Deventer Dagblad/Jaargang 69/Nummer 83/Onze geschiedenis
‘Onze geschiedenis’ door een anonieme schrijver |
Afkomstig uit het Deventer Dagblad, woensdag 19 september 1951, [p. 3]. Publiek domein in de EU. |
Onze geschiedenis
Op het eilandje Rusinga in het Victoria Nianza is in miocene aardlagen van ca. 20 millioen jaar oud een schedel van een wezen gevonden, dat al meer op de mens lijkt dan de tegenwoordige apen of hun voorlopers.
In de eerste plaats heeft die schedel geen wallen boven de oogkassen. Deze oogkassen zijn niet rond van vorm maar rechthoekig als bij de mens het geval is. De „simian shelf” aan de binnenkant van de kin ontbreekt hier. Tevens heeft men ook aan verschillende pijpbeenderen gevonden, dat de lengte van de voorste ledematen niet zo groot is in verhouding tot de achterste als bij de mensapen en de Neanderthalers het geval is.
Dit wezen lijkt dus al meer op de mens, dan welke aap ook en de theorie, dat de oudste voorlopers van de mens gehurkt liepen, is dus niet juist gebleken.
Bovendien zijn in Noord-Iran door twee Amerikaanse anthropologen menselijke beenderen gevonden, die ongeveer 75.000 jaar oud zijn; ook zij hebben grond gegeven aan de nieuwe opvattingen over de evolutie van de mens. Een dier deskundigen staaft de mening, dat de „moderne” mens bestond voor de „mensachtige” soorten, zoals b.v. de 50.000 jaar oude Neanderthalmens. De drie bij de Kaspische Zee gevonden geraamten vertonen een opmerkelijke gelijkenis met het geraamte van de moderne mens. Het voornaamste verschil is, dat de schedelinhoud van de moderne mens driehonderd kubieke centimeter groter is.