Groskamp&C°. 6 Stv.-M. Insul. Aand.. dito Java dito do. do. gest. Hyp.-Ob. dito Ned. Aand dito dito Obligatiën .5 dito dito dito 4^ dito dito dito 4 dito Zeeland Aand.. dito dito pref. dito.. dito dito Obl 5 dito dito 1885 5 Twentsche Bank dito dito dito Cert Dtr. Hyp.-Pb 4J dito dito 4 West.-Suikerr. Aand. dito dito Obl 4| Z.-Holl. Hyp. Pb.... 4 dito dito 4J Efelg'ië. Wagous-Lits-Obl.... I Muitscfilaiid. Frankf. Hypoth 4 Rijksbank Aand.... Cert. Adm. Amst. do. Hong-arije. Pandbr. Bod.-Cred.. .4$ do. do. Hyp.-Bk 5 do. Kl, Grundbesit. ,5J Ternes BégaThal Wass reg. Obl 5 Oostem'.O.-H.Bk, ïbr. Bod Cr. A.nst...4 RllSl. B.v.Buit.Hnd. Pbr. Hyp.-Bank 5 dito Centraalbank.. .5 üwed, K.Hyp.-Bk.4 Spanje. Obl. Pen. Copp.mijn.6 Amerika. *Color Land-Maats.. .7 •dito Cert 7 Cert. Louis. Citiz.-Bk. And. M.L.G.C. gest.O. do. Incomeb. gest. do. Spoertt'.-lceningen, XcdcrBand, Aken-Maastricht Obl.4 72 37 100# Laags. Hoogs, Gebl. Koers. Koers, Koer.'. 37# 102 100 98# 100^ 104 1023^ 101 102 X 101* 100* 216 112# 112% 110% 39* 87 71 86* 39 51* 3# 102# 101* 76 70 75 103 99# 94 100* 100* 100 #6 112 110 102# 87 87# 101 101* 35 140* 140 79 84 81 117* 101# £0* 85 23# 12 12 12* 11 17% 28# 100# 101# 100# 112# HO#» 39* 87 101# 101# 70 103 87 81# ■81# 117 25 12% 12#e 17# 100* 100# 110% 40 70# 88 39% 81# 25* 12* 12# 17# 25# Deli Aand dito Obl I Gerl.Overys. Lc.Sp.A. dito Oblig 4J Haarl.-Zandv. Aand.. Holl. IJzeren dito... dito dito Obl 4 Kon. Lok. Sp. W. III. 4£ Expl. St.-Spw. Aand. dito 1879/81 Obl. ...4 dito 1883 4 dito 1870 5 dito 1873 5 Ned. Centr. Aand... •dito Obl dito dito Gestemp... Bew. Uitg. Sch. ƒ 100 Ned.Ind, Spw.-Aand. dito Obl. 1879 3 N. Rijn volg. Aand.. dito gefourn. £ 8... dito dito */ 3... dito Obl. 1865/85 ...4 dito dito 1875/78....5 dito dito 1870 6 Ned, Westf. Aand... dito dito Obl 4J N.-Br.-Bokstel Aand, •dito Obl 4£ •dito dito 1875 5 dito gest. 1875/80. .. •dito 2de Hypotheek. Zuid-Ooster Spw. ...4 do.do.2e Hyp. Ink..4 I&onsrarïje. Theiss Aand 5 dito Obl 5 Italië. Victor Emanuel Obl.3 West Siciliaan. Sp. d.5 Z.-Ital. Spw. dito... .3 Oostenrijk. Fransch-Ooat. Aand. dito dito Obl 3 dito 9e Emissie 3 K.Elisab. Spw.(Gis).5 do.Staats-Schuldbr.do. do, Afgest. Aand. do.. Lemb.-Czern. JassyA. Polen. Wars.-Bromb. Aand. .4 Wars.-VVeenen do.... Actions de Jouiss.. .ƒ dito Obl I Portugal. Kon. Trans-Arfr.Spw. le Hypoth 5 Bnsland. Groote Maat. Aand. .5 do. Act.de Jouissance/ dito Hyp. Obl i\ dito dito dito 4 dito dito dito 3 Baltischo Aand 3 Brest-Grajewo Obl..5 dito in R. M. do....5 Chark.-Az. £ 100 do.5 do. £ 500/1000 do...5 Iwang. Dombr. do.. .4^ Jelez-Griasa dito 5 Jelez-Orel ƒ 1000 do.5 dito £ 500 dito 5 Kurs. CharJ1000do.5 dito £ 500/1000 do..5 K.-Ch. Az. £ 100 do.5 dito £ 500/1000 do..5 Los. Sew. ƒ 1000 do. .5 Morsch.-SysranAand.S Mos'c.-Jaroslow Obl. .5 Mosk.-Kursk. dito... 4 dito dito 6 Mosk.-Smol. dito... .5 Orel-Vitebsk Aaud.. .5 dito Zit. 1250 dito. .5 dito Obl 5 Poti-Tiflis ƒ 1000 do..5 dito dito a 100 do..6 Riuachk W iasm. Aand.5 99# 106 103# 50# 150 100 5/j(j 98 110 102 102 25 70* 14# 130 89 89# 88 100# 104 112 140 11 44* 8* 101 84* 64* 1C2* 62 94% 77# 81# 49* 87 97 102* 79 120% 86 94 74* 61% 98# 95* 99 98# 50% 95 100* 96 99* 91% 92# 51* 101# *7# 103# 100% 93* 92# 97* S9% 98 50# mms Laags, Hoogs. Koers. Koers. 99* 150 100* 103 3 j 110 100# 100# 25 70* 130 89# 100# 104 9 11# 85 64 103* 62* 62% 81* 49* 88 88# 79 120# 120# 87 99% 99# 61 M 62 98* 100# 99# 100% 91% 92* 92* 52* 53 100* 101* 87* 101* 100* '00* 93* 93# 97% 98 99* 100 50# 50* pCt. TranscaucasischeObl.3 Zuid-West Sp. Aand.. 6 dito ZR. 3000 dito..5 Zweden. Z weeds.-N oorw. Spw. 6 Amerika. Atchis.-Top, Aand... Atchis.-Top. Obl....7 Atl. Pac.(\V,D.)le H.6 Buff. N.-Y. Ph. Aand. dito met storting.... dito prefered dito met storting.... dito dito Obl 6 Centr. Pac. Aand.... dito Obl 6 Calif. Oregondo 6 dito serie B. dito... .6 San Joaq. Valey do. .6 Calif. Pac. 2e Hyp.do.6 Ches. Oh. incl.c.1 Mei/ INov. '85/lMei'86..6 do. excl. coup. dito.. dito South le Hyp...5 •Chic. Atl. C.v. O.... 6 do. N.W. Commonst. do. Cert. v. A. pref.. do. le Hyp. Cert....7 do. Sinking Fund.... 5 do. gecons. Obl..... .7 do. Jowa Midi. do.. .8 do. Madison Ext. do.7 do. Menominee do.. .7 do. N.-VV. Union do..7 do. Win. St. Peter do.7 Burl. k Qin. C. v. A. do. Milw. St.P.C.W.D.5 do. Gr. Tr. 2e H.Obl.5 Chic. R.-Isl. C. v. A,. do. SouthWest Obl..7 Cl. Ak, & Col. Cert.. do. le Hyp. Obl 6 do. Col, & Cinc. do.. Denv.-Rio-Gr. C.v.A. do. gestemp do. do. Cert. v. Obl.. 7 •do. Com.Ct.v.Gec.do.7 •do. do. Alg. Hyp. do.5 do. met storting 5 Des Moin. Frtd.le H.6 dito dito Cert 6 dito dito Extension.6 dito dito Cert 6 •Flor.Tr. Sp.C V BCom. 6 do. Cent. W. C. v. A.. •do, B. Com. Obl.Lr.B.5 Illinois Cert. v. A... do, Leas. L. 8t. Ct... 4 do. Springf. Div. Obl.6 Kans. Pac. Obl 6 St. Louis-CaïroC.v.A. do. do. le Hyp 4 Louisv. Nashv. Cert. do. do. Obl 6 do, do. 2e Hyp 3 do. (Sink. Fund) Obl.6 do. (Adj.Bds.v.1 4000.6 S. Franc. Ad. le pr.. do. do. 2e pref do. Common Stock.. do. do. Obl 6 do. Alg. Hyp. do.... 6 Wich. & Westsp....6 Mich. Centr. Cert... Milw. St. Paul Aand. do. Commonstock... do. St. Paul(pap.)Ob.7 do. (goud) do 7 do. Lake Sh. do 5 Miss.Kans.Tex.Aand. do. do. Obl 7 do. Alg. gec. Hyp. do. 5 do. Incumebonds do. On. Pao. S.-B. Ob.6 do. Pac. South do.. .6 do. Cert. v, Aand.... New-Y. Erie W. dito. do. Cert. v. pref. do. do. Cent.&Huds.Cert. Vorige Laags. Hoogs. Gebl. Koers. Koer». Koers. Koers. 65# 65* 66 60% 60* 60% 59* 56# 93 122* 87# 87 9 22 22% 22% 20* 46* 17% 47* 114* 114 102 101* 106* 106* 113 105* 79 73 99* 99* 100 81% 83 83* 141* 130 131 1C9 108* 108* 134 132 135# 135* 137* 135# 134* 136* 88* 123 127 126 39% 39*. 10% 107 54 31*. 30# 31# 119^ 109* 108* 41* 53* 53% 9t 93* 90 94 90 90 74 73 73# 13 12* 44* 134* 134* 96* 114 113* 15* 15* 15# 73 73* 65% 57 57% 57 113* 69 105* 95* 96 96* 115* 67>j 68* 25 U6* 108* 107# 108* 92% 93* 104 36% 36 36* 36 106% 108 103* 90% 88 89* 89* 101 115 112* 115* 35 31* 35* 74 pCt do. Ont.C.m.Com.Bew. do. Pensylv. Ohio Ob.6 North-Miss leH. Obl.7 Oregon Calif. Aand.. Reconstr. Cert Reconstr. Cert. pref.. Reconstr. Cert St. P. en Man. Cert.. dito dito Oblig 7 St. P. en Man. dito.. 6 St. P.enMan. 2e H.Ob.6 do. Dakota Ext. do... 6 Pens. Cert. v. Aand.. Pitts. F. W. dito 7 P -Royal Aug. Incom.6 South. Pac. Obl 6 •Tol. Peor. 2e H. Incb. 4 Tex.&N.-0.,sab.div. .6 U. P.Hoofdl. C.v.Ad. do. do. Obl 6 do. Col. Trust Bds. .5 do. do. do 6 Wab St. L.&P. Cert. dito met storting.... Brazilië. Spw. ..5 Canada. Canada-St. Cert dito Obl. 2e Hyp.... 5 Canada Pac. C. v. A.. dito le Hyp. Obl.. .5 Man. W. C. le Hyp.. .5 Tor. Grey le Hyp.... 4 Tramwegmaatsch. Amst. Omnibm.Aand. dito dito Oblig 4 do. Rijtuigm. Aand.. Arnh. Tramw. do.... Bresk.-Maldegh.-Sp.A, UooiBche Stoomtr. do. do. do. Obl 4 Ned. Tramw. Aand.. do. Obligatiën ii do. Ind. do. Aand.. do. Obligatiën 5 N.-Brab. Stmtr. And. N.- en Z.-II. Trw.do,, Rott, Tramw. do.,.. Sam.-JoanaStaitr.do. do. do. Obl.. 5 Stt.'sBosch-Helm.Ad. do. do. Obligatiën .. 4 W estl. Stoomtr. Aand, Zuider-Stoomtr. do.. Premielceningcn. Sed. Amst^l000..3 dito ƒ 100 3 do. Kanaalm. C. v. A. Rotterdam .3 Gemeente-Crediet.. .3 Pal. v. Volksvl. 1867 . do. 1869 aƒ2.50.. .ƒ Belg°ië. Antw.'74.3 Brussel 1879 3 Hosiir. Staatsl. '70. do. Ilyp.-B. Budap... 4 Stullweissenb. Spw.. 4 Theiss 4 ï talië .R. Kr .Aand, Oostes»r.Stl.l854,4 dito 1860 5 dito 1864 Cred.-Anst. 1868.... Bod.-Crod.-Anst. Obl.3 Stad Weenen 1874... Pruis. L '55Th.100.3J Keulen-Minden Spw.3i Ksisl. Stl. 1864... .5 dito 1866 5 Servië. Staatsl... .3 Spanje.Madrid'68.3 'Turk. Spwl 3 Kwitz, Geaève-A. .3 ftiversen. Ct.V.-Am.Spwf. le set. dito dito 2o " difo dito Se « Vg, Am. H.«Spwf. Obl. Prov. Queb.(Canada).. 6 Vorige Laags. Hoog 1 ., Koers. Koers. Koers. 20% 20 20* 108* 108* 112 5# 11 10* 11 24 120 114 117* 117* 117* 116* 119 143 110 12* 12 12# 103* 103 % 104 60* 60# 60* 115 QQl / y 9* 109 35% 35* 35* 91* 60* 61* 62# 93* 93* 71 105* 105* 99* 99* 85% 85* 184# 103 30 50 81 70* 100* 65 150 100 101# 32 75 85 108 109* 109 103* 102 '.04 104 103 131 2.05 105* 107* 108* '] 110 109* 110* 97* 97 84% 84# 97* 100* 100* 113* 113 106% 106 106# 112 111* 136!* 142H 81* 99% 144 135* 128# 6ï H% 44* 8 7 * 8 94 93 145 121 121# 90 90 103* 109 Gebl. Koers. 107# Aldus opgemaakt door het Tlestuvr der Verefiiqïng noar Efr*ctenhand*l: Mr. P. A. VAN OOSTKRWIJK BRUYN, Comm.