Pagina:De Katholieke Illustratie vol 001.pdf/21

Uit Wikisource
Deze pagina is proefgelezen

N°. 2.
1867.
Zondags-Lektuur voor het Katholieke Nederlandsche Volk


UITGEGEVEN DOOR
De Administratie van de Katholieke Illustratie
St. Jorisstraat. - 's Hertogenbosch.
Bij HENRI BOGAERTS, opvolger van P.N. VERHOEVEN

Drukker en Boekhandelaar van Z.H. Paus Pius IX.
ONDER REDACTIE VAN
H.A. BANNING en J.W. THOMSON,
MET MEDEWERKING VAN
Aug. SNIEDERS Jr., Dr. J. Ren. SNIEDERS, den ouden en jongen VALENTIJN
en meer andere Katholieke Letterkundigen.
Elk Vel van 8 pag. kl. fol.
kost slechts
6½ Cents.
Men teekent in voor een geheelen jaargang bij alle
Boekhandelaren en bij de Administratie.

INHOUD: Z. D. Hoogw. Mgr. Joannes Zwijsen. ― Achttien eeuwen. ― Geschiedkundige verhalen voor het Katholieke volk van Nederland. ― I. De laatste dagen van Jeruzalem ― De wereldtentoonstelling
te Parijs. ― Het feestvierende Rome. ― De H. Augustinus en zijne Moeder.

Z. D. Hoogw. Mgr. JOANNES ZWIJSEN.



Eene der grootsche daden, waardoor Z. H. Pius IX zijn naam vereeuwigde, was de herstelling der kerkelijke hiërarchie in Nederland.

Bijna drie honderd jaren waren voorbij gegaan, sedert Utrechts laatste bisschop Frederik Schenk van Tautenburg de oogen sloot, en gedurende dat aanzienlijk tijdsverloop waren de Katholieken in ons vaderland als schapen zonder herder. De kerkelijke provincie, waartoe de Noord-Nederlandsche gewesten eenmaal behoorden, scheen voor een groot deel van het geestelijk wereldgebied van den H. Stoel afgescheurd; de bisschopszetels stonden ledig; vele parochiën waren zonder herder, de seminariën gesloten en een tal van kerken te gelijk met hare bezittingen in de handen der Protestanten overgegaan.

De vervolging, waaraan de Katholieken sedert de laatste helft der 16e eeuw bloot stonden, bleef geruimen tijd in hare eerste gestrengheid voortwoeden en begon eerst, tegen het einde der vorige eeuw te verminderen; zij hield geheel op toen ons land onder de Fransche overheersching geraakte; evenwel smaakten onze geloofsgenooten toen niet, de vrijheid, waarin wij ons thans mogen verheugen; deze kwam bij de grondwet, van 1848 hare volkomenheid meer nabij. In verscheidene gemeenten vindt men nog pastoors, die in het buitenland gestudeerd of er ten minste de H. Wijdingen ontvangen hebben.

Het was onzen Pius voorbehouden de Kerk van Nederland in haren vroegeren luister te herstellen. De Voorzienigheid wilde hem troost schenken na de harde beproevingen, die hij van wege de Revolutie had moeten doorstaan, en gaf hem den lust en moed om, trots allerlei tegenkantingen, in alle oorden der wereld nieuwe bisschopszetels op te rigten of afgebrokene hiërarchiën te herstellen. Engeland, Nederland, Amerika en Australië leveren hiervan de sprekende bewijzen. Engeland, het eiland der heiligen, waarvoor Pius voorganger, Paus Gregorius XVI, reeds geijverd en gewerkt had, werd door hem het eerst met de hiërarchie beschonken, en naauwelijks had Mgr. Wiseman bezit van zijn aartsbisdom genomen, of de H. Vader begon pogingen aan te wenden om ook ons land in zulk een geluk te doen deelen. Men weet met welk schitterend gevolg deze bekroond zijn.

Pius IX bezit de uitmuntende gave van juist de mannen te kiezen, die de vereischte deugden en kundigheden bezitten, eene moeijelijke taak te vervullen. Gelijk Napoleon I generaals wist te vinden, weet Pius bisschoppen, medewerkers in den wijngaard des Heeren, op te sporen. Aan dien scherpzienden blik dankte Engeland sinds een tal van jaren het bezit van den beroemden Wiseman, dankt Nederland dat van den gevierden Zwijsen.

Z.D.H. Mgr. Johannes Zwijsen, Aartsbisschop van Utrecht, Apostelisch Administrator van 's Hertogenbosch.

Z. D. H. Mgr. Joannes Zwijsen werd den 28 Augustus 1794 te Driel in Gelderland geboren. Zijne godvreezende ouders ontdekten spoedig in hem een tal van verhevene hoedanigheden en een vurig verlangen om in den geestelijken stand te treden, welk verlangen zij vervulden door hem ter studie te zenden. Den 20 December 1817 priester gewijd, ontmoeten wij hem bij de eerste intrede in zijne geestelijke bedieningen bij den onvergetelijken kerkvoogd van Alphen te Schijndel, onder wiens leiding hij 10 jaren, als in eene kweekschool van alle priesterlijke deugden, werd voorbereid tot den last, welke hem later door Z. H. Gregorius XVI en Z. H. Pius IX op de schouderen werd gelegd. In 1828 tot pastoor te Best benoemd, onderscheidde hij zich zoozeer, dat hij in 1832 tot de vervulling der in dat jaar opengevallen pastoorsplaats van de aanzienlijke parochie het Heike te Tilburg werd aangewezen. Geschikt en als bestemd om zich in eenen ruimen werkkring te