Pagina:De Katholieke Illustratie vol 001.pdf/229

Uit Wikisource
Deze pagina is proefgelezen

224

ALLERLEI.



ZEKER DOCTOR MARINI, een Italiaan, heeft het middel uitgevonden om lijken voor bederf te bewaren, dat geheel verschilt van de tot dus verre gevolgde handelwijze en waardoor hij niet alleen de lijken, zonder hun vorm te veranderen, de hardheid van een steen kan geven, maar zelfs na eenigen tijd die hardheid weder kan wegnemen, zoodat de lijken weder in den toestand geraken, waarin zij waren onmiddelijk na den dood. Deze verharde en weder verzachte lijken leenen zich voortreffelijk tot het nemen van photographiën.

In Februarij 1866 werd het lijk van zekere Pietro Martini, een Italiaansch geschiedschrijver, op de Marinische wijze behandeld en vervolgens in eene kapel bijgezet. Vier maanden later, in Junij, werd het weder te voorschijn gebragt en op een terras geplaatst, waar Dr. Marini het zijn hardheid ontnam. Daarop kleedde men het in de kleeding, die de overledene gewoonlijk droeg en nam men er photographiën van, waarvan de vrienden des overledene de juistheid niet genoeg konde roemen.



NIET DE MOEITE WAARD. Swift, de bekende Engelsche schrijver, gereed staande te paard te stijgen, zocht zijne laarzen; zijn knecht bragt hem ze. Waarom hebt e ze niet schoon gemaakt, zeide hem de meester. — Omdat gij ze toch dadelijk weêr vuil gaat maken, heb ik gemeend dat het niet de moeite waard was ze af te borstelen. Een oogenblik daarna vraagde hem de knecht den sleutel van de kast. Om wat te doen? vraagde Swift hem. Ik wenschte te gaan ontbijten, antwoordde de knecht. O, zeide Swift, het is niet de moeite waard zulks te doen, dewijl gij over twee uren toch reeds weer honger hebt.



EEN VISCHANGEL EN MUIZENVAL. Deze worden door de nevenstaande figuren aanschouwelijk voorgesteld. Fig. 1 toont die van buiten en wel de grootere figuur als tot den vangst opgesteld; de kleine figuren aan weêrzijden met het gevangen dier, het toestel afgesprongen. Fig. 2 verduidelijkt de inwendige kunstruktie. Deze angel bestaat namenlijk uit een holle op een zoogenaamde geweerhaak draaibare cylinder, waaronder zich groeven bevinden voor het opnemen der tanden van het rondsel aan de haken. In het toestel bevindt zich in de lengte een ronde staaf of draad, die van onder met een haak of ring voorzien is voor het lokaas en van boven met een wervelschijf in verbinding staat, welke door een ligte spiraalveêr, die zich tusschen den bodem der schijf en de plaats, waarmede het binnenroer naar boven eindigt, bevindt, zoo als in fig. 2 te zien is. Om de val te stellen, worden de haken opgeheven, die op kunstmatige wijze in dien toestand blijven, tot dat de geringste beweging aan het lokaas ze naar beneden drukken en het dier vastgeklemd wordt. Deze angels of vallen kunnen op verschillende grootte vervaardigd worden.



SCHADUWGLAS VOOR TREKKASTEN EN ORANJERIEN. Om dezen te voor den zengenden invloed der warmtestralen ten tijde van den hoogsten zonnestand worden er schaduwglazen vervaardigd, die bij eene voldoende hoeveelheid licht genoegzaam schaduw kunnen geven. Het vensterglas wordt daartoe met matgroene strepen voorzien en deze ingebrand, of nog eenvoudiger wordt het doel bereikt door de strepen ie doen inslijpen. De kasten kunnen de 35 cents per □ voet niet te boven gaan.



VOOR HET KANTONGEREGT. te T… (dep. Seine-et-Marne), zou onlangs luidens een fransch blad, l'Epoque, de volgende zonderlinge zaak dienen. Op de laatste markt te T…, waren een pachter en een slagter, die zamen zaken gedaan hadden, aan dezelfde tafel gezeten en haalden hun hart op aan heerlijke visch met piquante saus. De slagter haalde onder het eten uit zijn portefeuille een bankbillet van 200 francs voor den dag om den pachter de schapen te betalen, welke hij van dezen gekocht had. Het ongeluk wilde, dat het billet in de sauskom viel. De slagter haalde het met voorzigtigheid er uit; en tusschen zijne vinger en duim houdende, schudde hij het om het te laten uitdruipen. Maar de hond van den pachter deze beweging als eene gracieuse uitnoodiging beschouwende, hapte naar het billet en slokte dit, zonder het te knauwen, In eens naar binnen. De slagter stond van verrassing te kijken en werd daarop verschrikkelijk boos. „Ik moet mijn bankbillet terug hebben; uw hond zal ik dood maken en openen,” zeide hij tot den pachter. „Ik verbied u wel,” hernam de ander, „dat gij mijn hond zoudt dood maken, hij is meer dan 200 francs waard.” „Wel, dan ben ik u niets schuldig. Uw hond heeft voor u het geld geïnd en dat nog wel onder getuigen.” „Mijn hond is mijn kassier niet. En buitendien, waar is uw kwitantie?” „Nu gooit ge het op dien boeg dan vervolg ik u.” „Goed zoo,” antwoordde de pachter. Deze zaak zou voor den kantonregter te T… te berde komen, die wel mag wenschen dat op den zittingsdag Salomon in zijne plaats ware.



AANDACHT. Souch, de hofpredikant van Karel II, koning van Engeland, eens voor het hof prekende, bemerkte te midden zijner redevoering, dat de meeste zijner toehoorders in slaap gevallen waren. Eensklaps hield hij op en riep tot driemalen den graaf S. toe. Graaf S. ontwaakte en wreef zijne oogen, toen de predikant hem zeide: Milord, verschoon mij, dat ik u in uwe rust stoor, ik doe zulks alleenlijk om u te verzoeken wat minder hard te willen snorken, naardien gij anders gevaar loopt zijne majesteit wakker te maken.



DE BEIDE CANADA'S hebben eene bevolking van 780,000 zielen van Franschen, 230,000 van Ierschen en 180,000 van Engelschen oorsprong behalve de Indianen die overal verspreid en waarvan het aantal moeijelijk te bepalen is. Het Katholicisme vindt er verreweg het grootste aantal belijders; Er zijn ongeveer een millioen Katholieken, tegen 800,000 aanhangers van andere geloofsbelijdenis.

Men weet dat Canada tot het jaar 1758 aan Frankrijk behoord heeft; hoewel het daarna aan Engeland is gekomen is het getal der Fransche inwoners en tegelijk dat der Katholieken steeds het grootste gebleven. Nog altijd blijft de Fransche bevolking ontzettend toenemen. In genoemd jaar bedroeg zij 65,000 zielen, in 1784 reeds 113,000 in 1814 over de 335,000 en thans, is zij tot het getal van 780,000 zielen geklommen.



DE AANWENDING DER PETROLEUM VOOR STOOMKETELS. Proefnemingen, op groote schaal uitgevoerd, hebben bewezen dat de petroleum in plaats van steenkolen als stookmiddel voor stoomketels kan worden aangewend. De petroIeum wordt in den dampvormigen staat, vermengd met dampkringslucht, door middel van oververhitten stoom in den oven gespoten, waarin zich eene kleine hoeveelheid brandende kolen bevindt, om de petroleum te doen ontbranden. De petroleum verspreidt zich over de geheele oppervlakte van het vuur en verbrandt volledig met eene intensief violette vlam, zonder dat er eenige rook te voorschijn treedt. De uitslag der proefnemingen was, dat na verloop van twee uren 19½ pond water op elk pond der ingespoten petroleum was verdampt. De ketel leverde stoom met spanning van 35 pond per □ duim eener stoommachine. De gebezigde petroleum was van de geringste soort, voor den gewonen verkoop onbruikbaar; de toestel vordert slechts weinig opmerkzaamheid, en de vlam kan onmiddelijk door het reguleeren van den toevoer stoom of petroleum versterkt worden.



DE ZOUAVEN EN HUN ONDERHOUD. In Frankrijk en op vele plaatsen in België heeft men eene onderneming op touw gezet, die bewondering en navolging verdient. Men zendt den H. Vader niet alleen Zouaven, maar ook geld om in hun onderhoud te voorzien. Dat doen wij ook, zullen onze lezers al dadelijk zeggen. Ongetwijfeld, en nooit genoeg kan de ijver geroemd worden, waarmede Nederland zijne zonen en zijne schatten naar Rome zendt.

Zeggen wij in weinige woorden hoe onze naburen het; aanleggen om op gemakkelijke wijze de Zouaven te ondersteunen. Iedere gemeente, of zij Zouaven of niet naar Rome zendt, verzamelt jaarlijks eene som van 500 francs voor het onderhoud van één Zouaaf. Zeer kleine gemeenten vereenigen zich om een Zouaaf te onderhouden. Grootere gemeenten nemen er meerdere voor hunne rekening, in verhouding van de bevolking. Zoo onderhoudt Gent b. v. 14 Zouaven; het zendt jaarlijks voor hen 7.000 francs naar Rome. Om deze gelden bijeen te brengen, teekenen de inwoners eener gemeente voor eene vaste wekelijksche of maandelijksche som, die op den bepaalden tijd wordt geïnd, en hierdoor komt de jaarlijksche bijdrage ongevoelig tot stand. Nemen wij b. v. eene gemeente waarin 250 Katholieken wonen. Als deze zich tot het doel willen vereenigen, is hunne jaarlijksche bijdragen gemiddeld een gulden of 2 centen per week. Daar nu bijna iedereen tot deze bijdragen in staat is, kan ook bijna iedere gemeente van 250 Katholieken een Zouaaf onderhouden. Zendt zij er een Zouaaf in persoon bij, nog beter.



EEN DER GROOTSTE MERKWAARDIGHEDEN uit den in mineralen zoo rijken Staat Nevada in het Westen der Vereenigde Staten van Noord-Amerika is eene berg van steenzout, liggende op 20 mijlen afstands van Meadow en 18 mijlen van de plaats, waar de rivier Colorado bevaarbaar wordt. Eerst kort geleden is hij ontdekt. Dit wonderbare zoutgevaarte verheft zich steil tot eene hoogte van 400 voet en bestaat uit zuiver zout, zonder in het minst met aarde of steen vermengd te zijn. Geheel doorschijnend zijnde, heeft hij het voorkomen van eene glas- of kristalmassa. Door de zon beschenen, prijkt hij in betooverenden luister; de glans, door de straalbreking veroorzaakt, is onbeschrijfelijk.