Auteur:Aischylos

Uit Wikisource
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Aischylos
Aischylos
Aischylos
Geboren Eleusis,
525 v. Chr.
Overleden Athene,
456 v. Chr.
Nationaliteit Nederlands
Genre(s) tragedie
Taal of talen Nederlands
Belangrijkste werk(en) alle
Logo Wikipedia
Logo Wikipedia
Meer over Aischylos op Wikipedia

Aischylos of Aeschylus (Αισχύλος) (525 v. Chr. - 456 v. Chr.) was een van de drie grote Attische tragediedichters naast Euripides en Sophokles.

Biografie[bewerken]

Aischylos, zoon van Euphorion, werd rond 525 v.Chr. geboren in een adellijke, aristocratische familie te Eleusis, in de buurt van Athene. Rond zijn 15e levensjaar maakte hij te Athene de eerste democratische omwenteling mee, die een einde zou maken aan de tirannie. In 490 vocht hij tegen de Perzen in de beroemde slag bij Marathon, waar een broer van hem sneuvelde. Tien jaar later nam hij eveneens deel aan de beslissende Zeeslag bij Salamis tegen de Perzische invasievloot. Over deze slag schreef hij later zijn Perzen, het oudste van zijn bewaard gebleven stukken, dat in 472 in première ging. Aischylos was toen reeds de vijftig gepasseerd.

Hij overleed in 456 in Gela, op Sicilië, waar hij de laatste jaren van zijn leven vaak heen reisde om er zijn tragedies te regisseren. Volgens de legende kwam hij om het leven toen een arend (of, waarschijnlijker, een lammergier) Aischylos' kale glimmende hoofd aanzag voor een steen en een buitgemaakte schildpad op zijn hoofd liet vallen om het schild van zijn prooi te kraken. Zijn grafschrift, dat hij wellicht zelf heeft opgesteld, vermeldt alleen dat hij tegen de Perzen heeft gevochten, en verwijst in het geheel niet naar zijn literaire arbeid.

Aischylos had een zoon, Euphorion, die zelf ook tragediedichter was.

Werk[bewerken]

Aischylos schreef ca. 90 stukken, waarvan slechts een klein aantal is overgeleverd: