Hoofdpagina
Het is vandaag woensdag 7 juni 2023. Er zijn in totaal 13.228 bronnen.

Uitgelicht

Onze vogels in huis en tuin (deel 1) is het eerste deel van de boekenreeks die J.G. Keulemans vanaf 1869 het licht deed zien.
In elk van de drie delen van Onze vogels in huis en tuin behandelt Keulemans zestig of zeventig soorten vogels. Elke soort wordt afgebeeld in een paginagroot kleurenlitho, waarna enkele pagina's tekst volgen. Keulemans behandelt niet alleen inheemse vogelsoorten, maar ook volièrevogels, tamme duivensoorten en allerlei soorten hoenders.
Keulemans is vooral beroemd geworden door de vele ornithologische werken die hij op schitterende wijze heeft geïllustreerd, maar in Onze vogels in huis en tuin bewijst hij daarnaast ook een onderhoudend auteur te zijn.
Deel 1 begint met:
De steenuil—Strix noctua.

De Steenuil is een roofvogel, die zijne strooptogten des nachts onderneemt, en daarom ook onder de orde der Nachtroofvogels (Rapaces nocturnae) gerangschikt wordt, van welke het de kleine is, die in Nederland wordt aangetroffen.
De Uilen (Striges) kenmerken zich door hun grooten, eenigzins platten kop en naar voren gerigte oogen, die door een krans van smalle, stijve en regte veêrtjes omringd zijn. De ooropening is groot, bij sommige soorten als eene klep, die de vogels bij het hooren wijder openen. De scherpe snavel is gedeeltelijk onder de lange, stijve vederen van den oogkrans verborgen. De bovenkaak, met spitse punt en scherpe zijden, is sterk naar beneden gekromd; de onderkaak is klein, bijna regt, gootvormig, eenigzins plat en in de wijdere bovenkaak sluitende. Bij de meeste soorten zijn de sterke pooten geheel of gedeeltelijk met vederen bedekt en van vier teenen voorzien; de buitenteen kan naar willekeur voor- of achterwaarts bewogen worden; op dunne boomtakken zittende, houden deze vogels twee teenen voor- en twee achterwaarts; doch op den grond of op steenen rustende, meestal drie teenen naar voren gerigt. Zij springen en bedienen zich bij het rooven eerst van hunne klaauwen, vervolgens van hun bek. Hunne vlugt is bijna onhoorbaar, tamelijk snel en met regelmatige vleugelslagen.
(...)
Een ander voorbeeld:
De kanarievogel—Fringilla canaria.

(...)
In hun oorspronkelijk vaderland nestelen deze vogels in heesters, oranjeboomen, zelfs in de bloemrijke prieelen der tuinen. Daar er de daken der huizen bijna allen vlak zijn en op vele dier daken tuinen en prieelen zijn aangebragt, zou men kunnen zeggen, dat de Kanarievogel in den vrijen staat op, en in gevangenschap in de huizen broeit. Meestal vindt men de nesten in struiken, zelden in hooge boomen. Deze nesten zijn op gelijke wijze vervaardigd, als die van onzen Groenling, en bevatten gewoonlijk vier à zes eijeren, fletsblaauw van kleur en met eenige roode vlekjes aan het stompe einde.
Op Madeira betaalt men p.m. 1600 rs. = ƒ 4 voor een mannetje en 2000 rs. voor een paar. Wat mij, tijdens mijn verblijf aldaar, zeer zonderling voorkwam, was, dat de te koop aangebragte gele of bonte voorwerpen ruim driemaal zoo duur waren, als die er door de vogelaars gevangen worden. Een koopman zeide mij, dat de gele „Canarios", en de anderen slechts „Canarinhos" waren. Zooveel is intusschen zeker, dat de in gevangenschap geteelde voorwerpen krachtiger zingen, dan de in vrijheid levende.
(...)

Welkom bij Wikisource

Wikisource is een verzamelplaats voor bronteksten en vertalingen van bronteksten in verschillende talen die ofwel tot het publiek domein behoren, ofwel onder een vrije licentie zoals Creative Commons of GFDL zijn vrijgegeven.
Wikisource is een onderdeel van de Wikimedia Foundation, waarbinnen ook Wikipedia is gesitueerd. Artikelen in publiek domein op Wikisource mogen door iedereen zonder auteursrechterlijke belemmeringen worden geraadpleegd, geciteerd en vermenigvuldigd. Voor teksten opgenomen onder de Creative Commons licentie CC BY-SA geldt verplichte naamsvermelding.

Indexen
Artikelindex · Categorieën
Willekeurig:
Artikel · Categorie · Gebruikerspagina
Hoofdportalen:
Alle ·
Auteurs ·
Beeldende kunst ·
Geschiedenis ·
Krijgswetenschap ·
Kunstgeschiedenis ·
Land- en volkenkunde ·
Middelnederlands ·
Muziek ·
Natuurwetenschappen ·
Occulte wetenschappen ·
Psychologie ·
Recht ·
Religie ·
Taal- en letterkunde ·
Techniek ·
Toneel

Meest recent toegevoegde bronnen
- John Milton (1674) - 'Het paradijs verloren: Boek VIII', Nederlandse vertaling van John Miltons Paradise Lost, Book VIII, door Jules Grandgagnage. (16 mei 2023)
- T.C. Winkler (1857) - 'De karper Cyprinus carpio L.,' in: Album der Natuur, 6e jaargang, 1857. (6 mei 2023)
- Douwe Lubach (1857) - 'De dood, physiologisch beschouwd,' in: Album der Natuur, 6e jaargang, 1857. (28 april 2023)
- Karl Kautsky (1900) - De economische theorieën van Karl Marx. Amsterdam : S.L. van Looy. (2023-04-28)
- Eli Heimans en Jac. P. Thijsse (1907) - Van Vlinders, Bloemen en Vogels (3e dr.; 23 april 2023)
- Anoniem (6 maart 1847) - 'Londen, den 1sten Maart', in: Provinciale Geldersche en Nijmeegsche Courant. (1 maart 2023)
- Th.H.A.J. Abeleven (1861) - 'Het Huwelijk der Planten,' in: Album der Natuur, 10e jaargang, 1861. (20 februari 2023)
- Eli Heimans (1906) - Wandelen en waarnemen: schetsen uit het leven van planten en dieren. Amsterdam: Van Holkema & Warendorf. (30 december 2022)
- Winand Staring (1861) - 'Windvormingen', Gepubliceerd in Album der Natuur 10e jaargang, 1861. (25 december 2022)
- Alexander Willem Michiel van Hasselt (1860) - 'Studiën over Borneo en de Dajak's of zoogenoemde "koppensnellers" van dit eiland', Gepubliceerd in Album der Natuur 9e jaargang, 1860. ( 19 juli 2022)
- Willem Gleuns, Jr (1860) - 'Wat heeft de komeet van Donati ons geleerd', Gepubliceerd in Album der Natuur 9e jaargang, 1860. ( 19 juli 2022)
- Viollet-le-Duc (1897) - 'Onderhoudingen over de bouwkunst,' in: Architectura, 5e jrg., nr. 3, p. 14–15. (9 juni 2022)
- Anoniem (15 december 1897) – 'Zeldzaam', in: De Telegraaf. (17 mei 2022)
- Marcellus Emants (1894) - Een nagelaten bekentenis. (14 mei 2022)
Zusterprojecten:
Andere Wikimediaprojecten
![]() |
Meta-Wiki Coördinatie van alle Wikimediaprojecten |
![]() |
Commons Verzameling van multimediabestanden |
![]() |
WikiWoordenboek Woordenboek |
![]() |
Wikibooks Studieboeken en handleidingen |
![]() |
Wikispecies Catalogus van alle soorten |
![]() |
Wikipedia Vrije encyclopedie |
![]() |
Wikiquote Collectie van uitspraken |
![]() |
Wikivoyage Vrije, wereldwijde reisgids |
![]() |
Wikidata Vrije database |
![]() |
Wikinieuws Vrije nieuwsbron |
![]() |
Wikiversity Verzameling van vrije onderwijsprojecten |
![]() |
Incubator Opstarten van nieuwe projecten |

Wikisource in andere talen
<- zie de lijst in de linkerkolom of tik op de knop Taal hieronder