Pagina:Apeldoornsche Courant vol 047 no 017.pdf/8

Uit Wikisource
Deze pagina is niet proefgelezen

De Voorzitter opent de discussie.

De Heer Wiersma deelt mede, dat waaneer Burgemeester en Wethouders nog iets milder waren geweest in de toepassing wie voor onvermogend of minvermogend moet worden gehouden, dat adres dan niet zou zijn ingekomen. Spreker had gehoopt, dat Burgemeester en Wethouders zouden voorstellen, door een kleine wijziging in de redactie te brengen, aan het bezwaar tegemoet te komen, waardoor de praktijk onveranderd kon blijven. Het is gebleken dat verschillende kinderen de school niet bezoeken, omdat het schoolgeld niet betaald wordt. Sommige Hoofden laten de kinderen toch toe, in strijd met de verordening, willekeurig wordt hiermede gehandeld, al naar men meent dat later nog wel betaling zal volgen of soms tengevolge sympathieke gevoelens tegenover de ouders. Wat betreft de wettigheid, wijzen Burgemeester en Wethouders op art. 7 der Leerplichtwet, doch dat artikel regelt de vrijstellingen, doch om vrij te stellen van de leerplicht gaat het hier niet, zoodat die vergelijking niet opgaat. Het is verkeerd bij wijze van excecutie, door het zwaard op de keel te zetten, het schoolgeld te willen innen en door eene kleine wijziging kan in de behoefte, die gebleken is te bestaan, worden voor zien en wordt daardoor tevens voorkomen het verschil in de wijze der uitvoering, die door de Hoofden wordt toegepast. Spreker leest daarna voor hoe de redactie naar zijne meening zou moeten zijn, te weten:

„Het schoolgeld zal voor school No. 1 per kwartaal en voor de overige scholen, naar de keuze der ouders, voogden of verzorgers der kinderen, bij maandelijksche of driemaandelijksche termijnen, vooruit betaald moeten worden bij den Gemeente-Ontvanger of diens gemachtigde. Aan min- of onvermogenden zal daarvan eene verklaring door het dagelijksch bestuur der gemeente worden afgegeven.“

Spreker merkt op, dat hierdoor vervalt de bevoegdheid van het Hoofd om de toelating te weigeren.

De Voorzitter zegt, dat wanneer de regeling zoo wordt gesteld, men geneigd zou zijn haar aan te bevelen, doch het behoud der bestaande redactie is noodig voor hen, die wel kunnen, doch niet willen betalen, die alleen uit pure onwil het betalen weigeren. Het geval, dat aanleiding heeft gegeven tot dit adres, kan tot voorbeeld strekken, want het wegzenden van het kind, omdat het schoolgeld niet betaald werd, heeft de betaling van het schoolgeld tengevolge gehad. In groote moeielijkheden zou men komen, wanneer de Hoofden weigerden het schoolgeld in te vorderen, waartoe, naar spreker meent, men hen niet verplichten kan. Dat de toepassing der verordening zoo ongelijk zou plaats hebben, gelooft spreker, dat wel wat overdreven is, klachten daarover zijn bij Burgemeester en Wethouders nooit ingekomen. Waar zou het naar toe, wanneer men bij onwil niet het recht zou hebben den toegang te weigeren! Tot nog toe heeft de verordening goed gewerkt, en zijn daarover bij Burgemeester en Wethouders geen klachten ingekomen.

De Heer Wiersma wijst er op, dat door de nieuwe redactie de praktijk onveranderd blijft en merkt op, dat, wat de toepassing door de Hoofden betreft, die geheel willekeurig plaats heeft; er zijn er die het verschuldigde eerst innen bij het einde van het kwartaal, in strijd met het voorschrift.

De Voorzitter antwoordt, dat die bewering eene beschuldiging is tegen de Hoofden, die door het noemen van bepaalde feiten moet worden geconstateerd.

De Heer Wiersma repliceert, dat het een feit is, dat het eene Hoofd niet wil toelaten voor dat de betaling heeft plaats gehad, terwijl een ander de drie maanden afwacht.

De Voorzitter merkt op, dat men hetzelfde in particuliere zaken ook wel aantreft. Spreker heeft het bedoeld geval onderzocht en het is hem gebleken, dat de schuld niet bij het Hoofd maar bij de ouders lag; doch spreker heeft niet alleen de ouders, maar ook het Hoofd gehoord en de Heer Wiersma hoorde alleen de ouders. Bovendien vertrouwt spreker, dat de Hoofden de uitvoering eerlijk zullen toepassen en dat zij niet, om wraak te willen nemen, verschil zullen maken.

De Heer Wiersma zegt, dat hij niet alleen de ouders, maar ook het Hoofd heeft gehoord en herhaalt, dat het een feit is, dat sommigen dadelijk het schoolgeld invorderen en anderen drie maanden wachten, en deze onregelmatigheid kan ondervangen worden door de voorgestelde redactie-wijziging.

De Heer Mollerus zegt, dat in hoofdzaak de meening van den Heer Wiersma is, dat het beter is de kinderen op school toetelaten, al is het schoolgeld niet betaald. Spreker acht het voor zich beter, dat de bestaande bepaling behouden blijft. Het schoolgeld is hier laag en Burgemeester en Wethouders zijn vrijgevig in de toepassing wat betreft de min- en onvermogenden, zoodat moet worden aangenomen, dat die betalen moet, ook betalen kan en dan behoort de gemeente ook te zorgen, dat het schoolgeld binnenkomt. Beweerd wordt, dat de bestaande bepaling in strijd zou zijn met de Leerplichtwet, doch dit is nog niet uitgemaakt, wil men hieromtrent zekerheid, dan zal voor verzuim, in dergelijk geval, procesverbaal moeten worden opgemaakt, doch dit heeft nog niet plaats gehad. Wat het verschil in de toepassing betreft, ieder die macht heeft, kan daarvan misbruiken maken, doch dit moet geen aanleiding zijn om niemand macht te geven.

De Heer Wiersma herinnert, dat hij begonnen is te verklaren, dat wanneer Burgemeester en Wethouders iets vrijwilliger geweest waren, dit adres niet zou zijn ingekomen. Twee kinderen bezochten de school niet, omdat het schoolgeld niet betaald was en de ouders beweerden dit niet te kunnen betalen; daarom werd naar een middel uitgezien om hierin te voorzien en daarmede behoefde men toch niet te wachten totdat zich 100 van die gevallen voor deden. Daarom is gezocht naar eene redactie, waarbij met handhaving van de bestaande praktijk, aan het Hoofd geen recht werd gegeven om de toelating te weigeren.

De Voorzitter meent, dat wanneer voor de leerlingen van de bijzondere scholen het schoolgeld niet betaald word, zij dan ook wel zullen geweerd worden en dan zouden zij voor rekening der gemeente moeten komen. Kan door ziekte of andere bijzondere omstandigheden het schoolgeld niet betaald worden, dan kan daarin worden voorzien, doch de tegenwoordige bepaling moet gehandhaafd blijven.

De Heer de Bruin meent, dat de bedoeling is, dat de toelating moet plaats hebben onverschillig of het schoolgeld betaald is of niet. Spreker heeft gelezen, dat men in eene gemeente, waar die bepaling zooals hier bestond, haar had laten vervallen na invoering der leerplichtwet, doch toen bleek, dat zij behouden kon blijven, haar weder heeft ingevoerd en door de gewijzigde redactie aan te nemen zou men hier dezelfde fout begaan.

De Heer Gardenier is het eens met den Heer Wiersma, dat de Leerplichtwet niets geeft, wanneer men door niet te betalen vrij blijft van de school te bezoeken.

De Voorzitter antwoordt, dat dit nog uitgemaakt moet worden en het niet bewezen is, dat dit niet vervolgbaar zou zijn.

De Heer Gardenier gevoelt dan ook niet veel voor de voorgestelde wijziging.

De Heer Wiersma zegt, dat de Heer Gardenier er dan niets voor schijnt te gevoelen, dat de verordening niet wordt toegepast.

De Voorzitter merkt op, dat, wanneer dit mocht blijken, de Hoofden er op zullen worden gewezen.

De Heer Gardenier begrijpt niet hoe de Heer Wiersma tot die gevolgtrekking komt, spreker meende dat de ouders er mede af waren, wanneer zij niet betaalden.

De Voorzitter wijst er op, dat, wanneer de Commissie niet vervolgt, het er dan ook bij blijft, waarop de Heer Wiersma repliceert, dat niet de Commissie, maar de Arrondissements-Schoolopziener de vervolging moet aanbrengen.

De Heer Mollerus kan nu zoo dadelijk de nieuw voorgestelde redactie moeielijk beoordeelen, doch bepaalt zich alleen tot de hoofdzaak van de kwestie.

De Voorzitter brengt nu het voorstel van Burgemeester en Wethouders in stemming, dat met op een na algemeene stemmen, die van den Heer Mr. W. Wiersma, wordt aangenomen.

Zoodat het navolgend besluit is genomen:

De Raad der gemeente Apeldoorn;

Nader voorgenomen het adres van de Commissie tot wering van schoolverzuim voor de kadastrale gemeente Apeldoorn, d.d. 12 December 1904, om wijziging der verordening op de invordering van het schoolgeld voor de openbare scholen voor lager onderwijs in deze gemeente;

Gelet op het hierover door Burgemeester en Wethouders uitgebracht advies;

Besluit:

op dit adres afwijzend te beschikken.

De Voorzitter leest voor het navolgend ingekomen schrijven van Burgemeester en Wethouders:

Apeldoorn, den 4 Februari 1905.      
Mijne Heeren!

Naar aanleiding van het, bij Uw besluit van 20 Januari 1905, om advies naar ons gerenvoieerd adres van den Heer J. Wentholt e.a., d.d. 14 December 1904, om verbetering van den verbindingsweg tusschen de Koningsstraat en de Oude Haven te Het Loo, hebben wij de eer U te berichten, dat deze weg niet aan de gemeente bohoort en bij haar niet in onderhoud is.

Aangezien met het gebruik van een paar kar sintels aan het verzoek kan worden tegemoet gekomen, zal hieraan worden voldaan.

Aan
den Gemeenteraad.
Burgemeester en Wethouders van Apeldoorn,
TUTEIN NOLTHENIUS.
De Secretaris,
MOLLERUS.
      

De Heer de Groot deelt mede dat de Heer J. Wentholt reeds zijn dank betuigd heeft voor hetgeen aan dien weg is gedaan. Zonder hoofdelijke stemming wordt het navolgend besluit genomen:

De Raad der gemeente Apeldoorn;

Nader voorgenomen het adres van den Heer J. Wentholt e.a., d.d. 14 December 1904, om verbetering van den verbindingsweg tusschen de Koningstraat en de oude Haven te Het Loo;

Gelet op het hierover door Burgemeester en Wethouders uitgebracht advies;

Besluit:

Aan adressanten te berichten, dat genoemde weg geen gemeenteweg is en alzoo bij haar niet in onderhoud is, doch dat, aangezien met het gebruik van een paar kar sintels, aan hun verzoek kon worden tegemoet gekomen, hieraan voldaan is.

De Voorzitter leest voor het navolgend ingekomen schrijven van Burgemeester en Wethouders:

Apeldoorn, den 18 Februari 1905.      
Mijne Heeren!

Daar bij beschikking van den Minister van Binnenlandsche Zaken, d.d. 31 Januari 19Ó5, de verdeeling der gemeente in stemdistricten voor de verkiezing van een lid van de Tweede Kamer der Staten-Generaal, vastgesteld is overeenkomstig Uw advies gegeven bij besluit van 26 Augustus 1904, hebben wij de eer U voor te stellen gelijke verdeeling te volgen voor de verkiezing van leden van den Gemeenteraad en Heeren Gedeputeerde Staten te verzoeken die verdeeling mede vast te stellen voor de verkiezing van leden van de Provinciale Staten en daartoe ie besluiten overeenkomstig het hierbij gevoegd concept.

Aan
den Gemeenteraad.
Burgemeester en Wethouders van Apeldooan,
TUTEIN NOLTHENIUS.
De Secretaris,
MOLLERUS.
      

Zonder hoofdelijke stemming wordt het navolgend besluit genomen:

De Raad der gemeente Apeldoorn;

Overwegende dat de Minister van Binnenlandsche Zaken, door zijne beschikking van 31 Januari 1905, wijziging heeft gebracht in de verdeeling dezer gemeente in stemdistricten, voor de verkiezing van leden van de Tweede Kamer der Staten-Generaal, overeenkomstig het bij dezerzijdsch besluit van 26 Augustus 1904 gegeven advies;

Overwegende dat de motieven die tot dat advies hebben geleid, eveneens gelden voor de verkiezing van leden van de Provinciale Staten en van den Gemeenteraad en dat het bovendien wenschelijk is, dat de verdeeling der gemeente in stemdistricten, voor deze verkiezingen gelijk is;

Gelet op art. 8 der Gemeentewet;

Besluit:

1o. Vast te stellen de navolgende:

Verordening tot verdeeling der kiesdistricten voor de verkiezing van leden van den Raad der gemeente Apeldoorn, in stemdistricten.

De kiesdistricten, voor de verkiezing van leden van den Raad der gemeente Apeldoorn worden verdeeld in de navolgende stemdistricten:

Kiesdistrict 1. Stemdistrict 1, De wijken: A en AA (Apeldoorn).

Stemdistrict 2. De wijken: I (Weenum), K (Wiessel), L (Het Loo), M (Noord-Apeldoorn), N (Hoog-Soeren).

Stemdistrict 3. Wijk O (Utteld, Meerveld en Kootwijk).

Het hoofdstembureau houdt zitting in stemdistrict 1.

Kiesdistrict II. Stemdistrict 4. De wijken: A (Beekbergen), B (Lieren), D (Engeland), E (Ugchelen).

Stemdistrict 5. Wijk C (Oosterhuizen).

Stemdistrict 6. Wijk F (Hoenderloo).

Stemdistrict 7. De wijken: A (Loenen), B (Zilven).

Stemdistrict 8. De wijken: C en CC (Brink en Orden).

Het hoofdstembureau houdt zitting in stemdistrict 4.

Kiesdistrict III Stemdistrict 9. De wijken: B (Zevenhuizen), D en DD (Wormen), E (Woudhuis), F (Anklaar).

Stemdistrict 10. De wijken: G (Broekland), H [Beemte].

Het hoofdstembureau houdt zitting in stemdistrict 9.

2o. Aan Heeren Gedeputeerde Staten te verzoeken, de verdeeling der gemeente in stemdistricten, voor de verkiezing van leden van de Provinciale-Staten, vast te stellen in overeenstemming met die hierboven onder punt 1 vermeld.

Op voorstel van Burgemeester en Wethouders wordt, zonde hoofdelijke stemming, het navolgend besluit genomen:

De Raad der gemeente Apeldoorn;

Overwegende, dat ter voorziening in de behoefte aan kasgeld, eene tijdelijke leening noodig is van hoogstens f 20,000,—;

Gelet op de art. 136 en 194 lett. a der Gemeentewet;

Besluit:

le. eene tijdelijke leening te sluiten ter voorziening in de behoefte aan kasgeld, van hoogstens f 20,000,—.

2e. deze leening te sluiten tegen eene voor de gemeente meest voordeelig te bedingen rente;

3e. de leening af te lossen uit de gewone inkomsten der gemeente, zoodra de staat der gemeentekas zulks toelaat, doch in ieder geval vóór de sluiting van den dienst 1905;

4e. de rente te betalen uit de gewone inkomsten der gemeente.

De Voorzitter leest voor het novolgend ingekomen schrijven van Burgemeester en Wethouders:

Apeldoorn, 3 Februari 1905.      
Mijne Heeren!

Ter voorziening in de vacature van een lid der Commissie tot wering van schoolverzuim voor de kadastrale gemeente Apeldoorn, hebben wij de eer U het navolgend dubbeltal aan te bevelen:

1o. den Heer H. G. VAN GROL, Hoofdonderwijzer aan de bijzondere school van den Heer A. J. Donck;

2o. den Heer W. DE VRIES, Hoofd eener bijzondere school te Apeldoorn.

Aan
den Gemeenteraad.
Burgemeester en Wethouders van Apeldoorn,
TUTEIN NOLTHENIUS.
De Secretaris,
MOLLERUS.
      

Overgaande tot de stemming, verzoekt de Voorzitter de leden T. de Bruin en C. W. A. de Groot, met hem het stembureau uit te maken. De stemming heeft plaats met gesloten billetten, 17 billetten worden ingelegerd, overeenkomende met het getal aanwezige leden; na opening blijkt, dat 15 stemmen zijn uitgebracht op den Heer H. G. van Grol en 2 op den Heer W. de Vries, waarna het navolgend besluit wordt genomen:

De Raad der gemeente Apeldoorn;

Overwegende, dat voorzien moet worden in de vacature van een lid van de Commissie tot wering van schoolverzuim voor de kadastrale gemeente Apeldoorn;

Gelet op de hiervoor door Burgemeester en Wethouders ingezonden aanbeveling van een dubbeltal en op den uitslag der stemming;

Besluit:

Tot lid der Commissie tot wering van schoolverzuim voor de kadastrale gemeente Apeldoorn te benoemen den Heer H. G. van Grol, Hoofdonderwijzer aan de bijzondere school voor lager onderwijs van den Heer A. J. Donck.

De Voorzitter bedankt het stembureau.

Op de vraag van den Voorzitter of door een der leden nog het woord wordt verlangd, vraagt de Heer Gardenier, naar aanleiding van het heden verleend eervol ontslag aan onderwijzend personeel, waarbij er zijn, reeds met ingang van 1 Maart of die adressen ree[ds] lang geleden zijn ingekomen.

De Voorzitter antwoordt, dat de twee Onderwijzeressen, die ee[r]vol ontslag hebben gekregen met ingang van 1 Maart, die betre[k]king wegens ziekte reeds geruimen tijd niet hebben waargenome[n.]

De Heer van Lennep vestigt de aandacht op de ergerlijke wijze waarop het plantsoen van de algemeene begraafplaats is mishandeld, wat men snoeien belieft te noemen. En vraagt of men het moet toelaten, dat boomen geplant worden, zoo dicht bij zijn terrein, zooals aan den Lange weg heeft plaats gehad.

De Voorzitter antwoordt, dat men daarin vrij is, de breedte van den weg in aanmerking genomen, kon het daar moeielijk anders.

De Heer van Lennep vindt dit onbillijk, men krijgt nu de takken over zijn terrein, ook zijn de boomen maar 4 meter van elkander geplaatst.

De Voorzitter merkt op dat die jonge boomen daar nog geen kwaad zullen doen, mocht dit later blijken noodig te zijn, dan kan men er tusschen uit nemen.

Geen der leden meer het woord verlangende, sluit de Voorzitter de vergadering.




Vervolg Plaatselijk Nieuws.

In Zwolle slaagde op 25 Februari voor de akte in de Nuttige Handwerken Mej. W. van der Veen, te Oosterhuizen. Naar wij vernemen, hebben eenige ingezetenen alhier eene studieclub opgericht ter beoefening der Theosofie en aanverwante wetenschappen, waartoe wekelijks eene cursusvergadering wordt gehouden. Vrijdagavond trad de Heer Kij lstra, van Drachten, op in de Vergadering van het Frysk Selskip „Fier fën Hus." De goede naam van den Heer Kijlstra, reeds meer dan 25 jaren in de Friesche Taal en Letterkunde en op het gebied yan voordracht, was ongetwijfeld oorzaak van de groote opkomst. De voordrachten waren ook thans weder uitstekend, zoo ernst als luim, nu en dan satirisch, zoodat de Heer H., onder aller instemming, den Spreker een woord van dank bracht, en de hoop uitsprak hem hier nog meermalen te hooren. Het was een avond van bijzonder kunstgenot. De Heer Willem Royaards heeft Zaterdagavond met zijn Multatuli-Voordracht aan een vrij talrijk publiek Veder een avond van onverdeeld kunstgenot verschaft. Reeds dagen te voren werden in Tivoli en bij bekende ingezetenen brochures verspreid, waarin uittreksels voorkwamen van gunstige oordeelvellingen in de groote Bladen over Multatuli-lezingen, elders door den Heer Royaards gehouden. Zeker zullen allen, die het voorrecht hadden de Voordracht van Zaterdag j 1. bij te wonen, het met deze van bewondering en waardeering getuigende recensiën volmaakt eens zijn. Waar wij reeds vroeger, o.a. na de Lucifer-Voordracht meermalen gelegenheid

hadden te wijzen op het voortreffelijk talent, de dichterlijke voordracht en 't schoon, buigzaam orgaan van den kunstenaar, volstaan wij thans met de vermelding dat de Heer Royaards ook ditmaal weêr geheel in zijn vertolkingen opging, al het voortreffelijke daarin bijzonder goed deed uitkomen en zich blijkbaar geheel gaf. Na iedere voordracht werd de Heer Royaards, die den geheelen avond improviseerde, met een warm applaus beloond. Zondagmiddag hield de kunstenaar de zelfde Voordracht in het Gebouw voor Kunsten en Wetenschappen te 's Gravenhage. De uitslag der Zondag j.1. gehouden wedstrijd tusschen R. et V. I en Be Quick 1 te Zutphen was 3—1 in het voordeel van R. et V. R. et V. speelde met 2 invallers, waaronder de keeper. Het filiaal der Eerste Ned. Rijwielenfabriek, voorheen H. Burgers, zal binnenkort van Dorpstraat No. 575 verplaatst worden naar het nieuw bebouwde pand op den Deventerweg tegenover het Postkantoor. Het belooft een modern en naar de eischen des tijds ingerichte rijwielzaak te worden, met herstelplaats voor reparatiën aan rijwielen en automobielen. In het Hotel van der Burg had gisteren morgen en des middags in tegenwoordigheid van vele belangstellenden, w.o. wij in het morgenuurjouk eenige Wethouders, Raadsleden en Geneesheeren opmerkten, een proef reiniging plaats met de Stofreinigingsmachine „Vacuum" (systeem Booth.) Het toestel, op een daarvoor ingerichte wagen geplaatst, stond voor het Hotel opgesteld, terwijl de aan de machine verbonden

slangen door een raam boven de deur in de Zaal werden geleid. Aan het einde van beide slangen bevinden zich nikkelen zuigers, waarmede door de mannen, met het reinigingswerk belast, een op den vloer liggend tapijt werd bestreken. In korten tijd zag men in den glazen cylinder, aan een der slangen verbonden, het stof uit het kleed in dichte massa dwarrelen; in het kleed zelf bleef na deze bewerking zoo goed als geen stof over. Op dezelfde wijze werden achtereenvolgens stoelen, kleedjes, jassen enz. gereinigd, zonder dat daarbij iets van stof gezien werd. Waren de tapijten, stoelen enz. uit het Hotel van der Burg wat minder goed verzorgd geweest, de exploitant van het nieuwe toestel zou stellig nog meer succes hebben gehad. Nu was er niet zooveel eer mee te behalen, hetgeen voorzeker een vleiend compliment is voor het dienst personeel aan het Hotel verbonden. Latere proefnemingen met stoffige kleeden van elders, bewezen voldoende wat het Reinigingstoestel vermag. Voorzoover wij in staat zijn dit te beoordeelen, kan de machine „Vacuum" op het gebied der hygiëne goede diensten bewijzen en is hare aanwending in zalen, groote vertrekken, ziekenkamers enz. wel aan te bevelen. Velling, gehouden op 23 Februari 1905, door

Velling, gehouden op 23 Februari 1905, door Notaris VISSCHER GORTER, Ingezet: 1°. Voor den Heer IJ. Rodenhuis Jr.: Een terrein met daarop staand woonhuis» kantoren en schuur, nabij den Viijtschenweg, groot 68 a. 27 c., in 13 perceelen :. schuur voor afbraak, door A. Middelink, op f 150 + f 50, dus f200, gemijnd op f20, door J. Beekman, dus f 220. Perc. 1, groot 8 a. 39c., door A. Middelink, op f 3000, gehoogd met f 200, dus f 3200; perc. 2, 5 a. 70 c., door A. Middelink, op f 150 + 40, dus f 190; perc. 3, 4 a., door J. Beekman,

op f 850 + f 100 + f 60, dus f 1010; perc. 4 3 a., door T. Nikkels, op f 200 -f f 25 + f 2b dus f 250 ; perc. 5, 3 a„ door T. Nikkels od f 180 + f 25 + f 25, dus f 230; perc. 6, 3 a. 40 c., door G. Alferink, op f 490 + f 100 -f f 100, dus f 690; perc. 7, 3 a. 70 c., door A. Middelink, op f 580 + f 100 + f 100, dus f 780perc. 8, 80 a. 10 c., door F. Wils, op f 500 + f 100 + f 100, dus f 700; perc. 9, 5 ». 37 c-, door T. Nikkels, op f 310 + 30+ f50, dus f 390; perc. 10, 5 a. 21 c., door J. Beekman op f 250 + f 40 + f 25, dus f 315; perc. ll' 5 a. 05 c., door T. Nikkels, op f 230 -f- f 40 + f25, dus f295; perc. 12, 4 a. 88 c „ door J. Beekman, op f240 + f40, dus f280; perc. 13, 8 a- 47 c., door H. Bronsvoort, on f 400 + f 50, dus f 450. P 2°. Voor den Heer J. Rouwenhorst. a. Een dubbel woonhuis met grond, a/d Zevenhuizenschen weg, groot 7 a. 90 e., door E. Gosens op f 1500 + f 100, dus f 1600; b. Een bouwterrein daarnaast, groot 6 a. 80 c., door J jj v. Rossum, op f 430 + f 50, dus f 480. 3*. Voor de Erven van Mej. Wed. P. Box Klinkonbos. a. Een huis met erf, aan den Christiaan Geurtsweg, groot 1 a., 60 c. door G. Alferink, op f 2300 4 f 200, dus f 2500 • b. Een huis met grond, aan het Spoorlaantje, groot ongev. 2 a„ door H. v. Wouw, op f 750 + f 50, dus f 800. V ^ 4». Voor den Heer H. van Wouw: Een woonhuis met terrein, aan den Asselschenweg, groot 15 a. 58 c., door A. Herkert, op f 650' plm. f50, dus f 700. ' F Veilingen, gehouden door Notaris BECKING op 23 Februari 1905. Toeslag : Voor den Heer J. van Delden Johzn.: 2 gunstig gelegen bouwterreinen, aan de Dorpstraat, en 3 bouwterreinen, gelegen aan den weg, achter het huis van verkooper, te zamen groot, 888 M a ., in massa verkocht voor f 8305, aan den Heer H. G. C. Leendertz. Ingezet: Voor de Erven Gerrit Put; Een huis met grond, gelegen aan den Viijtschenweg, groot 5.20 aron, door A. Middelink, op f1300, gehoogd met f 200, dus f 1500.

Het Bestuur der Afdeeling Gelderland

Het Bestuur der Afdeeling Gelderland van de Vereeniging tot bevordering der Pluimveehouderij en tamme Konijnenteelt in Nederland heeft tot sommige belangstellenden het verzoek gericht het publiek meer en beter met het doel en streven dezer Vereeniging bekend te maken. Gaarne voldoen wij daaraan onzerzijds. Doel der Vereeniging: Vermeerdering van de eierproductie in de wintermaanden. Verschaffing van hoenders, die in November beginnen te leggen. Wering van buitenlandsche eieren door verhooging der Nederlandsche productie. Betere afzet van slachthoenders, door het oprichten van veilingen, alsmede van de honderd millloen eieren, die* de provincie Gelderland thans jaarlijks produceert.

Voordeelen aan het Lidmaatschap verbonden: Kostelooze ontvangst van het Vakblad der Vereeniging tweemaal per maand. Verkrijging van Broedeieren en Kuikens der Nutrassen voor zeer lagen prijs, tengevolge van het verleenen van subsidie. Verkrijging van inlichtingen op 't gebied der Pluimveehouderij. Het Lidmaatschap kost slechts een gulden per jaar. Waar tien leden zich vereenigen, kan eeno Onderafdeeling worden opgericht. In Gelderland bestaan reeds drie Onderafdeellngen: Steenderen en Omstreken, Doetinchem en Omstreken en Doesbufrg en Omstreken. Het Dagelijksch Bestuur der Afd. Gelderland bestaat uit de Heeren F. de Haan, te Eafde, bij Gorssal, Voorzitter; J. W. Planten, te Sceenderen, Onder-Voorzitter; J. S, M. Vrijland, te HoogKeppel, Secretaris-Penningmeester; S. A. K. Baron van Nagel, te Warnsveld en G. J. Duitshof, te Ambt-Doetinchem.