Naar inhoud springen

Twentsch Dagblad Tubantia en Enschedesche Courant/Jaargang 69/Nummer 139/Generaal de Gaulle

Uit Wikisource
‘Generaal de Gaulle’ door een anonieme schrijver
Afkomstig uit het Twentsch Dagblad Tubantia en Enschedesche Courant,vrijdag 14 juni 1940, tweede blad, p. 3. Publiek domein.
[ tweede blad, 3 ]

Generaal de Gaulle.

Bij de wijziging dezer dagen in de samen­stelling van de Fransche regeering is een naam opgedoken, die nog nooit op den voorgrond ge­komen was: generaal Charles de Gaulle werd tot onderstaatssecretaris van oorlog benoemd[.]
Een medewerker van de Frankfurter Zeitung noemt hem een hoogst opmerkelijk man[.] Wei­nige officieren zijn van een zoo vurig tempe­rament, weinigen hebben zich het beloop van een toekomstigen oorlog zoo helder voor oogen gesteld. Toen hij nog luitenant-kolonel was ijverde hij met het gesproken en geschreven woord voor zijn denkbeelden die een bijzonder beroepsleger voor Frankrijk wenschten[.] De toenmalige overste schijnt de waarde van het aantal in den huidigen strijd van twee of één jaar geoefende soldaten onderschat te hebben. Hij wilde de snelle beslissing met behulp van de machine. Hij dacht daarbij aan bataljons ge­vechtswagens in den galop van de oude cavalerie, het verrassende optreden van groote vliegerafdeelingen en de achtervolging van den versla­gen vijand.
Met deze plannen is het spaak geloopen[.] Ten deele had hij er zelf schuld aan, b.v. omdat hij de massa infanterie als een soort door de ge­beurtenissen achterhaald, strijdmiddel be­schouwde[.] Hij stiet op het verzet van aanzienlijke generaals, maar in den oppersten oorlogs­raad vond hij steun bij Reynaud.