Help:Hoe kan ik meedoen?
Uiterlijk
Opmerking vooraf : Er zijn drie stappen voor het publiceren van boeken op Wikisource:
- Publicatie van facsimile's en creatie van een indexpagina ("Index:"). Maak een Index
- Invoer en correctie van teksten in de "Pagina:" -ruimte door vergelijken met de facsimile's. Correctie-lezen en nalezen + valideren
- Het verplaatsen van tekst van de werkruimte (de index- en paginanaamruimten) naar de hoofdruimte, waar deze kan worden gelezen door Wikisource-gebruikers. Dit gebeurt door Transclusie, transfer by inclusion : niet de tekst zelf wordt gekopieerd, maar een code volstaat om de pagina's uit de indexruimte weer te geven in een artikel in de hoofdruimte. s:en:Help:Transclusion
Ik wil graag aan deze Wikisource bijdragen. Wat kan ik doen?
- Indien je een beperkte tijd aan Wikisource wilt besteden, kun je kijken of er bronnen zijn waar wat verbeteringen kunnen worden aangebracht, bijvoorbeeld bronnen die al door Wikisource zijn gecorrigeerd, maar nog niet gevalideerd.
- Wil je meer tijd besteden, lees dan alsjeblieft door.
- Kies een onderwerp dat je interesseert.
- Ga na welke bronnen er al op Wikisource staan via het zoekvenster van Wikisource.
- Help mee met proeflezen! In de categorie Niet gecorrigeerd staan een groot aantal bronnen die niet of slechts gedeeltelijk zijn gecorrigeerd. Misschien staat er een bron tussen die jouw interesse heeft. Zo niet dan kun je altijd zelf een rechtenvrije bron in *.pdf of *.djvu format uploaden naar Wikimedia Commons. Lees meer over het proeflezen van bronnen op Wikisource:Proofread-extensie en Wikisource:ProofreadProjecten.
- Vul leegtes op door het aanmaken en beschrijven van nieuwe pagina's met bronnen die nog niet zijn behandeld.
- Bezoek een willekeurige pagina en kijk of er een link op staat waar nog geen bron van is. Die herken je (volgens de standaardinstelling van Wikisource) aan de rode kleur (bestaande artikelen hebben standaard een blauwe link). Als je daarop klikt, krijg je de Bewerkingspagina te zien. Je kunt meteen beginnen. Ben je tevreden, vat dan onderaan samen wat je hebt gedaan en klik op Opslaan (of eerst op Toon bewerking als je 't wilt nakijken. Schuif de pagina naar beneden om te zien hoe het eruit gaat zien. Je kunt dan in het Bewerken-veld nog verbeteringen aanbrengen).
- Zoek een bron op waar je nieuwsgierig naar bent. Gebruik dit als een aanleiding om er meer over te weten te komen en voeg de bron toe aan Wikisource, Dit is een fantastische manier om te leren studeren, bronnen bewerken, informatie organiseren en redactie voeren over een tekst.
- Begin een project, zie Maak een Index. Zoek een bron, meestal is dat een boek, waar geen auteursrechten meer op zitten. Voor wat hulp kijk je op: Help:Auteursrecht.
- Neem een onderwerp of een auteur zoals het Rechtsdocumenten of de Joost van den Vondel, en maak een hoofdpagina aan met een overzicht. Maak een lijst van alle bronnen die beschreven moeten worden en die het geheel completeren. Je hoeft niet zelf al die pagina's te beschrijven, maar als je een begin maakt met alle noodzakelijke bronnen, komt er op een gegeven moment vanzelf wel iemand langs die er meer van weet en gaat invullen.
- Om mee te doen hoef je niet zelf bronnen te plaatsen. Je kunt ook grammaticale of stijlfouten verbeteren; of onverklaarbare nonsens verwijderen; indelingen van bronnen verbeteren. Maak links van woorden of personen die naar andere bronnen kunnen leiden.
- Vertel je vrienden, je vijanden, voorbijgangers en studiegenoten over deze Wikisource. Ze zijn meer dan welkom. Schreeuw 'Wikisource!' van de daken of van je thuispagina, wat dan ook, zorg dat 't bekend wordt.
Meer informatie
[bewerken]Op het Gebruikersportaal staat een overzicht van handige pagina's.