Naar inhoud springen

Annales/Boek III

Uit Wikisource
< Annales
Dit is een overzicht van de (vertaalde) paragrafen van boek III

19 - 65 - 75

XIX[bewerken]

3. Doch Drusus, Rome verlatend om opnieuw auspicia waar te nemen, trok weldra in ovatio binnen. En weinig dagen later overleed Vipsania, zijn moeder, de enige van al Agrippa's kinderen met een zachte dood: want de overigen stierven duidelijk door het zwaard of [hun dood] wordt vermoed door venijn of honger.

LXV[bewerken]

3. Aan het nageslacht is over Tiberius overgeleverd, dat, zo vaak als hij de curia zou verlaten, hij gewoonlijk volgende Griekse woorden heeft geuit: "O mannen tot slavernij bereid!" Uiteraard nam zelfs hij, die de volksvrijheid niet gunstig gezind zou zijn, aanstoot aan zo'n slaafsheid van verachtelijke onderdanigheid.

LXXV[bewerken]

1. Dat jaar stierven de illustre mannen, Asinius Saloninus, gekend doordat hij Marcus Agrippa en Pollio Asinius als grootvaders, Drusus als broer had en voorbestemd als Caesars schoonzoon, en Capito Ateius, over wie eerder is gesproken, die door rechtskennis de eerste plaats onder burgers bereikte, maar die had als grootvader een centurio van Sulla, als vader een praetor. Augustus verhaastte zijn aanstelling tot consul, opdat hij Labeo Antistius, uitmuntend in dezelfde kunst, zou overtreffen door de waardigheid van zijn magistratuur.