Pagina:Land en volk van Sumatra (1916).djvu/156

Uit Wikisource
Deze pagina is proefgelezen

116


meestal een te zware proef. Van alles eten zij: knollen, aardwortels, vruchten, wormen, insecten, slangen, hagedissen, krokodillen, leguanen, herten, varkens, apen, visch, schildpadden. Of het vleesch in staat van ontbinding verkeert, doet er weinig toe en de bereiding is meer dan primitief.

In de Rawas is hun taal afwijkend van het Maleisch, waarschijnlijk vermengd met het Redjangsch; hoe meer men benedenstrooms komt, hoe zuiverder het Maleisch wordt. Onder de jongere Koeboe's is het Redjangsche rēntjongschrift vrij algemeen bekend en wordt dit gebezigd om minnebriefjes te schrijven op bamboe, plankjes of papier.

In het vangen van groot wild zijn zij zeer bekwaam.

Onderling hebben de Koeboe-stammen weinig gemeenschap met elkaar. De echte bosch-Koeboe's hebben slechts de meest primitieve hutten van ruw hout en bladeren en kunnen zich als echte boschmenschen van het woud voeden en zich aan de aanraking met vreemden onttrekken. Malims fungeeren als sjamanen; door dans en muziek in extase gebracht, zijn zij bemiddelaars tusschen geesten en menschen en genezen zieken.

Velen lijden aan huidziekten van verschillenden aard. Hun dooden worden begraven of in lijkenhuisjes achtergelaten in het bosch. Het volk is klein en ineengedrongen van gestalte en heeft veelal lang gekroesd haar.

De Djambi'sche Koeboe's aan de Bahar maken flinker indruk; de mannen zijn groot van postuur; de vrouwen blanker en knapper.


Oeloe's.

De orang Oeloe in Klein-Mandailing zijn allen Mohammedanen en geenszins zoo onbeschaafd als de naburige Loeboe's. Er is geen reden om hen met deze te vereenzelvigen. Het is wel bijna zeker, dat zij eenvoudig achterlijk gebleven Minangkabauers zijn, afkomstig van Raŏ. Zij volgen het matriarchaat, evenals deze. Dezelfde drie soekoes, waarin zij verdeeld zijn, vindt men nog terug in Raŏ. De taal is Minangkabau'sch met eenige dialectische wijzigingen. Bij het instellen onzer administratieve bestuursindeeling zijn zij pas van Raŏ gescheiden en bij Mandailing gevoegd.