Pagina:Rotterdamsch Nieuwsblad no 884.pdf/5

Uit Wikisource
Deze pagina is niet proefgelezen

No. 884. MAANDAG 14 FEBRUARI 1881.



ABONNEMENT:

Voor Rotterdam ƒ 2.25 per kwartaal;

Buiten de stad ƒ 2.55.

ROTTERDAMSCH NIEUWSBLAD ADVERTENTIËN:

15 Cents per regel.


BUREEL:

ZUIDBLAAK no. 16 en WIJNSTRAAT no. 78
ROTTERDAM.


Tweede Blad.


Binnenland.

ROTTERDAM, 12 Februari.      

„Met Fransch komt men de wereld door!” zegt het liedje en we gelooven het gaarne. Men kan althans een heel eind ver komen zonder met zijn mondr vol tanden te moeten staan of zich van gebaren te moeten bedienen, wanneer men zich slechts eenigszins behoorlijk in het Fransch weet uit te drukken. Maar dan is het toch wel noodig, dat men er iets meer van weet dan dat el in het Fransch mètre en pond kilogramme worden genoemd.

Dit schijnen de voorstanders van het verplicht gebruik der systematische namen voor maten en gewichten wel een weinig uit het oog te verliezen.

In een zeer belangwekkend artikel in het Utr. Dagblad breekt de heer Oldenhuis Gratama, lid der Tweede Kamer, nog eens een lans voor die vreemde namen en betoogt hij de vier volgende punten: 1°. Het verplicht gebruik dier namen is nuttig; 2°. Het is ook dringend noodig; 3°. Het is niet te bezwarend, vooral niet met het oog op het doel en 4°. Het wettelijk voorschrift tot verplicht gebruik der systematische namen is; niet ontijdig.

„Ja-en-neen” is een eindeloos lange strijd; er is al zoo dikwijls betoogd, dat het verplicht gebruik niet nuttig, niet noodig en wel bezwarend is, dat we er van af zien dit in den breede nog eens te doen. Slechts in het kort willen we twee andere stellingen tegenover die van den heer Gratama plaatsen en wel: 1o. Het verplicht gebruik der systematische namen is eene onteering onzer schoone taal, die voor elk maatje, elk gewichtje, hoe klein en nietig ook een passenden naam heeft en daarom is dit gebruik verwerpelijk en 2o. Het verplicht gebruik der vreemde namen is ten eenermale doelloos.

Eilieve, wat baat het of Nederlanders en Franschen al uitsluitend leeren spreken over mètre en kilogramme, als de eersten toch niet weten wat de daarachter geschreven zaaknamen: drap, linge, soie, beurre enz. beteekenen? En weet hij dat wel, heeft hij Fransch geleerd, welnu, dan zal hij ook wel geleerd hebben, dat el mètre en pond kilogramme is. Want, daarover zijn we het natuurlijk allen eens, de maten en gewichten moeten in hun wezen overal gelijk zijn; we zouden wenschen dat de munten het ook reeds waren. De algemeene invoering van het metrieke stelsel is zoo nuttig als nog zelden iets was, maar de ongelijkheid der namen staat niet in het minst aan de gelijkheid der maten of gewichten in den weg.

Zie slechts hoe handig men in Parijs Fransche en Italiaansche muntstukken dooreenmengt, ofschoon de standaardmunt bij den een toch franc en bij den ander lire heet. Meent ge dat men in Rome eenig bezwaar maakt om een franc voor en lire te ontvangen? In ’t minst niet; toch blijft de eerste munt overal franc en de Italiaansche overal lire heeten. Men weet dat beide munten gelijk van gewicht, gelijk van gehalte, kortom gelijk van waarde zijn en stoort zich niet aan het verschil in naam.

Zoo zou het ook gaan — of liever zoo gaat het al; want de vreemde benamingen zijn en blijven hier onbemind — zoo gaat het ook, zeggen we, met den el en den mètre; wie met het buitenland handel drijft of buitenslands inkoopen doet, weet evengoed dat mètre in het Nederlandsch el beteekent, als hij weet dat soie zijde en drap laken is.



Er zijn toch al zooveel vreemde woorden in onze taal — meent de heer Gratama in bovenbedoeld artikel — hoe kan het dus bezwarend zijn er nog een stuk of wat voor de maten en gewichten bij te doen? Wellicht bevordert dit zelfs de vorming eener wereldtaal.

We hebben gaarne vrede met de vorming eener wereldtaal, maar dan — als ’t kan — buiten ons Nederlandsch om. Als ’t noodig is, willen we er die nieuwe taal wel bij leeren, maar er onze goede moedertaal voor afleeren of verbasteren, dat nooit! Zijn er al zooveel vreemde woorden in opgenomen, des te erger. Laat ons de handen ineenslaan om ze te verdrijven en nieuwe indringers althans te weren.

Is het echter wel zoo erg met die basterd-\ jwoorden' in onze taal ? De heer Gratama P.noemt een.geheel lijstje, maar. geen dier namen is; gelijk te stellen met de nieuwe in«"ingers wien hij burgerrecht -wil- verleenen. de -woorden die hij opnoemt zijn hier, ge£ met de zaak zelve die j zij j voorstellen, Treemd ingevoerd, zoodat eene ïfederlandsche (benaming er voor gezocht had moeten worden, of wel de. Nederlandsche benaming is veel omslachtiger.. dan de vreemde en werd daarom jdoor deze ..verdrongen..' ... "'.'.." ■ r.:f.„V Dit laatste is",' volstrekt niet het geval met jde systematische namen der maten en gewich|ten. I Rondzendbrief moet" in..-.-. handigheid en jgemakkëlijkbeid de vlag strijken, voor circulaire,' vèrspreker of vèrklinker voor telephoon, jen evenzoo overschrijver,voor,telegraaf, maar wie mètre, décimètre, centimètre enz. makkelijker vindt dan el, pahn,'duim enz., zal bij het volk niet veel instemming vinden en daarop {komt het toch alleen aan.

Men krijgt er de vreemde namen niet in, nog m tal van menschenlevens niet 0f... als het mocht ?gelukken,dan maakt men van onze taal wat het jVransch met zijn duizenden aan het Grieksch [ontleende worden reeds is: een in haar wezen alb tal van woorden voor het volk onverstaanbare' taal, eene Verzameling klanken, dié Let volk naspreekt, zooals.'oen papegaai dit doet: een' taal die, voor tal' van,woorden: althans, haar zetel heeft in het r geheugen,. niet in het begrip,' . • -

Nog een enkele opmerking voegen we bij het ï bovenstaande/: De Minister Tan Waterstaat haalde voor, éenigan j tijd in jde Kamer uit'ons blad een-bericht aan, waarin werd gemeld.'dat'een koopman]zijne ■ hadi! bepaald], per Nedërlandschë el en zijne; gosderen uitmeette met de oude el en de heer .Gratama; wijst op" dat ivoorbeeld, waaruit | blijkt;' dat hier_ in ,'t land verwarring bestaat omtrent de ■_beteekënis van het woord el. i

Waaróm" noemt echter de heer Gratama het middel niet dat'wij aan do'hand deden om;Jdiei verwarring te•' dóen' ophouden,'tol, de verplichting om bij bet 'gebruik van Verouderde • maten het woord ioude'Vvoor'den haam te1 plaatsen? Eer we een tiental jaren verder zijn zullen die oude maten geheel verdwenen wezen' en zal niemand er meer mede' rekenen." De bijvoegingjj van:; het: woordje j,oude":szal'dus!maar tijdelijk2zijn en alle bedrog onmogelijk maken, r ;•,

Naar wij vornemen,.zullen- eenige liédertafels hier ter stede,' waaronder Rotte1 s Mannenkoor; encte RoUerdainseheLiédertafél, morgenavond te: half hegeiv den 'aftredenden burgemeester aan zijne *'woning ëene serenade brengen, die bij gunstigweder~zeker veelbelangstelling zal wekken. De leden zullen in de oüicieron sociëteit in het Park bijeen komen en zich .van daar in;optocht i haar de nabij gelegen .woning .van don heer Tan Vollenho ven "begeven. ,_:., : ,Kr..-.. '^:

! De heer" Bikkers*ver'zöekt'önsi.in-' zóóver ons | entrefilet van gisteren1 óver'den Transvaal te wijzigen, dat niet van Daily'Nems • het verzoek aan hem .was uitgegaan om als politiële .> en • oorlogscorrespondent * naar den Transvaal te trekken,'smaar dat integendeel' het: denkbeeld van den heer Bikkers zelven was uitgegaan om, èn' vooreenige Nederland-; sche zending èn voor Daily News alscorres-- pondent op te; treden, opdat; hij in Zuid- Afrika de meest onbeperkte vrijheid'van be- = weging kon genieten; teneinde alles omtrent de annexatie.te vernemen.: ■: . ' v '.

• De f Daily News \ wenBchte; in dat voorstel echter niet te treeden en de heer dr. Bikkers heeft thans j hetzelfde aanbod aan Pall 'Mali Gazelle gedaan. Hij schrijft ons echter Jat hij ten volste [ beaamt wat wij schreven -omtrent cle uitzending [ van een: correspondent; van Koderlandsche zijde/.'./ ■ " "

JHet vheeftl H.'M. de Koningin behaagd den titel"te aanvaarden;van donatricé der Nederlandsche Maatschappij ter bevordering van Nijverheid en beschermvrouw: van het Museum' vau Kunstnijverheid dier Maat-

j Eig en ■■ Haard .be va t deze : week onder enderen een portret met schets van Pc-ul Kruger benevens. eoii rafbièldingen beschrijving van den ysplGeg,;; ' .- "-^-p^T^.-ï

'Deschadedoordedoorbraakte Nieuwkuyk veroorzaakt, wordt geraamd op 5 a 6 ton, als > ongeveer f 90.00Q aan vee, f; 200.000 aan huizen en f 300.000 schade aan de landerijen. - s ■;{-W?<;

Voor vde betrekking van Opperrabbijn van het Synagogale ressort Rotterdam, hebben zich 31 candidaten aangemeld.*'""'*' ~

ïletDagblad meldt, dat het te. Londen verschjjnendo | „Hofblad" The St. James Gasette vernomen heeft, dat de Nederlandsche. Regeering,: die onlangs een zeker 'aantal revolver-kanonnen moet besteld hebben,.. welke binnen tien maanden \ geleverd zouden i moeten j worden, thans den wensch te •kennen heeft gegeven, dat die bestelling binnen'enkele weken zal worden uitgevoerd. - 't Zal een phantasietje van The St. ■ James Gasette :zijn,' eene speculatie op de; goedgelóovigheid harer lezers, die zich sedert de Transvaalbeweging in Nederland natuurlijk alles latenjj wijsmaken wat: men hun maar uit - Nederland opdischt. Als' een „Hofblad" dit -bericht meldde, zou het- natuurlijk iets meer gewicht krijgen, maar de St. James Gasette-heeft nog nooit 'gedroomd van de eer 'voor een hof blad aangezien te worden. -.'- . Si. > James Gasette is wat haar naam betreft ' een van de jongste bladen ■ van Engeland. Feitelijk is zij Vechter Sde vroegere 'Pall'Mali Gasette, daar de oude redactie van dat blad, toen de nieuwe eigenaar, bjj Gladstone's optreden,; de richting van zijn blad wilde veranderen,' haar ontslag nam én met behulp van eenige vermogende vrienden nog in dezelfde week van haar ontslag een nieuw blad oprichtte, volkomen, wat inrichting en inhoud betreft, gelijk aan de 'oude Pall Mali Gasette, waarvan het dus •' de * voortzetting werd onder een nieuwen naam. Die naam is het eenige wat bij de opneming van hefrblad aan het Hof - doet denken.' De inhoud'doet 'spoedig tot andere gedachten komen.L"^v£!

Me n verzoek t, ons".'t e melden, dat niet de .heer E. maar de heer M. Ezechiëls lid van het Transvaal-ambulancecomité is.

In,de vergadering van het departement Hillegersberg der Maatschappij tot 't Algemeen vreri met groote meerderheid van stemmen tot algemeen secretaris gekozen de heer mr.A. Kerdjjb.

He t zuiverebe d r a g, d a 11 enb ehoëve der watersnoodljjdende-n met de gecombineerde' voorstelling, inden schouwburg verkregen was, is ƒ 1145.80, die in 'handen van den voorzitter der watersnoodcommissie alhier.zijn gosteld. -: ~yfpi{:.-:^Jy*^'^:«

'.'Metr algemeéne s tem mén .heef t de |gemeenteraad|van Aaxte-Rirlel tin zijn zitting Van gisteren concessie% aan den heer. J., Van ! Hasselt te Rotterdam .verleend tot. aanleg. en j exploitatie['- van een stoomtram weg over, zijn gemeentewegen voor delijn's-Bosch- Helmond. / '; -■ ■ .•■•..':. ;;

Men meldt ons uit Dassen,?dat door den heer ?Jos.Le velt, te Rotterdam, mede 'coacessionnaris van den eersten stoomtram -welke thans in onze provincie in exploitatie is (lijn Bredaf
Oosterhout, Zuiderstoom■ tramwegmaatschappij) -concessie'aangevraagd' tot aanleg en exploitatie van een stoomtram•wég van af Cappelle, door' onzen gemeente* naar Emmikho ven/ Almkerk,';tot Sleeu wij k.' Mocht!de\'lijn tot stand-^komen."'dan' zal onze 'streek er'zeer^mede' gebait.zijn; met het oog op' het 'drukke verkeer dat tusschen deze plaatsen en Gorinchem bestaat.'



DE BEURS. Wekelijksch Overzicht. Amsterdam, 12 Februari.

i Bijna da geheele week kenmerkte ach voor do meeste' fondsen/door weinig affaire. Reeds ::'tjjd;;rwerden: gaandeweg 'tle orders ; minder, zoo wél in aantal als in omvang, 'maar'de afgéloopon week herinnerde vaakbaan'de'stille tijden zoóals het jaar 1880 er" vele opleverde en gaf ruimschoots gelegenheid \ met' weemoed terug te denken aan de;, goede t dagender§ maand-Januari,' toen commissionnairs zoowel als de bankiers tijd te kort: kwamen, om hunne'zaken geregeld 'af te "wikkelen. Waaraan' deze stilstand toe te schrijven?* Zon hét zijn omdat;dë'ménschen geld gehoeg verdiend hëbbenven: zich hu niet m:er aan de beurs "gelegen" laten' liggen? Ik geloof het niet; veeleer is de rëdèn te zoeken in het feit dat óp de buitenlaridschë beurzen, die toch .bij óns den tóón aangeven, de animo ' voor nieuwe engagemèhten ontbreekt; veeleer is men óók daar geneigd zich van de loópende zaken' los: te maken enMiëver'eeh afwach-, tende houding aan te' nemen.-Daarëvehwel! de j beurs bijzonder veranderlijk :is;r- kan het zeer J goed - zijn \ dat de \ tegenwoordige stilte in een oogwenk voor een ongekend drukken tijd moet plaatsmaken. De vaste stemming !op- de ï Europeosche markt|könlzich deze week- verder-bèvesti-; gen,:.terwijl de"AmérikaanschöiiKarkt bij do' voorgaande ■ week zeer\ gunstig - afs'ak. De beide laatste dagen werden belangrijke posten - Metalliek,' voornamelijk ~de Januari- en Juli-soorten, voor buitenlandsche: 'rekening van de markt genomen,'waardoor dezen'; ;,/V pCt. monteerden; • ook j Russische fondsen bleven voor arbitrage gezocht. Spanje.ovenwel. verkeerden- in een treurigen toestand, in enkele dagen viel de koers van 23 op 213/8 pCt.,' zonder dat eenig redres plaatshad. Het 'grootste gedeelte' van 'deze daüug komt op rekening van de verandering van ministerie, die zeer ongunstig.wordt opgevat. Toch geloof ik, dat in dezen het ergste geleden en prijsverbetering aanstaande is. "'-- ."

Onze StaatsfondsenMe verden weinig bc-; langrijks. op. Integralen en vierpere. monteerden '/3 pCt.,. terwijl de driepere. 3/8 pCt. teruggingen. 3 pCt. Franschen werden 80 pCt." genoteerd; deze noteering:is evenwel geheel fictief, daar de prijs inderdaad veelhooger is;'het waarschijnlijkste is, datdé verkooper. tot dien koers, èf beetgenomen is, óf volgens de noteering een partijtje heeft overgenomen. Italia .nsche fondsen, vooral de Certificaten j Lamaison Bouwer, bleven sterk gezocht en, noteerden 2 pCt. Eene verdere rijzingkan volgens mijn idee niet uitblijven, daarbij den voorspoed dien het land geniet, alle aandacht aan de nationale schuld wordt gewijd, terwijl eerlijkheid en goede trouw daarbij voorzitten. Hongiarsche en Oostenrijksche fondsen hieK den deze .week geen gelijken tred, want ondanks de willige stemming \ van Metallieken, gingen de 16 pCt'e. Goud Hongaren 3/8 pCt. terug. Van \. Eussen i waren de Goudleening en ~ Boebelsoorten ,; '/4;. pCt. hooger, evenals enkele Ponden •Lëeningen, b.v.de 1875ersen Mcolaï. Alleen de .'4'/» • pCt's. 1850 leden een verlies van i '/2 pCt. Spanjaarden, zoowel binnen als buitenlandschen verloren. I'/,,; a. 1 tyt' pCt.; steeds blijft ons publiek in die fondsen verkoopen. - Turken handhaafden hun prijs, daarentegen j vielen Egyptenaren door buitenlandschen aanvoer 1; pCt., waarvan ongeveer iji weder ingehaald werd.■..-., •'. . . ,rv;r-« De 8 pCt's Piorida : stegen, door : goede vraag 1 tji pCt.; I ook Louisiana Bonds blijven voor ; Amerika gevraagd; j 52 pCt. is grif te bedingen terwijl de noteeringsl */2 aangeeft; laatstgenoemden kunnen zeker onder de spe-_ culatieve waarden gerangschikt worden. Mexi-~ cxnen 1851 blijven voor Londen en Amerika gezocht en verbeterden ruim 1 pCt.; de 1864ers evenwel dobberden op) vorige prijzen; .'.voor dezenblijft Londen-steeds,yerkooper.:_ Van Züid-Amerikaansche waarden verkeerden, de Brazilianen in een'vaste stemming. Columbianen gingen ruim lp Ct." terug, ter-, wijl Peruanen na eenige fiuctuatiën onveranderd vast sluiten. Van Venezuela is de aandacht afgeleid en daar' eenige posten aan de markt waren, had zulks" een daling voor de verschillende : soorten van L/i: & -7's pCt. ten gevolge. Evenmin als in staatsfondsen ging er ook in Industrieele en Financieele ondernemingen veel om, behalve in aand, Handel Maatschappg, die van .HO5/, tot llls/t varieerden, om bijna onveranderd, nl. 111'/,, te sluiten. Aan;-., deelen * Ind. Handels "Bank j vielen door groot aanbod % 3"/, pCt. Ook j Rotterd. Handels ver.j Vi: pCt.; lager. Aand. Omnibusm. daarentegen •klommen.3jpCt-i Stoomvaart.Nederland2'iv; pCt. Locaal ■ aanbod deed de".' Cert. Colprado; V pCt. vallen.'Ook Income.Bonds Maxwell: werden.;.1/, pC£;lager afgegeven^, terwijl; de Aandeelen gjfj ; pCt.' verbeterden." Omtrent dé] verleden week vermelde quaestie heeft de Ver-. ééniging voor den' Effectenhandel'.beslist,'dat" de bij de rondgezonden kennisgeving .vermelde'; nummers, leverbaar zijn; deze zaak is echter" nog. lang niet uit, maar' gaat geheel buiten de'; I tegenwoordige ' houders om; waarschijnlijk heeft dé'man':die :zoó; men zegt,; in Amerika stukken '"verkochtzonder daartoe\ bevóegd j te' zjjhyzich; daaromtrent té véranti) woorden." ;?; ]£&*& 'ï;-:: =: -.'-,~'7-"'-'S '■:"'^-.

-', | Van ónze ■inheemsche'spóorwegleehin gen ;vervolgden'! Centraalwaarden: hunne dalende beweging, voornamelijk de aandeelen, waarvan de .vermindering ;.l!/t-pCt. bedroeg, obligi'tiën daalden: li;pCt. Aandeelen Rijnspoorw.: die de geheele week reeds zeer aangeboden § werden., a; 152! pCt.' (zjjnde'\ 4 j pCt;. lager, dan dé .1 "atste' nóteering) f voor Lsaden verkocht, terwijl: nog'een groot bedrag voor die plaatsaan de'markt is.;. •; r.;\, <. :. ;.

Daar de "vraag even wol luttel is,. behoort, geloof ëene'verbetering voorloopig tot! de vrome wenschën' Boxtel-Wezel waarden waren allen 'van ■"'/,!' tot 1 ïpCt. lager." Alleen j Hol-" landsche Spoorweg-aahdéelen verbeterden 3/a" pCt. "7 - ;De willige stemmingvóór Italhansche fondsen ' kwam ook ■ den Zuid -Italiaaiiscben sporen ten góedë, daar "zij f4pCt.yèrbeterden.Gisèla-', sporen blijven.". voortdurend , voor. geldbelegging gezocht'ëh, er wórdt thans minder gelet op wat 'lang 7dsYbëzwaar; werd' aangemerkt) n. I.' dat er geen grootere stukken' daarvan dan; van fl. 200 bestaand Werkelijk kan zoo iets ook nimmer | als bezwaar aangemerkt!' worden. Warschau-Wëeneh verminderden successievelijk IV?jf,1V?jf, Dë* Russische' spoorwegmarkt wa 3" algemeen' ié'ts fl*uwer; gestemd; obligatiëh Kursk-Chsrho w' maken hierop ëen gun • stige 'uitzondering,*, door 'eèn -rijzing van i 3 pet;. ■■ ..;•.—.-, .J'^>
De Amerikaansche*markt hid een gunstig aanzien; Toor'enkele fondsen' was 'de rijzing zelfs' zeer belangrijk. Atlantic Missisippi Ohio klommen niet minder. 'd

f Verder § stegen de Cert.iElisabëlhtown ën Paddc ih'Memphis résp? ö en' 4' pCt. -Vooral laatstgenoemden;werden voor Amërikëansch3 gekocht."!Nórthwestern horstelden-, zich- s|;ftQt; vxn hunne jongste daling. Verder, verbeterden -..: Canada en: Michigau. Centr-1 ;1 pCt..lllinois .3/» pCt,j 7pCi. Vlö: rida 5 pCt., Francisco en Pennsylvani i Sb res ruim. 2 pCfc.:Eeu teruggang van l:pCt. plauts in de Clevehnd en:Columbus Extensions, en in Toledo Peyri i= Certificaten, j . i ' In de. overige obligatiën, en Shires waran de variatiën. niet of weinig, belangrijk.

Beh-;lve.Hongiarschs loten, die 3 pCt ppkwamen,waren preimeleeningen op voorgaande prijzen.,Maflridloten deelden de tem stsm-. ming 'door een verlies j Van 2 '/j pCt. Hoe wel" geld 'op* Prolongatie 4 ;*pCt. genoteerd blijft, kost het veel moeite om op deze wijze geld te pla t-eu. Benoemingen en Besluiten.

Benoemd: tot kantonr.'-plaatsv.-' te Snéek, J. \T. Bennewitz, Beer. dier gem.' ', Eervol ontslagen: W. T."v.'~d. Molen, als kantonr.- plaatsv. te Sneek; — E. D. 2ï. v. Deventer, als ing.' .van den ■waterstaat Iste kl. t' Kï>Js ïïi'k r.vï . : Vergunning verleend: tot het geven van lager onderwijs hier'te lande, mits zjj overigens aan de daartoe bjj de wet gevorderde verëisoliten vóldben,'aan de dames E. F. Davios, geb. te Londen en A. J. Trip,' geb. te Mannheim,.,; '_;. ~ ...\ a ~.;,' '■■.-,■ I v/:>V ~ -•- Pensioen verleend: aan D. H. H. De Waren], zich ook noemende en schrijvende deJWarom,"comm. 2de kl. bij 's Rijks bel.',' f 397; —" aan yf, F. K. Gerdessen, id, Iste kl., ƒ 337; — aan A.'v. Delft, id.'2de kl., ƒ 326; — aan A. "W. Joriesen,'verificateur Iste oategorie bg.'sEiJks bel., f 1180.::,::. .;-. ..,-, | Erkend: door de Italiaansche Kegeering, E. Bèrie, als vice-conenl der Nederlanden te Oneglia.


Familie-Berichten.

GEHUWD: M. Koert Jzn. en A. C. Vogelzang, Rotterdam. – A. Blaauw en J. P. Van Eden, Wolvega. – P. Kropholler en M. J. Van Rensburg, Z.-Afrika.

BEVALLEN: A. Feis–Hoijtema, D., Rotterdam. – C. Waldeck–Willemse, Z., ’s-Gravenhage. – E. C. Hermans–Beijers, D., Brielle. – M. S. Haentjens – Hildebrandt, Z., Kralingen. – L. De Heer–Beukelman, Z., Nieuw-Beierland. – H. C. Wertheim–Hertzveld, D., Wageningen. – R. Boom–Swaalep, D.; M. J. T. Craamer–Hortus, D.; E. Jurjans–Zuur, Z.; E. Snitslaar–de Laville, Z., allen te Amsterdam. – G. Ten Hoopen–Ten Zijthoff, D., Deventer. – C. D. Van Strijen–Pottgieter, Z., Almeloo.

OVERLEDEN: W. Pfeffer–v. Veen, 31 j.; J. T. Remy–Titsingh, 55 j., beiden te Rotterdam. – J. Bouwman–Rookmaakker, 79 j., Haarlem. – B. v. Lomwel–Paardekooper, 75 j., Ameide. – W. A. J. Kuller, 45 j.; L. Dyserinck, 3 j.; beiden te Haarlem. D. v. Duuren, 61 j., Schoonhoven. – E. Elenbaas, Bruinisse. – P. A. baron v. Reede van Oudtshoorn, 64 j., ’s-Gravenhage. – E. J. Blasius le Jay, 55 j.; P. W. Fasmer, 57 j.; A. W. v. Amerongen, 36 j., allen te Amsterdam – L. del Campo gend. Camp, 75 j., Teteringen. – H. G. Leeners, 55 j., Princenhage. – J. v. Riessen, 82 j., Apeldoorn. – Th. W. J. v. d. Aardwegh, 70 j., Leiden. – J. T. R. Scharten, 79 j., Brussel. – J. P. C. Crillaerts, 46 j., Londen.



Ingezonden Stukken.

Mijnheer de Bedacteur!

Over spoortreinsignalen een weinig nadenkende, doen zich' vewoheidone systemen en wel zulke in gedachten voor, dié om boöze bedoelingen niet kunnen verhinderd worden to wérken.'3 * ■ ;j ' ;•■■' ;, •;

'Een er van, Mijnheer de Rédaoteur, 'zag ik gaarne' ter overweging in lFeds."geaoht en veelgelezen blad-' zoo mogelijk opgenomen. •"■> !:•':■ ■»'■•;•-■• ■- " ■ ■■■'•-'

Rondom is de ooupés dan, bevestige men wat kram-' ; zoo hoog mogelijk tegen de wanden, haledaar: doop een koord, met de uiteinden door een gaatje in ieen hoek door het éindvlak naar buiten; leg daarin i beide einden een knoop, bind het eene eind (het anders ■ | eind'komt later) aan een stokje'met-seinschijf, zoo>, danig langs het'eindvlafc iran don wagen draaiende, 'Jaé' ;de schyf naar buitenen naar binnen kan slaan, bjj : welk 'laat ite geval het stokje' dóór den zwaarte' der | schijf, het koord in den wagen gespannen houdt. Verder .leggej men schuin óver der wagen een "draad Of spil' !met sohèlletje in den "wagen, by de einden wat neergebogen en voorzien met haakje waaraan Tiet randera koorl (wat langer) gebonden is. S Als men nu in da wagens aan'het steeds gespannen koord (een hoek- Kjstjè • voorstellende) 'in de 'rondt kwastjes bind eir .daaraan trekt, zal onvermijdelijk het sein naar buiten met het scholletjo kunnen geluid worden. Om dit'echter als hoofdzaak voort te planten tot( aan de locomotief en nog. verder, zoo er-wagens Voor zijn," behoeft; men slechts, met een ijzerdraadje met oogjes genoemde haakjes te koppelen; dezekop» pelingyvalt bggevolg.. ook sohuin en maakt ongeveer rechte- hoeken met beide spillen der wagens dis het ■ verbindt, laat allerlei spelingen der wagens toe, en zar bij derailicment oogenblikkelgk zelf seinen het-laat zich ook; onder de. wagens, qn.b. v. van onder open,: naar boven andere wagens leiden, en voor of achter altyd: passen. :■■

Hij die de Regeering om een treinsignaal verzocht zon van wel heel de natie de tolk zjjn en hunne medewerking kannen ver krjjgen. " -

TJ M. de R. roor do plaatsing dankzeggende met hoogachting. - Fed. abonné 1 Echteld, 10 Febr. 1881. \ G. B. Bebskma.». .

De of Den?

Mynheer de Bedacteur l

, In de laatste jaren merkt; men een zeer prijzenswaardig streven bijonderscheidene dag-en weekbladen op om hun kolommen met onyerbasterd Nederlandsen te vullen. Niet waar? „Het Woordenboek" (?) wordt reeds tamelijk goed gevolgd. Bjj eigennamen als Van der Telde, De Haan, schrijft men vrg algemeen Van en Do met een hoofdletter:'het eerste en het laatste lid der eigennamen wordt met een kapitale letter geschreven. --.' :■:, ;.- !-,:■'. ■ ;.'■:■."■ ■ s :j-<"

.! Geheel consequent blijft men niet. Leest men heden in de courant, dat een jongetje door een tram is over» reden,: morgen wordt ons gemeld, dat men voor het behoud Van hetzelfde jongentje vreest. : ~ .

'Mat E. N. vooral heeft een, belangrijken stoot gegeven voor het zuiver Bchrjjven onzer moedertaal. Die zuiverheid heeft in .uw blad reeds een aanzienlijk» hoogte bereikt en.dit werkt ontegenzeggelijk zeer' gunstig, niet alleen op uwe lezers maar oók op he» die met een ander dag- of weekblad tevredejp stellen.;.. /„ >* ". *T;;V.

Want vreeselijk geplunderd komt het B. N. menig-' maal, pit da 'handen, van dezen of genen redacteur

Echter niet «1 hot goede wordt overgenomen. Men lette op hetgeen men tegenwoordig te lezon krijgt over den Transvaal of..'. de Tranavaal?

De» of De? "Wie maakt het uit? Is het lidwoord de een deel van den naam? Zoo ja, dan s. v. p. De Transvaal, evenals Den Helder, Den Briel, Den Haag,' De Bij» e. m. a.'Dan late men het lidw. onvertogen: het Noordeljjke' Den Helder; het Zuidelijke Den Briel,'het: zindelijke' Den' Ilaa»; het afgelegen De Kijp.... Engelands De Transvaal; het goudrijke L'e Transvaal,', Dit laatste nu zegt :en schrijft niomand: men spreekt van Engelands - Transvaal, het. goudrijke '. Transvaal. Eertijds sprak men van onven Transvaal, niet onzen De . Transvaal. "Wat staat er na in den 'weg dat ook andere bladen voor- I taan spreken over de krijgsbedrijven in den Transvaal, gelden die gezonden worden naar den Transvaal?. .;.:■

Wie spreekt-— om1! my een kleine afdwaling te veroorloven.— van zijnen De Sprokkelaar, onzenm Nieuwsbode,, mijn De Gids, etc? Maakte het lidw.' een deel. van den naam uit, dan zou,men fooh zoo moeten spreken, zoo moeten schrijven. Men schrijve dus,' evenals men zegt:, ik heb dit gelezen in den Sprokkelaar, in dezen Nieuwsbodé~, in dien Gids -. allen spreken .over den Transvaal.; - •: f' : Wie het beter weet, mag het zeggen.' '-}; s"f.-ï Met achting, '•.-.,'" -'.TJEds. dv. dr. H.

Mijnheer de Redacteur!

jDo i lezers van het Nieuwsblad en andere Hollandache bladen worden nu en dan vergast op pompeuse annonces van een zokeren Ileller, fabrikant van m%- ziekwerkeii te Bern'(Zwitserland). -.;*'•

[ Hierdoor" aangelokt, bestelde ik bij dien persoon een -'muziekdoos j van 12 airs, in de prijscourant ge». notèérd met extra" fr. 150.~ "Waar zoodanige aanprijzing J gebezigd wordt en do prijs 'dor ! aldus gequaüficeerde ■ müziekdoózen op ongeveer hét dubbele van dien der; gewone gesteld is, mocht men tooh wel iets goeds .verwaohton.;; e, yi-;u-.. l't'jiïSAi;':?,'

Mij werd echter,* in stede van de bestelde speeldoos, er een toegezonden van slechts 8 airs, kostende fr. 215r met jde mededeeling j dat, de speeldoos .van fr.ISC klein is en de waarde daarvan meer in de quantiteit "dan in de qualiteit muziek ligfc.ïïv ishi-'.ht--;.'. ..

. Hiet.weinig verbaasd was ik echter indeontpakte speeldoos. er I een [te vinden' niet alleen klein,' maai Tan ordinair gehalte, waarvoor men in Holland niel meer dan 70 gulden zonde besteden.,;:;; ;-J ïj;-g

Daar-deze speeldoos niet naar mijn zin was, maakte ik vanhet beding gebruik,: die in te ruilen tegen een« grootere, met bgpassing van' de meerdere kosten, ;

Volgens Hellers opgave. zoude een speeldoos me' harp.op fr. 280 & fr. 380 komen te staan. Ik verzocht | hem i mij' er.. oen' te zenden van fr. 280, doel' , ontving tot mijne teleurstelling een van fr. 340, welt iinstrument defect en blijkbaar niet meer nieuw was; : Door I een} horlogemaker 'onderzocht, bleek 't "dat dt < veer stuk was èn'de'doos bovendien andere gebreke! \ had. Op grond ' hiervan, \ verzocht ik Heller om dt • speeldoos terug te nemen of die althans in een go* den staat aan mij af te levéren, waarop ik ten anfc woord ontving, dat de afgezonden speeldoos goed wai en ha de muziekwerken steeds voor risico vaa oat vangers verzond, bijgevolg niet aaansprakelijk is voor de gebreken.';?"- .*>«:'•' -^.' 'Had de speeldoos tenminste de waarde Tan den prjjg door mij beflleed, ik zoude zonder verdere reolame mg de kosten Tan reparatie getroost hebben, doch te ervaren dat men dubbel beetgenomen is, is niet aangenaam.: .•^-•i"- | Maar de taxatie Tan bovenbedoelden horlogemaker en andere bevoegden, is dat stuk niet meer waard dan Cr. 180 a'fr. 200, zoodat Heller mij bijna het dubbele van de waarde heeft laten betalen. Zich niet tevreden stellende met zalk een buitensporige winst, bracht die fabrikant mjj nog in rekening de kosten van de kist der eer3to speeldoos, welke hij terug had ontvangen, benevens Toor emballage van do laatste speeldoos fr. 10, alsook de kosten Tan; rembours, welke in den regel gedragen worden door den fabrikant, die den prijs zijner waren daarnaar berekend heeft, zoodat ik tooï emballage, transport en rembours heb moeten betalen fr. 34.80, makende me* de reparafiekosten ad fr. 20 en de inkoopsom ad ï. 340, een totaal Tan fr. 394.80 voor eene speeldoos welke slechts fr. 180 a 200 waard is. Daar zulke handelingen tot de gewone praktjjken Tan Heller sohijnen te behooren, want in de Leipziger Courant,i&n de maand December a. p. wordt een gelijk geval als mjj Is overkomen verhaald, acht ik. !t niet ondienstig, dat publiciteit aan de zaak gegeven worde, teneinde te voorkomen dat meer personen de dupes worden van dien fabrikant._ .' .. '. ' '-■ -••: ', , ."•-- De redactie van: het Nieuwsblad en andere Holl. bladen. zullen mij zeer verplichten met de plaatsing Tan dit stuk.•..., > • . .; ; ". >.•.-;..;- • Achtend, . Uw Dw. Dienaar, Dawoß,'3o Jan. 1881. ';,-.., V. H. * -.