Pagina:Het Nieuws van den Dag 1881 no 3515.pdf/2

Uit Wikisource
Deze pagina is proefgelezen

HET NIEUWS VAN DEN DAG VAN WOENSDAG 10 AUGUSTUS 1881. 1e BLAD.

zake de verbetering van het drinkwater wendde het hoofdbestuur zich tot de Regeering en den Koning, doch de poging had niet het gewenschte gevolg, zooals bekend is; op een adres aan Z. M. den Koning ter zake van het zeevaartkundig onderwijs, ontving het hoofdbestuur tot heden geen antwoord. Aangezien het hoofdbestuur geen bezwaren ontmoette, is aan de Maatschappij tot opneming van weezen in het huisgezin de subsidie van ƒ 1000 verstrekt.
 Evenzoo werd gehandeld met de subsidie van ƒ 1000 aan de Model-teekenschool voor Kunstambachten, te Amsterdam.
 De opdracht met betrekking tot het onderwijs in handenarbeid leidde tot tweeërlei bemoeiing. De ter beschikking gestelde som van ƒ 1000 werd aangewend tot ondersteuning van 8 departementen, die bovengenoemd onderricht trachtten te bevorderen, en die daarvan bewijs leverden. Die departementen waren: Amsterdam, Anna-Paulowna, Delft, Deventer, Dordrecht, Groningen, Steenwijk en Wormerveer. De opgedane ervaring wettigt het voornemen op den ingeslagen weg voort te gaan. Voorts droeg het hoofdbestuur aan den Heer J. Stam op om onderwijzers bekend te maken met de strekking en methode van dit onderwijs. De Heer Stam ging voor dat doel naar Emden om aan den cursus in deze vakken van onderwijs aldaar deel te nemen. In een rapport van dien Heer vond het Hoofdbestuur aanleiding om hem met den hier te lande op te richten cursus te belasten, wat geschiedde, zoodat den 25en Juli in het gebouw der voormalige Stads-bibliotheek te Amsterdam, deze cursus werd geopend met 40 deelnemers. Den Heer Stam staan 3 bekwame handwerkslieden ter zijde. Van dit onderricht wordt veel succes verwacht. Deze vergadering zal te beslissen hebben wat de Maatschappij kan doen tot verbetering van het kunst-industrieel onderwijs.
 Een tiental kleine geschriften, geschikt voor volkslectuur, werden uitgegeven; het zijn grootendeels overdrukjes uit den volks-almanak der Maatschappij en van »de Vriend voor Armen en Rijken«; zij werden voor een kleinen prijs beschikbaar gesteld.
 Niet alleen heeft het Hoofdbestuur gevolg gegeven aan de opdrachten der vorige vergadering, maar ook verricht wat binnen de wet tot zijn roeping behoort. Met vereischte nauwgezetheid heeft het de aanvragen der departementen om gelden onderzocht.
 Ter zake van lager schoolonderwijs werden min of meer belangrijke subsidiën toegewezen aan de departementen Apeldoorn, Doesburg, ’s-Hertogenbosch, Oude Tonge, Huizum, Steenbergen, Tilburg en Vlaardingen, tot een bedrag van ƒ 5850. De departementen Abbekerk, Alkmaar, Assen, Drachten, Oldeboom, Venhuizen en Workum genoten elk een subsidie van ƒ 50, voor de bevordering van het aankweeken van bloemen en planten.
 Ongebruikt bleven de op de begrooting uitgetrokken bijdrage voor tentoonstellingen en wedstrijden, alsmede voor lotsverbetering in de toekomst van het onderwijzend personeel.
 Aan subsidie voor veredelend volksvermaak en voor volksvoordrachten werd ƒ 400 uitgegeven aan de departementen Amerongen, Warga en Zwartewaal, terwijl aan aanvragen om een eervolle onderscheiding voor een of ander loffelijk bedrijf voldaan werd tot een getal van 49. De afgegeven medailles werden ter beschikking gesteld van de departementen Abbekerk, Assen, Oudshoorn (3), Alkmaar, Amsterdam (12, waaronder 1 in goud), Arnhem, Delden, Deventer (4), Dordrecht, Eenrum, Elburg, Enschedé, ’s Gravenhage, Groningen, Haarlem (3), Heinenoord, Hellevoetsluis, Hoorn (2), Ilpendam, Kampen, Leeuwarden (2), Minnertsga, Roermond, Rotterdam (3), Voorburg, Waterland en Zwolle.
 Van de kweekscholen ter opleiding van onderwijzeressen te Haarlem, Groningen en Arnhem kwamen gunstige verslagen in, zoomede over de vorderingen der leerlingen van de Tooneelschool te Amsterdam, waarbij naar het verslag dier inrichting wordt verwezen. Onderscheidene wenken werden door het hoofdbestuur gegeven aan de departementen, die zich bemoeien met de bevordering van het lezen van goede boeken. Aan de verschillende aanvragen om boeken voor boekenverzamelingen werd naar vermogen voldaan. Grootere of kleinere verzamelingen werden verstrekt aan de departementen: St. Anna- en Vrouwenparochie, Harlingen, Hoornsterzwaag, Jubbega-Schurega, Lobith, Nieuw-Beerta, Noordgouwe, Onderdendam, Vollenhove, Winschoten, Wormer, Jisp en Zuidlaren, alsmede aan de afdeelingen Aerschot, Ostende en Thienen van het Vlaamsch Willemsfonds, terwijl op uitnoodiging van den Heer H. J. Maas, Nederlandsch vice-consul te Londen, mede boeken werden gezonden voor het Seeman-Hospital te Greenwich en aan het Nederlandsche Hofje te Charleston. Het afgeloopen jaar heeft weder getoond, dat de werkzaamheden der Maatschappij de aandacht trekken ook buiten de grenzen van het land.
 De Heer Joseph Steiner, te Budapesth, de Heer Paul Hübner, directeur van het kinder-asyl te Hillingerdorf bij Weenen, Mej. S. Anvers te Göttingen, de Heer van Wiegham, Voorzitter der Belgische Vereeniging voor landbouw- en kruidkunde te St. Nicolas, gaven den wensch te kennen om voorgelicht te worden omtrent haar arbeidsveld, en omtrent de middelen waarmede zij haar doel tracht te bereiken. Het Hoofdbestuur vond daarin aanleiding het »aperçu historique«, met het oog op de Parijsche wereldtentoonstelling in 1867 te boek gesteld, te doen herdrukken, ten einde bij voorkomende gelegenheden aan belangstellenden een overzicht te kunnen verschaffen van de geschiedenis der Maatschappij, en de vruchtbaarheid van haar streven. «Moge dat streven verhoogde kracht erlangen door de beraadslagingen van deze dagen,» aldus besloot de verslaggever. «Hoe echter de uitslag der overwegingen van de verschillende voorstellen ook moge zijn, in allen gevalle hoopt het Hoofdbestuur blijvend te mogen rekenen op die welwillendheid, die het steeds op prijs stelde. Het vraagt die in ’t bijzonder voor den nieuwen algemeenen secretaris, die naar vermogen zich beijveren zal het vertrouwen, door zoovelen in hem gesteld, niet te beschamen. Hij wil zijn de ijverige en trouwe dienaar der Maatschappij, en er toe bijdragen dat zij, zich spiegelend aan het verheffend voorbeeld van ’t verleden, lettend op de behoeften van het heden, haar gewichtig werk voortzette in hel belang van de toekomst van ons volk.»

(Zie verder Tweede Blad.) 

Schoolnieuws.



 Voordracht voor hoofd der school te Wetsinge-Sauwerd (Gr.): Puister, te Veendam; De Lange, te Hellum; Marring, te Ommelanderwijk; Kuipers, te Groningen, en Oosterman, te Ten Post; — idem voor idem der school voor m. u. l. o. te Hoogezand: L. Mulder, te Meppel; P. IJkema, te Lunjeberd, en R. C. Dijksterhuis, te Den Heider; — id. voor onderwijzer, school 1e kl. te Groningen, J. W. Muller, aldaar; S. Brandtsma, te Heerenveen, en B. A. Schilderman, te Warga; idem voor 2e onderwijzer aan de voorbereid. school voor middelb. en hooger onderwijs aldaar: P. Wijga, A. Borggrene, beiden aldaar, en H. F. van Urk, te Zwolle.


Gemengd Nieuws.



 Het programma der wedloopen op de heide tusschen Bussum en Hilversum, op Zaterdag 20 Augustus e. k., te 12 uren, luidt aldus:
 I. (Te 12 u.) Harddraverij voor inlandsche paarden, toebehoorende aan Nederlanders, ingespannen voor Hollandsche sjeezen, rijders in nationaal costuum. Afstand 1600 meter. Prijs, uitgeloofd door HH. MM. den Koning en de Koningin der Nederlanden, likeurstel met zilver en goud gemonteerd, benevens ƒ 700 in geld. Premie ƒ 250. 1. J. Smits, Dubbeldam, de Freule. 2. B. Zoeteman, Simonshaven, Marianne ex Matador. 3. N. J. Ybema, Workum, de Nette. 4. P. van der Voort, Alkemade, Cornelia. 5. A. van Aardenne, Voorburg, President. 6. Jhr. L. P. Quarl v. Ufford, Loosduinen, Sophia. 7. N. van Eendenburg, Wateringen. de Lietze. 8. G. J. Schrijver, Loosduinen, Prinses. 9. H. Jurgens, Oss, Apollo. 10. H. van der Kroon, Baambrugge, de Lietze. 11. J. Klaver, Spierdijk, Hillegonda‘ 12. J. Kaskes, Diemerbrug, Prins Alexander. 13. C. Vellebregt, Zegwaard, Boerin. 14. A. H. Boekhout, Houten, Snijboon. 15. G. Vriend, Benningbroek, de Pauw. 16. G. Ellerbroek, Hoorn, Prinses. 17. P. Brommer, Zijpe. Willem III. 18. Gerardus Ruiter, Muiden, Boerin.
 II. (Te 12¾ u.) Heeren harddraverij voor paarden van alle landen en alle rassen, onder het zadel gereden. Inleggeld ƒ 10. Afstand 2400 meter. Prijs ƒ 300, premie ƒ 100. De premiewinner ontvangt de helft der inleggelden, de derde aankomende zijn inleggeld terug.
 1. Jhr. W. A. L. A. Mock, Haarlem, Full Choke. 2. A. H. v. Wickev. Crommelin, Heemstede, Expectation. 3. H. van Wickev. Crommelin, id., Double Six. 4. J. G. Huitink, Delft, Phenix. 5. J. Koster, Beemster, L’innocent.
 III. (Te 1¼ u.) Harddraverij voor paarden van alle landen en alle rassen, ingespannen voor twee- of vierwielige rijtuigen. Inleggeld ƒ 2O. Afstand 4000 Meter. Prijs ƒ 2000, premie ƒ 500. De premiewinner ontvangt de helft der inleggelden. De eerste twee regels van art. 35 van het reglement zijn op dit nummer niet van toepassing. 1. P. Ahnelt, Weissensee, Pervenez. 2. H. L. Enthoven H.Lzn., ’s-Hage, Julie. 3. J. Blommestein, Heekendorp, Vlug. 4. B. Zoeteman, Simonshaven, Marianne. 5. A. C. van den Akker, Hazerswoude, Marianne. 6. W. baron van Nagell, Barneveld, Darling. 7. H. Giddings, Barnfelt, Blossom. 8. H. Giddings, Barnfelt, Gray Bird. 9. O. Stechow, Berlin, Biegawoy. 10. C. Baufeldt, Berlin, Petishok. 11. A. Stechow, Berlin, Gramotley. 12. A. Brosz, Berlin, Welakita. 13. C. Ockhorst, Rotterdam, Amerikaan. 14. G. Ruiter, Muiden, Mina. 15. P. van der Voort, Alkemade, Cornelia. 16. L. C. Enthoven, Voorburg, Doctor Tanner. 17. Mr. S. Salverda, Leeuwarden, Diana. 18. P. Smit Jr., Rotterdam, Telegraaf. 19. A. Verweij, Oudewater, Gerarda. 20. J. Blumson, Londen, Spotted Lad. 21. Baron F. W. van Tuyll van Serooskerken, Velsen, Pourtehak. 22. E. Wiggers, Antwerpen, Negociant. 23. H. v. Wickev. Crommelin, Heemst, Multum in Parvo. 24. G. J. v, d. Vliet, Overveen, Dora. 25. J. Roele, Buiksloot, Marie. 26. F. Delangle, Rijsel, American Star. 27. A. de Graaf, Watergraafsmeer, Emigrant. 28. E. Callaert, Gent, Capitaine Thomson. 29. C. Wedier, Roubaix, Oscar. 30. C. Wedier, Roubaix, Vitaz. 31. M. Dobigies, Roubaix, Nepokorny. 32. D. Jongens, Beemster, Alida. 33. B. W. Schippers, Charlois, Cato.
 IV. (Te 2 u.) Harddraverij van inlandsche paarden, geboren in 1876 of later, onder den man. Afstand 1600 meter. Prijs ƒ 300. Premie ƒ 100. 1. J. C. Visser, Zegwaard, La Bonté. 2. E. van Loon, Rozendaal, de Lietze. 3. J. Bouter, Ameide, Rosa. 4. A. C. van den Akker, Hazerswoude, Kampioen. 5. J. G. Matse, Boskoop, Hansje.
 V. (Te 2½ u.) Wedren voor paarden van alle landen en alle rassen; rijders in jockey-costuum. Afstand. 2400 meter. Prijs zilveren beker, aangeboden door de heeren A. baron van Brienen van de Groote Lindt en V. M. baron van Tuyll van Serooskerken, benevens ƒ 1200 in geld. Premie ƒ 400. De derde aankomende ontvangt ƒ 50 uit de inleggelden. 1. J. Petersen, Amsterdam, Lévrier. 2. J. F. v. O. de Vries Brumund, Zeist, Afra. 3. J. Alberda, ’s Hage, Cupid. 4. G. Elsdon, Casteau, Distinguo. 5. Graaf van Nesselrode, Wissen, Ailsbury. 6. Graaf von Loë, idem, Antonelli. 7. L. F. Maas Geesteranus, ’s Hage, Lord Lovell. 8. Baron Th. de Woelmont, Namen, Marcus. 9. Baron D. Loë, Bonn, Illusion. 10. Baron D. Loë, Bonn, Cagliostro. 11. Comte P. de Meeus, Boneffe, Mercure. 12. Jhr. W. J. P. van den Bosch, ’s Hage, Lady. 13. Baron V. M. van Tuijl van Serooskerken, ’s Hage, Miss May. 14. I. P. Wijnstroom, ’s Hage, Roland. 15. Graaf N. Esterhazy, Nordkirchen. 16. Graaf N. Esterhazy, Nordkirchen, Camelia. 17. O. Oehlschlaeger, Berlijn, Grossfürstin. 18. O. Oelschlaeger, Berlijn, Strathvaich. 19. O. Oelschlaeger, Berlijn, Kronos, 20. Vicomte de Buisseret, Neufvilles, Alphabet, 21. Vicomte de Buisseret, Neufvilles, Martinet. 22. Freih. von Rochow, Hanover, Swatton. 23. Freih. von Rochow, Hanover, Hoody Crow.
 VI. (Te 3 u.) Harddraverij voor paarden van alle landen en alle rassen als tweespan, gereden voor twee- of vierwielige rijtuigen. Inleggeld ƒ 20. Afstand 3200 meter. Prijs ƒ 600. Premie ƒ 200. De premiewinner ontvangt de helft der inleggelden.
 1. H. Giddings, Barnfeldt, Gray Bird, Blossom. 2. C. Baufeld, Berlin, Petishok. A. Brosz, Berlin, Wolakita. 3. J. Smits, Dubbeldam, Freule. A. van Aardenne, Voorburg, President. 4. Jhr. L. P. Quarl. v. Ufford, Loosduinen, Sophia, Fortuna. 5. G. M. Langhout, Hazerswoude, Sjoukje, Prinses Marie. 6. H. Jurgens, Oss, Apollo, Nimrod. 7. W. H. J. Brom, Utrecht, Emma, Susanne. 8. P. Ellerbroek, Hoorn, Peter, Trijntje. 9. J. Koster, Beemster, Broes, Diderik. 10. G. Vriend, Benningbroek, De Pauw. P. Stapel, Oudendijk, Trijntje.
 VII. (Te 3½ u.) Wedren met hindernissen voor paarden van alle rassen, toebehoorende aan en bereden door officieren van het Nederlandsche leger. Rijders in uniform. Afstand 1800 meter. Prijs uitgeloofd door HH. MM. den Koning en de Koningin der Nederlanden, eene officiers veld-cantine, benevens ƒ 700 in geld. Eerste premie ƒ 200. Tweede premie ƒ 100.
 1. O. D. van Diepenbrugge, ’s Hage, Japonnaise. 2. F. J. W. Scheurleer, ’s Hage, Sarah. 3. G. P. A. G. H. Römer, ’s Bosch, Szabernic. 4. Jhr. W. M. Boreel, ’s Bosch, Freeman. 5. Jhr. W. J. P. v. d. Bosch, ’s Hage, Lady. 6. N. J. Erzey, Haarlem, Countess. 7. Jhr. A. van der Wijck, Haarlem, Eclipse. 8. Jhr. A. J. Storm de Grave, Haarlem, Sylvana. 9. R. baron van Heeckeren van Molecate, ’s Hage, Mistake.
 VIII. (Te 4 u.) Wedren met hindernissen voor paarden van alle landen en alle rassen, Rijders in jockey-costuum. Afstand 3200 meter. Prijs ƒ 2000 benevens een voorwerp in zilver ter waarde van ƒ 500, aangeboden door eenige HH. uit Amsterdam. Premie ƒ 500. De derde aankomende ontvangt ƒ 50 uit de inleggelden.
 1. H. L. A. v. d. Wall Bake, Hilversum. Darling. 2. G. von Nesselrode, Wissen. Vexation. 3. G. von Loë, Wissen. Leitstern. 4. O. D. v. Diepenbrugge, ’s-Hage. Japonnaise. 5. Baron D. Loë, Bonn. Charlatan. 6. Baron D. Loë, Bonn. Einfalt. 7. Baron D. Loë, Bonn. Der Mai. 8. V. M. baron v. Tuyl v. Serooskerken ’s-Hage. Miss May. 9. A. de Neef, België. Memorandum. 10. Graaf N. Esterhazy, Nordkirch. Camelia. 11. Graaf N. Esterhazy, Nordkirch. Leander. 12. R. baron van Heeckeren van Molecate, ’s-Hage, Mistake. 13. F. Epey, Venloo, Q. Louise (Saunt). 14. A. Meijer, Hannover, Good Girl. 15. O. Oehlschlaeger, Berlijn, Postillon. 16. O. Oehlschlager, Berlijn, Diemen. 17. O. Oehlschlager, Berlijn, Grossfürstin. 18. J. Cardon, Gent, Ballade. 19. E. de Kerchoven, Gent, Montees. 20. S. Smith, Londen, Laura. 21. Vicomte de Buisseret, Neufvilles, Rosette. 22. Freih. von Rochow, Hannover, Sarcenst.

 In ons verslag van de viering van het eeuwfeest van den zeeslag bij Doggersbank, komt voor: »verder waren aan de tafel gezeten de kleinzoon van Zoutman, de 77-jarige Heer Zoutman, uit ’s Hage, de Heer G. Frantzen, gepensionneerd majoor der artillerie, en diens kleinzoon Dr. A. G. J. N. Frantzen, afstammelingen van den eersten luitenant van de zeesoldaten van het regiment Douglas in 1781, aan boord van de Kinsbergen
 Men merkt ons naar aanleiding hiervan op, dat Dr. A. G. J. N. Frantzen niet is kleinzoon, maar zoon van den Heer G. Frantzen en dat beiden afstammelingen zijn van den eersten luitenant Johan Engelbert Frantzen, 1ste luitenant bij de mariniers van het regiment generaal Douglas, en commandant der mariniers, die aan boord van de Kinsbergen waren. Deze Johan Engelbert heeft door zijn gehouden gedrag niet alleen dezilveren medaille van Doggersbank verkregen, maar is na dien slag op Curaçao bij uitzondering tot kapitein bij datzelfde regiment bevorderd.

 Bij gelegenheid van het Taal- en Letterkundig Congres te Breda, hebben de Ned. Z.-Oosterspoorweg-Maatschappij, de Noord-Brabantsch-Duitsche Spoorweg-Mij., de Centraal-Spoorweg-Mij. en de Maatschappij tot expl. van Staatsspoorwegen, op vertoon van Congreskaarten, een reductie van 50%, voor het vervoer op hare lijnen toegestaan. De Hollandsche IJz. Spoorweg-Mij. en de Rijnspoorweg-Mij. hebben een dergelijk verzoek geweigerd.

 Aanstaanden Zaterdag worden de bewoners van Baarn en omstreken wederom onthaald op een concert van het Park-orkest, te geven op het terrein van het HôtelGroeneveld. Extra-treinen loopen naar Amsterdam bij die gelegenheid.

 De Heer J. Theunissen, ambtenaar bij de Nederl. Rhijnspoorweg-maatschappij, is door de Nederlandsch-Indische tramweg-maatschappij benoemd tot administrateur voor den stoomtramweg Batavia—Meester Cornelis.

 Het Leidsch Dagblad wijdt eenige deelnemende regelen aan de nagedachtenis van den koetsier Nanne Hoogteijling, vooral onder de Leidsche Academieburgers, van vroegeren en lateren tijd, meer bijzonder bekend onder den naam van Nans.
 Het herinnert daarbij hoe hij, in tal van campagnes die hij met zijne viervoeters her- en derwaarts medemaakte, aan verschillende gevaren was blootgesteld geweest, tot hem vóor eenige dagen, op een onoogelijk voertuig, een ongeluk trof, dat gisteren, in het Academisch Ziekenhuis te Leiden, waar hij verpleegd werd, een einde aan zijn leven maakte.
 Ruim 40 jaren was hij in éene zelfde zaak werkzaam en was het sprekend bewijs, dat ook een eenvoudige koetsiersknecht zeer eigenaardige verdiensten kan hebben. Hoe gaarne vertelde hij van de door hem op zijne tochten, niet het minst met zoo menigen Muzenzoon, ondervonden wederwaardigheden, en velen hunner, die reeds jaren de Akademie verlaten hebben, en, in allerlei betrekkingen geplaatst, over het geheele land zijn verspreid, zullen zich zijner nog levendig herinneren.

 Bij de harddraverij te Akkrum is de prijs behaald door den bruinen ruin van den logementhouder P. de Boer, te Leeuwarden, pikeur zijn zoon W. de Boer.

 Sedert de Heer J. Bieruma Oosting het buitengoed »de Tent» bij Oranjewoud heeft verlaten — dat door de zaak-Agema in den laatsten tijd nog al is besproken — is dit gebouw, behoorende aan den Burgemeester van Schoterland, ingericht tot een logement. Het is een waar uitspanningsoord. Royaal in bouw, omringd van geboomte, aangelegd te midden van lanen met een heerlijk gezicht op korenvelden, wordt het tegenwoordig door vreemdelingen druk bezocht. Uren uit den omtrek komen rijtuigen dit oord bezoeken. De trein brengt velen derwaarts. Vele familiën logeeren er eenige dagen. Allen, die het bezoeken, vinden dit punt een der schoonste plekjes op Friesland’s bodem.

 De Prov. Gr. Ct. deelt mede, dat eenige visschers van Zoutkamp beproefden een oude oesterbank te ontdekken, die, volgens de overlevering, in de Noordzee, in de nabijheid der Doggersbank, moest wezen. Zij gingen met hun schuit op weg en hadden werkelijk het genoegen die bank te vinden op een afstand van 9 uren zeilens van de kust. In één trek haalden zij 650 oesters op.

 De rogge-oogst was te Wezepe (gem. Olst) beneden het middelmatige. Van 2 daar wonende landbouwers was de oogst evenwel buitengewoon groot. Deze hadden een soort van Zeeuwsche rogge uit den landbouwproeftuin te Deventer voor zaairogge gebruikt. Het honiggewin was in de laatste dagen zeer groot.

 Te Bergen-op-Zoom heeft zich eene commissie gevormd, bestaande uit 2 burger- en 2 militaireleden, ten einde pogingen te doen tot het oprichten van eene zwem- en bad-inrichting.

 Van 29 Augustus tot 3 September e. k. zal te Bordeaux een internationaal congres worden gehouden tot bespreking van de middelen tot bestrijding en uitroeiing van de phylloxera of druifluis.
 Tegelijkertijd zal eene tentoonstelling plaats hebben van voorwerpen op deze quaestie betrekking hebbende.
 Het lidmaatschap tot dit congres wordt verkregen door storting van 5 francs bij het bestuur, waartegen eene personeele toegangskaart wordt afgegeven.
 Voor verdere bijzonderheden wordt verwezen naar het programma en reglement van het congres, waarvan een exemplaar is toegezonden aan de Nederlandsche Maatschappij ter bevordering van Nijverheid te Haarlem; aan de Nederlandsche Maatschappij voor Tuinbouw en Plantkunde; het bestuur der Bloemisten-Vereeniging te Haarlem en aan het hoofdbestuur der Algemeene Vereeniging voor bloemencultuur, insgelijks te Haarlem gevestigd.

 Er moet te Woolwich een poging gedaan zijn om een gebouw en het tuighuis, waarin beslag genomen kruit en dynamiet bewaard wordt, in de lucht te laten springen. Een paar menschen in de nabijheid zagen op het dak van het gebouw een man, die, toen hij bemerkte dat hij opgemerkt was, zich naar beneden liet glijden, en op de vlucht ging. Men vermoedt, dat het een fenian was, die een misdadig opzet wilde uitvoeren.
 Al was de aanslag gelukt, dan zou, behalve de vernieling van het magazijn, de schade niet groot zijn geweest, daar het gebouw geheel afgezonderd staat.

 Naar men uit Solingen bericht, heeft in den brandenden berg aldaar een uitbarsting plaats gehad als van een vuurspuwenden berg.
 Nadat het geruimen tijd hevig geregend had, hoorde men een onderaardsch gedruisch en spoten breede stralen kokend water en vuurzuilen uit den berg op, met ontzettend geweld, terwijl gloeiende steenen door de lucht vlogen.
 Eindelijk hoorde men een hevigen knal, die een half uur ver vernomen werd, en was de uitbarsting gedaan. Maar deskundigen vreezen voor een tweede ontploffing en de bewoners van den omtrek verkeeren in groote ongerustheid.

 De Regeering van Griekenland heeft bepaald, dat, te rekenen van den datum der annexatie van het aan gemeld Koninkrijk toegekend grondgebied, het Grieksche tarief van in- en uitvoerrechten in bedoeld grondgebied van kracht zal zijn.

LONDENSCHE BRIEVEN.

5 Augustus 1881.

het internationaal medisch congres.

III.

 De grootste toevloed van geleerde vreemdelingen op het Geneeskundig Congres komt uit Duitschland en uit de Vereenigde-Staten, en vooral van de samenwerking van die, welke van laatstgenoemd Rijk overkwamen, met de Engelsche geleerden verwacht men veel goeds. Ontegenzeggelijk hebben zij eene voorname zaak op de andere vreemdelingen voor, en dat is dat zij dezelfde taal als de Engelschen spreken, en men zoude er nog bij kunnen voegen, dat de geneeskunde in de Vereenigde-Staten min of meer dezelfde scholen volgt als die in Engeland, wat ook in zekere mate uit de gelijkheid van talen voortspruit. Doch dit is zeker, dat het tegenwoordige Congres van al de tot dusverre gehoudene niet de minste resultaten zal hebben. En de eer daarvan komt voornamelijk toe aan het Congrescomité en aan de ijverige bemoeiingen van de Heeren Mac Cormac en Makins, respectievelijk secretaris en onder-secretaris van het comité; de arrangementen, zoowel voor het Congres en voor de sectie-vergaderingen als voor de genoegelijke bijeenkomsten, waren, zooals Prof. Donders bij de openingsplechtigheid zeer terecht opmerkte, perfect.
 In mijn brief van gisteren heb ik slechts ter loops melding gemaakt van de after-dinner-speech van Dr. Austin Flint (een der Amerikaansche afgevaardigden). Deze was inderdaad alleraardigst en wekte in hooge mate den lachlust en toejuichingen op. Hij voorspelde een resultaat van het Congres, dat niet voorzien was, namelijk eene invasie van Groot-Brittannië door de ambtsbroeders van de Vereenigde-Staten, tengevolge van de opgewondenheid, die zeker zou ontstaan door de verhalen over de onbeperkte gastvrijheid waarmede het Congres ontvangen was, tenzij de preventieve maatregel werd genomen om het volgend Congres aan de andere zijde van den Atlantischen Oceaan te houden. Kon hij op schooner wijze hulde brengen aan de werkelijk groote gastvrijheid? Zijne woorden schijnen ook aan te duiden, dat men in Amerika plan heeft het volgend Congres aldaar te doen plaats hebben, anders had hij zeker aldus niet gesproken. Misschien staat daarmede ook in verband de vergadering van de Amerikaansche afgevaardigden, die heden plaats had.
 Onder de Congresleden zal wel geen enkel zijn, die over vrijen tijd kan beschikken. Van vele der Hollandsche weet ik dat zij verschillende uitnoodigingen hebben ontvangen, maar dat het hun werkelijk aan [t]ijd ontbreekt. De geheele dag werd heden wederom in beslag genomen met sectie-vergaderingen, bezoeken van hospitalen en van het museum voor natuurlijke historie in Kensington, door microscopische onderzoekingen, door uitstapjes op de Theems tot Greenwich (uitnoodiging van den heer Penn) en naar Windsor enz., terwijl er gezorgd is dat er goede gelegenheid is om een luncheon te gebruiken. Zoo kon men in het Cafe Monico, Piccadilly Circus, tusschen 12 en 3 uren in een alleen voor Congresleden gereserveerde zaal met visch, vleesch, groenten, brood en kaas een luncheon gebruiken voor 1/6 (ƒ0,90 de persoon! terwijl ook in de restaurant van Spiers & Pond (the Criterion) bijzondere arrangementen getroffen zijn.
 In de sectie-vergaderingen zijn heden belangrijke zaken behandeld, en de Nederlandsche leden traden daarin herhaaldelijk op. Zoo sprak professor Snellen, van Utrecht, in de afdeeling voor oogheelkunde over »de natuur der sympathetische oogontsteking en in ’t bijzonder over de wijze van hare overbrenging.” Dr. Dentz, van Utrecht, over »een voorstel om den term »Carries” te laten wegvallen,” Dr. H. van Capelle, van ’s Hage, in de afdeeling voor geneeskundig staatstoezicht over »de voorzorgen noodig om de hondsdolheid te bestrijden,« Dr. Marinus Gori, van Amsterdam, over »het vervoer van zieke en gewonde soldaten in tijd van oorlog”, en Professor Plugge, uit Groningen, over »de doodelijke dosis van verscheidene Aconitenpreparaten.”
 Doch ook door andere vreemdelingen zijn heden, zelfs voor leeken, interessante onderwerpen behandeld. De beroemde Parijsche Professor Pasteur mengde zich in eene discussie over kleine organismen in wonden. Dr. Koch, van Berlijn, toonde met behulp van oxy-hydrogeen licht de tegenwoordigheid van micro-organisme in het bloed en de weefsels aan in gevallen van zekere ziekten. Dr. Libbrecht, van Gent, sprak over kleurenblindheid bij spoorwegbeambten en zeelieden. De bekende Dr. Drysdale behandelde de regeling der prostitutie in Weenen. Ware ons het bijwonen der sectie-vergaderingen niet ontzegd, velen zouden zeker de afdeelingen voor geneeskundig staatstoezicht (sectie XIII) en voor militaire genees- en heelkunde (sectie XIV), of in het museum het aantoonen van zeldzame ziekten bij levende personen bijwonen. Wijselijk is dit echter niet toegelaten, want wij zouden bij dergelijke bijeenkomsten slechts in den weg zijn.
 Op de groote namiddagvergadering in St. James Hall voerde Dr. Billings, van Washington, het woord over »onze medische litteratuur.«
 Des avonds te 8 uren werd in Guildhall eene conversazione gehouden, welke door den Lord-Mayor en de corporatie van de City van Londen aan de leden van het Congres en hunne dames was aangeboden. Dit was meer eene vergadering voor die afgevaardigden, welke het banket bij den Lord Mayor niet konden bijwonen, en eene dergelijke bijeenkomst komt in aard eenigszins overeen met de plechtige ontvangst van Congresleden te Amsterdam door den gemeenteraad, hoewel de vormen en de manier van doen natuurlijk zeer verschillend zijn. De Guildhall was voor deze gelegenheid geheel en al gemetamorphoseerd, het geheele schoone gebouw was op de meest kwistige wijze versierd, en het museum, de gerechtszalen, de bibliotheek, de raadszaal kortom alle zalen in het geheele gebouw waren opengesteld. Om de versieringen nog te beter te uitkomen