Anoniem/Kunst en practijk

Uit Wikisource
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Kunst en practijk
Auteur(s) Anoniem
Datum Woensdag 19 februari 1936
Titel Kunst en practijk
Krant Het Vaderland
Jg 67
Editie, pg , Ochtendblad A, p. 3
Opmerkingen Frans Hals vermeld als Hals, El Greco als El Graeco, Jean Antoine Watteau als Watteau, Joshua Reynolds als Reynolds, Francisco Goya als Goya, Jacques-Louis David als David, Johan Thorn Prikker als Thorn Prikker, Jan Toorop als Toorop, Vincent van Gogh als Van Gogh, Jan Veth als Veth, Willem van Konijnenburg als Van Konijnenburg, Jan Sluijters als Sluyters, Theo van Doesburg als van Doesburg
Brontaal Nederlands
Bron kranten.kb.nl
Auteursrecht Publiek domein

Kunst en practijk


      Louis Bron heeft gisteravond voor de Vereeniging tot bevordering der kennis in de grafische vakken, Den Haag, de Federatie der Werkgeversorganisatiën in het boekdrukkersbedrijf, district Den Haag, en de Nederlandsche Vereeniging van chefs in het grafisch bedrijf, district Den Haag, in het Zuid-Hollandsch Koffiehuis gesproken over Kunst en practijk.       Spr. wilde van zijn gehoor geen kunstkenners maken in twee uur. Wel hoopte hij er in te slagen het te orïenteeren tusschen alle richtingen in de schilderkunst.
      Louis Bron begon met de kerkschilders. Hij ging hiervan de ontwikkeling na, sedert de mystiek. Later verloor de kerk zijn macht over het schilderwerk. Het portret ontstond (1430), de Brugsche school. In den tijd der vrije burgers ontstaat voorkeur voor bepaalde schilders, die daardoor individualiseeren. Zij gaan signeeren, de simpele muurschilderingen worden werken met sfeer en lichtval. De profane onderwerpen trekken de aandacht.
      De vrije kunst brengt een vrije techniek (Rembrandt, Hals). De bewogenheid begint een rol to spelen, ten koste van de vakkennis (El Graeco). Watteau daarentegen schildert luchtige tafereelen met groote vakkennis echter. Het pastel ontstaat. Zelfs in de olieverf vindt men in die dagen pasteleffecten.
      Reynolds en Goya zegevierden echter op Watteau. Goya vooral was meedoogenloos. Zoo voorzag de schilderkunst de revolutie. David wordt in Frankrijk de leidende figuur.
      Uitvoerig stond spr. bij de Haagsche school stil en de opslandigen, Thorn Prikker, Toorop, Van Gogh.
      Veth stelt spr. als tegenhanger van Van Gogh. Toorop staat daar tusschenin.
      Van het heden noemt Louis Bron Van Konijnenburg. Wie tegenover hem te stellen? Wij staan nog niet boven ons tijdvak en daarom is kiezen, moeilijk. Sluyters, van Doesburg, Bieling, Leo Gestel, het raast voort, tempo, tempo, strakheid, doelmatigheid, klaarheid, nuchterheid, zakelijkheid.
      Voor den schilder komt de verdieping in die wereld terug. Eenvoud wordt de vorm van het leven. Soberheid het doel.
      Na de pauze zette Louis Bron zijn opvatting nader uiteen bij een mooie serie lantaarnplaatjes.