Pagina:Wetboek van strafrecht Suriname.pdf/92

Uit Wikisource
Deze pagina is proefgelezen

Artikel 447 [1]

Hij die voor eigen of vreemde rekening middellijk of onmiddellijk medewerkt tot het verhuren, vervrachten of verzekeren van een vaartuig of luchtvaartuig, wetende dat het de in artikel 444 omschreven bestemming heeft, wordt gestraft met gevangenisstraf van ten hoogste acht jaren.

Artikel 448 [2]

Hij die een Surinaams vaartuig opzettelijk in de macht van zeerovers brengt, wordt gestraft:

1o. indien hij de schipper is, met gevangenisstraf van ten hoogste twaalf jaren;
2o. in alle andere gevallen, met gevangenisstraf van ten hoogste negen jaren.

Artikel 448a [3]

Hij die een luchtvaartuig door geweld, bedreiging met geweld of vreesaanjaging in zijn macht brengt of houdt dan wel van zijn route doet afwijken, wordt gestraft met gevangenisstraf van ten hoogste negen jaren.

Indien twee of meer personen gezamenlijk of ten gevolge van samenspanning het feit plegen, of indien het feit zwaar lichamelijk letsel ten gevolge heeft, dan wel het feit is gepleegd met het oogmerk om iemand wederrechtelijk van zijn vrijheid te beroven of beroofd te houden, wordt gevangenisstraf van ten hoogste twaalf jaren opgelegd.

Indien het feit de dood ten gevolge heeft, wordt gevangenisstraf van ten hoogste vijftien jaren opgelegd.

Artikel 448b [4]

Hij die opzettelijk een daad van geweld begaat tegen iemand, die zich aan boord van een luchtvaartuig tijdens de vlucht bevindt, wordt gestraft:

1º. met gevangenisstraf van ten hoogste negen jaren, indien daarvan gevaar voor de veiligheid van het luchtvaartuig te duchten is;
2º. met gevangenisstraf van ten hoogste vijftien jaren, indien daarvan gevaar voor de veiligheid van het luchtvaartuig te duchten is en het feit iemands dood ten gevolge heeft.

Artikel 448c [5]

Hij die opzettelijk gegevens doorgeeft, waarvan hij weet of ernstige reden heeft om te vermoeden, dat zij onjuist zijn, wordt, indien daarvan gevaar voor een luchtvaartuig tijdens de vlucht te duchten is, gestraft met gevangenisstraf van ten hoogste vier jaren.

Artikel 449 [6]

De opvarende van een Surinaams schip die zich wederrechtelijk van het schip meester

  1. Gew. bij G.B. 1973 no. 74.
  2. Gew. bij G.B. 1915 no. 75, S.B. 1984 no. 17.
  3. Ingev. bij G.B. 1971 no. 56; Gew. en vernummerd bij G.B. 1973 no. 74.
  4. Ingev. bij G.B. 1973 no. 74.
  5. Ingev. bij G.B. 1973 no. 74.
  6. Gew. bij S.B. 1984 no. 17.