Wikisource:De kroeg

Uit Wikisource
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
De Kroeg 2.jpg

Welkom in de kroeg van de Nederlandstalige Wikisource. Neem plaats, neem wat te drinken, ga goed zitten en praat mee over het project! Bezoek ook eens het Wikisource-kanaal op IRC of het archief.

Deze Nederlandstalige Wikisource heeft nu 8.760 bronnen.

Wikisource Status
Oranje
Activiteit: weinig tot redelijk
Actieve gebruikers: 4-8
Tech News: 2021-14[bewerken]

5 apr 2021 21:41 (CEST)

Universele Gedragscode Fase 2[bewerken]

De 'Universele Gedragscode (UCoC) voorziet in een universele basislijn van aanvaardbaar gedrag voor de gehele Wikimedia beweging en al haar projecten. Het project bevindt zich momenteel in fase 2, waarin duidelijke handhavingspaden worden geschetst. U kunt meer lezen over het hele project op de 'projectpagina.

Ontwerpcomité: Oproep tot kandidaatstelling[bewerken]

De Wikimedia Foundation zoekt vrijwilligers voor een commissie die gaat voorstellen hoe de code afdwingbaar kan worden gemaakt. Vrijwilligers in de commissie zullen tussen de 2 en 6 uur per week besteden van eind april tot en met juli en opnieuw in oktober en november. Het is belangrijk dat het comité divers en inclusief is, en een verscheidenheid aan ervaringen heeft, waaronder zowel ervaren gebruikers als nieuwkomers, mensen die zijn gepest of daarop hebben gereageerd, en mensen die valselijk zijn beschuldigd van pesterijen.

Voor aanmelding en meer informatie over het proces, zie Universal Code of Conduct/Drafting committee.

2021 communautaire raadplegingen: Aankondiging en oproep voor vrijwilligers / vertalers[bewerken]

Van 5 april - 5 mei 2021 zullen er op veel Wikimedia-projecten gesprekken plaatsvinden over hoe de UCoC gehandhaafd kan worden. We zijn op zoek naar vrijwilligers om belangrijk materiaal te vertalen, en ook om te helpen bij het organiseren van overleg in hun eigen taal of project met behulp van voorgestelde kernvragen. Als u geïnteresseerd bent in vrijwilligerswerk voor een van deze rollen, neem dan alstublieft contact us op in de taal die u het beste ligt.

Voor meer informatie over deze werkzaamheden en andere lopende gesprekken, zie Universal Code of Conduct/2021 consultations.

-- Xeno (WMF) (overleg) 5 apr 2021 23:07 (CEST)

Line numbering coming soon to all wikis[bewerken]

-- Johanna Strodt (WMDE) 12 apr 2021 17:09 (CEST)

Lezen[bewerken]

Kun je hier ook boeken lezen, als in, voor ontspanning? Vriendelijke groeten, Orlando of Arrakon "Kharakovh" (overleg) 12 apr 2021 20:10 (CEST)

Tech News: 2021-16[bewerken]

19 apr 2021 18:49 (CEST)

Suggested Values[bewerken]

Timur Vorkul (WMDE) 22 apr 2021 16:08 (CEST)

Help met vertaalproject[bewerken]

Ik ben nieuw op de Nederlandse sectie van Wikisource. Vorig jaar heb ik een Engelse vertaling geproduceerd van een Italiaanse tekst, gepubliceerd in 1557: https://en.wikisource.org/w/index.php?title=Translation:The_Three_Princes_of_Serendip De tekst was proefgelezen en vervolgens naar de 'namespace' van het enWS gezonden, waar het wacht op validation. Ondertussen, heb ik ook een Nederlandse vertaling geproduceerd: https://nl.wikisource.org/wiki/Index:Peregrinaggio_di_tre_giovani_figliuoli_del_re_di_Serendippo.djvu. De vertaling staat naast de originele Italiaanse tekst en is volledig proefgelezen. De volgende step is hem over te brengen naar de naamruimte zodat de tekst kan worden gecontroleerd. In het verleden heb ik hulp gehad van enWS en momenteel, heb ik hulp nodig van een Nederlandstalige Wikisource expert om de Nederlandse tekst naar de naamruimte over te brengen. Als iemand me kan helpen, zal dat gewaardeerd worden. Bij voorbaat bedankt, MvRwiki1944.

Dank voor uw bijdrage en welkom op nl.wikisource, MvR,
Vertalingen kunnen hier gepubliceerd worden in de hoofdnaamruimte. Zie bijvoorbeeld De Sonnetten van Shakespeare. Graag met vermelding van de vertaler en een passende licentie (meestal is dit CC-BY-SA, maar iets anders kan ook, CC0 bijvoorbeeld). Controle zal wel even op zich laten wachten. Ik spreek geen Italiaans. Maar misschien meldt zich in de toekomst iemand die dat wel kan en die deze taak op zich wil nemen. Publicatie in de hoofdnaamruimte kan trouwens op ongeveer dezelfde manier als op en.wikisource, dus met een infobox (Sjabloon:koptekst) en de tag <pages index="*.djvu" from="1" to="1" /> Mvg, Vincent Steenberg (overleg) 24 apr 2021 10:08 (CEST)
Hoi Vincent, Bedankt voor het advies. Een paar vraagjes. Hoe bereik ik de hoofdnaamruimte en is bestaan er hulppagina's voor vertalingen? Nog iets anders. Als ik een vraag stel op enWS, dan kan ik een handtekening zetten met -----. Ik zie dit niet op nlWS.
Welke titel wil je de vetaling geven? The Three Princes of Serendip = De drie prinsen van Serendip? Ondertekenen kan met behulp van vier tildes: (~~~~) Mvg, Vincent Steenberg (overleg) 27 apr 2021 22:10 (CEST)
@Vincent_Steenberg Hoi Vincent, Volledige titel: De Omzwervingen van Drie Jonge Zonen van de Koning van Serendip - Zie ook de titelpagina (no.1) van de link: https://nl.wikisource.org/wiki/Pagina:Peregrinaggio_di_tre_giovani_figliuoli_del_re_di_Serendippo.djvu/1 - "De drie prinsen van Serendip" is een bruikbare korte titel. MvRwiki1944 (overleg) 27 apr 2021 23:48 (CEST)
Sorry voor de late reactie. Ik neem even de korte titel. Daar maak je eerst een rode link mee. Zo dus: De drie prinsen van Serendip. Hier klik je op en copy paste de wikitekst van https://en.wikisource.org/w/index.php?title=Translation:The_Three_Princes_of_Serendip&action=edit. Vervolgens vervang je het sjabloon Translation header door Sjabloon:Koptekst en laat je andere sjablonen die wel op en.wikisource voorkomen, maar niet op nl.wikisource, voor het gemak achterwege, en dan ben je al een heel eind. Vervolgens herhaal je herzelfde voor ieder hoofdstuk. Vincent Steenberg (overleg) 29 apr 2021 10:37 (CEST)
@Vincent_Steenberg Hallo, Ik heb wat problemen met het uploaden van de Nederlandse vertaling van https://nl.wikisource.org/wiki/De_drie_prinsen_van_Serendip - (1) De breedte van de tekst is onbevredigend, hetzij te smal met Layout 1, of te breed met Layout 2. Layout 3 is te ver naar de linkerkant van de pagina. En met Layouts 2 en 3 wordt de verwijzingen naar de brontekst verschuild onder de tekst. (2) Als ik van een sectie naar de volgende ga, verlies ik vaak de vorige sectie en moet ik hem opnieuw creëren net de koptekst. (3) De Koptekst toont alle secties ipv van juist een sectie, bv De drie prinsen van Serendip/Inhoud/Imprimatuur/Opdracht/Proloog (4) Bepaalde informatie verschijnt niet in de koptekst, met name de vertaler. Uw advies wordt gewaardeerd. MvRwiki1944 (overleg) 5 mei 2021 17:36 (CEST)
Beste MvR, U bent al goed op weg. Als ik binnenkort wat meer tijd heb zal ik er eens goed naar kijken. Als ik naar De drie prinsen van Serendip/Inhoud/Imprimatuur/Opdracht/Voorwoord dan zie ik in Layout 2 en Layout 3 inderdaad een overlapping. In de mobiele weergave is die overlapping zelfs altijd aanwezig. Gebruiker:Dick Bos, weet jij misschien hoe dit komt en wat er aan te doen is? Mvg, Vincent Steenberg (overleg) 5 mei 2021 22:19 (CEST)
Het sjabloon Koptekst werkte niet goed. Dit het ik inmiddels gefikst. Om van de parameter "Override_vertaler" gebruik te maken, moet je de parameter "Vertaler" eerst invullen. Ik heb er maar een kruisje neergezet. Zie De drie prinsen van Serendip. Het is niet anders. Mvg, Vincent Steenberg (overleg) 5 mei 2021 23:50 (CEST)

De weergave in de hoofdnaamruimte, is soms wat merkwaardig. Dat klopt. Ik weet niet of dit op de Engelstalige Wikisource ook zo is. Ik geloof het wel.... Maar je zou het eens moeten nakijken. Naar mijn mening werkt layout 1 het beste. Soms moet je een paar keer de pagina verversen, voordat ie goed komt. Ik snap ook niet hoe dat komt. Daar moeten we ook nog eens een keer een techneut naar laten kijken.

Wat betreft de naamgeving van de pagina's: De idee is:

(dus niet de delen "opstapelen"). Probeer maar eens of het lukt. Vervolgens kun je vanuit de inhoud naar alle afzonderlijke delen linken. Bij vragen: laat maar weten (liefst een berichtje op mijn overlegpagina - ik kom niet elke dag in de kroeg) .....

groet, --Dick Bos (overleg) 6 mei 2021 12:24 (CEST)

@Vincent_Steenberg @Dick_Bos Bedankt voor de behulpzame tips. De eerste poging van transclusie naar hoofdnaamruimte van https://nl.wikisource.org/wiki/De_drie_prinsen_van_Serendip is voltooid. Ik heb Layout 1 gebruikt, hoewel die niet zo economisch is als Layout 1 van de Engelse vertaling, https://en.wikisource.org/w/index.php?title=Translation:The_Three_Princes_of_Serendip Sinds de transclusie naar hoofdnaamruimte voltooid is, is het misschien wel mogelijk om de tekst te classificeren als 'proeflezen' compleet, en toe te voegen aan teksten die gecontroleerd moeten worden. Uit mijn ervaring met Italiaanse naar Engelse teksten, gaat die controle niet bepaald snel.MvRwiki1944 (overleg) 7 mei 2021 16:31 (CEST)
Beste Mark, Dat ziet er heel goed uit. Ik heb de pagelist van en.wikisource gekopieerd en de status op proefgelezen gezet. Ja, het controleren zal wel even duren. Ik durf mij er zelf niet aan te wagen. Vincent Steenberg (overleg) 8 mei 2021 10:58 (CEST)

Tech News: 2021-17[bewerken]

26 apr 2021 23:24 (CEST)

Tech News: 2021-18[bewerken]

3 mei 2021 17:43 (CEST)

hulp gevraagd met levensverhaal[bewerken]

Een persoon met een artikel op Wikipedia benadert het OTRS-team om te helpen om zijn zo te zien zelf geschreven levensverhaal te bewaren op Wikipedia. Ik denk dat het past op Wikisource wellicht. De persoon is oud en vraagt om hulp. Is er iemand die hem daarmee wil helpen misschien? Schrijf dan svp naar info-nl@wikimedia.org en zet in het onderwerp: ticket:2021042810007181. Je mail wordt uiteraard vertrouwelijk behandeld en dan zullen we je in contact brengen met de betreffende persoon. Groet, Ellywa (overleg) 8 mei 2021 23:00 (CEST)

Kan gearchiveerd. Ellywa (overleg) 11 mei 2021 14:34 (CEST)

Fout in 'Uitgelicht'[bewerken]

Het is me nu pas opgevallen dat het juiste uitgelicht artikel voor mei (De Sonnetten van Shakespeare) niet wordt weergegeven op de hoofdpagina als je niet bent ingelogd. In plaats daarvan staat uitgelicht 04 er nog. Ben je ingelogd, dan klopt het wel. ? J.G.G. (overleg) 9 mei 2021 11:13 (CEST)

Bij mij verschijnt het artikel wel of ik nu wel of niet ingelogd ben. --Dick Bos (overleg) 10 mei 2021 11:07 (CEST)
Oké, zal wel iets met cache te maken hebben of zo. J.G.G. (overleg) 10 mei 2021 12:13 (CEST)

Tech News: 2021-19[bewerken]

10 mei 2021 17:10 (CEST)

Asking Help[bewerken]

First of all, sorry for writing in English. I just want to asking help for uploading Bijdragen tot de kennis der geschiedenis van het Bandjermasinsche Rijk, 1863-1866 into Wikimedia Commons so I can make Index page from the file. Since it was released on 1886, it should be on public domain due to more than 100 years. Thanks for your attention. Mnafisalmukhdi1 (overleg) 12 mei 2021 15:19 (CEST)

Hi @Mnafisalmukhdi1. Give me a few days, then I can help you! --Dick Bos (overleg) 13 mei 2021 17:14 (CEST)
Okay. Thanks, Dick Bos. I'm waiting for it. Mnafisalmukhdi1 (overleg) 14 mei 2021 04:32 (CEST)
Hello Dick Bos. Thanks for your attention but sorry, Rachmat04 already helping for this. Again, sorry and thank you. 18 mei 2021 02:12 (CEST)

Tech News: 2021-20[bewerken]

17 mei 2021 15:49 (CEST)

Tech News: 2021-21[bewerken]

24 mei 2021 19:07 (CEST)

Tech News: 2021-22[bewerken]

31 mei 2021 19:05 (CEST)

Tech News: 2021-23[bewerken]

7 jun 2021 22:02 (CEST)

Universal Code of Conduct News – Issue 1[bewerken]

Universal Code of Conduct News
Issue 1, June 2021Read the full newsletter


Welcome to the first issue of Universal Code of Conduct News! This newsletter will help Wikimedians stay involved with the development of the new code, and will distribute relevant news, research, and upcoming events related to the UCoC.

Please note, this is the first issue of UCoC Newsletter which is delivered to all subscribers and projects as an announcement of the initiative. If you want the future issues delivered to your talk page, village pumps, or any specific pages you find appropriate, you need to subscribe here.

You can help us by translating the newsletter issues in your languages to spread the news and create awareness of the new conduct to keep our beloved community safe for all of us. Please add your name here if you want to be informed of the draft issue to translate beforehand. Your participation is valued and appreciated.

  • Affiliate consultations – Wikimedia affiliates of all sizes and types were invited to participate in the UCoC affiliate consultation throughout March and April 2021. (continue reading)
  • 2021 key consultations – The Wikimedia Foundation held enforcement key questions consultations in April and May 2021 to request input about UCoC enforcement from the broader Wikimedia community. (continue reading)
  • Roundtable discussions – The UCoC facilitation team hosted two 90-minute-long public roundtable discussions in May 2021 to discuss UCoC key enforcement questions. More conversations are scheduled. (continue reading)
  • Phase 2 drafting committee – The drafting committee for the phase 2 of the UCoC started their work on 12 May 2021. Read more about their work. (continue reading)
  • Diff blogs – The UCoC facilitators wrote several blog posts based on interesting findings and insights from each community during local project consultation that took place in the 1st quarter of 2021. (continue reading)

--MediaWiki message delivery (overleg) 12 jun 2021 01:05 (CEST)

Tech News: 2021-24[bewerken]

14 jun 2021 22:26 (CEST)

Wikimania 2021: Individual Program Submissions[bewerken]

Wikimania logo with text 2.svg

Dear all,

Wikimania 2021 will be hosted virtually for the first time in the event's 15-year history. Since there is no in-person host, the event is being organized by a diverse group of Wikimedia volunteers that form the Core Organizing Team (COT) for Wikimania 2021.

Event Program - Individuals or a group of individuals can submit their session proposals to be a part of the program. There will be translation support for sessions provided in a number of languages. See more information here.

Below are some links to guide you through;

Please note that the deadline for submission is 18th June 2021.

Announcements- To keep up to date with the developments around Wikimania, the COT sends out weekly updates. You can view them in the Announcement section here.

Office Hour - If you are left with questions, the COT will be hosting some office hours (in multiple languages), in multiple time-zones, to answer any programming questions that you might have. Details can be found here.

Best regards,

MediaWiki message delivery (overleg) 16 jun 2021 06:19 (CEST)

On behalf of Wikimania 2021 Core Organizing Team

Tech News: 2021-25[bewerken]

21 jun 2021 17:49 (CEST)

Editing news 2021 #2[bewerken]

24 jun 2021 16:15 (CEST)

Server switch[bewerken]

SGrabarczuk (WMF) 27 jun 2021 03:19 (CEST)

Tech News: 2021-26[bewerken]

28 jun 2021 18:32 (CEST)

Tech News: 2021-27[bewerken]

5 jul 2021 19:33 (CEST)

Wikisource Satisfaction Survey 2021[bewerken]

Astronaut illustration simplified with Wikimedia logo.png Hallo!

Apologies for writing in English. Help met het vertalen naar uw taal

In the past year, there has been a lot of changes to Wikisource features and tools. This was done by the Community Tech team at the Wikimedia Foundation, grantees funded by the Foundation or through projects like Google Summer of Code. We would like to understand what you feel about the changes. Tell us what you think about such tools as the Wikisource Pagelist Widget or the new Ebook Export tool.

Take the survey in English, French, Spanish, Polish, Hindi or Punjabi. The deadline is 25th July 2021.

This survey will be conducted via a third-party service, which may subject it to additional terms. For more information on privacy and data-handling, see the survey privacy statement (English, Spanish, French, Polish, Hindi and Punjabi).

If you prefer to send your answers via email, copy the text of the survey and send to sgill@wikimedia.org.

If you have any questions or feedback about the survey, write to me at sgill@wikimedia.org.

Bedankt! SGill (WMF) 17 jul 2021 00:30 (CEST)

Tech News: 2021-29[bewerken]

19 jul 2021 17:31 (CEST)

Tech News: 2021-30[bewerken]

26 jul 2021 23:11 (CEST)

(Nl) Wikisource in het "nieuws"[bewerken]

De presentatie van (Satdeep Gill en) Wilma en mij tijdens de GLAM Wikimediatraining voor Suriname en het Caribisch gebied op 11 juni is te zien in de GLAM Newsletter van juni 2021. Als ik tijd heb, ga ik het nog eens terugkijken! --Dick Bos (overleg) 2 aug 2021 07:29 (CEST)

Tech News: 2021-31[bewerken]

2 aug 2021 22:47 (CEST)