Pagina:TDKGM 01.098 Koleksi dari Perpustakaan Museum Tamansiswa Dewantara Kirti Griya.pdf/2

Uit Wikisource
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Deze pagina is gecontroleerd


als waarlijk edelman altijd - danken en meedeelen dat je andere plannen hebt. De van Haeftens zijn uiterst lastige en onhandige "helpers". Men heeft ze liever vóór als naast zich. Engelsch kun je je zelf leren, zonder ophooping van vertwijfelende schuld.

III. Jammer van Siti S. Hadde ik slechts geld! Is zíj niet te helpen? Wij willen haar toch ook weer later naast ons hebben. Een bekeerde vrouw is het sterkste, scherpste instrument op aarde.

IV. Ik promoveer in oeconomiae publicae of minder deftig: staatshuishoudkunde. Mijn doktoraat is dat der staatswetenschappen (onderscheid van Rechts- of Handelswetenschappen).[1]

Kun je niet hierheen komen? Dan gaan we samen terug. 't Zou zoo goed zijn voor je vorming. De reis kost niet meer dan 17 gulden tot Zürich en is zeer gemakkelijk. De kosten hier bij mij in huis draag ik dan ook wel half, die zijn miniem. Ik betaal geen 25 fr per week! En dat mèt de kamer. Op de terugreis ga ik vermoedelijk via München en Berlijn, waar ik geld halen moet. Dat zou voor jou meer zijn dan 6 maanden engels te studeeren. Geloof me toch. Je bent nu 2 jaar in Holland (!God bewaar me) geweest. Je moet Holland eerst leren kennen door 't buitenland te zien. - Eind Juli of eerder zijn wij dan in Holland.

Hartelijke groeten allen, vooral je vrouwtje

Yours

(handtekening)Douwes Dekker

 1. Als 't je interesseert voor 't juiste begrip: de examenvakken zijn: 1.Theoretische Nationaaleconomie
  2.Practische Nationaaleconomie
  3.Finanswetenschap
  4.Statistiek
  5.Handelsbedrijfsleer
  6.Handels en wisselrecht
  7.Staatsrecht
  8.Economische Geografie
  In 3 en 7 bovendien schriftelijk examen (deze vakken kan men gedeeltelijk naar keuze bepalen). De dissertatie is echter in elk geval de hoofdzaak.