Anoniem/Een valsch schilderstuk?

Uit Wikisource
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Een valsch schilderstuk?
Auteur(s) Anoniem
Datum Zaterdag 6 februari 1932
Titel Een valsch schilderstuk? Door het Rijksmuseum onlangs aangekocht voor tachtigduizend gulden.
Krant Nieuwsblad van het Noorden
Jg, nr 45, 31
Editie, pg [Dag], Eerste blad, 2
Opmerkingen Jheronimus Bosch vermeld als Hieronymus Bosch
Brontaal Nederlands
Bron kranten.kb.nl
Auteursrecht Publiek domein

Een valsch schilderstuk?


Door het Rijksmuseum onlangs aangekocht voor tachtigduizend gulden.


      Naar de „Telegraaf” verneemt, wordt in zeer deskundige kringen de authenticiteit ontkend van het schilderij „Gevangenneming van Christus”, dat aan Hieronymus Bosch wordt toegeschreven en dat, dank zij den financieelen steun der Vereeniging „Rembrandt” onlangs voor de enorme som van f 80.000.– door het Rijksmuseum is aangekocht.
      Het blad verneemt voorts, dat het bedoelde stuk niets anders is dan een zwakke, 16e-eeeuwsche copie van den linkervleugel van de triptiek van Hieronymus Bosch, die zich in het museum te Valencia bevindt (en die, naar wordt medegedeeld, door slechte verzorging tot ondergang gedoemd is!).
      Voorts wordt vernomen, dat de Duitsche kunstenaar Max Friedländer, die in zijn werk over Geertgen tot Sint Jans en Bosch de triptiek in Valencia als een „derbe” copie aanduidt, niettemin aanvankelijk een certificaat van echtheid voor het door het Rijksmuseum aangekochte schilderij heeft verstrekt. Friedländer moet dit later hebben betreurd, doch desondanks heeft hij, verzekert men het blad, nog een tweede certificaat gegeven. Het schijnt evenwel meer en meer duidelijk te worden, dat de aankoop door het Rijksmuseum op een foutieve beoordeeling berust, en dat deze instelling voor tachtigduizend gulden een tamelijk waardeloos schilderij heeft verworven.

Overige vindplaatsen[bewerken]

  • Anoniem (6 februari 1932) ‘Een valsch schilderstuk?’, De Tijd, p. 11.
  • Anoniem (8 februari 1932) ‘Een valsch doek?’, Leeuwarder Nieuwsblad, Tweede blad, [p. 1].