Haagsche Courant/1939/Nummer 17286/Duitschland exporteert ontaarde kunst

Uit Wikisource
‘Duitschland exporteert ontaarde kunst. Ook Vincent van Gogh uit de gratie’ door een anonieme schrijver
Afkomstig uit de Haagsche Courant, woensdag 14 juni 1939, tweede blad, p. 3. Publiek domein.
[ tweede blad, 3 ]

Duitschland exporteert ontaarde kunst.


Ook Vincent van Gogh uit de gratie.

Te Luzern zullen 30 dezer in de galerie-Fischer schilderijen verkocht worden, welke uit Duitsche musea verwijderd zijn, omdat zij volgens de Hitleriaansche opvattingen een uiting zijn van „ontaarde kunst”. Onder deze werken zijn er van den Belg James Ensor, van de Franschen Gauguin, Matisse en Bracke, van den Nederlander Vincent van Gogh, den Katalaan Picasso, den Italiaan Modigliani en de Duitschers George Grosz, Hofer, Max Liebermann, Lovis Corinth, Cuno Amich, Frank Mark, Macke, Nolde, Koichner, Lembruch en Barlach en tenslotte van den Oostenrijker Kokoschka.
De Belgische regeering heeft het voornemen naar deze veiling een commissie te zenden, welke aankoopen zou doen voor de staats- en gemeentelijke musea.
Dat de Duitsche musea zich hiermede niet voor het eerst van kunstwerken ontdoen, bewijst b.v. het feit, dat de heer D. G. van Beuningen, uit Rotterdam, voor zijn verzameling uit het Wallraf Richartz-museum te Keulen een jongensportret van Vincent van Gogh uit zijn Franschen tijd kon aankoopen.