Pagina:Frank van der Goes Herinneringen Nieuwe Gids (1931).pdf/71

Uit Wikisource
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Deze pagina is gecontroleerd


hebben gekregen? God—Oranje—anti-socialisme—moffenhaat: zij waren, zoo niets beters, dan toch iets anders gewend. Wat hebt gij u van het N. Gids-publiek voorgesteld?... Dit publiek rekent zich zelf tot het meest geavanceerde, tot het beste van de Hollandsche beschaving, en nu moet het plotseling genoegen nemen met idealen en ideeën die nu eenmaal als reactionnair of zelfs als inhoudsloos bekend staan... In één woord, om den N.G. te behouden, moeten wij zelf weer de leiding nemen.


Nogmaals drong ik er bij Kloos op aan dat hij zou erkennen als leidend redakteur in gebreke te zijn gebleven—een beschouwing, herhaalde ik, die zijn litteraire persoonlijkheid in al haar waarde kon laten. De brief eindigde met deze meedeeling:


In plaats van een partikuliere bespreking, waarvoor ik ook waarlijk geen tijd zal kunnen vinden, moet ik u namens de overige eigenaren-redakteuren van den Nieuwe Gids verzoeken, Maandag 30 April om 8 uur 's avonds, een vergadering van de eigenaren-redakteuren bij te wonen, bij mij aan huis: Nicolaas Beetsstraat 1 (N. Amstel). Mede uitgenoodigd zijn de uitgever Versluys en Tak, als administrateur.


Agenda:
1. Samenstelling van de April-aflevering,
2. Benoeming van een voorloopige redaktie,
70