Anoniem/Sport/Eerste interland Nederlands Voetbalelftal (Telegraaf)

Uit Wikisource
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Eerste interland Nederlands voetbalelftal
Auteur(s) Anoniem
Datum Maandag 1 mei 1905,
Titel Belgisch XI-tal - Nederlandsch XI-tal
Schitterende overwinning van Nederland.
Krant De Telegraaf
Jg, nr 13, 4593
Editie, pg 4-uur-editie, p. 1
Opmerkingen verslag van de eerste officiële interland van het Nederlands voetbalelftal, België-Nederland in het Beerschotstadion in Antwerpen op 30 april 1905.
Brontaal Nederlands
Bron kranten.delpher.nl
Auteursrecht Publiek domein

VOETBAL

Belgisch XI-tal - Nederlandsch XI-tal
Schitterende overwinning van Nederland.

---

Het Nederlandsch elftal is gisteren er in geslaagd met 4-1 het Belgische elftal te Antwerpen te kloppen.

Voor de vijfde maal had gisteren deze wedstrijd om den "Coupe van den Abeele" op het fraaie terrein der Beerschot A. C. te Antwerpen plaats.

Eerst tegen 3 uur werd onder leiding van scheidsrechter König begonnen, voor een voor Antwerpen vrij talrijk publiek, naar schatting 1000 à 1200 personen.

Nederland kwam uit met R. Beemkes (doel), P. Stol, B. Stom (achter), J. de Korver, K. Gleenewinkel Kamperdijk, G. A. Kessler, captain (midden), ps. R. van Rijn, D. N. Lotsy, E. de Neve, G. W. Lutjens en W. E. Vos (voor).

België met Thornton (doel), Poelmans en Andrieux (achter), Tasson, Grumeau, Van Hoorden, captain (midden), Robijn, Destrebecq, G. v. d. Stappen, Brandstert, J. v. d. Stappen (voor). Beide teams hebben dus eenige invallers. Grensrechters waren de heeren P. de Borman (België) en H. J. Willing (Nederland).

De Belgen winnen den toss, en De Neve trapt af, de Nederlandsche voorhoede maakt een rush en weldra doelpunt Lutjens, doch hij staat in een buitenspel-positie, zoodat de goal ongeldig wordt verklaard. Beide partijen toonen magnifiek spel in de eerste helft, hoewel de Nederlandsche combinatie over het geheel beter is, uitgezonderd de Belgische doelman Thornton, die gewoonweg wonderen verricht en zijn plaats als "international" dubbel en dwars verdiende. Terwijl het spel der Belgen veelal ruw is, toonen de onzen een keurig en berekend samenspel. Rust komt zonder dat er gedoelpunt is.

Terwijl de Nederlanders in de tweede helft het voordeel van den wind hebben, installeeren zij zich wel voor het Belgische doel, doch Poelmans en Thornton voorkomen voorloopig eenig scoren. Hoe hard de onzen - allen zonder onderscheid - werken, de leiding kunnen zij maar niet nemen. Kessler verandert even de opstelling, hij zelf gaat naar voren. De Korver op zijn plaats en Lotsy, wiens schot minder zuiver was, in de middenlinie. Een halve minuut later stelt Lutjens z'n collega De Neve in staat om te doelpunten (1-0).

Algemeen wordt een tweede doelpunt der Hollanders verwacht; dat blijft echter uit, en als zelfs de vlugge Belgische voorhoede een uitval doet, ontstaat er tusschen Stom en Beeuwkes een misverstand en de bal huppelt het Nederlandsche doel binnen (1-1).

Een als er 1 1/2 uur gespeeld is, is de stand gelijk. Volgens het reglement wordt er nu tweemaal een kwartier doorgespeeld. Het eerste kwartier, met wind mee, kunnen de Hollanders er niet in slagen te doelpunten. Als echter in het laatste kwartier de vrij talrijke Hollandsche supporters zich vereenigen en hun landgenooten flink aanmoedigen, gaat het tegen wind prachtig combineerend naar het Belgische doel. Uit een keurigen, door Van Rijn genomen hoekschop, kopt De Neve No. 2 in het net. Even later reclameeren de Belgen een strafschop tegen Kamperdijk. De referee laat zich niet verleiden en gooit op. De Belgen verslappen, de Hollanders profiteeren daarvan en tweemaal nog doorboort Eddy de Neve het Belgische doel met voor Thornton onhoudbare keien, zoodat na 2 uur spelen Nederland met 4-1, voor het eerst de "Coupe van den Abeele" heeft bemachtigd.

Dadelijk na afloop speeches van den heer Havenith, voorzitter der Beerschot en van Van Hasselt, waarbij de champagne in ruime mate vloeide.