Hoofdpagina
Het is vandaag zaterdag 7 september 2024. Er zijn in totaal 16.968 bronnen.
Nansen, Fridtjof ([1896]) - Nansen's Poolreis
is het verslag van de poolexpeditie van de Noor Fridtjof Nansen, in 1893 - 1896. Deze Nederlandstalige tekst is gebaseerd op de door Nansen zelf geschreven artikelen in de Daily Chronicle van 2, 3 en 4 november 1896. De tekst is in het publieke domein. De afbeeldingen werden welwillend beschikbaar gesteld door de Noorse Nationale Bibliotheek.
- De tekst begint als volgt:
Zoodra ik begonnen was over onderzoekingen in de Poolstreken na te denken, kwam ik tot de overtuiging dat de manier waarop tot dusverre pogingen waren gedaan om in de geheimen van de Pool door te dringen, niet de beste mocht heeten. Het was duidelijk dat de groote hinderpaal altijd was geweest het voortdurend in beweging zijnde zee-ijs dat uit het Noorden komt aangedreven; het had de schepen den weg versperd of ze zelfs dikwijls verbrijzeld, en daarbij had het de tochten door middel van sleden en trekhonden zeer bemoeilijkt. Toch, zoo bleef ik bij mij zelf volhouden, moesten er andere wegen bestaan waarlangs men diep in die onbekende streken zou kunnen doordringen, en zoo is het reeds vele jaren geleden dat ik het plan ontwierp voor de reis welke wij nu hebben volbracht.
- Hij laat voor de gelegenheid een speciaal schip bouwen: De Fram.
De Fram heeft volkomen, tot in de kleinste bijzonderheden, aan al de eischen die ik had gesteld, voldaan. Niet alleen door de groote stevigheid en het uitmuntende materiaal waaruit het was opgebouwd, kon het vaartuig de buitengewoon zware beproevingen waaraan het werd blootgesteld doorstaan, maar ook door den bijzonder gunstigen vorm en tal van vernuftige middelen waardoor de gevaarlijke deelen waren beschermd en welke voor een groot deel door Colin Archer werden uitgedacht. Daarom is het voor een groot deel, door de deugdelijkheid van het schip, aan hem te danken, dat de geheele expeditie—welke, naar men al vooruit aankondigde, de zwaarste en gevaarlijkste zou zijn waaraan de mensch zich ooit waagde—in werkelijkheid een waar genoegen was, een reis voor pleizier, gedurende welke wij een gemakkelijk leven leidden, zoo „comfortable" als weinigen zelfs in »Old-England."
- Het is maar wat je "comfortable" noemt.....
... ongeveer drie weken lang bleef de temperatuur ongeveer 40° onder nul. Den 1en April steeg zij tot 7.6° onder het vriespunt; maar weldra daalde zij weer tot 36.4° onder nul. Bij zulk een temperatuur met wind hadden wij het dikwijls bitter koud in onze goede maar te dunne wollen kleeding, welke door het bevriezen van de uitwaseming van ons lichaam, langzamerhand een maliënkolder van ijs werd. Het ergst waren de wollen jekkers die wij over alles heen droegen. Die werden overdekt met een dikken ijslaag. Het duurde iederen avond een uur vóór wij ze ontdooid hadden in onzen slaapzak. Daar ging heel wat natuurlijke warmte mee verloren en wij lagen anderhalf uur te klappertanden vóór wij ons wat behaaglijk begonnen te gevoelen. Een paar minuten nadat wij 's morgens onze slaapzakken hadden verlaten, waren onze kleederen alweer bevroren. Ik denk niet dat Johansen en ik ooit een van beiden zullen wenschen, die dagen nog eens te doorleven.
In Maart was de laagste temperatuur 49° en de hoogste 4° onder nul.
Lees het hele boekje: Nansen's Poolreis
Welkom bij Wikisource
Wikisource is een verzamelplaats voor bronteksten en vertalingen van bronteksten in verschillende talen die ofwel tot het publiek domein behoren, ofwel onder een vrije licentie zoals Creative Commons of GFDL zijn vrijgegeven.
Wikisource is een onderdeel van de Wikimedia Foundation, waarbinnen ook Wikipedia is gesitueerd. Artikelen in publiek domein op Wikisource mogen door iedereen zonder auteursrechterlijke belemmeringen worden geraadpleegd, geciteerd en vermenigvuldigd. Voor teksten opgenomen onder de Creative Commons licentie CC BY-SA geldt verplichte naamsvermelding.
Indexen
Artikelindex · Categorieën
Willekeurig:
Artikel · Categorie · Gebruikerspagina
Hoofdportalen:
Alle ·
Auteurs ·
Beeldende kunst ·
Geschiedenis ·
Krijgswetenschap ·
Kunstgeschiedenis ·
Land- en volkenkunde ·
Middelnederlands ·
Muziek ·
Natuurwetenschappen ·
Occulte wetenschappen ·
Psychologie ·
Recht ·
Religie ·
Taal- en letterkunde ·
Techniek ·
Toneel
Meest recent toegevoegde bronnen
- Collectief (1734-1736) - Groot volkomen moolenboek , Amsterdam, Johannes Cóvens en Cornelis Mortier (14 november 2023)
- Engels, Friedrich (1886) — De ontwikkeling van het socialisme van utopie tot wetenschap. 's-Gravenhage : B. Lievers & Co. (11 september 2023)
- T.C. Winkler (1857) - 'De karper Cyprinus carpio L.,' in: Album der Natuur, 6e jaargang, 1857. (6 mei 2023)
- Douwe Lubach (1857) - 'De dood, physiologisch beschouwd,' in: Album der Natuur, 6e jaargang, 1857. (28 april 2023)
- Karl Kautsky (1900) - De economische theorieën van Karl Marx. Amsterdam : S.L. van Looy. (2023-04-28)
- Eli Heimans en Jac. P. Thijsse (1907) - Van Vlinders, Bloemen en Vogels (3e dr.; 23 april 2023)
- Anoniem (6 maart 1847) - 'Londen, den 1sten Maart', in: Provinciale Geldersche en Nijmeegsche Courant. (1 maart 2023)
- Th.H.A.J. Abeleven (1861) - 'Het Huwelijk der Planten,' in: Album der Natuur, 10e jaargang, 1861. (20 februari 2023)
- Eli Heimans (1906) - Wandelen en waarnemen: schetsen uit het leven van planten en dieren. Amsterdam: Van Holkema & Warendorf. (30 december 2022)
- Winand Staring (1861) - 'Windvormingen', Gepubliceerd in Album der Natuur 10e jaargang, 1861. (25 december 2022)
- Alexander Willem Michiel van Hasselt (1860) - 'Studiën over Borneo en de Dajak's of zoogenoemde "koppensnellers" van dit eiland', Gepubliceerd in Album der Natuur 9e jaargang, 1860. ( 19 juli 2022)
- Willem Gleuns, Jr (1860) - 'Wat heeft de komeet van Donati ons geleerd', Gepubliceerd in Album der Natuur 9e jaargang, 1860. ( 19 juli 2022)
- Viollet-le-Duc (1897) - 'Onderhoudingen over de bouwkunst,' in: Architectura, 5e jrg., nr. 3, p. 14–15. (9 juni 2022)
Zusterprojecten:
Andere Wikimediaprojecten
Meta-Wiki Coördinatie van alle Wikimediaprojecten |
Commons Verzameling van multimediabestanden | ||
WikiWoordenboek Woordenboek |
Wikibooks Studieboeken en handleidingen | ||
Wikispecies Catalogus van alle soorten |
Wikipedia Vrije encyclopedie | ||
Wikiquote Collectie van uitspraken |
Wikivoyage Vrije, wereldwijde reisgids | ||
Wikidata Vrije database |
Wikinieuws Vrije nieuwsbron | ||
Wikiversity Verzameling van vrije onderwijsprojecten |
Incubator Opstarten van nieuwe projecten | ||
Wikifuncties Bibliotheek met codefuncties |