Pagina:Limburger Koerier vol 061 no 243.pdf/2

Uit Wikisource
Deze pagina is niet proefgelezen

Doodelijk ongeval. Men meldt uit Gorinchem:

Bij de nachtelijke schietoefeningen, die door het garnizoen alhier reeds sedert eenige avonden op de batterijen werden gehouden, had gisteravond omstreeks tien uur een ongeluk plaats, waarbij een menschenleven te betreuren valt. Be milicien:, v. K, uit TYicht, w'erd dooreen schot met los kruit uiteen vuurmond zoodanig getroffen, dat hij aan het lichaam vreeselijk verminkt en luid kermend van pijn naar het hospitaal werd vervoerd, waar hij spoedig overleed. Nog eenige manschappen kregen verwondingen aan het gelaat. Van andere zijde meldt men aan de N. R. Ct.: ' Toen er liggende tegen de wallen met geweren geschoten was, volgde het commando „bij de stukken”. Vermoedelijk heeft dit bevel eender manschappen niet gehoord, althans één man was er blijven liggen, met het gevolg dat hij toen er met de stukken gevuurd werd een volle lading uiteen kanon in het onderlijf kreeg. Rumoerige heeren.

Eenige deftige heeren uit den Haag hebben te Haarlem publiek schandaal gemaakt, wat niemand past maar deftigen heeren wel allerminst. Zij hadden aan een chiquen sportwedstrijd (hockey) deelgenomen, daarna fijn gedineerd en kwamen in zware dessert-stemming in het groote café „De Kroon”, waar ze het den dames-musici door op het podium te springen en allerlei ongepaste grappen uitte halen, zoo lastig maakten, dat dezen niet verder konden spelen. De bestuurder van het café riep de hulp der politie in. Twee agenten vertoonden zich en verzochten den lastigen cafébezoekers de zaal te verlaten. Dit verkozen zij echter niet; en toen de agenten een hunner wilden aanpakken, wierpen de zeven anderen zich op de politiemannen en dienden hün een hevig pak slaag toe. De café-houder, die de (agenten te hulp kwam, kreeg er eveneens duchtig van langs.

Inmiddels werd het getal politieagenten tot zeven versterkt. Gezamenlijk gingen ze nu met hun gummiestokken de belhamels te lijf, en het gelukte hun nu de heeren, die zich met mlneraalwaterflesschen en ander sriaswerk hevig verweerden, uit de ziaal te verwijderen. De heeren liepen hierbij op hun beurt danige klappen op. Zoo bekwam mr. M., eender hoofdaanleggers der geschiedenis, drie groote builen aan het voorhoofd. De zaal van „De Kroon” had eenigszins het,aanzien vaneen ruine, toen de onruststokers op straat waren gezet. De aanwezigen hadden reeds spoedig de vlucht genomen. De schade aan glaswerk enz. veroorzaakt, is vrij aanzienlijk. Op straat gekomen, waren de lui nog niet tot kalmte gebracht. Daar zij telkens het café weer wilden binnendringen, moest de politie een charge maken met de sabel.

Brie hunner zijn daarop naar het bureau van politie getogen om met groot misbaar te klagen over het optreden der politie. Onder geleide vaneen politieagent werd eender heeren toegestaan zijQ pet, die inden slag gebleven was, inde cafézaal terug te gaan zoeken.

Be politie heeft tegen twee der clubgenooten, een tandarts en een officier der infanterie proces-ver’baal öpgemaakt.

GEMENGD BUITENLANDSCH NIEUWS ITALIË Een ouderwetsche roover.

Inde Lepontijnsche Alpen is dezer dagen een gevaarlijke roover, met name Guiseppe Crealin, die langen tijd schrik had verspreid in het dal van Lago Maggiore, na een langdurige vervolging en een harden strijd levend gevangen. Dat gebeurde ni. op den besneeuwden top van den berg Zoda. Reeds een paar jaar geleden hadCrea lin daar zijn hut opgericht, ter hoogte van 6630 voet, en van daar maakte hij in alle richtingen rijn rooftochten. De gemeenten inden omtrek hadden reeds veel moeite gedaan om hem te pakken, maarde roover was hun altijd te slim af en paste telkens weer nieuwe listen toe. Wanneer men hem op het spoor meende te zijn, verdween hij spoorloos, en later kwam het dan meestal uit, dat hij weer eens het hof had gemaakt aan een boerendochter en, door deze geholpen kon ontkomen, ook al had hij uit de woning der schoone wat souvenirs meegenomen.

Ten slotte riep de politie militaire hulp in, en een twaalftal uitgelezen mannen kregen opdracht jacht te maken op den roover: Zij waren gekleed als gidsen, maar droegen toch een geweer en had den een revolver bij zich. Heel voorzichtig, twee aan twee, drongen zij in het woud door. Spoedig kwamen ze dien roover op het spoor, maar hij was vlugger dan zij, en hij versperde hun den weg dooreen boschbrand te veroorzaken. Dat gaf groote vertraging, een geheel stuk van hetbosch brandde af; en daarna werd de vervolging voort gezet langs de verschillende paden, die bergopwaarts liepen. Toen men nog 600 M. van den top verwijderd was, verwelkomde Crealin de solda>- ten met een kogel, die echter miste. Hjj had zijn hut omringd met een borstwering; en blijkbaar was hij op een belegering voorbereid. De soldaten zochten dekking en openden het vuur, dat door den belegerde werd beantwoord. Het was al laat inden middag en de aanvallers moesten er dus aan denken niet veel langer te blijven ; inden nacht zouden ze doodvriezen. Hun handen verstijfden reeds, zoodat zij niet goed meer schieten konden. De roover schoot daarentegen heftig voort, totdat hij opeens ophield. De soldaten dachten aan een list, en zij wachten, maar toen er niets meer werd gehoord, klommen se naar boven. Ze braken de deur open en vonden den gevreesden man bewusteloos op den grond liggen. Hij’ w&s aan het voorhoofd door een kogel getroffen, maarde wond was onbeduidend.

Inde hut vond men een groot bedrag aan geld en zeer veel kostbaarheden, een voorraad levensmiddelen voor een lang beleg en o. a. ook een aantal minnebrieven tvan allerlei schoonheden inde dalen beneden.”

Toen de gevangene bijkwam, waren zijn eerst® woorden : „Zoo mijne heeren, daar hebt u mij eindelijk. Het is toch maar een aardige, eerlijke strijd geweest.

Crealin wordt beschreven als een slanke, indrukwekkende verschijning van ongeveer veertig jaar. Hij is naar Milaan gebracht om daar terecht te' staan. AFRIKA. Reunzenhaai.

Een hoogst merkwaardig avontuur overkwam het Oostenrijksche slagstoomschip „Bohemia” op zijn reis naar de Middellandsche Zee. Het schip bevond zich inde Roode Zee, de zee was rustig en er woei een lichte Noorderwind, toen plotseling een buitengewoon heftige stoot het geheele schip deed schudden. Het was alsof het schip met een groot drijvend voorwerp in aanraking gekomen was. Allen ijlden dadelijk naar het dek en hier vertelde de dienstdoende officier, dat het schip tegen een zeemonster gebotst had. Zijn woorden wekten een ongeloovig gelach, maar vanaf het voordek zag men al spoedi"- dat de man juist gezien had. Het schip was op een reusachtigen haai gevaren, een z.g. hamerhaai, die 28 tot 30 voet lang was. Be visch had zich op het kritieke oogenblik vlak voor de boeg bevonden, die met zulk een vaart in het lijf van het dier boorde, dat deze letterlijk gespietst werd; niettegenstaande hij zijn staart woedend door het water zweepte, kon hij niet vrij komen. Daar ’t kolossale lichaam van ’t dier de snelheid van het schip aanzienlijk verminderde, probeerde de kapitein door nu naar links, dan naar rechts te manoeuvreeren, los te komen, doch vergeefs. Er'bleef ten slotte niets anders over, dian de machine stop te zetten en toen eerst, toen het schip geheel stil lag, gelukte het zich van de haai te bevrijden. Beze verdween, een lang bloedspoor achterlatend, inde diepte. Daarop zette de „Bohemia” haar reis voort. PROVINCIE NIEUWS. NIEUWS UIT MAASTRICHT ADRES AAN DEN MINISTER VAN L. N.

EN H. Men schrijft van dato 18 Oct. : Onderstaand adres werd heden door de dames Rutgers-Hoitsema en Drucker aan den Minister v. Landbouw, Nijverheid en Handel overhandigd. Zijne Excellentie onderhield zich geruimen tijd met haar over verschillende punten den vrouwenarbeid betreffende.

Aan Zijne Excellentie den Minister van Landbouw, Nijverheid en Handel Geven met verschuldigden eerbied te kennen de ondergeteekenden, vertegenwoordigende in dezen de volgende vereenigingen, deel uitmakende van het Nationale Comité in zake wettelijke regeling van Vrouwenarbeid : Nederl. Vrouwenbond tot verhooging van het Zedelijk Bewustzijn; Algemeene Nederl. Vrouwenvereeniging „Arbeid Adelt"; Nat. Vereeniging voor Vrouwenarbeid; Vereeniging voor Vrouwenkiesrecht; Vereeniging Hoofden van Openbare Bewaarscholen te Rotterdam ; Vereeniging ter behartiging van de belangen der Vrouw; Vrije-Vrouwenvereeniging; Vereeniging van bewaarschoolonderwijzeressen te Rotterdam;

dat zij dooreen ingesteld onderzoek in loco en een onderhoud met de fabrikanten en ook afzonderlijk met de arbeidsters, alsook met eender der hoofdleiders van de arbeidersbeweging te MAASTRICHT, die in „Het Volk” van 31 Aug. 1.1. (had bijlage) op de vervanging van vrouwen rn Jeugdige personen door mannen heeft aangedrongen, tot de overtuiging zijn gekomen, dat dein het

.. B. van ld Juli 1.1. vervate eischen en verbodsbepalingen haar uitermate streng voorkomen en volgens haar zonder billijken grond duizenden vrouwen en meisjes van haar broodwinning dreigen te berooven. Deze overtuiging is gebaseerd op ’tgeen zij bij 't onderzoek inde door haar bezochte fabrieken de Syhinx en de Société céramique te MAASTRICHT, waiar resp. 1086 en 600 vrouwen en meisjes, het geheele jaar door, geregeld werk vinden, hebben gehoord en waargenomen : dat n.l. de gezondheidstoestand der vrouwen, vergeleken bij die der aldaar werkende mannen, eer beter dian slechter was, ook van die vrouwen, welke daar gedurende 10, 12,15, 20, ja zelfs 37 jaren Onafgebroken werkzaam waren geweest, dat tegenwoordig door moderne hygiënische inrichtingen en voorzorgen het gevaiar voor loodvergiftiging, zoowel bij het schilderen als bij het druk ken op aardewerk, zooveel mogelijk buitengesloten is. ,

Redenen waarom wij Uwe Excellentie dringend verzoeken het K. B. van 13 Juli 1.1. te wijzigen en de gezondheidsmaatregelen, voorgeschreven in het beang van volwassen vrouwen, ook tot de mannen inde betreffende branche uitte strekken en vóór alles te verhoeden, dat dooreen partijdig, dogmatisch drijven van enkele zijden, duizenden vrouwen, onder de valsche leuze van bescherming, broodeloos gemaakt en de vrouw straks voorgoed, niet alleen uit de aardewerkfabrieken maar uit de geheeie nijverheid, waar ze nu vasten voet heeft verdreven zal kunnen worden. ’t Welk doende,

(was get.) Jonkvr. A. v. Hogendorp; Ottilie Schöf fer—Bunge; Th. P B Haver; H C. v. Loenen de Bordes; H E J Lammerinks-de Kip; M W H Rutgers-Hoitsema; W. Drucker; M. J. de Soete. Amsterdam, October 1906.

Kamer van Koophandel en Fabrieken. Inde vergadering der Kamer van Koophandel en Fabrieken alhier, gehouden op 16 October 1906, werd kennis «renomen vaneen schrijven van den Minister van Fiianciën dd. 11 October 1906, houdende mededeeling dat tegen de door de Kamer gevraagde vestiging vaneen subkantoor der invoerrechten en accijnsen aan het goederensfation buiten de voormalige Boschpoort alhier overwegend bezwaar bestaat en dat de Minister het door hem overwogen denkbeeld om het geheeie ontvangkantoor der invoerrechten en accijnsen naar de nabijheid van voormeld station te verplaatsen heeft moe ten prijsgeven, met het oog op de bedenkingen, welke daartegen zijn aangevoerd door Burgemeester en Wethouders van Maastricht, te dier zake door den Minister geraadpleegd. De Kamer betreurt het dat den Minister de uitvoering van zijn denkbeeld om het geheeie ontvangkantoor meer inde nabiiheid van het goederenstation te vestigen door het Gemeentebestuur is ontraden, aangezien haar geene ernstige bezwaren tegen die verplaatsing bekend zijn en al degenen die wegens aan het goederenstation aangevoerde goederen op het ontvangkantoor te maken hebben door die verplaatsing zeer zouden worden gebaat, en besluit Burgemeester en Wethouders te verzoeken haar met de van die zijde tegen de verplaatsing geopperde bezwaren wel te willen in kennis stellen.

De Kamer besluit na kennis te hebben genomen van de te dier zake door den secretaris ingewonnen inlichtingen te steunen een request aan den Minister van Landbouw, Nijverheid en Handel gericht door de Kamer van Koophandel en Fabrieken te Boosendaal, tot opheffing der bepaling ingevolge welke voor het vervoer met den spoorweg van en naar de grensstations genoemd in het Besluit van 2 Sept. 1901, Staatscourant 5 Sept. 1901 no. 207 (waaronder ook Maastricht) vereischt wordt overlegging van certificaten, waaruit blijkt, dat het te vervoeren vee niet lijdende Is aan eenige besmettelüke ziekte. Eindelijk besluit de Kamer de aandacht van den Minister van Financiën te vestigen op den onlangs geconstateerden invoer vaneen belangrijke hoeveelheid .Belgische nickel ter waarde van frcs. 2000 door eene wisselbank alhier en nogmaals hij gezegden Minister aan te dringen öp algeheel verbod van invoer van vreemde pasmunt. Vernielzucht. Inden afgeloopen nacht vernielde zekere G. H. S. ineen sigarenwinkel te Wijk eene groote spiegelruit ter waarde van f 100. Tegen den dader werd proces-verbaal opgemaakt.

PLOTSELINGE DOOD. – Gisteravond ten 7 uur had inde Grachtstraat alhier een treurig voorval plaats De 23 jarige vrouw S. R., stond met haar kindje van 3 maanden, dat zij op den arm droeg, aan de deur harer woning te praten, toen zij plotseling ineen zeeg en op haar kindje viel. Bij hare tat-ile werd zij binnengedragen. Spoedig ingeroepen geestelijke en geneeskundige hulp kon niet meer worden verleend. Dr. Indemans kon slechts den dood constateeren. Het kindje bekwam niet het minste letsel. Het ongeluk moet aan eene beroerte worden toegeschreven. Vóór een 7-tal jaren vond men een 13-jarigen broeder van de ongelukkige dood op de stadsbelt liggen.

Verzekerin ”* tejren brandschade. Bij de door Burgemeester en Wethouders alhier op Woensdag j.l. gehouden openbare inschrijving naar de verzekering tegen brandschade van de gebouwen, machines, toestellen en verderen inventaris, behoorende tot het openbaar slachthuis dier gemeente, voor een bedrag van f 229,255 en voor een tijdvak van 10 jaren, zijnde volgende inschrijvingen ingekomen : le. Maastrichtsche Brand verzekering-Mij. Premie per duizend f 0,40. Totale premie f 91,70; 2e. Mij. wan Brandverzekering voor het Koninkrijk der Nederlanden te ’s Hertogenbosch resp. f 0,50 en f 114,63; 3e. Nederlandsche Lloyd te Amsterdam, resp. f 0,50 en f 114,63; 4e. 53 randwaar bo r g-Mij. „Colonia” te Keulen resp. f 0,53i en f 122,43; se. ’s Hertogenbosche Brandwaarborg Mij. resp. f 0,55 en f 126,10; 6e. Gladbachsche Brandverzekering Mij. resp. f 0,58,37 en f 138,82; 7e. Algemeene Verzekering-Mij. „Providentia”, VerzekeringSocieteit „de Amstel”, Brandlassurantie-Mij. ,Be Oosterling resp. f 0.60 en f 137,56;8e. Brandverzekering-Societeit „de Amstel te Amsterdam, resp. 1 0,60 en f 137,56; 9e. Aachen-Leipzicher-Versicherungs-A G. te Aken, resp. f 0,60 en f 138,63; 10e. Vaterlandische Feuer-Versicherungs-A.-G. te Elberfeld; succursale voor Nederland: Lippmann en Kracht te ’s-Gravenhage resp. f 0,70 en f 160,47; 11e. Provinciale Brand en Inbraak-VerzekBring te Amsterdam resp. I 0,80 en f 183,40. NIEUWS UIT SITTARD.

Raadsvergadering. Morgen namiddag te 5 ure vergadert de Gemeenteraad. De agenda vermeldt o. m..: Adres ingezetenen Rijksweg om doortrekking der gasbuizenleiding. Adres van verschillende vereenigingen om eene subsidie voor de stichting eener leesbibliotheek. Voorstel van B. en W. tot invoering eener belasting op tooneelvertooningen en andere openbare vermakeliikheden. Rapport commissie gemeenterekening over 1905. Idem over de begrooting voor 1907. Begrooting Armbestuur voor 1907. Adres Armbestuur om buitengewone subsidie.

NIEUWS UIT ROERMOND.

Muur ingestort. — Tengevolge van den kolenlast stortte Donderdag op het terrein der gasfabriek de scheidsmuur tusschen genoemd terrein en den tuin van mevr. C., waardoor een aantal leiboomen, welke tegen dien muur geplaatst waren, vernield werden.

Gezondheidscommissie. — Bij beschikking van den Commissaris der Koningin in de provincie Limburg zijn benoemd tot leden der Gezondheidscommissie, zetelend te Roermond, in de vacature A. J. A. Haffmans, wien eervol ontslag is verleend, de heer F. E. F H Geelen, arts te Roermond, en inde vacature H H. Delsing, die overleden is, de heer J. A. Meuter, ingenieur van ’s rijks-waterstaat te Roermond.



NIEUWS UIT VENLO.

RAADSVERGADERING. – Bij de Woensdagavond gehouden vergadering van den gemeenteraad waren afwezig de heeren Fr. Goossens, L. Berger en W. van Oeijen. Na de mededeeling. dat de g'emeentebegrootmg pro 1907 Donderdag zal worden bezorgd, zegt de neer SWANE, dat het beter is, om zooai'.s reeds vroeger door hem betoogd werd, een dergelijk belangrijk stuk, voordat dit aan den gemeenteraad wordt voorgelegd, door verchiüevidc te benoemen afdeelingen, die uit hun midden een rapporteur kiezen, te doen onderzoeken De VOORZITTER antwoordt, dat hij van planwas om de begrooting de volgende week Woensdag in gesloten vergadering te behandelen, dan is de geheeie raad bij elkaar. Eece splitsing als hiervoren genoemd is erg omslachtig. De heer SWANE vindt zulks niet, daar de raad zich in drie afdeelingen kan verdeelen, aan welke afdeelingen als hoofd de Burgemeester en de Wethouders konden staan. De VOORZITTER is het hiermede niet eens en acht het beter als de raad geheel bij elkaar is. Ook de heer RUSSEL deelt deze meening. De heer MATTOUSCH is het eveneens hiermede eens, dat de begrooting eerst door den raad werd onderzocht en daarna door de commissie ; hij bestrijdt, dat dit, zc.oals een paar heeren beweren, vooraf zou hebben plaats gehad. De heer VAN KAN merkt op, dat hij een jaar lid van de gascommissie is geweest; spr. zou gaarne zien, dat die vergaderingen beter dooide -leden werden bijgewoond. Er is een lid bij die commissie, dat spr. in dien tijd nooit heeft gezien VOORZITTER. De wet laat zulks niet toe, mijn heer van Kan ; eene strafbepaling hieromtrent bestaat niet, doch ik hoop dat uw wenk helpen zal De heer SWANE zegt verder, dat het in zijne be doeling ligt dat alle leden bij de behandeling tegenwoordig zouden zijn, hetgeen in dit geval, nu een lid van meer commissies lid is, niet mogelijk is. Het voorstel van B. en W. om deze zooals ge woonlijk te behandelen, wordt daarna aangekomen. Vaststelling van de verordening regelende de heffing en invordering van bruggeld. Het gewone bestaande tarief blijft ivi hoofdzaak gehandhaafd ; er wordt geheven voor paarden 8 cents, koeien enz. 5 ceiils, schaap, bok of geit 3 cent, karren en rijtuigen 10 cents, rijtuigen op 4 wielen 12 cents, hondenkarren,kruiwagens of kinderwagens, beladen met goederen, 2 cents, motorwagens op 4 wielen 80 cents en gewone motorrijwielen met of zonder bijwagen 6 cents. Voertuigen van militairep, militaire detachementen en rijtuigen van rijksambtenaren, voor dienstzaken reizende, zijn vrij van' deze belasting. De brug zal in het begin der maand December bij inschrijving verpacht worden voor, den tijd van 3 jaren, aanvangende 1 Jan. 1907 ent eindigende den 31 en December 1909, terwijl de mi' nimmn opbrengst f 4500 moet bedragen. Deze en meerdere bepalingen worden met algemeehe stemmen goedgekeurd. Tot leden van het stembureau voor ’de verkiezing van leden voor de Kamer van Koophandel, die zal plaats hebben op 15 November a.s., worden gekozen de heeren RUSSEL en HENDRIKS.

Het suppl. kohier ao. 1 der rioolbeïasting over 1906 wordt vasfgesteld op f 108.121, dat der rioolbelasting wordt verminderd met f 299.124, terwijl de oninvorderbare posten Hoofdelijken omslag in totaal bedragen f 332.80. Was ingekomen een schrijven van Dr. R. H. Eijek, destijds leeraar aan de gemeente H. B. S., die op 1 Sept. 1881 aan het Rijk was overgegaan, om eervol ontslag als leeraar dezer gemeentel, ingaande op vorengenoemden datum, zulks in velband met een hem toe te kennen' pensioen, hetwelk daardoor met f 150 per jaar zou worden verhoogd. Daar hieromtrent geene bezwaren bestaan, zal aan het gevraagde alsnog gevolg worden gegeven, daar nergens een besluit te vinden is, dat aan een dier leeraren ontslag werd verleend resp. hierom niet werd gevraagd. De heer SCHRIJNEN bemerkt vervolgens, dat door hem een verzoek werd ingediend om art. 42 der politieverordening te wijzigen. Nu is er eene vergadering van die commissie geweest en toch is dit niet behandeld geworden. Spr. acht het niet juist, dat dit voorstel niet behandeld is en wil het daarom direct in stemming gebracht hebben, VOORZITTER. Tn de politieverordening zijn nog verschillende wijzigingen aan te brengen ; ik had mij voorgenomen uw voorstel bij de eerste de beste wijziging op te nemen. Het is zeer omslachtig om voor een enkele wijziging dien omweg te maken, SCHRIJNEN. Ik acht dit zeer noodig voor de veilig” heid en zedelijkheid en ik blijf bij mijn voorstel,, hetwelk ondersteund wordt VOORZITTER. Oiri die geheele verordening voor 2 dagen in 1 jaar te wijzigen, is te omslachtig. Wil de raad stemmen, mij goed, doch ik keur zulks af. De heer SWANE is voor wijziging, daar zich hier met die dagen too* neelen voordoenl, die dien omslag wel waard zijn, VOORZITTER. Ik heb er veel bijgewoond, doclï hier gaat het tamelijk fatsoenlijk tóe. Het voorstel om dit artikel te wijzigen bij de eerstvolgende wijziging der politieverordening, wordt daarna aangenomen. (Tegen de heeren Schrijnen en Seelen)., Niets meer aan de orde zijnde, wordt de verg** dering ten 7.40 uur gesloten. VAN OVER DE GRENZEN.

KIND DOODGEREDEN. – AKEN. Vóór gisteren avond, tegen het invallen van de duisternis, is op den weg Eupen—Aken een verschrikkelijk ongeluk gebeurd. De 8-jarige Catbarina H. werd doop eene Belgische automobiel aangereden en op slag gedood. Het meisje wilde de straat oversteken, od een oogenblik, dat de electrische tram, waar het achter liep, met een van de stad naderend voertuig kruiste. De auto, welke tot nu toe langzaam aclK ter de tram had gereden, reed naar voren, en greejj het meisje, dat aan de slapen getroffen werd. Een ontboden geneesheer kon slechts den dood consta? teeren. Niemand der betrokkenen is aan het ongeval schuldig.

OPSTOOTJES OM EEN DOIIEN FONT). NEEtRPELT. Zekere M., wonende te Bree, had ter gelegenheid der kennis alhier, eene danszaal in gericht. Hij was in ’t bezit van twee honden. De burgemeester van Bree deed ziin collega te Neerpelt weten, dat de honden van M. in aanraking waren geweest met een dol dier. M. W., wethouder alhier begaf zich met den veldwachter naar M., om de ver dachte dieren af te maken. Maar zij werden beleedigd en moesten per telefoon hulp vragen aan de gendarmen. Twee personen stonden den wethouder en den veldwachter bij, welke dezen keer, onder een regen van projectielen, konden handelen en da honden afmaken. KERKNIEUWS.

Een held van christelijke naastenliefde, Inde Surinamer van 22 September wordt da dood gemeld van Pater hemmens, den verpleger der melaatschen te Paramaribo.

Een held der christelijke naastenliefde is in hem! gesneuveld.

En met ontroering, doch ook met trots, dat dö christelijke naastenliefde zulke helden kweekt, za| men onderstaande levensbijzonderheden van Patel] Lemmens vernemen :

De overledene werd den 28en Juli 1850 te MAAS* TRICHT geboren. De jeugdige Felix Henrieus Hu* bertus Lemmens koos de militaire loopbó-an.

Als officier was hij door zij-n opgeruimd en tig karakter bij zijn kameraden bemind, door zijl* ernstig plichtsbesef door zijne oversten gewafflC* deerd, en om zijn levendig geloof door allen geëerbiedigd. In 1878 werd luitenant Lemmens gedetacheerd in Suriname, en velen zullen zich den officier herinneren, die op zoo uitnemende eivkiqr sche wijze de gezelschappen wist te vermaken» Maar voor alleswas de luitenant een toonbeeld v&n plichtsbesef en godsdienstigheid!, evepoïs wifr len mr. Borrel, lid van het Hof van Justitie, mee v/ien hij vriendschappelijke betrekkingen aad> knoopte. Die vriendschap werd later nog innigere toen mr. Borret hier inde congregatie des Aller, heiligsten Verlossers trad, en luitenant lot datzelfde doel zich naar Nederland begaf. Den Ben December 1882 legde hij op het voorbeeld van zijn Stichter, den H. Alfonsus de Liguóri, ff ’s-Bcsch zijn degen op het altaar en zijn officiersuniform met dat der missionarissen, redemptoristen. Een jaar later legde hij de religieuze gelofte al en begaf zich naar het studiehuis te Wittern bij Maastricht, om de hoogere studiën te voltóoieny A’daar ontving Pater Lemmens den Ben Octobeaj 1886 de H. Priesterwijding. Hij werd de eerste pastoor van Nw. Nidkerie, eü Albina heeft veel aan den missionaris te danken onder hem werd de katholieke kerk aldaar gffc bouwd.

Inde Marowijne-rivier liggen verschillends eilandjes, en op een er van worden de deportéè* die melaatsch zijn, verbannen, en als het ware aan bun lot overgelaten. Eens inde week komt eefty korjaal hun eten brengen en daarmede is de vecv zorging dier ellendigen afgeloopen, die in armzaft lige hutten den dood afwachten. Zooveel dl en da kon het menschltevend hart van P'ater Lemmenf rist- verdragen. 'Menigmaal begaf hij zich derwaartg ui de toone-elen, waarvan weleer Batavia getuige was. toen P. Donders, als een liefdezuster, de zieken verpleegde en aan hun alle zorgen besteedde, herhaalden zich og dat eenzame eiland der Maro.wijne-rivier, waar P. Lemmens, meenende van onemand gezien te worden, de wonden des lichaam» zoowel als die der ziel verbond:

Deze bijzonderheden vernamen wij vaneen getuige, die den missionaris naar dat eiland overbracht.

Slachtoffer van zijn heldhaftige naastenliefde, zonderde de missionaris vrijwillig zich af, toen de ziekte zich begon te vertoonen. De verpleegden der Gerardlus Majella-Stichting badden een herder noodig en de edelmoedige missionaris wilde thans de laatste jaren besteden om hem te troosten, op te beuren, te onderrichten en zooveel mogelijk hun leed te1 verzachten..

En vier jaren heeft dat heldhaftig leven nog geduurd.

Zijn aangeboren geestigheid benutte de missionaris nu en dan om tooneeltjes samen te stellen voor zijne zieken, die als om strijd naar eender rollen dongen. Zoo werden dikwijls feestjes georganiseerd, waaraan het muziekkorps der Stichting luister bijzette. Tentoonstellingen werden gehouden van voorwerpen, door verpleegden vervaardigd.

En van dat alleswas P. Lemmens de ziel. Zijn uitvaart had met zeer veel luister plaats, Familiebericht

Burgerlijke Stand. Geboorten ; 3, Vrancken, geb, Arnold d, Kleina Looierstraat J, 'WeiJgergans, geb. Goessens, d, Ruiterstraat, L. Hamers, geb, Hardfl, z, André van Hasseltkade. A. Schveuder, geb, Ysermans b, Koestraat, C. M. J. I. H. Hollman, geb, Marree, z, Aloxander Battalaan. J. N, J, Thomsio, geb, Seuntjens, z, Raamstraat; J. Knubben, geb, Geurts, d, Bogaardestraat- H. Paulussen, geb, Hermans, d, Herbenosstraat. Getrouwd : J, J, Huiskens, magazijnsknecht, weduwnaar Fran schensingel on M, A, Cobben, z, b, weduwe van Lambortus Pennings, Herbenusstraat. J, L, Jongen, ijzenverker en A. M. Loosveld, aardewerkster, beiden w. Bogaardestraat. C. F. Bovens,dag ioóner en M. J. Kuipers, z, b, beiden Grachtstraat. Overleden : Maria Josephina Egger, z, b, oud 85 jr, en 2 md. weduwe van Johan Georg Buol w. Groots Gracht. Aangiften van den 18 Outobei' 19o6. Geboorten: JZegers, geb. Laheij, z, Gubbelstraat. M. G. Paulus sen, geb, Bucx d, Lage Barakken. P, Dresens, geb, Moi dang 7, Herbenusstraat. A. Penders, geb, Dierickx, d, Wijker Heyenstraat. J, van Wunnik, geb, Schuimer, d. Statensingol. J. Hermans, geb, ïfiemeijer, d, Oapuoijnens traat. Getrouwd: G. Morreau; huisschilder w, Bogaardestraat en M, v. Heesch, z, b, w, O, L, Vrouwe Wal-2