Pagina:Nieuwe Rotterdamsche Courant vol 069 no 018 Ochtendblad.pdf/6

Uit Wikisource
Deze pagina is proefgelezen
2
 
NIEUWE ROTTERDAMSCHE COURANT. — VRIJDAG 19 JANUARI 1912 — OCHTENDBLAD, A.

in aanschaffing en onderhoud is en minder personeel noodig heeft en minstens evenveel gevechtswaarde heeft.
 Ziet de Kamer niets anders dan de cijfers door den minister genoemd, dan is het gevaar niet denkbeeldig, dat zij, voor de kosten terugschrikkend, het minste van de kwaden kiest en het ontwerp van 7600 tons voteert.
 En dat mag in geen geval!
 Ik had verwacht, dat bet bestuur van Onze Vloot in deze zijne gezaghebbende stem zou hebben laten hooren. Dit bestuur is tegen het aangevraagde schip; dit blijkt uit het bulletin der vereeniging. Maar wie leest dat bulletin? Zou een pootig adres aan de Staten-Generaal nlet doeltreffender zijn geweest? Dan zou alom in den lande bekend worden, hoe een vereeniging, die zich de belangen van onze zeemacht als eerste zorg heeft aangetrokken, zich de samenstelling van het Indische eskader denkt. Aan die meening zou waarde worden gehecht.

Mr. F. V. 

Sport.



 Schaatsenrijden.

De Elfstedentocht.

 Men meldt ons uit Leeuwarden:
 Op grond van de laatste ijsberichten heeft het centralbestuur van de Elfsteden-Vereeniging gisteravond besloten de Elfstedentocht Zaterdag 20 Januari niet te doen plaats hebben; wegens de vele wakken is het rijden bij duister op enkele trajecten niet zonder gevaar, hoewel het ijs overigens voldoende sterk en betrouwbaar is.
 De elfstedentocht is thans voorloopig uitgesteld tot Dinsdag 23 Januari en de inschrijving blijft tot Zaterdagmiddag 20 Januari 3 uur bij den secretaris der regelingscommissie mr. M. E. Hepkema te Leeuwarden geopend.

 Tot zoover het teleurstellende nleuws van onzen berichtgever uit Leeuwarden.
 We hebben in ons Avondblad van gisteren nog een gedeelte van de lijst der deelnemers kunnen opnemen. Die lijst zal ongetwijfeld wijzigingen ondergaan, want niet ieder, die Zaterdag vrij af was, is dat Dinsdag ook.
 We laten hier de lijst der deelnemers nog eens geheel volgen:
 Voor den wedstrijd hebben zich aangegeven: J. Rozenbeek Jr., Heerenveen; Jelze Keizer, Tacozijl; Chris. Kras, Hilversum; Jhr. H. V. Coehoorn v. Sminia, Haarlem; H. C. J. Krul Groningen; jhr. C. J. V. Citters, Heemstede; G. D. van der Ley, Marrum; S. Kaatstra, Huizum; D. J. van der Ley, Menaldum; U. Koopmans, Leeuwarden; Mr. M. E. Hepkema, Leeuwarden; E. A. van Heyst, Leeuwarden; B. G. van Heyst, Wijk bij Duurstede; A. C. H. de Groote, Leeuwarden; jhr. C. van Beeck Kalkoen, Utrecht; jhr. J. C. Van Boeck Kalkoen, Zeist; S. Vennema, Giekerk; W. J. de Boer, Leeuwarden; G. Sneyer, Leeuwarden; F. T. Huizenga, Leeuwarden; J. Ferwerda, Leeuwarden; J. F. Warringa, Leeuwarden; A. T. Visser, Leeuwarden; G. C. Limborgh Meyer, Groningen; G. B. Bruinsma Jzn., Leeuwarden; D. Lotsy, Dordrecht; A. F. H. Lobry de Bruyn, Amsterdam; V. N. H. van der Ham, Amsterdam; A. Steegstra, Bussum; J. Doorman, Utrecht; S. Vermeulen, Leeuwarden; P. Groen, Groningen; T. Geertsema, Groningen; H. U. Romkema, Joure; C. C. J. de Koning, Arnhem; Heizer Kastelein (prof.), Warga; Hendrik Kooistra (prof.), Warga; A. N. Kalt, Leeuwarden; Y. H. Kalt, Leeuwarden; A. W. Zonneveld, Amsterdam; J. H. Glasbergen, Amsterdam; W. J. Kermer, Amsterdam; J. van der Weg (prof.), Leeuwarden; Th. Hofstra, Leeuwarden; D. de Jong, Utrecht; B. T. Koopmans, Utrecht; M. P. Arts, Tilburg.
 Deelnemers aan den tocht zijn: 1. J. D. Noske, Tholen; 2. A. Moltzer, Baarn; 3. H. J. Kerstma, Tjerkgaast; 4. S. Koopmans, Leeuwarden; 5. J. Hora Adema, Leeuwarden; 6. Jan Boon, Rotterdam; 7. F. Binnema, Stiens; 8. W. Lieth, Amersfoort; 9. J. E. du Cellie Mulier, Baarn; 10. G. S. Hoekstra, Warga; 11. A. van Heyst, Wijk bij Duurstede; 12. W. de Ruiter, Oudelamer; 13. H. Hoogkamp, Scherpenzeel; 14. J. Koopmans, Leeuwarden; 15. B. van der Meulen, Huizum; 17. Jac. Schaap, Wirdum; 18. Th[.] Niemeijer, Groningen; 19. J. Meijer, Langezwaag; 20. J. Enthoven, Voorburg; 21. M. J. van der Woude, Voorburg; 22. G. D. ven der Meer, Dronrijp; 28. D. de Vries, Leeuwarden; 24. W. H. Dekker, ’s-Gravenhage; 25. H. Taconis, Joure; 26. S. S. Taconis, Joure; 27. R. Rinsema, Leeuwarden; 28. J. Gaastra, Leeuwarden; 29. Mej. J. Gaastra, Leeuwarden; 30. R. Zandstra, Huizum; 31. J. Bernicke, Rotterdam; 32. P. van Kampen, Delft; 33. J. J. Borren, Delft; 34. F. J. Dijxhoorn, Delft; 35. G. Algera, Jorwerd; 36. Noordhof, Zutfen; 37. H. G. Krikke, Gramsbergen.

Hardrijden te Sneek.

 Bij de gisteren op het Spoorkanaal te Sneek gehouden hardrijderij door 32 van de eerste rijders uit ons land, daartoe uitgenoodigd door de ijsclub Friso, heeft Arend Poepjes van Lemmer den eersten prijs gewonnen: E. De Vries van Lemmer den tweeden prijs; G. Dops van Woerden den derden en G. Castelein van Warga den vierden prijs.
 Wegens het slechte weer waren verscheidene rijders niet opgekomen en liet de belangstelling veel te wenschen over.

 Te Wedderveer (Gr.) is Woensdag een hardrijderij van mannen vanwege de IJsclub „De Eendracht” gehouden.
 Het ijs was prachtig, 8 rijders gaven zich aan.
 De prijzen werden in volgorde gewonnen door Reints, Draadjer en Loning, allen uit Vlagtwedde.

 De Hoornsche Schoonrijdersvereeniging Oud Hollandsch IJsvermaak, zal 24 Januari een gecostumeerd ijsfeest houden voor dames en heeren.

 Te Zoutkamp wordt 24 Januari bij doorvriezend weder een internationale hardrijderij van mannen gehouden om prijzen van 150, 100, 50 en 25 gulden.

Diskwalificatie.

 Het bestuur van den Nederlandschen Schaatsrijdersbond heeft gisteren alle deelnemers aan de nationale hardrijderij van amateurs te Winschoten op jl. Dinsdag als amateur gedisqualificeerd voor zooverre daarop aanspraak kon worden gemaakt.

 Ook de ijsbanen De Noordpool aan den Amsterdamschen Straatweg te Utrecht zijn gisternamiddag voor het publiek geopend geworden. Ze werden druk bereden.
 De banen van Vooruit te Utrecht waren gisteravond electrisch verlicht: tal van liefhebbers genoten van het ijsvermaak.

 Het ijs van Edam naar Monnikendam, Ilpendam, Kwadijk en Purmerend is niet mooi. De felle wind heeft wakken gemaakt. Bij doorgaand vriezend weder zullen de banen zeer spoedig berijdbaar zijn. Het ijs op de Zuiderzee, tusschen Marken en Volendam is oneffen.



 Luchtvaart.
 Te Leende (N. B.) is – naar de N. Tilb. Ct. meldt – een luchtballon, bemand met 4 Duitsche officieren, neergedaald. De luchtschippers waren te Aken opgestegen, eerst door tegenwind teruggedreven, doch later toen de wind draaide ging de richting over Z.O. Noord-Brabant. De ballon werd naar het station Valkenswaard overgebracht. De landbouwers, die in grooten getale hulp boden, werden allen ruimschoots beloond.



 Wielrennen.
 Naar de Fiets meldt zijn de volgende groote Fransche wegwedstrijden voor dit jaar vastgesteld:
 Parijs–Tours: 31 Maart.
 Parijs–Roubaix: 7 April.
 Parijs–Meenen: 28 April.
 Bordeaux–Parijs: 26-27 Mei.
 Parijs–Brussel: 9 of 16 Juni.
 Tour de France: 30 Juni-28 Juli.



 Padvinden.
 De afdeeling Haarlem van de dioc. vereeniging van r.-k. bijzondere onderwijzers heeft besloten de padvindersbeweging niet te steunen en de toetreding van r.-kath. jongens tot de padvinders-organisatie niet te bevorderen.

(N. Ct.) 


 Dammen.
 Gisteravond heeft de kampioen De Haas een lezing over het damspel gehouden in de groote zaal van Ons Huus te Amsterdam, welke bijna geheel met een aandachtig gehoor was bezet. Spr. verheugde zich over deze ruime opkomst te meer waar velen aanwezig waren, die het spel niet in zijn geheelen omvang verstonden, hoewel hij daartegenover voor een zware taak stond om tot niet dammers te kunnen spreken over wat in dat spel gebeurt en voorkomt. Spr. betoogt, dat het spel reeds van zeer ouden datum is want reeds de oude wijsgeeren schreven over het damspel en spr. zag in het British Museum te Londen een teekening waarop een der Egyptische koningen, Ramses, is afgebeeld dammend met een zijner slavinnen. Hij betreurt, dat niet bekend is hoe de ontwikkeling uit die oude tijden tot in later tijden heeft plaats gevonden, het eerst bekende werk op damgebied is gedateerd 1517 en geschreven door Anthoulo Torquemada, maar het spel wordt thans anders gespeeld; daarna is Manoury in Frankrijk de man die in de achttiende eeuw het spel vooruitbrengt. Hij geeft ons de notatie die ook thans nog in gebruik is en schrijft een werk dat aan den meester-eindspel-problemist Blankenaar thans nog de inspiratie gaf tot een zijner mooiste eindspelcomposities. Spr. meent, dat het spel in ons land is nigevoerd door de Israëlieten. Spr. ontmoette het spel het sterkst onder de Noord Hollandsche veeboeren, die in de marktplaatsen met de Israëlieten in aanraking kwamen en daar een dammetje speelden. Tot voor korten tijd nog werd het spel in Holland nog slechts in familiekringen beoefend.
 Voor tien jaren bestonden nog slechts twee vereenigingen, Constant te Rotterdam en V. A. D. te Amsterdam. Gaandeweg hebben de voormannen toen het spel gepropageerd, den bond gesticht en is een tijdschrift uitgegeven, en spr. acht dit het mooie in de dambeweging, dat alle arbeid in de beweging geschiedt om niets, ja zelfs toen de sterksten onder de dammers vijf Zondagen achtereen speelden om het kampioenschap van Nederland, was ook alleen deze eere-titel het eenige wat te bereiken was. Dit heeft Holland voor op Frankrijk, waar dammen tot de beroepspelen hoort. Spr. acht het eveneens een uitmuntend verschijnsel in ons land dat dammen en schaken, beide denkspelen, die zulke hooge eischen stellen, zoo druk in ons land beoefend worden en op zulk hoog peil staan. Hij meent dat de kwaliteit van ons spel nog beter is dan dat der Franschen, die reeds sedert jaren over een groote litteratuur beschikken, terwijl die der Hollanders slechts van de laatste jaren is. Spr. stipte ook aan de nieuwe uitgave van een Jeugdblad door den bond. Hij meent het van groote waarde uit opvoedkundig oogpunt het damspel te beoefenen, maar van de huiselijke spelen acht hij het tot de voornaamste te hooren, daar het in zoo hooge mate zelfbeheersching leert, snel denken oefent en leert combineeren, alle uitmuntende eigenschappen in de maatschappij.
 Aan het slot werd spreker met een krachtig applaus voor zijn interessante rede dank gebracht.



De Olympische spelen in Stockholm.

(Van onzen correspondent.)

Kristiania, 16 Januari. 

 Onlangs kwam in deze courant een bericht voor, waarin de vrees werd uitgesproken, dat er gedurende de Olympische spelen waarschijnlijk gebrek aan logies zal komen. Inderdaad liet dit zich zoo aanzien; maar sedert heeft men maatregelen getroffen, die deze vrees grootendeels hebben weggenomen.
 Aan het komité voor de Olympische spelen worden door den staat 1500 bedden gedurende 2 maanden geleend, benevens 3000 handdoeken en andere benoodigdheden ter inkwartiering van de deelnemers. Bovendien heeft het inrichtingskomité twee der grootste en beste verhuurkantoren, namelijk Stockholms uthyrningsbyra en Nya Aktiebolaget Tjáders byra tot zijne officieele vertegenwoordigers benoemd, om aan reizigers gedurende de Olympische spelen logies te verschaffen en te verhuren in hotels, pensionaten en bij particulieren. Deze kantoren zullen behalve hunne hoofdkantoren, centraal gelegen bijkantoren hebben, die in de eerste week van Juni geopend zullen worden. Wat de prijzen betreft, zoo zullen de tarieven aan het oordeel van het komité onderworpen worden, en verbinden de verhuurkantoren zich, dat een deel van de kamers bij particulieren tegen een prijs, varieerende tusschen 3 en 5 kronen (1 kr. = 66 cent) verhuurd zullen worden. De prijzen der kamers mogen geen 10 kronen te boven gaan, behoudens met daartoe speciale vergunning. De kamerhuur maakt aanspraak op alles wat tot een goed logies behoort: schoon linnen, water, schoonmaken, licht, bediening. Voor een dubbel bed mag niet meer dan 2 kr. extra berekend worden. Reeds meer dan 4000 kamers zijn nu door particulieren opgegeven ter huisvesting van de toeristen, en een deel van die kamers zijn in de villakwartieren bij Stockholm gelegen. In de meeste hotels zijn de kamers reeds voor de spelers besproken. De Olympische spelen, die tal van vreemdelingen naar Stockholm zullen lokken, kunnen in zekeren zin ook een reclame worden voor Zweden als toerland, en daarom is het te verwachten, dat men alles zal doen om het de reizigers naar omstandigheden geriefelljk te maken.
 Het Stadium, alwaar de Olympische spelen zullen gehouden worden, zal naar alle waarschijnlijkheid niet voor in het begin van Mei geheel gereed zijn. Het gebouw ligt aan den voet van een heuvel en heeft den vorm van een hoefmagneet, waarvan de beenen naar de helling zijn toegekeerd en aan welks uiteinden zich twee 33 meter hooge vierkante uitkijktorens verheffen; het is opgetrokken in graniet en grauwviolette klinkers in Zweedsch middeneeuwschen stijl. Achter de torens liggen de administratiegebouwen, die de afsluiting van het amphitheater flankeeren, hetwelk bekroond is met een arkade, die de flankgebouwen weder vereenigt. Onder het amphitheater langs de corridors, bevinden zich vertrekken, bestemd voor de sportmannen en ingericht voor douche en toilet; verder keukens, wandelarkaden enz. Een heel systeem van ingangen en tunnels zorgt er voor, dat publiek, beambten en deelnemers der spelen elkaar niet in den weg loopen. Langs den zuidelijken gevel loopt een arkade, die op een park uitziet. De contreforten worden bekroond door granietblokken, waarin 30 beelden worden uitgehouwen, Zweedsche helden voorstellende, staande figuren. De acht zij-ingangen worden eveneens door beelden geflankeerd, figuren ult de Noorsche mythologie voorstellende, en aan weerszijden van den ingang van de noordelijke arkade zullen de godenbeelden van Oden en Tor worden gehouwen in graniet. De zuidelijke achtkantige poorttorens bij den hoofdingang worden versierd met de symbolen van gezondheid en schoonheid. Bij den oostelijken uitkijktoren zullen twee granietfiguren verrijzen, Ask en Embla voorstellende.
 Wat de afmetingen van de baan betreft, waarop de wedloopen zullen plaats hebben, ’t volgende: de lengte van één omgang is 383 M., de breedte van de baan bij de start 10½ M. en aan den tegenovergestelden kant 7½ M. De kleinste radius is 28 M., maximum-glooiing 0.30 M. De afmetingen van het binnenste veld 67½ × 148 M. en van het voetbalveld 65 bij 101 M. De baan is door middel van een lagen betonmuur, die het publiek geheel van de arena afsluit, afgescheiden van het daaraan grenzende terrein. Van dezen muur verheffen zich amphitheatersgewijze de toeschouwersbanken en klimmen op tot de binnenmuren van het eigenlijke vaste amphitheater. Deze eerste plaatsen zijn slechts provisorisch en worden na afloop der Olympische spelen verwijderd; in plaats daarvan komt dan een breede wandelplaats. Zij zullen evenwel nu 7000 toeschouwers kunnen bergen; een andere provisioneele gaanderij aan de noordzijde zal 4000 plaatsen inruimen. Behalve deze zijn er nog 15,000 vaste plaatsen, zoodat het geheele stadium ongeveer 26,000 toeschouwers zal kunnen bevallen. Ter vergelijking diene, dat in Berlijn een stadium gebouwd wordt voor 30,000 vaste plaatsen, terwijl dat van Athene 50,000 en dat van Londen 80,000 toeschouwers kan bergen. De kosten van het stadium bedragen 700,000 kronen, waartoe evenwel bijna nog een gelijke som komt voor andere onkosten voor de Olympische spelen. De architect Torben Grut heeft er naar gestreefd om aan zijn stadium een zooveel mogelijk Zweedsch karakter te geven, zich kenmerkende door eenvoud en kracht. Het overhangende dak met roode pannen wordt door bruine masten van vurenhout geschraagd, versierd met veelkleurige ornamenten, herinneringen uit de sage over Valhalle. De zitplaatsen in het amphitheater zijn van gevernist vurenhout, de voorzijde van de banken grauwwit. Ondor het dak en rondom de masten zullen kransen en guirlandes van sparregroen met roode linten gehangen worden, en uit het dak steken de vlaggestokken met de verschillende nationale vlaggen.
 De wedstrijden en de overwinningen worden van den oostelijken toren uit met bazuinen en spreektrompetten aan den volke medegedeeld. De zeer talrijke vertegenwoordigers der pers krijgen hun plaats bij den eindpaal in de nabijheid der koninklijke loge en van het bestuur der Olympische spelen. Telefoon, telegraaf en post bevinden zich in lokalen gelegen onder de loge der pers, ja, men heeft er zelfs voor gezorgd, dat journalisten desverlangd hun eigen telefoon kunnen hebben op de toeschouwersplaats, zoodat de referent onder het verloop der spelen zijn krant à jour kan houden van de gebeurtenissen.
 De vraag naar biljetten is reeds zeer groot geweest, ofschoon nog geene uitnoodigingen zijn rondgezonden[.] De prijzen der plaatsen varieeren van 200–100–75 en 50 kronen voor seriekaarten van 10 dagen. De overige plaatsen in het zuidelijke rondeel en het noordelijkste worden dagelijks bij den ingang verkocht, de prijzen daarvoor zijn nog niet definitief vastgesteld.
 Wat het eten en drinken betreft, daarover behoeft men zich niet ongerust te maken, aan de Zweden zijn zulke zaakjes toevertrouwd.
 Het stadium zal in de toekomst niet slechts een centrum worden van noordsche sport, maar zal tevens gebruikt worden voor alle mogelijke openlucht-feestelijkheden. Daar de accoustiek uitstekend belooft te zijn, denkt men voor de toekomst ook over tooneelvoorstellingen en men spreekt reeds van het opvoeren van Strindbergs historische tooneelstukken, en verscheidene leidende krachten op theatergebied hebben hun belangstelling voor deze zaak betuigd. Evenzoo leent het stadium zich voor groote zangersfeesten, volksfeesten, opvoeringen in de open lucht van de schooljeugd, in één woord men meent, dat daardoor niet a[l]leen stadiums economische zijde verzekerd is, maar dat het tevens een inrichting zal worden, die der geheele natie ten goede zal komen.
 Het geld voor het bouwen van het stadium heeft de Zweedsche staat verstrekt, die nader eigenaar zal worden van de gebouwen en terreinen.
 Het schijnt, dat het buitenland op ruime schaal bij de Olympische spelen vertegenwoordigd zal zijn; men berekent, dat er 3145 vreemdelingen aan de spelen zullen deelnemen, terwijl in 1896 in Athene slechts een paar honderd vreemde deelnemers waren, in Parijs in 1900 eenigen meer, vooral Amerikanen, in Athene in 1906 omstreeks 500 en in Londen in 1908 ca. 1800. Van deze 3145, waaronder 500 Zweedsche deelnemers, berekent men dat 900 zullen deelnemen aan algemeene sport (athletiek), 180 worstelen, 100 wielrijden, 165 voetbal, 150 schermen, 500 turnen, 80 ruitersport, 50 lawntennis, 50 vijfkamp, 120 roeien, 75 zeilen, 240 zwemmen, 300 schieten.
 De Zweden stellen bijzonder belang in de ruiterwedstrijden, waarvoor zij zich in het bijzonder trainen. Duitschland zal waarschijnlijk in deze afdeeling levendig deelnemen, de Franschen hebben nog niets vast toegezegd. In Rusland zal het departement van oorlog officieren ter deelneming uitzenden, ook Deensche officieren zullen vertegenwoordigd zijn. De deelnemers aan deze ruitersport krijgen vrij reizen in Zweden voor hen en hunne paarden, vrijen stal en fourage voor een week in Stockholm, en vrij logies gedurende hun oponthoud in de hoofdstad.
 Betreffende de algemeene regelingen der Olympische spelen wil ik hier een en ander mededeelen, overgenomen uit de officieele programma’s. Het Zweedsche regelingskomité regelt en draagt de verantwoordelijkheid voor de spelen. (Organisationskommittén fór Olympiska spelen i Stockholm.) De technische leiding van de verschillende wedstrijden berust bij speciale komités (12) gekozen door Zwedens leidende sportorganisaties. Het Kungl. Svenska Segel sállskapet draagt de verantwoordelijkheid voor de Olympische zeilwedstrijden. Het komité voor de ruiterwedstrijden regelt en draagt de verantwoordelijkheid voor de Olympische ruiterwedstrijden. Slechts amateurs mogen aan de spelen deelnemen.
 Het aantal deelnemers voor elke natie in de verschillende wedstrijden is begrensd. Als maximumcijfer geldt als regel voor individueele wedstrijden 12, voor partijwedstrijden 1 partij. Minimum ouderdom van den deelnemer is 17 jaar, onder dezen leeftijd is doktersattest vereischt. Voor geen enkelen wedstrijd worden afgiften geëischt. Telegrafische aanmelding wordt niet goedgekeurd. Als algemeene regel geldt, dat de scheidsrechter en de overige ambtenaren Zweden zijn. Toch behoudt het regelingskomité zich het recht voor, om wanneer het noodig blijkt, voor zekere wedstrijden, buitenlandsche scheidsrechters in te roepen.
 Voor de verschillende onderdeelen van sport benoemt het regelingskomité internationale jury’s, bestaande uit 5–9 vertegenwoordigers van de in de spelen deelnemende naties, die tot taak hebben om in hoogste instantie op te treden, wanneer het de vertolking en toepassing van de voor de spelers geldende regels en bepalingen geldt. Het Zweedsche komité acht zich niet verplicht om aan de deelnemers bijdragen voor hunne onkosten te verleenen.
 Voor elken tak van sport gelden verschillende regels en bepalingen, die in afzonderlijke boekjes voorkomen.
 De 12 speciale komité’s zijn die voor vrije of algemeene sport (athletlek, Olympische sport), worstelen, fietsen, voelballen, schermen, gymnastiek, ruitersport, lawn-tennis, roeien, zwemmen, schieten, zeilen.


Ingezonden Stukken.

(Van ingezonden stukken wordt de kopij niet teruggegeven.)



’s-Gravenhage, 18 Januari 1912. 

 Mijnheer de Redacteur,

 Hedenochtend moest ik mij met twee heeren naar Middelburg begeven, voor het houden eener bespreking.
 Wij namen den trein van 8.30. Volgens het spoorwegboekje komt deze trein 9.10 te Rotterdam en 9.25 vertrekt van daar een trein, die de reizigers ten 11.56 te Middelburg moet brengen.
 Wij kwamen tengevolge van het buitengewoon slechte weder slechts enkele minuten over 9.25 te Rotterdam en vernamen daar dat de trein, die ons verder zou voeren, reeds was vertrokken.
 Daar de eerstvolgende ons eerst ten 3.27 te Middelburg kon brengen, bleef ons niets anders over, dan zoo spoedig mogelijk terug te keeren.
 Ik begrijp ten volle, dat zulke klachten niets uitwerken, maar zou in overweging willen geven, middelen te beramen om niets kwaads vermoedende reizigers er voor te waarschuwen, dat dergelijke aansluitingen op papier eenvoudig misleidingen zijn, om niet te spreken van een soort boerenbedrog. Eene vertraging van enkele luttele minuten kan toch geen geldige reden worden genoemd om het argelooze publiek zulke koopjes te bezorgen. Men reist werkelijk niet uitsluitend voor zijn genoegen!
 Onder dankbetuiging voor de verleende plaatsruimte,

 Hoogachtend,

Uw dienstw. dienaar, 
D. F. SCHEURLEER. 


Mededeelingen en Aanbevelingen

(buiten verantwoordelijkheid van de Redactie.)






Marktberichten.


 HOOGEVEEN. 18 Januari. Aanvoer en prijzen op de heden gehouden weekmarkt waren als volgt: 4 koeien, van f 130 tot f 270; 12 varkens, van f 13 tot f 20; 20 biggen, van f 1 tot f 1.10 per week. Wegens de strenge koude geen aanvoer.
 HOORN, 18 Januari. Ter kaasmarkt gewogen 22 stapels, wegende 10,007 kg. Prijs: kleine f 32, commissie f 35, middelbare f 32, fabrieks f 31.
 KAATSHEUVEL, 18 Januari. Op de heden gehouden botermijn waren aangevoerd 800 kg. Hoogste prijs f 1.61, laagste prijs f 1.47, markt gezet op f 1.33. Eieren 5–6 cent per stuk.
 LOOSDUINEN, 18 Januari. De prijzen waren: bloemkool 1e soort f 11 à 17, dito 2e soort f 6 à 8, kool, roode f 14 à 20, dito Savoye f 14 à 18, dito groene f 3 à 5, salade 1e soort f 4 à 5, dito 2e soort f 2 à 2.50, peen 1e soort f 10 à 15, dito 2e soort f 5 à 6, andijvie f 2.50 à 3.50, prij f 3.50 à 4.50, radijs f 3 à 4.50, raapstelen f 1.80 à 2.75, knolselderij f 25 à 30, Engelsche bleekselderij f 10 à 16, selderij f 1 à l.10, peterselie f 1.50 à 2, alles per 100; postelein f 0.17 à 0.19 per flesch; boerenkool f 0.21 à 0.30 pen ben; appels f 0.18 à 0.27, peren f 0.25 à 0.35 per kg.; schorseneeren 1e soort f 9.50 à 10.50, dito 2e soort f 4 à 5.50 per 50 kg.; druiven f 1.70 à 1.90, molsla f 0.36 à 0.40 per kg.; koolrapen f 0.70 à 0.80, kroten f 1.25 à 1.50 per ½ H.L.
 MIDDELBURG, 18 Januari. Wegens de gladheid der wegen was de beurs hier verlaten, en werd er geen noteering opgemaakt.
 NIEUWENHOVEN, 18 Januari. Op de veiling der Tuinbouwvereeniging waren heden de prijzen voor: zoete appelen ƒ 3.60 per klo; roode kool 2½ à 4½ ct., bloemkool 11 ct., raapknollen 1½ ct. per stuk; spruiten ƒ 1.40 à 2 per klo. Wegens de gladheit der wegens en de vorst was de aanvoer niet groot.
 PURMEREND, 18 Januari. Op de afslag der Vereeniging Beemster, Purmerend en omstreken werd verhandeld: spruitjes f 1.50 à 2.50 per zak; bloemkool f 4 à 7 per 100 stuks; boerenkool f 0.36 à 0.42 per mand. Handel matig.


 LONDEN, 17 Januari. Ter Central Meatmarket bestond de aanvoer uit 40 ton Schotsche runderen en 4100 achter- en voorbouten uit Argentinië. Er heerschte wat betere vraag voor ter plaatse geslachte runderen tot vastere prijzen en de stemming voor schapen was ook iets beter. Men noteerde: runderen 1/11 à 4/10, Engelsche schapen 3/4 à 4/-, Engelsche varkens 3/4 à 4/-.


Stoom- en Zeilvaart.



BINNENLANDSCHE HAVENS.

NIEUWE WATERWEG aang. 18 Jan. Tabanan. st. Batavia; S t. Jan, st. St. Thomas; Gabrielle, st. Nantes; Clio, st. Lissabon; Caledonia, st. Middlesbro; Jabirn, st. Amsterdam; Celaeno, st. Bilbao; Hebe, st. Caen.
Vertr. 18 Jan. Seine, sleepb., Falmouth, met 3 bakken op sleeptouw; Nijmegen, st. Bristol; Batavier II, st. Londen; Begona, st. Newcastle; Devona, st. dito; Egwanga, st. W.K. v. Afrika; Taddington, st. Cardiff; Selby Abbey, st. Hull; Heemskerk, st. Cardiff; Anhalt, st. Methil.
Wind Z.O. Stijve bries.
VLISSINGEN aang. 18 Jan. Prins Hendrik, st. Queenboro.
Vertr. 18 Jan. Oranje Nassau, st. Folkestone.
Gep. n. Antwerpen 18 Jan. Arranmore, st. Ibrail.
Gep. v. Antwerpen 18 Jan. Cornelis, motor, Londen.


TRANSATLANTISCHE LIJNEN.

 Het st. Tabanan arriveerde 18 Jan. te Rotterdam v. Java.
 Het st. Nias, v. Amsterdam n. Batavia, arriveerde 18 Jan. te Sabang.
 Het st. Oranje, v. Amsterdam n. Batavia, vertrok 18 Jan. v. Genua.
 Volgens draadloos bericht via Crookhaven, bevond het st. Potsdam, v. New kerk n. Rotterdam, zich 18 Jan., ’s middags 12 u. op 287 mijlen West van Lizard.
 Het st. Campanello vertrok 18 Jan. v. New York n. Rotterdam.



BUITENLANDSCHE HAVENS.

ADELAIDE aang. 16 Jan. Osnabruck, st. Hamburg.
ALGOABAAI aang. 16 Jan. Clan Campbell, st. Liverpool.
BASRA aang. 17 Jan. Ekbatana, st. Hamburg.
BOMBAY aang. 17 Jan. Canara, st. Java.
BROW HEAD gep. 17 Jan. Turcoman, st. Portland M. n. Liverpool.
BUENOS AYRES aang. 15 Jan. St. Nicholas, st. Liverpool; Henry R. James, st. Hamburg.
CADIX vertr. 18 Jan. Pluto, st. Amsterdam.
CHRISTIANIA aang. 15 Jan. Kong Guttorm, st. Amsterdam.
COLOMBO aang. 17 Jan. Mooltan, st. Sydney n. Londen; Dovanba, st. Shanghai n. Bombay.
Vertr. 17 Jan. Belgic, st. Londen; City of Corinth, st. Calcutta n. Londen.
CORONEL, aang. 16 Jan. Orcoma, st. Liverpool.
CORUNNA vertr. 16 Jan. Orissa, st, Liverpool n. Callao.
CUXHAVEN vertr. 18 Jan. Spreewald, st. Havana.
DJIBOUTI vertr. 16 Jan. Ville de Bordeaux, st. Reunion n. Havre.
DUINKERKEN vertr. 16 Jan. Aurelien Scholl, st. Dakar.
FAYAL aang. 17 Jan. Manhattan, st. Antwerpen n. New York.
FERNANDO NORONHA gep. 17 Jan. Veronese, st. Liverpool n. Buenos Ayres.
GIBRALTAR gep. 18 Jan. Kirriemoor, st. Nicolajeff n. Rotterdam.
GIBRALTAR gep. 18 Jan. Wagner, st. Nicolajeff n. Rotterdam; Northam, st. Kustendjo n. dito.
HAMBURG vertr. 17 Jan. Abessinia, st. Portland O.
HAVRE aang. 17 Jan. Tabor, st. New York.
Vertr. 17 Jan. Ville de Paris, st. Valparaiso.
HAVRE vertr. 17 Jan. Caledonia, st. W. Indië n. Hamburg.
LAS PALMAS vertr. 16 Jan. Oropesa, st. Callao n. Liverpool; Burutu, st. Liverpool; 17 Jan. Pruth, st. Antwerpen n. Buenos Ayres; Wenvoe, st. Colastino n. Hamburg.
LAS PALMAS vertr. 17 Jan. Henny Woermann, st. Hamburg n. W. Afrika; Haro, st. W. Afrika n. Continent.
LIBREVILLE vertr. 17 Jan. Khalif, st. Hamburg.
LIVERPOOL aang. 17 Jan. Bogota, st. Callao; Almond Branch, st. dito; Oakwood, st. Cienfuegos.
Vertr. 17 Jan. Mandingo, st. Afrika; 18 Jan. Winifredinn, st. Boston; Celtic, st. New-York.
LONDEN aang. 17 Jan. Sicilla, st. Calcutta.
MADEIRA vertr. 16 Jan. Agadir, st. Buenos-Ayres n. Southampton.
MALTA vertr. 17 Jan. Sithonia, st. Japan n. Hamb.
MANGALORE vertr. 17 Jan. Andalusia, st. Hamb.
MARSEILLE aang. 17 Jan. Gulistan, st. Calcutta n. Londen.
MAURITIUS vertr. 16 Jan. Comrie Castle, st. Delagoabaai.
MOJI vertr. 16 Jan. Segovia, st. Hamburg.
NEW-ORLEANS vertr. 17 Jan. Exmoor, st. Rotterd. Uitgekl. 16 Jan. Indian, st. Havre, met 3700 bn. katoen.
NEW ORLEANS vertr. 16 Jan. Oreland, st. Bremen.
NEW-YORK vertr. 18 Jan. La Bretagne, st. Havre.
NOVOROSSISK vertr. 16 Jan. Telena, st. Rotterdam.
OUESSANT gep. 17 Jan. Cacique, st. Point à Pitre n. Havre.
PADANG aang. 16 Jan. H. A. M. 7, sleepboot, Dordrecht.
PARANAGUA aang. 16 Jan. Silver Wings, st. Duinkerken.
PARANAGUA aang. 17 Jan. Dacin, st. Hamburg.
PENANG vertr. 17 Jan. Glamorganshire, st. Londen n. Japan.
PERIM gep. 18 Jan. Auchenarden, st. Samarang n. V.K./Cont.
PERTUSATO gep. 17 Jan Eug. Grosos, st. Reunion n. Havre; Amiral Lat. Treville, st. Duinkerken n. Haiphong.
PHILADELPHIA vertr. 18 Jan. Flora, st. Hamburg.
PILLAU aang. 18 Jan. Flora, st. Amsterdam.
PORTLAND aang. 18 Jan. Caesar, st. Lissabon n. Rotterdam.
Vertr. 17 Jan. W. T. Appleton, baggermolen, Antwerpen n. Melbourne.
PORT PIRIE vertr. 17 Jan. Clan Macanlay, st. Londen.
PORT SAID aang. 17 Jan. Osiris, st. Brindisi; Otway, st. Londen n. Brisbane.
ROCKHAMPTON vertr. 13 Jan. Clan Calquhonn, st. V.K.
ST. THOMAS aang. 17 Jan. Calabria. st. Hamburg.
ST. VINCENT K.V. aang. 16 Jan. Glenroy, st. Colastine.
SAGRES gep. 17 Jan. Olympia, st. Bombay n. Liverpool.
SAGRES gep. 18 Jan. Houtdijk, st. Tunis n. Rotterd.
SAIGON aang. 16 Jan. Amiral de Kersaint, st. Duinkerken.
SJANGHAI aang. 17 Jan. Idomeneus, st. Liverpool.
Vertr. 16 Jan. Delta, st. Bombay: 17 Jan. Oriental, st. Yokohama.
SINGAPORE aang. 17 Jan. Derbighshire, st. Japan n. Londen.
Vertr. 17 Janj Syria, st. Japan. n. Londen.
SOERABAYA aang. 13 Jan. Madoera, sleepboot, Rotterdam.
SUEZ aang. 17 Jan. Altmark, st. Calcutta n. Hamburg.
SUEZ vertr. 17 Jan. Suevia, st. Hamburg n. Japan.
SYDNEY aang. 17 Jan. Breiz Huell, st. Antwerpen.
Vertr. 17 Jan. Kiel, st. Hamburg.
VALENCIA vertr. 17 Jan. Mars, st. Carthagena.
VALPARAISO aang. 17 Jan. Poplar Branch, st. Liverpool.
YOKOHAMA aang. 16 Jan. Nyanza, st. Londen.
ZANZIBAR aang. 16 Jan. Clan Menzies, st. Liverp.


GEMENGD.

 AMULET. Rotterdam, 18 Jan. Het st. Amulet vertrok hedenmiddag 2 u. v. Leith n. Rotterdam.
 BATAVIER VI. Rotterdam. 18 Jan. Het st. Batavier VI vertrok gisteren v. Hamburg n. Rotterdam.
 DOVER CASTLE. Hamburg, 17 Jan. Het st. Dover Castle is uitgaande aan den grond geraakt en moet hooger waterstand afwachten om vlot te komen.
 EGAN 22. Hansweert 18 Januari. De te Wemeldinge gestrande goederenstoomboot Egan 22 (Zie ons Ochtendblad van 18 dezer) is door de sleepboot West-Deutscher Lloyd vlot gesleept en heeft de reis voortgezet.
 FARMSUM. Amsterdam, 18 Jan. Het st. Farmsum arriveerde 17 Jan. v. Newcastle te Buenos Ayres.
 HILVERSUM. Amsterdam, 18 Jan. Het st. Hilversum arriveerde 17 Jan. v. Cardiff te Bilbao.
 IDUN. Londen, 18 Jan. De Noorsche bark Idun, van Antwerpen naar Cadix, is bij Aldeburgh gestrand. De bemanning is gered.
 RAP. Londen, 17 Jan. Van het Noorsche st. Rap, 9 Dec. van Newlyn (Cornwall) naar Dover vertrokken, heeft men sedert niets vernomen; het wordt als vermist beschouwd.
 VILLE D’ALGER. Algiers, 18 Jan. Het Fransche st. Ville d’Alger, 18 Dec. van Cardiff naar Oran vertrokken, met eene lading kolen, is vermoedelijk met man en muis vergaan.
 Wrakstukken zijn aangespoeld te Curteret (Manche). Er waren 19 man aan boord.
 WISTOW HALL. Rotterdam, 18 Jan. Volgens een later ontvangen Lloyd-telegram zijn bij de schipbreuk van het st. Wistow Hall (zie vorig Avondblad C) 53 der bemanning omgekomen. Vier personen zijn gered.



 IJS. Magdeburg, 18 Jan. Het ijs heeft zich op de Elbe tot ver boven Magdeburg vastgezet, hetgeen in geen jaren is voorgevallen.
 – Lubeck, 18 Jan. De scheepvaart tusschen hier, het eiland Fehmarn en Kiel is wegens ijs gestremd.



PASSAGIERS

vertrokken v. Vlissingen om te Southampton te embarkeeren aan boord van het st. Walmer Castle, dat 20 dezer n. Zuid-Afrika vertrekt: de heeren M. Rombouts, G. M. de Vulder.
 Mevrouw douairière baronnesse A. v. Heemstra en freule L. van Heemstra; debarkeeren te Madeira (gaan over den Hoek naar Southampton).



CARGALIJST ROTTERDAM.

 JAVA. Tabanan, st.: 6000. bln. tin, Agenten der Nederl. Handel Mij.; 6 bn. zw. peper, 70 bn. koffie, Koch en Suermondt; 548 bn. tabak, 9 bn. cacao, Internat. Cred. en Hand. Vereen. Rotterdam; 108 kn. thee, 168 bn. koffie HS, 20 bn. hennep, A. v. Hoboken en Co.; 673 bn. tabak, A. Knottenbelt en Co.; 12 kn. indigo, M. en R. de Monchy; 48 kn. thee, Mees en Moens; 276 bn. tabak, Deli Cult. Mij.; 5 pk. koe- en 5 pk. buffelhuiden, 134 bn. cacao, 232, 180 kn. thee, 40, 160 kn. gomdamar, 12 kn. kruiden, 206 bn. kapok, 200 bn. koffie, order; 154 pk. cassia, 38 kn. gombenzoe, 3, 8, 5 kn. hoeden, 31 bn. vellen, 100, 2 × 50 kn. gomdamar, 414 bn. tapioen, 80, 88 bn. cacao, 25 bn. en 45 kn. coca, 371 bos rotting, 21, 20, 12 kn. schelpen, 5, 1, 24, 11, 4 kn. rubber, 202, 5 × 120, 108, 36, 1124, 262, 240, 648, 130, 72, 120 kn. thee, 3800 bn. peper, Rotterdam-optie.
 Voor Amsterdam: 66 zk. koffie, 446 bn. kinabast, 100 bn. coca, 402 kn. thee, Nederl. Handel Mij.; 200 bn. koffie, 339 bn. tabak, 14 kn. rubber, v. Leeuwen Boomkamp en Co.; 84 kn. thee, Cult. Mij. der Vorstenlanden; 8 kn. noot 4 kn. foelie, 889 djatibalken, 387 pk. djatibalken, Ned. Ind. Handels Bank; 471 kn. thee, 26 bn. koffie, J. M. W. v. Dusseldorp en Co.; 228 kn. thee, Tiedeman en en v. Kerchem; 203 pk. cassia, 53 kn. foelie, 440 zk. noot, 1 kist schildpadschalen, 431 buffelhuiden, 103 zk. koffie, 13 kn. gom-damar, Gebrs. Veth; 340 bn. tabak, 45 pk. koehuiden, 158 pk. buffelhuiden, S. L. v. Nierop en Co.; 148 bn. koffie HS, 100 bn. kinabast, v. Heekeren en Co.; 247 bn. kapok, 200 bn. kapokpitten, 416 bn. cacao, H. G. Th. Crone; 120 kn. thee, 100 bn. kinabast, D. M. en C. Watering; 82 bn. koffie HS, Waller en Plate; 914 stuks hout, Java Bosch Exploit. Mij.; 75 bn. koffie, 5 kn. noot, 6 bn. noot, 3 kn. foelie, 125 bn. cacao, 21 pk. koehuiden, Mirandolle Voute en Co.; 62 bn. kinabast, 204 bn. coca, 120 bn. thee. Koloniale Bank; 33 bn. kapok, Landbouw Mij. „Ngobo”; 144 kn. thee, A. Hendrichs en Co.; 120 kn. thee, 207 bn. tabak, Kaupe en Wilde; 300 kn. thee, Fraser en Suermondt; 440 bn. tabak, Laarman en Co.; 40 bn. kapok, 964 bn. tabak, 72 pk. cassia, v. Eeghen en Co.; 27 balken, D. IJkel, Zaandam; 4, 179 bn. en 100 kn. coca, kn. noot, 18 45 zk. noot, 29, 44 kn. en 150, 15 bn. koffie, 528, 114 koehuiden, 572, 10 buffelhuiden, 190 bn. kinabast, 1312, 2000 bn. rijst, 61, 61, 70, 60, 76, 75 bn. tabak, 237, 12 kn. gom-damar, 56, 74, 208 pk. cassia, Order.



RIJNVAART.

 LOBITH gep. 18 Jan. vóór ’s middags 12 ure en bestemd naar:
 De st.: R. Karcher 5, Narvik, Rosalie 1, K. Schroers 7, Mathilde, Fiat vol. 2, Ex voto, Trio. Johanna, Gutjahr 6, K. Schroers 4, Trio, Donar, W. D. L. 8, Progressus 2; K. Karcher 35, Schmittt; idem 36, Dieckermann; Eros, Bieseman; Rupelboord, Wouters; Bilbao, Sauerwein: Voss en Langen 4, den Breejen; Mannheim 57, Walter; Marie, Mussig; D. A. P. G. 7; Banhardt; Titania, Urmetzer; Elisabeth, Schepena; Drughorn 38, Beijer; Johanna Aenne, Zimmermann; Boeker 3, Hartog; R. Karcher 18, Maler; idem 26, Specht; Gutentels, Muller; Louise, Klee; Delta, Boerboom; Harold, Hellings; Anna Catharina, Brand; Pandora, Schroot; Pugno, Verschure, alle Rotterdam.
 Java, v. d. Heuvel, Amsterdam; Vertrouwen, Pieterman Druten; God met ons, Berns, Aalst; St. Petersberg, v. Haaren, Keizersveer.
 Therese, Reijniers; Scheldezicht, Gosters; Maria, v. d. Bosch; Elisabeth Maria, Bouwens; Gelria, Boerboom; Rival. Kerkhof; Einigkeit, Vögelein; Badenia 32, Schmitt; St. Antoine, Lips; Rien sans Dieu, Oosterwaal; Mathilde, Blick; Hendrika, v. Sotten, alle België via Hunsweert; Hubert, Vidal: Siam, Joos, beide België via Sas van Gent; Mignon, Doré; Kapitän zur Mosel, Wirtz; Wellington, Werner; Maria Stella, Schrain, alle België via St. Pieter; Johanna, v. Drunen, België via de Kempen.
 Noli timère, st.; Victoria, de Beijer; Maasstroom 32. de Lege; W. D. L. 11, st.; Pastor Bonis, v. Geijn; Sibilla Anna, Kruyer; Rosalie, Rennings; Gelderland, v. Koog; K. Schroers 3, st.; Normade, Claeys; Rhonania, Schoolmeester; St. Antoine de Padone, Cornet: K. Schroers 17, st.; Wilhelm, Strienen: Sibilla, Hoenderop; Hendrik, st.; Hans, Kirdorf; Nomados, Hoenderop; Anna, Tiggeloven; Arnold Walpod, st.; W. D. L. 7, st.; Helpt elkander, Leenmann; Frieda Maria, Keyenburg; Contiance, Mouthaan; Lotus 2, st.; D. A. P. G. 3, Burek; idem 1, Kirdorf, alle Duitschland.
 Na ’s middags 12 uur:
 de st. Cito, Bussart, Egan 9, Combinatie 2, Catharina, Catharina, Thijssen 5, Helena 2, Verwisseling, Kinderdijk, Amicitia, Cressendo 2, Flottille, Union 2, Solam, ’s Bosch 2, Tempus Dacibit, Hobenstaufer, K. Schroers 15, Jason, Antonie, Stad Zwolle 1; Conform, v. Loghem; Helena Joha., Emans; Wilhelmina, Verburg; Everdina Pieternella, Bongers; Köln 40, Engel; Mannheim 23, Neureuther; Drughorn 42, Oegema; Drughorn 32, Caldenhoven; Drughorn 13, Hoogera; J. Drughorn, v. Gestel; Thijssen 4, Kirdorff; Thijssen 6, Buwalda; Heinrich, v. Essen; Pierre Martin, Verschuren; Henriette, Koekoek; F. Drughorn, Pelt; Maria Joha., Reinold; Oderin, Melnen; Wilhelmina. Biltefur; Elise, Broeckenscheidt; Böcker 6, v. Beek; St. Antoine, Snijders; Sybilla 3, Hoeuderop; Carl August, Castor; Valerie 3, Verwaijen; Leopold, Somers; Theodor, Banier; Nieuwe Zorg, v. Opijnen; Johanna 1, Kuijpers; Uslein v. Caub, Heller; Elise, Nissing; Rosa, Ricken, alle Rotterdam; Steenwijk, st.; Naaldwijk, st., beide Amsterdam; Franciska, st., Arnhem; Antonia, Nuij, den Haag; B. A. S. F. 1, Leuthner, Vlaardingen; Petronella, de Bruijn, Terneuzen; Huberdina, de Graaf, Middelharnis.
 Catharina, Bähr; Avontuur, v. Drongelen; Carlonina, Bruckhauser; Elisabeth, Joosten, alle België via Hansweert; Interrissable, Lauwers, België via Sas v. Gent; Jaconda, Tromp; Min. Regout, Buschgens; Joseph, Albrechts; Bertha, Weckee, alle België via St. Pieter.
 Corna. Bartra., st.; Voss en Langen 1, Slabbekoorn: Nooltina, Veling; Wacht am Rhein, st.; Everine, Eggemans; Amalia, de Koning; Dorethea, Althustus; Progres 2, Thonissen; K. Schroers 8, st.; Sumatra. Breuer; Vertrouwen, Talen; Maria Henriette, v. Alen; Clara, Schimmel; Rosa Augusta, st.; Philomena, de Potter; Frans, st.; Frankfurt 41, Robbers; iuem 7, Krumm; Henriette, Rensen; Maria Helena, Hermann; Avontuur 3, v. Ooijen; Fiat 11, st.; Avontuur 2, v. Ooijen; Roas Mystica, st.; Rudolf, v. Duinen; W. D. L. 5, st.; Clara, Jansen; Anna Maria, Schobbe; Fennechiena, Bos; Mars, st.; Avontuur, v. Hoeve; Joha. Hendrika, de Ronde; La bonne Esperance, de Wolf; La Reine, Sterrain; Lotus, st.; St. Joseph, v. d. Wens; 4 Gebroeders, Heijmen; Niederrhein 4, st.; Marie, v. Dinteren; Fendel 4, Hammersdorf; idem 12, Ermera; Niederrhein 1, Schneidler; Rhenania, st.; Provoijance, st.; Selina, v. Stuut; Tosuwa, Schot; Johanna, Jansen; Antoon, v. Ham; Louise, v. Heeswijk; Waalwijk, st.; K. Schiller, st.; K. Schroers 1, st.; Gertrude, Höler; God zij met ons, Brouwer; Lambertha Aleida, de Jong; Egan 28, st.; Colonia 3, st.; Charlotte, Naudts; Löln 24, Albers; idem 23, Boes, alle Duitschland.

 HANSWEERT aang. 18 Jan. vóór 7 uur en bestemd naar:
 Telegraaf 6, st.; Jeannette, st.; Eugenie, st.; Jean Edmond, Van Hoof; Rosa, Luiks; Dr. Falck, Salm; Stad Antwerpen, Van Leeuwen, alle Rotterdam;
 Stad Amsterdam; Agatha Elisabeth, Vree, beide Amsterdam; 3 Gezusters, Baaij, Tolen; Mon désir, Hartog, Scherpenisse; Rijn en Schelde, Van Fessum, Delft; Buiten verwachting, Van Schouwen, St. Annaland; Anna Maria, Dekker, Utrecht; Disponible, Hukema, Schiedam;
 Egan 32, st.; Egan 8, st.; Kaba, v. Biezen; Dorothea, Maas; Neerlandia, Troost; Adriana, Overhoff; Mannheim 13, Weiler; Speculant, Havers; Bonavontura, Blick; Morgenster 6, Hellinx; Johanna, Hazemindus; Joseph, De Munter; Leonie, Van Ourti; Charme, Mallien; 3 Fréres, De Haas, alle Duitschland;
 Kistelhueber 4, st.; Amsterdam, st.; Egan 22, st.; Egan 29, st.; Fullhorn 4, Rood; Vereinigung 14, Maus; Emilie, Weinmann alle België.



WATERHOOGTEN, 18 JANUARI.

Lobith, 2 u. v.m., 12.86 m. – 0.60 m.
Konstanz, v.m., 3.17 m. – 0.02 m.
Waldshut, 10 u. v.m., 2.30 m. – 0.15 m.
Straatsburg, v.m., 2.56 m. – 0.07 m.
Lauterburg, 10 u. v.m., 4.48 m. – 0.11 m.
Maxau, 10 u. v.m., 4.31 m. – 0.12 m.
Germersheim, 10 u. v.m., 4.13 m. – 0.17 m.
Heilbronn, 8 u. v.m., 1.35 m. – 0.11 m.
Mainz, 8 u. v.m., 1.42 m. – 0.22 m.
Bingen, 8 u. v.m., 2.28 m. – 0.27 m.
Koblenz, 6 u. v.m., 3.11 m. – 0.41 m.
Trier, 9 u. v.m., 1.60 m. – 0.20 m.
Dusseldorf, 8 u. v.m., 3.39 m. – 0.43 m.
Duisburg, 8 u. v.m., 3.12 m. – 0.51 m.


Familieberichten

uit andere Dagbladen.


 GEHUWD: 17 Jan.: F. Helder Cz. met A. Huygens, Sijbekarspel. – 18 Jan.: J. Reyzer met R. v. d. Ziel, Amsterdam.
 BEVALLEN: 17 Jan.: v. d. Horst-Rudelsheim, D., Amsterdam. – Tas-Swaab, Z., Amsterdam.
 OVERLEDEN: 15 Jan.: L. M. Berkhuysen, jd., 70 j., Abcoude. – M. H. Eezewijn, jd., 79 j., Amsterdam. – M. Tuyn, jd., 71 j., Amsterdam. – 16 Jan.: Wed. C. A. Niermeyer-Deknatel, 75 j., Amsterdam. – Wed. F. J. Zwart-v. Toorenenbergen, 81 j., Erp. – M. H. Lokhorst-Prillovitz, 31 j., Amsterdam. – 17 Jan.: T. Olij, 58 j., Beverwijk. – V. F. Huyzer, 68 j., den Haag. – G. C. Kruys Voorberge-Dronkers, 58 j., ’s-Gravenpolder. – W. F/ Auer, 71 j., Harlingen.