Algemeen Handelsblad/Jaargang 108/Nummer 35436/Avondblad/Institut International de Documentation

Uit Wikisource
‘Institut International de Documentation. Jubileumcongres te Kopenhagen’ door een anonieme schrijver
Afkomstig uit het Algemeen Handelsblad, dinsdag 1 oktober 1935, Avondblad, vierde blad, p. 14. Publiek domein.
[ vierde blad, 14 ]

INSTITUT INTERNATIONAL DE DOCUMENTATION

Jubileumcongres te Kopenhagen.

Van 9 tot 14 September 1935 werd te Kopenhagen het 13e congres van het Institut International de Documentation (I.I.D.) gehouden. In dit jaar kan het I.I.D. terugzien op een 40-jarigen arbeid, zoodat het congres in den rechten zin van het woord een „Jubileumcongres” was, te meer omdat maar weinig internationale wetenschappelijke instellingen zulk een hoogen leeftijd bereikt hebben. Voor het congres bestond groote belangstelling van de verschillende landen. Aanwezig waren vertegenwoordigers van België, Denemarken, Duitschland, Engeland, Frankrijk, Hongarije, Nederland, Mexico, Noorwegen, Tsjechoslowakije, Vereen. Staten, Zweden en Zwitserland. In totaal waren 48 prae-adviezen, de verschillende terreinen der documentatie betreffend, uitgebracht, waarvan een 41-tal, dank zij de tusschenkomst van den hoofdredacteur van het orgaan I. I. D. Communicationes, den heer G. A. A. de Voogd, in een welverzorgden band eenigen tijd van te voren aan de congresleden waren gedistribueerd. Uit Nederland waren prae-adviezen uitgebracht door mr. J. Alingh Prins, ir. F. Donker Duyvis, dr. C. ten Have, J. M. C. Muller, J. J. Roeloffs Valk en G. A. A. de Voogd. Van de noordelijke landen waren de technische hoogeschool en industrieele vereenigingen sterk vertegenwoordigd. De debatten stonden op een hoog peil, terwijl de organisator van het congres, de heer Oskar Thyregod, bibliothecaris van de Industriebibliotheek te Kopenhagen, zorggedragen had voor de noodige afwisseling, door den congresleden gelegenheid te geven om hetgeen Kopenhagen biedt op het gebied van onderwijs, industrie, bibliotheekwezen enz. te bezichtigen.
De commissie van ontvangst stond onder voorzitterschap van prof. Niels Bohr. De wetenschappelijke voorbereiding berustte bij den secretaris-generaal ir. F. Donker Duyvis.
Tot voorzitter werd mr. J. Alingh Prins, voorzitter van den Nederlandschen Octrooiraad, voor de komende periode herkozen.
In de slotzitting werden eenige resoluties aangenomen.
Op instigatie van Geheimrat prof. dr. Krüss (Staatsbibliotheek Berlijn) werd een resolutie aangenomen ter bevordering van de samenwerking met het Internationale Comité van bibliothecarissen.
Het I.I.D. sprak zich ook uit ten gunste van een samenwerking met het Institut International de la Coopération intellectuelle, dat op zich genomen heeft een Guide International de la Documentation voor te bereiden, waaromtrent dr. M. Rothbarth ter conferentie een rapport had overgelegd.
Besloten werd bijzondere aandacht te schenken o.m. aan studie van de grondslagen over de theorie van de documentatie en classificatie, de terminologie, de opleiding van de zgn. „documentalisten”, den ruil van ervaringen ter zake van de documentatie in gemeentebedrijven, de verdere ontwikkeling van technische hulpmiddelen, de uitbreiding van de documentatie op verschillend gebied van wetenschap en de wederkeerige hulp tusschen de verschillende inlichtingendiensten. Een innige samenwerking tusschen de Science Library te South Kensington, de inlichtingendienst aan de T. H. te Charlottenburg en het Ned. Instituut voor Documentatie en Registratuur werd voorbereid. Besloten werd op de eerstvolgende conferentie de administratieve documentatie der groote bedrijven nader te bestudeeren.
De wensch werd uitgesproken, dat de octrooiraden in alle landen, door het gebruik van de decimale classificatie, de ordening en het zoeken van patentschriften zullen vergemakkelijken.
Aanbevolen werd voorts in openbare leeszalen en bibliotheken de invoering van een zelfde methode van documentatie te bevorderen. De conferentie begroette het streven van de normalisatiebureaux van verschillende landen om de decimale classificatie als ordeningsmiddel voor de normalisatie algemeen in te voeren.
Volgens een andere resolutie werd het noodzakelijk geacht, dat alle daarvoor in aanmerking komende hulpmiddelen van de tegenwoordige techniek, in het bijzonder de photomicrographie, in dienst van de documentatie zullen worden gesteld. In verband hiermede trokken de referaten van mr. Vanderbilt, de gedelegeerde van de American Library Association, en Watson Davis, directeur van den „Science Service”, sterk de aandacht.
Men beval stappen aan tot normaliseering van de formaten voor film-copieën, om de uitwisseling van filmcopieën tusschen verschillende landen te vergemakkelijken. Het beveelt het gebruik aan van 35 mm films met aan beide zijden gaten en met een breedte van het beeld van 24 mm en een verkleining van ongeveer 12 op 1.
Gewezen werd op het groote belang voor de internationale documentatie, dat particuliere documentatieinstellingen op alle vakgebieden zooveel mogelijk hun gegevens ter beschikking stellen van openbare documentatie-centra.
Onder de commissiezittingen, die tijdens de conferentie werden gehouden, dient de bijeenkomst te worden vermeld onder leiding van [den heer Macnab?] president van de Chemical Engineering Society, in welke bijeenkomst in beginsel werd besloten het „Repertorium Technicum”, de periodieke technische bibliographie, die thans 20.000 titels omvat, belangrijk uit te breiden. Nederland werd hier vertegenwoordigd door den heer Roeloffs Valk.