Algemeen Handelsblad/Jaargang 72/Nummer 22279/Ochtendblad/Engelsche Kerk
‘Engelsche Kerk’ door een anonieme schrijver |
Afkomstig uit het Algemeen Handelsblad, dinsdag 30 mei 1899, Ochtendblad, [p. 3]. Publiek domein. |
Engelsche Kerk.
Zondag werden in de Engelsche kerk op het Begijnenhof, bij de ochtendgodsdienstoefening vier fraai gebeeldhouwde paneelen voor den preekstoel ingewijd, ter herinnering aan de inhuldiging van Koningin Wilhelmina. De voorganger der gemeente Rev. W. Thomson B.D., hield eene toepasselijke rede naar aanleiding van 1 Joh. II : 15, waarbij hij wees op den band tusschen deze kerk en het Huis van Oranje door Prins Willem III, den Koning-Stadhouder, en de bescherming aan deze gemeente sedert hare oprichting, ongeveer 300 jaar geleden, door het Koninklijk Huis verleend. Voorts herinnerde hij er aan, hoe nog onlangs een beoefenaar der kerkgeschiedenis in Amerika in zijn „Rambles around Reformed Lands” schreef: „Als er één gemeente in Europa is, waarin de Hervormde Kerk der Vereenigde Staten belang moet stellen, dan is het zeker de English Reformed Church in Amsterdam, omdat deze ten nauwste verbonden is met onze oudste geschiedenis in de vorige eeuw”. Er werd een „Anthem” gezongen, hetgeen aan de indrukwekkende plechtigheid, die door eene talrijke schare werd bijgewoond, zeer veel luister bijzette.
Een der paneelen stelt de kerk als Leerares voor, een ander de kerk als Weldoenster, het derde de verhouding tusschen Kerk en Staat, terwijl het voorste paneel een Engel vertoont, die het Nederlandsche wapen met de jaartallen 1880—1898 zegent. Het beeldhouwwerk is keurig volgens de teekeningen van den heer Piet Mondriaan uitgevoerd en doet den beeldhouwer den heer L. T. Edema van der Tuuk, alle eer aan. De plaatsing geschiedde onder leiding van den architect, den heer W. Hamer, door den meubelmaker, den heer J. E. van Rhienen, allen alhier.
Deze paneelen dragen er zeker toe bij, dat het kerkje, dat reeds op zulk eene belangwekkende geschiedenis kan bogen, en den oudheidkundige en kunstenaar zoovele merkwaardigheden biedt, nog meer dan vroeger de opmerkzaamheid van stadgenoot en vreemdeling verdient.
Overige vindplaatsen
[bewerken]- Anoniem (31 mei 1899) ‘Engelsche Kerk’, Het Nederlandsch Dagblad, [p. 2].
- Anoniem (31 mei 1899) ‘Herinnering’, De Standaard, [p. 2] (gedeeltelijk).
- Anoniem (1 juni 1899) ‘In de Engelsche kerk op het Begijnhof te Amsterdam […]’, Dagblad van Zuidholland en ’s Gravenhage, Eerste Blad, [p. 1].