Naar inhoud springen

Architectura/Jaargang 5/Nummer 30/Wereldtentoonstelling te Parijs in 1900

Uit Wikisource
‘Wereldtentoonstelling te Parijs in 1900. Afdeelingen van Nederland en de koloniën’ door een anonieme schrijver
Afkomstig uit Architectura, jrg. 5, nr. 30 (zaterdag 24 juli 1897), p. 142. Publiek domein.

[ 142 ]

WERELDTENTOONSTELLING
TE PARIJS IN 1900.
afdeelingen van neder-
land en de kolonien
.

Hiervan werd ons toegezonden een soort boek bevattende: de samenstelling der commissiën, eerste circulaire aan de inzenders, vertaling van het Tentoonstelling-Reglement, vertaling van de klassificatie der inzendingen, uitgegeven door de centrale commissie. Voor de leden ligt het ter inzage op de leestafel.
Gelijktijdig ontvingen wij onderstaande oproeping „voor de Nederlandsche kunstenaars” van de commissie voor de nederlandsche afdeeling voor schoone kunsten ter wereldtentoonstelling te parijs in 1900.

M. M.
De bij het Ministerieel Besluit van 5 april 1897 benoemde Commissie voor de Nederlandsche Afdeeling van Schoone Kunsten ter Wereldtentoonstelling te parijs in 1900 is op zaterdag 29 mei l.l. door den Voorzitter dier Commissie, den Heer h. w. mesdag geïnstalleerd.
Zij besloot in haar eerste vergadering, reeds nu een circulaire te richten aan de Nederlandsche kunstenaars, waarin zij kennis geeft van hare samenstelling en van de klassificatie door de Fansche Regeering vastgesteld voor de Afdeeling Schoone Kunsten.
De Fransche regeering stelt zich ten doel aan deze Wereldtentoonstelling een bijzonderen luister bij te zetten, en een beeld te geven, zoo volledig mogelijk, van de hoogte waarop kunst en wetenschap, handel en nijverheid, landbouw enz. het gebracht hebben bij het sluiten der negentiende eeuw.
Het is met het oog hierop, dat ons wetgevend lichaam in overeenstemming met onze Regeering gemeend heeft, dat nederland op deze tentoonstelling officieel behoorde te worden vertegenwoordigd, en bij uitzondering tevens een ruim crediet uit ’s Rijks schatkist moest worden toegestaan, om een degelijke vertegenwoordiging van hetgeen ons land en onze koloniën op verschillend gebied kunnen presteeren, mogelijk te maken.
Waar dus de moreele en financieele steun onzer Regeering den tentoonstellers wordt geschonken, verkeeren deze in bijzonder gunstige omstandigheden, vergeleken bij vroeger.
Op dit laatste wenscht de Commissie voor de Nederlandsche afdeeling van Schoone Kunsten uitdrukkelijk de aandacht te vestigen onzer kunstenaars, en hen op te wekken voor het jaar 1900 hun krachten in te spannen ten einde van de Nederlandsche Afdeeling van Schoone Kunsten te parijs te maken een in alle opzichten waardig beeld der vaderlandsche kunst.
Laat het voor allen een eerezaak zijn in dezen wedstrijd onzen alouden roem te handhaven. Nog meer dan twee jaren liggen voor ons. Wij hebben dus de gelegenheid ons voldoende voor te bereiden.
Het geldt hier niet een gewone Internationale tentoonstelling.
Het geldt hier een geven van het beste wat wij kunnen, met den moreelen en financieelen steun onzer Regeering, en waartoe dus allen naar hun beste krachten kunnen en behooren mede te werken.
Moge de uitkomst bewijzen, dat dit beroep op de Nederlandsche kunstenaars niet vergeefsch is geweest, en moge onze afdeeling van Schoone Kunsten in 1900 een degelijk beeld geven van hetgeen nederland in de laatste jaren in verschillende richting op kunstgebied heeft voortgebracht.

De Commissaris-Generaal
j. t. cremer.
De Commissie van de Nederlandsche afdeeling v. Schoone
Kunsten ter Wereldtentoonstelling te parijs in 1900
h. w. mesdag, Voorzitter,
Lid der Centrale Commissie.
dr. p. j. h. cuijpers.
bart van hove.
josef israëls.
p. de josselin de jong.
j. maris.
willy martens, Secretaris.
c. muijskens.
ph. zilcken.
h. w. jansen.
KLASSIFICATIE. tweede groep.
kunstwerken
[1]
7e klasse.
Schilderijen. — Cartons. — Teekeningen.

Schilderijen op doek, hout, metaal, porselein, aardewerk, op verschillende bepleisteringen, door alle rechtstreeksche middelen, in olie, was, lijm enz.
Aquarellen. Pastels. Cartons van fresco’s, van tapijtwerk, kerkramen.
Alle soorten van teekeningen.

8e klasse.
Gravure- en Steendruk.

Enkelkleurige (etsen) en veelkleurige gravures. Steendruk met krijt of penseel; chromolithographie.

9e klasse.
Beeldhouwwerk en gravures op medailles en edelgesteenten.

Beelden of bas-reliefs van figuren en beesten.
Modellen in gips, in klei of in was; oorspronkelijke en nagebootste werken in steen, marmer, brons, hout, ivoor, metaal enz.

10e klasse.
Architectuur. (Bouwkunde).

Teekeningen; photographieën en modellen van uitgevoerde werken (openbare en bijzondere gebouwen). Ontwerpen voor gebouwen. Restauraties van het oorspronkelijke naar de bouwvallen of naar documenten.


  1. Deze groep omvat alleen Schoone Kunsten. Eene bijzondere plaats is gereserveerd voor de decoratieve kunsten in de andere groepen; de lijst der te bekronen exposanten in de klassen van kunstnijverheid, wordt verdeeld in twee afdeelingen; de eene voor de vervaardigers van teekeningen, cartons geboetseerde modellen enz.; de andere voor de industrieelen.