Limburger Koerier/Jaargang 93/Nummer 118/Alb. Windhausen 75 jaar

Uit Wikisource
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Alb. Windhausen 75 jaar
Auteur(s) Anoniem
Datum Vrijdag 20 mei 1938
Titel Alb. Windhausen 75 jaar
Krant Limburger Koerier
Jg, nr 93, 118
Editie, pg [Dag, Eerste blad, 3]
Limburger Koerier vol 93 no 118 article 01.jpg
Brontaal Nederlands
Bron kranten.kb.nl
Auteursrecht Publiek domein

ALB. WINDHAUSEN 75 JAAR.


      Heden, Vrijdag 20 Mei, wordt de Roermondsche kunstschilder Albin Windhausen 75 jaar.
      Hij stamt uit een familie van schilders: zijn vader was een bekend, begaafd portretschilder in de vorige eeuw, en de zoon had de schilderstalenten blijkbaar in het bloed. Zonder academische opleiding, geheel door eigen studie en ontwikkeling, vormde hij zich tot een vaardig en toegewijd schilder, die, met uitstekende teekentalenten begaafd, vooral voor den oorlog met groot succes velerlei altaarstukken en kerkschilderijen maakte.
      Zoowel in het Duitsche Rijnland als in ons land getuigen o.a. altaarschilderijen nog van het talent van den thans 75-jarigen kunstenaar In de St. Martinuskerk (hoofdaltaar) zoowel als in het Groot Seminarie en in de Kathedraal hier ter stede (Kruiswegstaties) vindt men eveneens nog levenswerken van Albin Windhausen.
      Dhr. Windhausen, die daarnaast ook een uitstekend portretschilder was, is een zeer bescheiden mensch, die zijn kunst gaf als een directe uiting van zijn kunstenaarschap.
      En al moge het waar zijn, dat hij de moderne, hevige stroomingen van den nieuweren tijd, die ook in de schilderkunst zulk een radicalen ommekeer teweeg brachten, niet meer in zijn kunstwerken heeft weten te omspannen, in Windhausen’s oeuvre blijven vele bewonderenswaardige uitingen van de kunst en kunstopvattingen, waarin de generatie van toen en velen van thans trouwens ook nog, waardeering en innerlijke ontroering beleven.
      Het zal dhr. Windhausen op dezen dag van zijn 75en geboortedag zeker niet aan vele hartelijke blijken van belangstelling ontbreken.