De Katholieke Illustratie/Jaargang 1/Nummer 13/De drijvende batterij

Uit Wikisource
Platina-spiegels De drijvende batterij (1867)

De Katholieke Illustratie, jrg. 1, nr. 6 (1867), p. 104.

Het kasteel Mariënburg
Uitgegeven in 's-Hertogenbosch door Administratie van de Katholieke Illustratie (uitg. door Henri Bogaerts).

[ 104 ]DE DRIJVENDE BATTERIJ, waarvan wij op pag. 89 eene afbeelding geven is eene Amerikaansche uitvinding, die door Engeland spoedig is overgenomen; het is een rond schip met 3 Eng. voet dikke eikenhouten wanden, bekleed met ijzeren platen van 15 Ned. duim, op gelijken afstand van elkander steken een aantal kanonnen hunnen mond door den wand; zij schieten kogels van 460 pond en doen onberekenbaar nadeel, daar zij tegelijker tijd naar alle zijden hunne moordtuigen slingeren; zij zijn voornamelijk vervaardigd voor de verdediging der kusten en ondergaan ook volgens deze nu en dan eenige wijziging. De batterij bij Spithead is 218 Eng. voeten in middellijn en ontvangt eene draaijende beweging door eene hydraulische machine, die aangebragt is onder den mast; deze, de spil der machine, kan gemakkelijk door 2 of 3 machinisten in beweging worden gebragt.

Door het draaijen der batterij is zij voor den vijand bijzonder gevaarlijk, vooral wanneer zij dien aan eene zijde heeft; de draaijende beweging namelijk brengt achter elkander ieder kanon voor den vijand en tegelijk hebben de kanonniers, die bij de stukken geplaatst zijn, ruimschoots tijd ze te laden.

Men heeft de zwaarte van de batterij bij Spithead berekend en bevonden, dat zij een gewigt bereikte van 90000 centenaars; ook weet men van de mast van het pantserschip „Royal Sovereign” dat zij 2600 centenaars weegt.


[ 97 ]

Drijvende batterij.