Auteur:Titus Livius

Uit Wikisource
(Doorverwezen vanaf Titus Livius)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Titus Livius
Titus Livius
Titus Livius
Geboren Padua,
59 v. Chr.
Overleden Rome,
17 na Chr.
Nationaliteit Nederlands
Genre(s) Geschiedschrijving
Taal of talen Latijn
Belangrijkste werk(en) Ab urbe condita
Logo Wikipedia
Logo Wikipedia
Meer over Titus Livius op Wikipedia

Titus Livius (ca. 59 v. Chr. - 17 n. Chr.) was een beroemd Romeins geschiedschrijver uit de tijd van Augustus. Hij schreef een algemene geschiedenis van Rome vanaf diens veronderstelde stichting in 753 v. Chr.

Werk[bewerken]

Livius’ levenswerk, Ab urbe condita ("Vanaf de Stichting van de Stad") getiteld, omvatte 142 boeken en liep tot aan de dood van Drusus in 9 na Chr. Wij bezitten alleen de boeken 1-10 (oudste geschiedenis tot 293 v. Chr.) en 21-45 (tot het jaar 167 v. Chr.; voor de Latijnse tekst: klik hier). Van de ontbrekende boeken kan men de inhoud grotendeels nagaan aan de hand van in de keizertijd gemaakte verkorte edities, Epitomae Livianae, die veel geraadpleegd zijn door latere schrijvers (o.a. Florus, ...). Eveneens bleven de Periochae bewaard (tekst: klik hier), die een zeer summier overzicht geven van de inhoud van ieder boek.

Een volledige Romeinse geschiedenis, die niet enkel een nuchtere opsomming der feiten was (zoals het werk der zogenaamde annalisten), maar tevens een literair kunstwerk zou zijn, bestond nog niet in Livius' tijd.

Werken in vertaling & edities[bewerken]

Nederlands   Latijn
Ab urbe condita   Ab urbe condita

Externe link[bewerken]