Naar inhoud springen

Architectura/Jaargang 5/Nummer 8/Kamers van Arbeid

Uit Wikisource
‘Kamers van Arbeid’ door een anonieme schrijver
Afkomstig uit Architectura, jrg. 5, nr. 8 (zaterdag 20 februari 1897), p. 52. Publiek domein.

[ 52 ]KAMERS VAN ARBEID.

De heeren Kerdijk en Drucker hebben op het wetsontwerp betreffende de oprichting van Kamers van Arbeid negen amendementen voorgesteld, waarvan onderscheidene ten doel hebben:
1o. den werkkring der Kamers uit te breiden tot het dienen van advies en het ontwerpen van overeenkomsten en regelingen op verzoek van daarbij belanghebbende patroons of werklieden.
2o. onder werklieden te verstaan alle personen die beneden den rang van onderbaas, meesterknecht of opzichter tegen genot van loon in het bedrijf werkzaam zijn.
3o. de Kamer samen te stellen voor de eene helft uit patroons, gekozen door de patroons, voor de andere helft uit werklieden, gekozen door de werklieden.
4o. de bepalingen omtrent de geschillen te verduidelijken en de wijze van behandeling van een gedeelte van die geschillen te vereenvoudigen, door de twee groepen van geschillen afzonderlijk en verschillend te behandelen, waarbij ten aanzien van geschillen van anderen aard dan over wederzijdsche rechten der partijen, slechts sprake kan zijn van een bemiddeling of poging tot verzoening.
5o. aan de minderheid een recht te waarborgen, waarop de leden van den Verzoeningsraad aanspraak hebben wegens de zeer zware verantwoordelijkheid, die hun wordt opgelegd, m. a. w. hen niet aansprakelijk te stellen voor uitspraken, strijdig met hun oordeel of inzicht.
6o. De beslissing omtrent al of niet openbaarmaking der uitspraak over te laten aan den Verzoeningsraad—zelven, zonder de voorgeschreven ministerieele machtiging.
7o. De minderheid bevoegdheid te geven in een afzonderlijk advies van haar gevoelen te doen blijken.
8o. De leden eener Kamer van Arbeid of van een vezoeningsraad voor het bijwonen van vergaderingen schadeloos te stellen naar een nader vast te stellen tarief, zonder dat onderscheid gemaakt wordt tusschen leden-patroons en leden-werklieden.