Pagina:Frank van der Goes Herinneringen Nieuwe Gids (1931).pdf/58

Uit Wikisource
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Deze pagina is gecontroleerd


recht als dat van ons als eigenaars heeft tegen dat zedelijk recht voor mijn gevoel weinig in te brengen. Daar komt bij: jij zou de eenige zijn met een zuivere positie—noch Van Eeden, noch mij zou het fraai staan eerst uit de redaktie te gaan, en dan voor den dag te komen, als de overgebleven redaktie onzen zin niet doet.

Kloos zijn doen is mij uiterst onaangenaam en zijn optreden tegen jou vind ik, ja te min om bestraft te worden—en verdere leelijkheden voorkomen, ik deed het graag als ik een beter middel er toe zag dan dit.
Naar mijn meening zal het beste zijn af te wachten—Kloos beleedigt grootere belangen dan onze persoonlijke door zijn dichterlijke eigenmachtigheid, en ten slotte zal de gezonde behoefte van schrijvers en lezers hem en ons brengen op onze behoorlijke plaats.
Ben je dit met me eens, dan zul je net als ik je kracht besparen om liever door je werk positief goed te doen, dan door tegen hem op te treden mogelijk nog grooter kwaad.


Geheel in denzelfden geest schreef mij L. van Deyssel, wien ik dit voorstel had gedaan:


Ik geef je het volgende in overweging: wil je deel uitmaken van een redaktie van het tijdschrift den Nieuwe Gids wanneer je daarvoor door de meerderheid van de eigenaren wordt uitgenoodigd?
57