Algemeen Handelsblad/Jaargang 104/Nummer 33842/Avondblad/Sigmund Freud 75 jaar

Uit Wikisource
‘Sigmund Freud 75 jaar’ door een anonieme schrijver
Afkomstig uit het Algemeen Handelsblad, woensdag 6 mei 1931, Avondblad, tweede blad, p. 7. Publiek domein.
[ 7 ]

SIGMUND FREUD 75 JAAR.

 Heden is prof. dr. Sigmund Freud te Weenen, de bekende stichter der psycho-analytische school, 75 jaar geworden.
 Niet lang geleden, toen hem de Goethe-prijs werd toegekend, schreven we vrij uitvoerig over zijn werk, zijn leer, die zooals hij voorspelde, heftige voor- zoowel als tegenstanders deed opkomen, is van buitengewoon groote beteekenis geweest voor psychiatrie, psychologie en filosofie en de tegenstanders van zijn libido-theorie, zijn Oedipus-complex, het dogma der verdringing, en zijn opvatting, dat de oorzaak van het op lateren leeftijd uitbreken van neurosum gezocht moet worden in infantile traumata hebben, bij hun bestrijding zijner denkbeelden, evenzeer als zijn aanhangers gebruik gemaakt van de door hem in zijn geniaal denken gelegde fundamenten. Een der bekendste theorieën, voortgekomen uit zijn leer is de „Individual-psychoiogie” van Allred Adler.
 Men kan zeegen, dat Freud de stichter is geworden van de moderne dieptepsychologie, die zoowel door zijn voor- als zijn tegenstanders aanvaard is.
 Zijn „Traumdeutung” is in tal van talen vertaald, zijn theorie, hoezeer ook bestreden, telt nog steeds groote aantallen vurige aanhangers en de geheele psychologie en psychiatrie staat direct of indirect, hetzij positief of negatief onder zijn invloed.
 Dat Freud zich in de eerste jaren vooral tot het groote publiek, tot de niet medici richtte heeft, gelooven we, ertoe bijgedragen, zijn leer op niet steeds gezond werkende wijze te populariseeren en het in het centrum der algemeene belangstelling plaatsen van zijn idee, dat de sexualiteit — in den ruimsten zin genomen — de drijfveer van ons denken en gevoelsleven is, heeft, zooals hijzelf verwacntte, verzet tegen zijn denkbeelden opgeroepen.
 Behalve zijn „Traumdeutung” (1900) schreef hij tal van werken o.m. „Psychopathologie des Alltaglebens” (1904), „Über Psychoanalyse” (1910), „Vorlesungen zur Einführung in die Psychoanalyse” (1917), „Das Ich und das Es” (1923), waarin een loslaten van de absoluutheid der sexueele theorie is te onderkennen. Voorts moet genoemd worden het belangwekkende tijdschrift „Imago” (sinds 1912), waarin de psychoanalyse wordt toegepast op de geesteswetenschappen; de jaarboeken voor psychoanalyse (sinds 1914) en het „Internationale Zeitschr. f. Psychoanalyse” (sids 1913).
 Voordat hij, tezamen met Josef Breuer den grondslag voor de psychoanalyse legde, had Freud zich al onderscheiden door een studie over Aphasie en over kinderverlamming.
 Sigmund Freud behoort tot de grootste denkers op psychologisch en psychotherapeutisch gebied van de laatste eeuwen.


Overige vindplaatsen[bewerken]

  • Anoniem (8 mei 1931) ‘Sigmund Freud 75 jaar’, Centraal Blad voor Israëlieten in Nederland, p. 6.
  • Anoniem (8 juni 1931) ‘Sigmund Freud 75 jaar’, De Sumatra Post, derde blad, [p. 1] (gedeeltelijk).
  • Anoniem (18 juni 1931) ‘Sigmund Freud 75 jaar’, Soerabaijasch Handelsblad, vierde blad, p. 1.