Architectura/Jaargang 5/Nummer 14/Verslag der 1053ste gewone vergadering

Uit Wikisource
‘Verslag der 1053ste gewone vergadering, gehouden in het genootschapslokaal, American-Hotel, Leidscheplein alhier’ door J.L.M. Lauweriks
Afkomstig uit Architectura, jrg. 5, nr. 14 (zaterdag 3 april 1897), p. 77-78. Publiek domein.

[ 77 ]VERSLAG DER 1053STE GEWONE VERGADERING, GEHOUDEN IN HET GENOOTSCHAPSLOKAAL, AMERICAN-HOTEL, LEIDSCHEPLEIN ALHIER.

De voorzitter opent de vergadering en verzoekt lezing der notulen die onveranderd worden goedgekeurd, tevens doet hij de mededeeling dat de heer toekamp lammers, buitenlid van het genootschap, door de heeren j. g. en a. d. n. van gendt voorgesteld wordt als gewoon lid.
 Hierna verkrijgt de heer j. e. van der pek het woord voor zijne voordracht over volkshuisvesting. Spreker wil alvorens over te gaan tot ontwikkeling zijner principen over dit onderwerp eerst een kort overzicht geven der vorige lezing van 3 maart l.l. Hierna begon hij aan te wijzen dat het vraagstuk der arbeiderswoningen een sociaal vraagstuk is en dus bestemd, om met de verbetering der toestanden in haar geheel, te worden opgelost. De architect heeft tot taak hieraan mede te werken en moet dus trachten een einde te maken aan het uitsluitend commercioneel optreden der eigenbouwers.
 De slechte arbeiderswoningen zijn ontstaan uit de vroeger-ommantelde steden, die eene evenredige uilbreiding der steden bij toename der bevolking verhinderden. Als voorbeelden hiervan kan men in nederland noemen: amsterdam, haarlem, den haag, dordrecht, gouda enz. In het buitenland is de toestand even slecht zoo niet erger, o.a. londen en parijs, weenen, berlijn en new-york in welke laatste stad woningen worden aangetroffen totaal van lucht en licht verstoken.
 Wie geneigd mocht zijn om te denken dat de aanbouw van nieuwe wijken buiten de kom der gemeente gelegenheid zou bieden voor de bewoners der jordaan om daarheen te verhuizen, rekent buiten het conservatisme en de vasthoudendheid van den jordaner; allerlei omstandigheden van familie-gehechtheid, bedrijf en credit doen den Jordaner er noode toe overgaan om de buitenwijken te gaan bewonen.
 Het plan der commissie die zich tot taak stelde de arbeiderswoningen in amsterdam te verbeteren is het koopen van een dichtbebouwd gedeelte der stad, deze woningen af te breken, daarop nieuwe te bouwen, deze te verhuren, waarna blijken zal of door de gemeente of door particulieren de exploitatie op gelijke wijze kan worden voortgezet.
 De beste inrichting eener woning zou zijn den cottage-bouw; daar dit echter onuitvoerbaar is, moet men zijn toevlucht nemen tot verdieping-woningen zonder te vervalllen in het in alle opzichten af te keuren — Breene-systeem.
 Het blok door de commissie gebouwde huizen op de [ 78 ]lindengracht en goudsbloemstraat bestaat uit éenkamerwoningen en tweekamer-woningen. De laatsten tellen twee kamers, eene keuken en een balkon aan de achterzijde. De eenkamerwoningen hebben een woonkamer en een keuken. In alle woningen zijn de bewoners zooveel mogelijk gescheiden zoodat te groote gemeenzaamheid der bewoners wordt vermeden.
 De Heer van der pek gaf eene gedetailleerde beschrijving van den bouw en de inrichting dezer woningen, er op wijzende hoe alles was ingericht om, zij het dan ook op bescheiden wijze tegemoet te komen aan de behoeften der bewoners.
 Na afloop der voordracht dankte de voorzitter den spreker voor de mededeeling der resultaten zijner studie, waarop volgens het verlangen van den Heer van der pek, een langdurig debat volgde.
 Hoofdzakelijk werd hierbij gesproken over afsluitingen en portieken, waarna de voorzitter nogmaals den Heer van der pek namens het genootschap bedankte en de mededeeling deed dat gelijktijdig met het rapport der jury de uitslag der beoordeeling der genootschaps-prijsvragen voor 1896 zou worden bekend gemaakt.
 Van den heer h. ellens te arnhem was een schrijven ingekomen, waarin de Heer e. w. van koppenhagen te arnhem als buitenlid werd voorgesteld — bovendien deed de voorzitter nog mededeeling van een plan voor de a.s. zomerexcursie, in verbinding met andere vereenigingen te houden.
 Hierna werd de vergadering gesloten.
j. l. m. lauweriks, 1e sec.