Wikisource:MaakIndex

Uit Wikisource
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
 

 

Over het aanmaken van een
nieuwe index-pagina op nl-wikisource

 

 

Hieronder wordt beschreven hoe een nieuwe pagina in de Index-naamruimte kan worden aangemaakt, dus hoe met een nieuw boek (of een andere tekst) kan worden begonnen.


Kies een boek[bewerken]

We zullen er hier vanuit gaan dat een compleet DjVu-bestand reeds beschikbaar is.

Voorbeeld: Album der Natuur, de jaargangen 1854/1855, zoals die aanwezig zijn op Internet Archive. Het mooie van Internet Archive-bestanden is dat (als het om wat oudere bestanden gaat), ze beschikbaar zijn in een groot aantal formaten. Ze kunnen redelijk snel doorgebladerd worden, ze kunnen worden gedownload als pdf- of als DjVu-bestand, en ze zijn ook beschikbaar in hoge resolutie als bundel jp2-bestanden (dat is handig als er later ook nog afbeeldingen uit de bestanden moeten worden gehaald, om toe te voegen aan de tekst op wikisource).

De kwaliteit van het bestand kan op verschillende manieren worden beoordeeld. Het is belangrijk om daar voorafgaand aan het proces ruim de tijd voor te nemen. Werken met slechte bestanden betekent ontzettend veel extra werk en frustraties. Bekijk de scans, in de blader-modus op IA. En bekijk in ieder geval de full-text-versie van het bestand. Kijk niet naar inhoudsopgaven e.d. Richt je op gewone tekst-pagina's.

Ons voorbeeld: full text-versie, en scroll bijv. naar pagina 100. Dit is wel ongeveer de ondergrens wat betreft kwaliteit waar nog mee te werken is. Als de tekst nog slechter is: niet aan beginnen. Het komt er dan op neer dat je het hele boek kan gaan zitten overtypen. En dat is niet leuk bij een paar honderd pagina's.

Upload het boek naar Commons[bewerken]

Het DjVu-bestand moet eerst worden geupload naar Wikimedia Commons. Ik doe dat door het bestand te downloaden van IA op m'n eigen computer en het daarna te uploaden naar Commons.

Ik upload naar Commons met het basic upload formulier.

Kies een geschikte naam. Verderop zul je merken dat je aan die naam vastzit!

Ons voorbeeld: kies de bestandsnaam: Album der Natuur 1854 en 1855.djvu (en let op spaties, hoofdletters etc.)

Gebruik hierbij het Template:Book.

Ons voorbeeld: vergelijk met een eerder geuploade set van twee jaargangen: c:File:Album der Natuur 1852 en 1853.djvu.

Plaats het bestand in de goede categorie(en) op Commons. Als er nogal wat afbeeldingen in zitten (die later allemaal afzonderlijk op Commons terecht moeten komen), maak dan een aparte subcategorie voor het boek.

In ons voorbeeld twee: Category:Album der Natuur 1854 en Category:Album der Natuur 1855

Het plaatsen van het DjVu-bestand op Commons is alles wat nodig is om met een boek op Wikisource te kunnen beginnen.

Maak een index-pagina op Wikisource[bewerken]

Maak dan voor het bestand op Wikisource een index-pagina aan.

In ons voorbeeld: Index:Album der Natuur 1854 en 1855.djvu.

De naam moet identiek zijn aan de naam van het bestand op Commons. Anders kun je niet verder.

Een index-pagina verschijnt altijd in de vorm van een formulier. Er hoeft niet meteen veel ingevuld te worden. Het belangrijkste is onder het hoofdje "Pagina's": <pagelist />.

Als er alleen een pdf-bestand beschikbaar is[bewerken]

Als er alleen een pdf-bestand beschikbaar is zijn er twee mogelijkheden:

  • (niet aan te raden) het pdf-bestand uploaden naar Commons en dan verder werken zoals hierboven is aangegeven. Deze werkwijze heeft niet de voorkeur, omdat pdf geen open formaat is.
  • het pdf-bestand uploaden naar Internet Archive. En dan gebruik maken van de speciale tool om pdf-bestanden vanuit IA te uploaden naar Commons: IA-uploadtool, see this page.

In ieder geval ook weer eventuele eerste pagina met Google-reclame verwijderen. Ik gebruik daar Sejda voor (overigens kan de eerste pagina ook nog verwijderd worden in de volgende stap: bij het gebruik van de IA-uploadtool.

Uploaden naar IA; voorzover ik weet moet je daarvoor een account bij IA hebben (of aanmaken).
Daarna moet je enige tijd wachten, tot het boek helemaal is verwerkt door IA. Neem in principe een dag. Maar het kan ook sneller.
Vervolgens met de IA-uploadtool het boek naar Commons halen. Ook daarvoor moet je eerst inloggen.

Het is belangrijk een goede bestandsnaam te kiezen voor de upload naar Commons. De naam op Commons wordt ook gebruikt voor het index-bestand op Wikisource. Vul voor het overige het sjabloon zo volledig mogelijk in. Veel dingen kunnen evt. ook later nog worden ingevuld. Zorg vooral dat de licentie-informatie in orde is. Zijn er nog vragen: Overleg gebruiker:Dick Bos.