De Avondpost/1913/Nummer 8694/Graphologie

Uit Wikisource
‘Graphologie’ door een anonieme schrijver
Afkomstig uit De Avondpost, donderdag 18 september 1913, derde blad, p. C 1. Publiek domein.
[ derde blad, C 1 ]

GRAPHOLOGIE.

Pseudoniem. Wel gevoelig, niet weekhartig, niet sensueel, wel sentimenteel.
Bij een tekort aan meegaandheid, geschiktheid, welwillendheid en menschlievendheid komt een zekere stugheid en scherpte. Wel verstandsaanleg, hoewel niet helder nog in denken en weinig beheerscht in den gang der gedachten.
 Echter flink en krachtig, niet decadent, sterk van wil en met een zekerheid in doen en laten.
Camera. Energiek is uw schrift maar de taaie volharding spreekt er niet uit. Uwe gevoelens onderscheiden zich niet bizonder, ze zijn niet abnormaal en tamelijk gelijkmatig. Geen wispelturigheid en geen overdreven neigingen, degelijk van aard, huishoudelijk en practisch, beperkt van fantasie, gehecht aan de stoffelijke wereld, een geringschatting voor kunst, geen overtuigd idealisme, geen romantisch ondernemen.
 Gelijkmatig, flink en practisch.
Viooltje. Niet zoo heel onschuldig ziet uw schrift eruit; niet zoo erg meegaande, niet zoo heel zachtzinnig, Ge zult u de kaas niet van het brood laten eten. Men noemt dat bijdehand. In uw karakter zitten verder nog allerlei bochten en wendingen, het is niet zoo heel gemakkelijk u te doordringen. Openhartig is u zeker niet.
 Toch wel goedhartig en soms ook wel zacht van aard.
Dora. U heeft een warm hart en een goed verstand. Twee mooie eigenschappen dus. Voldoende beheerscht, tamelijk gelijkmatig en niet te zakelijk, te materieel. Een mooi evenwichtig karakter.
Fransje. Een rijke fantasie en een liefdevol gemoed zijn uw deel. Ge kunt het persoonlijke van uw belangen op den achtergrond houden en beheerschen elke zelfzuchtige opwelling. Niet standvastig evenwel, sensitief, zacht en inschikkelijk
 Tracht nog meer uzelf te zijn. Geef niet te vaak toe aan den drang van buiten.
Pauwtje. Zeer helder is uw hoofd, al is uw verstandelijke ontwikkeling mogelijk nog beperkt en al zult ge misschien verstandelijk ook niet tot groote hoogte stijgen door andere beperkingen. Spitsvondig is u, scherpzinnig. Ook zeer gevoelig en tamelijk krachtig, althans voldoende positief in optreden en doen.
 Echter wat stug en omhandig, een beperkt aanpassingsvermogen en weinig diplomatie heeft u.
 S. B. Zacht van aard en gemoedelijk,
kalm bewogen en toegevend, accuraat en net. Eenigszins naïef. Geen zwakkeling, ge weet wat ge wilt en treedt gaarne op den voorgrond. Toch anderszins ook weer zeer bescheiden en gelijkmatig van humeur geen felheid, geen hartstocht, geen despotisme en geen egoïsme ook.
Abscis. Uw handschrift behoort tot de superieure, tot de soort die wijzen op bizondere gaven van gemoed en verstand.
 Wat het eerste betreft: u heeft een rijk gevoelsleven en begrip van kunst, zeer sensitief is uw geest, zeer ontvankelijk uw hart en veel schoonheid wordt door u genoten. Nog jong en onbezonnen, maar de verstandelijke bewustwording zal komen en breidelen uw emotioneel gevoelsleven. De helderheid van denken en de logische gedachtengang zijn u aangeboren. Behoud vooral den eenvoud, de ontvankelijkheid voor het schoone moet gecultiveerd.
José van Haarlem. U speelt geen open kaart met mij en daarom kan ik zoo moeilijk uw karakterbeeld vormen. Ge schrijft mij ook zoo weinig. Terwijl ik van weinig openhartige en achterhoudende menschen juist veel schrift moet hebben, want deze geven zich niet in een paar regels, ze vergeten zich zoo gauw niet. Ik kan u wel zeggen, dat u gevoelig is, maar uw gevoelens zijn niet verfijnd.