Naar inhoud springen

Wikisource:Over Wikisource

Uit Wikisource
   Zie ook
Wikisource in Wikipedia
Het "ijsberglogo" van Wikisource, dat ook weleens Sourceberg wordt genoemd.

Wikisource is een Wikimedia-project dat als doel heeft om een "bibliotheek" van vrije teksten te vormen. Boeken, essays, gedichten, brieven, speeches en documenten in het publiek domein, zijn welkom op Wikisource. Wikisource tracht zoveel mogelijk vrije teksten te verzamelen in zoveel mogelijk talen. Wikisource is taalspecifiek. Er bestaan versies van Wikisource in meer dan zestig talen.[1]

Op de eerste internationale conferentie van Wikisource[2] in Wenen is op 22 november 2015 voor en door alle Wikisources in de wereld een mission statement vastgesteld:

"Provide an open online universal repository of free texts and primary sources, collaboratively curated by volunteer communities in all languages, integrated with Wikipedia, Wikimedia projects, and other sources, reusable by all."

In het Nederlands:

"Het verschaffen van een universele open online verzameling van vrije teksten en primaire bronnen, gezamenlijk onderhouden door gemeenschappen van vrijwilligers in alle talen, geïntegreerd met Wikipedia, de Wikimedia-projecten en andere bronnen, en te gebruiken door iedereen."

De Nederlandstalige Wikisource stelt zich tot taak het aanbieden van Nederlandstalige bronnen.

Teksten kunnen alleen toegevoegd worden als die vrij zijn van auteursrechten:

 • in het publiek domein: meestal 70 jaar na het overlijden van de auteur of van de vertaler, beginnende de eerstkomende 1 januari na de publicatiedatum;
 • teksten die beschikbaar zijn onder een of andere vrije licentie.

Wikisource aanvaardt geen teksten zonder betrouwbare bron. Een betrouwbare, controleerbare bron is bij voorkeur een ingescande versie van het werk maar kan ook een publiekelijk toegankelijke site zijn, zoals een van de zusterprojecten.

Een heel mooie manier om teksten beschikbaar te maken is met behulp van de proofread-extensie, die speciaal voor Wikisource ontwikkeld is, en inmiddels op een groot aantal Wikisources standaard wordt gebruikt, ook op de Nederlandstalige.

Teksten die hier op Wikisource ter beschikking gesteld worden zijn soms al elders gepubliceerd, soms in een andere editie. Wikisource voorziet niet alleen in de noden van "gewone lezers" maar ook in die van scholieren en studenten. Daarom dienen de teksten van goede kwaliteit te zijn en is het zinvol om verschillende edities te hebben van dezelfde tekst.

Wat hoort op Wikisource

[bewerken]
 • Originele teksten, vrij van rechten, en die reeds gepubliceerd zijn. De tekst beschikbaar gemaakt op Wikisource is bij voorkeur de laatste aangepaste versie van de auteur, maar meerdere versies van dezelfde tekst mogen voorkomen.
 • Historische documenten van nationaal of internationaal belang.
 • Vrije vertalingen of vertalingen gerealiseerd door bijdragers van Wikisource.
 • Bibliografieën van auteurs waarvan teksten op Wikisource aanwezig zijn.

Wat hoort niet op Wikisource

[bewerken]
 • Teksten die auteursrechtelijk beschermd zijn.
 • Zelfgeschreven teksten.
 • Wiskundige formules en tabellen.
 • Broncode van computerprogramma's.
 • Statistische gegevens zoals verkiezingsuitslagen.
 • Reclame.

Voetnoot

[bewerken]
 1. Zie het overzicht op de hoofdpagina van de "oude" Wikisource en deze genummerde en sorteerbare lijst op Meta-wiki; geraadpleegd 2016-07-27.
 2. eerste internationale conferentie van Wikisource.