Hollandsche Historische Courant/1784/Nummer 8/Groot-Britanniën

Uit Wikisource
‘Groot-Britanniën’ door een anonieme schrijver
Afkomstig uit de Hollandsche Historische Courant, zaterdag 17 januari 1784, [p. 1]. Publiek domein.
[ 1 ]

GROOT-BRITANNIËN.

Londen den 6 January. Zedert onzen vorigen heeft men vernoomen, dat ’er nog de navolgende nieuwe aanſtellingen hebben plaats gehad: den Heere George Young tot Secretaris van Oorlog, (welken poſt hy reeds voorheen onder het Miniſtery van Mylord Shelburne bekleed heeft,) den Generaal Sir George Howard tot Commandant en chef der Britſche troepen, den Graaf van Chesterfield tot Ambaſſadeur aan ’t Hof van Madrid, en Mylord Grantham, (welke voorheen die Ambasſade bekleed heeft, en, onder ’t Miniſtery van Lord Shelburne, een der Staats-Secretarisſen geweeſt is,) tot Ambasſadeur by de Heeren Staaten-Generaal, zo dra het Vreedens-Tractaat met Hoogſtdezelven finaal zal geſloten zyn, ’t geen men verwagt, dat nu eerſtdaags zal plaats hebben, wyl, met de verandering van het Miniſtery, tevens het beſluit, om de Vreedens-onderhandelingen te verleggen, ter zyde geſteld is, en de Hertog van Dorſet, nieuwbenoemde Ambasſadeur aan ’t Franfche Hof welke reeds derwaards de reize heeft aangenoomen, gelaſt is, om dit gewigtig werk zo ſpoedig mogelyk ten einde te brengen.
Wat de overige nog onbegeevene Posten aangaat, meent men alleenlyk te weeten, dat Mylord Temple benoemd is, om andermaal als Onder-Koning in Ierland, alwaar hy zeer geliefd is, te reſideeren; ofſchoon men niet zonder grond vermoedt, dat dezelfde redenen, die hem bewoogen hebben, om het reeds aanvaarde ampt van Staats-Secretaris weder neder te leggen, hem insgelyks weerhouden zullen, om deeze benoeming aan te neemen.
Men weet thans met zeekerheid, dat de Koning met in perſoon, gelyk men eerst gemeend heeft, aan de beide geweezene Staats-Secretarisſen de zegels heeft afgevraagd, maar dat Z. M. hen, den 18. laatstleeden, omtrent middernagt, een boodſchap zond, inhoudende: dat hy hunnen dienst niet langer nodig had, en dat het ’s Konings goedvinden was, dat zy hem hunne Zegels door hunne Onder Secretarisſen toezonden, wyl een perſoonlyk onderhoud niet dan onaangenaam aan Z. M. zyn konde. De Heer Fox voldeed aan dit bevel met de uiterſte koelheid; doch Mylord North was meer of min ontroerd. En inderdaad het was een harde ſlag voor een man, wiens onverzaadelyke Staatzugt hem had doen beſluiten, om zig te vereenigen met zyncn ouden hevigſten tegenſtreever, en perſoneelen vyand des Konings, voor een man, die twaalf jaaren lang het Ryk beſtuurd, en ’s Konings onbepaald vertrouwen genooten had, zig dus op eenmaal uit het bewind, en zelfs uit de tegenwoordigheid van zynen Vorst verſtooten te zien. Dan, de hoogmoed verdoofde welhaast deeze gevoeligheid; en beide de geweezene Ministers hadden de onbeſchaamdheid, om reeds den volgenden morgen, als bloote particulieren, op het Levée te verſchynen, even als of zy dus den Koning wilden trotſeeren. Ook hebben zy zig, zo mogelyk, nog naauwer te ſamen vereenigd, om hunnen Souverein, en deszelfs nieuw Ministery den voet dwars te zetten.
Even voor de Miniſteriaale omwenteling had de Heer Fox ſterk by den Koning aangedrongen, om 12. nieuwe Pairs te creëeren, als waarmede de Coalitie-Party haaren aanhang in de Kamer der Lords zogt te verſterken; doch Z. M., toen reeds het beſluit genoomen hebbende, om zig van zyn overheerſchend Ministery te ontſlaan, had zulks volſtrekt geweigerd. Thans heeft de Koning, in plaatſe van twaalf, éénen Pair gecreëerd, te weeten den Heer Thomas Pitt, vollen Neef van den tegenwoordigen eerſten Minister, onder den tytel van Lord Camelford, Baron van Boconnor. Bovendien heeft Z. M. twaalf Ridders-Baronet aangeſteld, doch meer met oogmerk om lieden van verdienſten te beloonen, dan wel om het gezag van het tegenwoordig Miniſtery te ſtyven.
Geduurende de Vacantie van het Parlement is het hier thans zeer ſtil. De nieuwe Ministers houden zig voornamenlyk beezig met het Nationaal Credict, en de zaaken der O. I. Compagnie, waarömtrent eene nieuwe Bill zal ingebragt worden, geheelënal onderſcheiden van de vorige. Ingevalle het Parlement mogt weigeren, daar aan zyne toeſtemming te geeven, zal het zelve ongetwyffeld gedeeſolveerd worden.
Londen den 9 January. De aanhang van het nieuwe Miniſtery begint een weinig toe te neemen, en verſcheidene Leden van het Parlement hebben aan hetzelve hunne onderſteuning toegezegd; weshalven men eenige hoop begint op te vatten, dat in de volgende Zittingen van het Parlement, ’t welk den 12. deezer weder vergaderen moet, de Coalitie van haaren grooten invloed een weinig zal verlooren hebben, en haaren kwaadaartigen toeleg, om de welmeenende pogingen van het tegenwoordig Miniſtery te dwarsboomen, eindelyk zal verydeld zien.
De Heer William Pitt, Eerſte Staats-Miniſter, heeft verſcheidene Conferentien met de Directeuren der O. I. Compagnie gehouden, en eindelyk eene finaale ſchikking met dezelven gemaakt, welke, indien de Participanten daarmede genoegen neemen, terſtond ter kennisſe van het Parlement gebragt zal worden. Deeze ſchikking komt hoofdzaakelyk hier op uit: dat het Gouvernement de Compagnie in haare verleegenheid om geld zal byſtaan, door alle de uit de Indien getrokkene Wisſels te accepteeren, en uitſtel van betaaling te gunnen wegens het verſchuldigde voor inkoomende rechten; dat de Compagnie eenen uitſluitenden handel op de Indien en China zal blyven voeren, op voorwaarde, dat alle de derwaards gezondene, of van daar ontfangene Depêches aan ’s Konings Miniſters gecommuniceerd zullen moeten worden; en dat, indien deezen het afzenden van ſommige Depêches mogten afkeuren, de Compagnie aan den Koning zal mogen appelleeren, welke daaromtrent in zynen Raad finaal zal beſlisſen; dat de Participanten zullen moeten berusten in alle de ſchikkingen, welken de Directeuren, met medewerking van de Kroon, in ’t vervolg zouden maaken; dat ’er een Gouverneur Generaal van de Indien zyn zal, door den Koning te benoemen, benevens drie Raaden, ter beſtier der algemeene zaaken te Bengaalen, Madras en Bombay, wier benoeming aan de Compagnie zal ſtaan. — Morgen zal ’er eene generaale Vergadering van Directeuren en Participanten gehouden worden, om deeze nieuwe ſchikkingen te overweegen, en omtrent de aanneeming daarvan finaal te beſluiten.
Verſcheidene Officieren, van Nieuw-York, na de ontruiming dier Stad, herwaards te rug gekoomen, hebben reeds hunne opwagting by den Koning gehad, die hen zeer minzaam ontfangen heeft. Zy maaken veel ophef van de groote verwarringen en oneenigheeden, die in ’t nieuw Gemeenebest van America zouden plaats hebben, waardoor alles eerlang onderst boven ſtond gekeerd te worden; doch hunne berigten zyn met reden een weinig verdagt. Dat alles aldaar nog op geen vasten voet geregeld is, wil men gaarne gelooven, en is ook niet meer dan natuurlyk; maar de Republyk zelve is te wel gevestigd, dan dat men aan haar duurzaam beſtaan met grond zoude kunnen twyffelen.
De Actien van de Bank 111⅔; O. I. C., 120½; Z. Z., geen prys; Z. Z. A., 55½.