De levens en werken der Hollandsche en Vlaamsche kunstschilders, beeldhouwers, graveurs en bouwmeesters/Deel 1/Atteveld (J. van)

Uit Wikisource
‘Atteveld (J. van)’ (1857) door Christiaan Kramm
Afkomstig uit Christiaan Kramm (1857-1864) De levens en werken der Hollandsche en Vlaamsche kunstschilders, beeldhouwers, graveurs en bouwmeesters, Amsterdam: Gebroeders Diederichs, deel I (1857), p. 33. Publiek domein.

[ 33 ]ATTEVELD (J. van) is een bekwaam teekenaar geweest, die omstreeks het einde der XVII. en in het begin der XVIII. eeuw bloeide. Ik bezit eene teekening van hem, die vrij wel bewerkt is, en waarop in oud schrift staat te lezen: De Geuzenpenning en ’t Geuzennapje, zoo als ’t zelve gevonden wierd in ’t Kabinet van den Hr. Milan-Visconti, Hr. van Nyveld, en naar ’t zelve geteekend door j. van atteveld, waarvan men dezelfde voorstelling ziet geplaatst in Van Loon, Ned. Hist.-penningen, Dl. I, blz. 83, figuur VI, die naar deze teekening genomen is. Daar de genoemde edelman te Utrecht woonde, in 1686 tot Raad dier stad werd verkozen, en aldaar in 1741 overleden is, zoo kan do teekenaar wel een Utrechtsch liefhebber der kunst zijn geweest, welk vermoeden versterkt wordt, dewijl ik nog vermeld heb gevonden, in den Catalogus van Barchman Wuytiers, Utrecht, 1792, blz. 120: Portrait van Cornelis van Duverden, Burgemeester van Utrecht, op pergament gewassen, door j. van atteveld. — Een vrouwenportret, op dito, door denzelve. Genoemde van Duverden was Burgemeester in 1604, en overleed in 1633. Nog een, van dienzelfden naam en rang, werd in 1634 verkozen, en is in 1670 overleden, zoodat de bedoelde portretten wel die van den laatstgemelde en van zijne vrouw zullen zijn geweest, waaruit men alzoo den tijd van des kunstenaars werkkring kan afleiden. Het is meer dan waarschijnlijk, dat deze en de hiervóór gemelde diderik van atteveld met elkanderen verwant waren.