Wikisource:De kroeg

Uit Wikisource
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
De Kroeg 2.jpg

Welkom in de kroeg van de Nederlandstalige Wikisource. Neem plaats, neem wat te drinken, ga goed zitten en praat mee over het project! Bezoek ook eens het Wikisource-kanaal op IRC of het archief.

Deze Nederlandstalige Wikisource heeft nu 8.481 bronnen.

Wikisource Status
Oranje
Activiteit: weinig tot redelijk
Actieve gebruikers: 4-8
Voeg een nieuw onderwerp toe2020 Coolest Tool Award Ceremony on December 11th[bewerken]

Tech News: 2020-50[bewerken]

7 dec 2020 17:15 (CET)

Onderzoek naar het Verlanglijstje van de Wikipedia-gemeenschap 2021[bewerken]

SGrabarczuk (WMF)

11 dec 2020 16:05 (CET)

Tech News: 2020-51[bewerken]

14 dec 2020 22:34 (CET)

Interessante video over Wikisource en Wikidata[bewerken]

Ik vond zojuist een video over de relatie tussen Wikisource en Wikidata. In feite is het een online-presentatie door onze grote vriend Nicolas Vigneron (in het Engels). De video duurt in totaal zo'n vijftig minuten. Zijn inleiding beslaat dertig minuten. Zeer de moeite waard om op de hoogte te raken van de internationale (en m.n. Franse) ontwikkelingen.

Beschikbaar op Youtube. En naar ik begrijp komt er ook een versie op Commons aan.

De video is onderdeel van een set van 6 over Wikicite etc.

gr. --Dick Bos (overleg) 15 dec 2020 11:18 (CET)

Hallo Dick,
Interessante presentatie. Bedankt voor het delen. Ik loop zelf een beetje achter bij alle ontwikkelingen, dus ik zou eigenlijk niet zo goed weten waar te beginnen. Ik zag dat Sjabloon:Infobox auteur nu met wikidata is verbonden. Kun je uitleggen hoe dit precies werkt of documentatie hierover opzoeken. En welke andere toepassingen zou wikidata kunnen hebben? Mvg, Vincent Steenberg (overleg) 19 dec 2020 21:41 (CET)

Duitstalige brochure over Wikisource[bewerken]

Wikisource-Broschüre.pdf
 

Wikimedia Duitsland heeft in 2019 een brochure over Wikisource uitgebracht:

 

beschikbaar op Commons in pdf-formaat: File:Wikisource-Broschüre.pdf

 

Beslist de moeite van het lezen waard. Op de Duitstalige Wikisource gaan sommige dingen wat anders dan op de Nederlandstalige, maar het idee is natuurlijk hetzelfde! --Dick Bos (overleg) 19 dec 2020 20:45 (CET)

Tech News: 2020-52[bewerken]

21 dec 2020 21:54 (CET)

Disclaimer Hoofdpagina[bewerken]

Beste gemeenschap, Ik werd er in een discussie op de pagina w:nl:Overleg:Petrus Herman Scheltema op gewezen dat de link Voorbehoud onderaan de Hoofdpagina verwijst naar de Wikipedia-pagina w:nl:Wikipedia:Algemeen voorbehoud. De inhoud hiervan is echter niet relevant voor Wikisource en kan dus verwarrend werken. Is het goed als ik deze vervang door een Wikisource-pagina met soortgelijke inhoud, maar dan betrekking hebbend op Wikisource? Vincent Steenberg (overleg) 31 dec 2020 18:08 (CET)

@Gebruiker:Vincent Steenberg. Helemaal prima (en alle goeds voor het nieuwe jaar, nog)! --Dick Bos (overleg) 6 jan 2021 16:07 (CET)
Ook mee eens, fijn dat je dat wilt doen. --WeeJeeVee (overleg) 6 jan 2021 19:12 (CET)
Dank je. Ik heb een eerste opzet gemaakt op Wikisource:Voorbehoud. Ik raak alleen een beetje in de war van al die licenties Gebruiker:J.G.G. geeft zijn vertalingen vrij onder licentie CC-BY-SA, terwijl ik ook een heel aantal teksten tegenkwam onder een GNU-licentie. Het verschil tussen die twee is me niet helemaal duidelijk. Vincent Steenberg (overleg) 8 jan 2021 22:30 (CET)
Als je hierbij hulp nodig hebt, neem dan bijv. contact op met w:nl:Gebruiker:Ciell. Die weet hier alles van. --Dick Bos (overleg) 15 jan 2021 17:34 (CET)
ok, bedankt. Vincent Steenberg (overleg) 15 jan 2021 18:42 (CET)

Tech News: 2021-02[bewerken]

11 jan 2021 16:42 (CET)

Drastische verbetering van export naar Epub etc.[bewerken]

Met de nieuwe Wikisource-versie die van de week is geïmplementeerd gaat een lang gekoesterde wens in vervulling: een veeeeeeeel betere en gemakkelijkere export van boeken en teksten naar het epub-formaat etc.

Het gaat om de knopjes die in de linkerbalk beneden zitten. Ik heb vooral dingen geprobeerd met "Downloaden als EPUB". Dat werkt als een speer.

Probeer het maar eens uit, bijv. met: Album der Natuur/1852, om maar eens iets te noemen. Toch wel een enigszins ingewikkeld ding, met allemaal sub-artikelen. Maar het floept zo 123 naar je e-reader (al dan niet op je computer). Het aardige van het gebruik van het bestand in een e-reader op een computer is dat ook links naar auteur-pagina's op Wikisource meteen tevoorschijn komen.

Heel veel dank aan de ontwikkelaars, vooral aan Sam Wilson, die dit o.a. heeft klaargebokst. --Dick Bos (overleg) 15 jan 2021 17:41 (CET)

Ja het werkt nu goed en vlot. Heel fijn, bedankt Sam! WeeJeeVee (overleg) 22 jan 2021 17:03 (CET)

Tech News: 2021-03[bewerken]

18 jan 2021 17:10 (CET)

Problemen met djvu[bewerken]

Hallo,

Ik heb nu twee keer achter elkaar problemen met het oploaden van djvu-bestanden. Het gaat om commons:File:Het Vaderland vol 056 1924-04-15 Avondblad Schilderkunst te Brussel.djvu en commons:File:Het Vaderland vol 056 1924-10-17 Avondblad Bezoek bij Mondriaan.djvu. Ik heb ze al talloze keren ververst en opgeschoond. Heeft iemand enig idee wat ik hier aan kan doen?

Mvg, Vincent Steenberg (overleg) 21 jan 2021 11:11 (CET)

Dag Vincent,

Het ziet er inderdaad raar uit op Commons. Maar als ik het bestand aanklik, krijg ik wel een beeld in mijn document-viewer.

Twee vragen:

  • hoe heb je dit precies geupload?
  • zou je voor een enkele losse pagina niet gewoon liever rechtstreeks een afbeelding (jpg of png) uploaden? Uiteindelijk is een djvu-bestand toch niet meer dan een container voor afbeeldingen en tekst-bestanden?

--Dick Bos (overleg) 22 jan 2021 19:28 (CET)

Hallo Dick,
Ik heb het op de gebruikelijke manier geüpload, met commons:Commons:Upload Wizard.
Maar als het rechtstreeks kan met een plaatje, dan is dat natuurlijk ook prima. Ik ga het uitproberen.
Bedankt voor het advies,
Vincent Steenberg (overleg) 22 jan 2021 20:54 (CET)
@Vincent. Het bestand op Delpher is toch geen djvu-bestand? Daar zal het wel iets mee te maken hebben. Wat ik zelf in zo'n geval (maar dan voor boeken; dus meestal pdf-bestanden) doe is het volgende: eerst uploaden naar Internet Archive, en dan met de IA-upload-tool naar Commons. Maar dat is enigszins omslachtig. Als het over één pagina gaat, lijkt me dat niet nodig, en kun je misschien ook rechtstreeks de afbeelding importeren in de proofread-omgeving. Maar voor de duidelijkheid: ik weet het niet. Ik heb daar geen ervaring mee (behalve als er in een boek een pagina ontbreekt, zoals in: Zand en duinen. En anders misschien toch maar als pdf-bestand importeren?
Overigens lijkt het erop dat de IA-upload-tool https://ia-upload.toolforge.org/ nu even stuk is. Als het goed is wordt daar aan gewerkt...... --Dick Bos (overleg) 23 jan 2021 09:37 (CET)
Ja, pdf zou ook nog kunnen. Ik ga kijken wat er nog meer mogelijk is.
Nogmaal bedankt,
Vincent Steenberg (overleg) 23 jan 2021 10:09 (CET)

@Vincent. Voor jouw informatie: de upload-tool doet het weer. Ik heb vandaag een boek als pdf van Google-Books geplukt, de eerste pagina verwijderd, en het pdf-bestand geupload naar IA: Wij leven.... Daarna met de IA-upload-tool als DjVu-bestand naar Commons gehaald: c:File:Baumhauer1848WijLevenInDeNatuur.djvu. En daarna dus als index hier Index:Baumhauer1848WijLevenInDeNatuur.djvu aan het bewerken. --Dick Bos (overleg) 27 jan 2021 19:28 (CET)

Hallo Dick,
Van pdf naar djvu dus. Das inderdaad ook een optie.
Mvg,
Vincent Steenberg (overleg) 27 jan 2021 21:14 (CET)

Tech News: 2021-04[bewerken]

25 jan 2021 19:31 (CET)

Globale sjablonen[bewerken]

Zijn er bezwaren tegen het doen laten ontwikkelen van een faciliteit voor globale sjablonen? Op de pagina Wikisource:Globale sjablonen meer informatie. Discussie en vragen daarover graag op Overleg Wikisource:Globale sjablonen. 27 jan 2021 10:35 (CET)

Ik ga ernaar kijken! --Dick Bos (overleg) 27 jan 2021 19:23 (CET)

Moving Wikimania 2021 to a Virtual Event[bewerken]

Wikimania's logo.

Hallo. Apologies if you are not reading this message in your native language. Help met het vertalen naar uw taal. Bedankt!

Wikimania will be a virtual event this year, and hosted by a wide group of community members. Whenever the next in-person large gathering is possible again, the ESEAP Core Organizing Team will be in charge of it. Stay tuned for more information about how you can get involved in the planning process and other aspects of the event. Please read the longer version of this announcement on wikimedia-l.

ESEAP Core Organizing Team, Wikimania Steering Committee, Wikimedia Foundation Events Team, 27 jan 2021 16:16 (CET)

Project Grant Open Call[bewerken]

This is the announcement for the Project Grants program open call that started on January 11, with the submission deadline of February 10, 2021.
This first open call will be focussed on Community Organizing proposals. A second open call focused on research and software proposals is scheduled from February 15 with a submission deadline of March 16, 2021.

For the Round 1 open call, we invite you to propose grant applications that fall under community development and organizing (offline and online) categories. Project Grant funds are available to support individuals, groups, and organizations to implement new experiments and proven ideas, from organizing a better process on your wiki, coordinating a campaign or editathon series to providing other support for community building. We offer the following resources to help you plan your project and complete a grant proposal:

Program officers are also available to offer individualized proposal support upon request. Contact us if you would like feedback or more information.

We are excited to see your grant ideas that will support our community and make an impact on the future of Wikimedia projects. Put your idea into motion, and submit your proposal by February 10, 2021!

Please feel free to get in touch with questions about getting started with your grant application, or about serving on the Project Grants Committee. Contact us at projectgrantsSjabloon:Atwikimedia.org. Please help us translate this message to your local language. MediaWiki message delivery (overleg) 28 jan 2021 09:01 (CET)

Met enige trots...[bewerken]

Beste collega's, met enige trots kom ik hier het nieuwtje melden dat een van onze medewerkers (ikzelf dus :) er tijdens de Coronamaanden in geslaagd is om alle Sonnetten van Shakespeare te vertalen naar het Nederlands. Verder nieuws staat op Schrijverspunt.nl. Zie ook interview in de krant Het Belang van Limburg. Je hoeft zelfs het gepubliceerde boek (met inleiding en commentaar) niet te kopen, omdat ik de vertaalde sonnetten alhier op Wikisource (Creative Commons-licentie) heb gezet, zodat iedereen ze gratis kan lezen. J.G.G. (overleg) 1 feb 2021 14:07 (CET) (J.G.G. aka Jules).

Baked cheesecake with raspberries and blueberries.jpg
Hallo Jules, Taart met koffie dus. Ik ben geen Shakespeare-kenner, maar het artikel ziet er goed en verzorgd uit. Gefeliciteerd met deze mooie prestatie!
Mvg,
Vincent Steenberg (overleg) 1 feb 2021 14:24 (CET)
Dankjewel, Vincent, ik ben er zelf erg blij mee (ben nog aan het recupereren van deze marathon...) J.G.G. (overleg) 1 feb 2021 14:37 (CET)
Proficiat! --Dick Bos (overleg) 3 feb 2021 19:15 (CET)
Dank je, Dick. Het doet me ook plezier dat de vertaalde sonnetten op Wikisource blijkbaar heel wat bezoekers aantrekken volgens deze pageview tool. Dat is op zich al een mooie beloning. J.G.G. (overleg) 3 feb 2021 21:22 (CET)
Nog spectaculairder wordt het - in bepaalde opzichten - als je een langere periode pakt, bijv. v.a. jan. 2020. Dan zit er zo'n scherpe piek in. Dat is bijv. ook bij Plantenschat het geval, maar dan weer op een andere datum. Ik kan dat niet goed verklaren. Bij de sonnetten zijn het enkele opeenvolgende dagen.... Heb jij een verklaring? --Dick Bos (overleg) 4 feb 2021 15:50 (CET)
Excuus voor deze late reactie, Dick Bos, had het niet opgemerkt. Die piek is inderdaad vreemd. Ook voor mij is het een mysterie. J.G.G. (overleg) 23 feb 2021 16:18 (CET)

Tech News: 2021-05[bewerken]

1 feb 2021 23:38 (CET)

Wiki Loves Folklore 2021 is back![bewerken]

Help met het vertalen naar uw taal

Wiki Loves Folklore Logo.svg

You are humbly invited to participate in the Wiki Loves Folklore 2021 an international photography contest organized on Wikimedia Commons to document folklore and intangible cultural heritage from different regions, including, folk creative activities and many more. It is held every year from the 1st till the 28th of February.

You can help in enriching the folklore documentation on Commons from your region by taking photos, audios, videos, and submitting them in this commons contest.

Please support us in translating the project page and a banner message to help us spread the word in your native language.

Kind regards,

Wiki loves Folklore International Team

MediaWiki message delivery (overleg) 6 feb 2021 14:25 (CET)

Wikisource:Afgevaardigde Nederlandstalige Wikisource[bewerken]

Wikisource:Afgevaardigde Nederlandstalige Wikisource Na vijf jaar wereldwijde discussie over de strategie van de beweging, kwam als eerste prioriteit uit de Global Conversations de implementatie van een (Interim) Wereldraad (Global Council) die een constitutie voor de Wikimedia beweging in concept zal opstellen. Op Wikisource:Afgevaardigde Nederlandstalige Wikisource staan twee vragen open voor de discussie:

  • Steunen we de vorming van een Wereldraad, en steunen we het in concept opstellen van een constitutie voor de beweging?
  • Wie zal de afgevaardigde van Wikisource zijn die wil samenwerken met afgevaardigden van project wikis en affiliates over deze zaken?

Graag de discussie op Wikisource:Afgevaardigde Nederlandstalige Wikisource voeren en vragen stellen op Overleg Wikisource:Afgevaardigde Nederlandstalige Wikisource.

Tech News: 2021-06[bewerken]

8 feb 2021 18:42 (CET)

Tech News: 2021-07[bewerken]

15 feb 2021 18:56 (CET)

Proposal: Set two-letter project shortcuts as alias to project namespace globally[bewerken]

Help met het vertalen naar uw taal

Hello everyone,

I apologize for posting in English. I would like to inform everyone that I created a new global request for comment (GRFC) at Meta Wiki, which may affect your project: m:Requests for comment/Set short project namespace aliases by default globally.

In this GRFC, I propose that two-letter shortcuts for project names will become a default alias for the project namespace. For instance, on all Wikipedias, WP will be an alias to the Wikipedia: namespace (and similar for other projects). Full list is available in the GRFC.

This is already the case for Wikivoyages, and many individual projects asked for this alias to be implemented. I believe this makes it easier to access the materials in the project namespace, as well as creating shortcuts like WP:NPOV, as well as helps new projects to use this feature, without having to figure out how to request site configuration changes first.

As far as I can see, Wikisource currently does not have such an alias set. This means that such an alias will be set for you, if the GRFC is accepted by the global community.

I would like to ask all community members to participate in the request for comment at Meta-Wiki, see m:Requests for comment/Set short project namespace aliases by default globally.

Please feel free to ask me if you have any questions about this proposal.

Best regards,
--Martin Urbanec (talk) 18 feb 2021 15:12 (CET)

Tech News: 2021-08[bewerken]


23 feb 2021 01:17 (CET)

Tech News: 2021-09[bewerken]


1 mrt 2021 20:08 (CET)

Wikifunctions logo contest[bewerken]

2 mrt 2021 02:50 (CET)

Tech News: 2021-10[bewerken]

8 mrt 2021 18:51 (CET)

Tech News: 2021-11[bewerken]

16 mrt 2021 00:22 (CET)

Tech News: 2021-12[bewerken]

22 mrt 2021 17:53 (CET)

Tech News: 2021-13[bewerken]

29 mrt 2021 19:30 (CEST)

Tech News: 2021-14[bewerken]

5 apr 2021 21:41 (CEST)

Universele Gedragscode Fase 2[bewerken]

De 'Universele Gedragscode (UCoC) voorziet in een universele basislijn van aanvaardbaar gedrag voor de gehele Wikimedia beweging en al haar projecten. Het project bevindt zich momenteel in fase 2, waarin duidelijke handhavingspaden worden geschetst. U kunt meer lezen over het hele project op de 'projectpagina.

Ontwerpcomité: Oproep tot kandidaatstelling[bewerken]

De Wikimedia Foundation zoekt vrijwilligers voor een commissie die gaat voorstellen hoe de code afdwingbaar kan worden gemaakt. Vrijwilligers in de commissie zullen tussen de 2 en 6 uur per week besteden van eind april tot en met juli en opnieuw in oktober en november. Het is belangrijk dat het comité divers en inclusief is, en een verscheidenheid aan ervaringen heeft, waaronder zowel ervaren gebruikers als nieuwkomers, mensen die zijn gepest of daarop hebben gereageerd, en mensen die valselijk zijn beschuldigd van pesterijen.

Voor aanmelding en meer informatie over het proces, zie Universal Code of Conduct/Drafting committee.

2021 communautaire raadplegingen: Aankondiging en oproep voor vrijwilligers / vertalers[bewerken]

Van 5 april - 5 mei 2021 zullen er op veel Wikimedia-projecten gesprekken plaatsvinden over hoe de UCoC gehandhaafd kan worden. We zijn op zoek naar vrijwilligers om belangrijk materiaal te vertalen, en ook om te helpen bij het organiseren van overleg in hun eigen taal of project met behulp van voorgestelde kernvragen. Als u geïnteresseerd bent in vrijwilligerswerk voor een van deze rollen, neem dan alstublieft contact us op in de taal die u het beste ligt.

Voor meer informatie over deze werkzaamheden en andere lopende gesprekken, zie Universal Code of Conduct/2021 consultations.

-- Xeno (WMF) (overleg) 5 apr 2021 23:07 (CEST)

Line numbering coming soon to all wikis[bewerken]

-- Johanna Strodt (WMDE) 12 apr 2021 17:09 (CEST)

Lezen[bewerken]

Kun je hier ook boeken lezen, als in, voor ontspanning? Vriendelijke groeten, Orlando of Arrakon "Kharakovh" (overleg) 12 apr 2021 20:10 (CEST)

Tech News: 2021-16[bewerken]

19 apr 2021 18:49 (CEST)