Het Vaderland/Jaargang 68/1 februari 1937/Avondblad/Darja Collin te Brussel

Uit Wikisource
Het Vaderland, maandag 1 februari 1937

Darja Collin te Brussel. Haar ballet in het Empire-Theater door een anonieme schrijver, Avondblad C, p. 1

[ Avondblad C, 1 ]

DARJA COLLIN TE BRUSSEL


Haar ballet in het Empire-Theater

(Van onzen correspondent).

Brussel, 30 Januari.

De „Empire” is de naam van een goed genre cabaret te Brussel en de instelling verheugt zich in een groote belangstelling van de zijde van het publiek. Wanneer een fabelachtig groote zaal als die van de Empire gevuld wil worden, dan zal de directie met een programma voor den dag moeten komen, dat aan de hoogste eischen voldoet. Welnu, het nieuwe cabaretprogramma is in orde, het boeit zelfs den bezoeker, wien het music-hall-genre over het algemeen weinig kan bekoren. Naast nummers van de nieuw ontdekte chansonnière La Mome Piaf en den komiek Fallot verschijnt o.m. ook de Haagsche danseres Darja Collin met haar ballet op het tooneel. Bij het zien van haar naam op het programma hebben we ons even afgevraagd of zij in deze omgeving wel thuis hoorde, want nietwaar, negen van de tien buitenlandsche cabarets behooren wel tot een zeer bedenkelijk genre, waar wij een onzer bekendste danseressen liever niet zien. Maar onze vrees was volkomen ongegrond, want het niveau van het geheel is in meer dan een opzicht gelijkwaardig aan de kunst van onze landgenoote.
Darja Collin en haar ballet van acht meisjes vullen twee nummers van het programma en dat met een ongelooflijk succes. Of die groote bijval te danken is aan haar keuze van programma of wel aan haar voortreffelijk talent is ons onbekend, misschien ook aan beide. Voor hen echter, die Darja Collin meer hebben gezien is het een uitgemaakte zaak, dat zij in haar keuze van programma weinig gelukkig is geweest. Waarom nu juist een Hollandsche boerendans met een décor van een paar molentjes en een paar tulpen? Er was toch werkelijk wel wat origineelers te vinden geweest. Maar dit is dan ook alles wat wij op haar optreden in de Empire hebben aan te merken.
Verder is het Darja Collin, de personificatie van den dans zelf, de opvatting en de gracie van het waarlijke talent en wanneer dan bovendien haar uitstekend ballet voor het overige décor zorgt dan is het groote succes een noodzakelijk gevolg. Haar tweede nummer bestaat uit een Weensche wals, allercharmantst van uitbeelding, goed geaccompagneerd door het strijkje, aardige costumes.
Om kort te zijn: Nederland is hier goed vertegenwoordigd en dat is alles wat wij verlangen.